Annons
Annons

Så gör du din egen hostmedicin

Har du haft influensa eller kanske bara en vanlig förkylning under senhösten och nu under vintern? Då kanske du fortfarande dras med rethosta och halsont. Vanlig hostmedicin säljs för flera hundra miljoner varje år men det finns ingen vetenskaplig grund för att dessa fungerar. Honungsvatten med citron eller timjan är en gammal beprövad huskur som kan lindra hosta och halsont.

Inger Palm

9 januari, 2020
Så gör du din egen hostmedicin
Dela inlägget

Har du haft influensa eller kanske bara en vanlig förkylning under senhösten och nu under vintern? Då kanske du fortfarande dras med rethosta och halsont. Vanlig hostmedicin säljs för flera hundra miljoner varje år men det finns ingen vetenskaplig grund för att dessa fungerar. Honungsvatten med citron eller timjan är en gammal beprövad huskur som kan lindra hosta och halsont.

Fungerar hostmedicin eller inte? Vissa tycker sig få hjälp medan andra menar att hostmedicin är verkningslösa. Varje år säljs hostmediciner för över 400 miljoner kronor. Och när Vetenskapsradion för några år sedan gjorde ett inslag om hostmediciner konstaterade båda svenska och norska läkemedelsverket att det inte finns några vetenskapliga bevis som säger att den hostmedicin som säljs verkligen fungerar. Det saknas fortfarande modern dokumentation på hostdämpande medel.

LÄS OCKSÅ: 18 fakta om honung

Honung lindrar halsont
Örtexperten och journalistenAlexandra De Paoli, som delar med sig av sin kunskap i tv-programmet Strömsö på SVT, menar att när du vill ha lindring i halsen och dämpa hosta så fungerar de beprövade huskurerna allra bäst. Under hennes arbete med örter och hälsa så har hon inte funnit något som är så starkt rotat inom folkmedicinen för lindring av hosta och halsont som honung i varmt vatten eller i ett örtte. Det är både billigt och effektivt. Men du kan också prova med granskottssirap och kålrotssaft.

LÄS OCKSÅ: Mjölksyrabakterier i honung fungerar som antibiotika

Barnläkare rekommenderar honung
På hemsidan barnakuten.se barnakuten.nu har Cecilia Chrapkowska som är specialistläkaren i barn- och ungdomsmedicin listat olika hostmediciner för barn. Hon tycker sig ha sett att två av de vanligaste hostmedicinerna, Coccilana-etyfin och Lepheton, som innehåller morfin, verkar genom att lugna och slå ut hostreflexen. Men effekten är inte visad i några vetenskapliga studier och hon vill inte gärna ge morfinblandningar till små barn med förkylningar.

Cecilia Chrapkowska berättar att forskare som har där studerat om honung har effekt på nattlig rethosta hos i övrigt friska småbarn kunde visa sig att tio milliliter honung före läggdags hade en bra effekt på barnens och föräldrarnas nattsömn och även hur föräldrarna upplevde att barnet hostade. Hon påpekar dock att barn under ett år inte ska ha honung på grund av att den kan vara förorenad med botulinumtoxin-producerande bakteriesporer och kan därför i olyckliga fall orsaka allvarlig sjukdom hos spädbarn.

LÄS OCKSÅ: Honung för läkning

Honung lindrar halsont
I en artikel i Läkartidningen säger barnläkaren Inge Axelsson vid Östersunds sjukhus att föräldrar bör avstå från att ge vanlig hostmedicin. Han refererar till en studie av barn i Pennsylvania som sökt läkare för övre luftvägsinfektion och natthosta och säger:

– Man kan misstänka att en svagt positiv effekt av vanliga hostmediciner i vissa äldre studier berott på sockret i medicinen snarare än på opiater eller antihistaminer, som står för biverkningar. I så fall är det rimligare att ge honung.

Här kommer lite tips:

Kålrotssaft med honung
Det här är en gammal huskur mot hosta. Kålroten stärker luftvägarna och honung är antiseptiskt och slemlösande.

Gör så här: Dela kålroten på mitten, gröp ur den som en skål och smörj insidan av ”skålen” med honung. Låt stå några timmar. Honungen drar ur vätskan ur kålroten och blir till en lenande hostmedicin. Ta en tesked några gånger om dagen vid behov. Förvaras i kylskåp. Recepten kommer från Lisen Sundgren.

Honungsvatten med timjan
Hacka en tesked hackad timjan och rör ner tillsammans med honung i varmt vatten som är max 40 grader. Timjan är precis som honung känd för sin hostdämpande effekt.

Citron i varmt vatten
Syran i citronen g stimulerar immunsystemet, dämpar förkylning och feber och innehåller bland annat C–vitamin. Blanda lite honung i en kopp varmt vatten (max 40 grader) tillsammans med färskpressad saft från citron. Det lenar skönt i halsen.

Hostsirap med granskott och honung
Det går att göra många sorters örtutdrag i honung, men kanske är den allra vanligaste varianten att göra sirapen med granskott till en hostmedicin. I granskott finns eterisk olja som är bakteriedödande och hostdämpande. Vätskan i örterna smälter honungen till en sirap som drar ut de aktiva ämnena ur örten. Sockret konserverar sirapen som håller i ungefär ett år i kylskåpet. Ta en halv matsked vid behov.

  1. Plocka granskott av en fingernagels storlek eller tallskott som inte är längre än ett pekfinger.
  2. Varva skotten med honung eller socker i en glasburk.
  3. Skruva på locket och ställ burken i ett väster- eller österfönster.
  4. Låt stå i 3-4 veckor. Skaka och vänd burken varje dag.
  5. När skotten tappat färgen och honungen smält till en gyllenbrun lite trögflytande vätska är sirapen klar.
  6. Sila och häll i en mörk glasflaska.

Gran- och tallskotten ska helst plockas under vår och sommar och då kan man passa på att frysa in ett litet lager. Ett bra tips inför nästa förkylningssäsong. Men det går också att ersätta granskott och tallskott med färsk timjan eller färsk gul lök, som också är bra mot hosta.

Recept: Alexandra De Paoli ur boken Hälsa och hudvård från bikupan

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Inte varmare än 40 grader

Honung verkar återfuktande för torra slemhinnor och är slemlösande och återfuktande. Häll inte kokande vatten direkt på honungen eftersom honung som hettas upp över 40 grader kan förlora en del av sina goda egenskaper. Om du inte vil dricka ljummet honungsvatten kan du stoppa en sked med honung i munnen och låta den smälta.

Annons
Annons