Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Två kvinnliga vänner skrattar vid ett cafébord

“Googla” er till en starkare vänskapsrelation

Nära vänskapsrelationer är viktiga för vårt välmående – och något som går att öva upp och leka sig till. Här tipsar vi om en så kallad kontaktlek där du och din vän "googlar" varandra och på så sätt kommer närmre varandra.

Det är dags att uppgradera den status som vänskapsrelationer har. För trots att all forskning på området visar att ett väl fungerande socialt nätverk och goda relationer är en viktig nyckel för ett långt, friskt och lyckligt liv, så har vi en förmåga att bortprioritera våra vänskapsrelationer när karriärer, familjeliv och romantiska relationer tar allt större plats i våra liv.

Inte minst har de negativa hälsoeffekterna av ensamhet börjat uppmärksammas – och intressant bonusfakta är att Storbritannien som första land i världen år 2018 tillsatte en ensamhetsminister. Kanske något för Sverige att ta efter?

 

LÄS OCKSÅ: Ensamheten bland unga ökar

Dela något personligt är en nyckel

I en tidigare artikel här på Kureras sajt, med utgångspunkt i boken ”Länge leve vänner”, går det också att läsa om hur vänner kan minska inflammation i kroppen, som ett exempel på de hälsofrämjande effekterna av vänskap. Och vi har i en annan artikel även skrivit om hur det utifrån 30 år av relationsforskning har vuxit fram en slags formel för nära kontakt. Den går korrfattat ut på att person A delar något personligt och visar sig sårbar. Varpå person B svarar på ett förstående och välvilligt vis – och att person A uppfattar person B:s svar som just förstående och välvilligt.Bokomslag: Länge leve vänner

Och för den som vill fördjupa sin vänskapsrelation, eller komma närmre en nyfunnen vän, så finns det vissa relationsstärkande knep att ta till.

Lekar kan fördjupa relationer

I ”Länge leve vänner” finns ett antal lekar och övningar att ta till. Här bjuder vi på en, med det tidsenliga namnet ”Googleleken”. Men nej, det handlar inte om att sitta ensam på sin kammare och googla fram nya vänner. Utan om att ”googla” varandra, som ett roligt samtalsgrepp i ett fysiskt samtal.

– Jag tycker det är en lättsam, rolig lek som har hög potential att främja kontakt, säger Frida Bern Andersson, psykolog och en av bokens tre författare.

OCKSÅ: Så skaffar du nya vänner

Googleleken: så gör ni!

Leken är lättsam och kan passa i en mängd olika sammanhang – kanske under släktmiddagen eller på en dejt. Börja med att läsa igenom instruktionen här nedanför.

 

Psykolog Frida Andersson

Psykologen Frida Andersson har skrivit boken om vänskap med sina vänner.

Syfte: Att stimulera nyfikenhet och skapa kontakt.

Tidsåtgång: 2–20 minuter.

Metod: Verbalt med minst en vän.

  1. Kom överens om tiden.

Bestäm hur länge varje person ska ”googlas” (exempelvis 5–10 minuter).

  1. Välj ut en person att börja googla (A).
  2. Någon börjar googla A.

De personer som googlar börjar med att känna in vad de blir lockade  av att undersöka hos A. De ställer frågor eller tän- ker ut nyckelord precis som om de skulle skriva in dem i en sökmotor. Exempelvis: ”Jag googlar dig på dina rädslor – vad får jag för träffar?” eller ”Vad får jag för träffar när jag googlar på din längtan?”

  1. Den som blir googlad svarar.

Antingen kan hen säga ”Åtkomst nekad” (om hen inte vill prata om ämnet), eller berätta vilka träffar som dyker upp. Med ”träffar” menas spontana tankar, minnen eller associationer till ämnet. (Hen ska alltså inte svara på vad som eventuellt faktiskt står på internet.) Exempelvis skulle den som blir googlad på kärlek kunna få vidareutveckla hur relationen till partnern är just nu eller hur den varit.

  1. Alla kan klicka på ”länkar”.

Om de andra blir nyfikna på något särskilt som A sagt kan de säga att de ”klickar” på det de vill höra mer om, exempelvis ”Jag klickar på bättre och bättre relation”. A som blir googlad kan då fortfarande uppge ”Åtkomst nekad” eller berätta mer kring det ämnet eller ordet.

 

LÄS OCKSÅ: Så får du kvinnlig vänskap att hålla

  1. Alla kan avbryta A och googla vidare.

Om de som googlar tappar intresset eller känner att de fått tillräckliga svar kan de avbryta, säga tack och söka vidare på ett nytt ord, även om A är mitt i en historia. Googlarens intresse guidar sökningen, precis som vid datorn.

  1. Byt roller.

När tiden är ute eller när ni känner er nöjda börjar ni om från steg 2. Förslagsvis får nu den som blivit googlad börja googla någon annan.

”Google-leken” är tagen från boken ”Länge leve vänner”, av psykolog Frida Bern Andersson och hennes egna vänner Daniel Ek, även han psykolog, och Pär Flodin, som doktorerat inom kognitiv neurovetenskap.

LÄS OCKSÅ: Psykologen Anna Bennich visar vägen bort från ensamheten

Av Carolina Eriksson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

man som tittar ini kylskåpet

Frukt och grönt främjar god hjärnhälsa

Hälsa

Vill du behålla din skärpa när du blir äldre kan det vara en god idé att satsa på att få plats med lite mer grönsaker på tallriken redan nu. En amerikansk studie visade att män som åt frukt och grönt hade färre tecken på försämring av den kognitiva förmågan än de som åt mindre grönt.

mejerivaror

Mejerifett verkar inte påverka hjärthälsan

Forskning

Länge har det diskuterats om mejerifetter är bra eller dåliga för kroppen. Nu redovisar svenska forskare en data där de analyserat 4 150 60-åringars blodprover. Studien visade att de som hade ett högt intag av mejerifett i sitt blod hade lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.

glad kvinna i höstskog

Magnesium ger bättre upptag av D-vitamin

Hälsa

D-vitamin lagras i kroppens fettvävnad under soliga dagar, men efter höstdagjämningen står solen för lågt för att vi ska kunna tillgodogöra oss D-vitamin från solen. Mitt i vintern kan därför dina lager av D-vitamin vara relativt tomma. Då kan det vara viktigt att komplettera kosten med ett kosttillskott, och om du ser till att fylla på depåerna av magnesium – ja, då blir ditt D-vitamintillskott ännu effektivare. Det visar en nyligen gjord studie.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

 

Kvinna sover på rygg

5 hälsofördelar med att sova på rygg

Naturlig hälsa

Sover du på sidan, mage eller rygg? Din sovställning kan faktiskt påverka såväl hälsa som sömnkvalitet. Att sova på rygg är inte lika vanligt bland vuxna som att sova på sidan. Det kan visserligen orsaka snarkning, men i gengäld ge flera positiva effekter – som minskad risk för ryggvärk och rynkor!

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

 

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

 

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

 

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

 

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.