Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Så gör du din egen hostmedicin

Inte varmare än 40 grader

Honung verkar återfuktande för torra slemhinnor och är slemlösande och återfuktande. Häll inte kokande vatten direkt på honungen eftersom honung som hettas upp över 40 grader kan förlora en del av sina goda egenskaper. Om du inte vil dricka ljummet honungsvatten kan du stoppa en sked med honung i munnen och låta den smälta.

Har du haft influensa eller kanske bara en vanlig förkylning under senhösten och nu under vintern? Då kanske du fortfarande dras med rethosta och halsont. Vanlig hostmedicin säljs för flera hundra miljoner varje år men det finns ingen vetenskaplig grund för att dessa fungerar. Honungsvatten med citron eller timjan är en gammal beprövad huskur som kan lindra hosta och halsont.

Fungerar hostmedicin eller inte? Vissa tycker sig få hjälp medan andra menar att hostmedicin är verkningslösa. Varje år säljs hostmediciner för över 400 miljoner kronor. Och när Vetenskapsradion för några år sedan gjorde ett inslag om hostmediciner konstaterade båda svenska och norska läkemedelsverket att det inte finns några vetenskapliga bevis som säger att den hostmedicin som säljs verkligen fungerar. Det saknas fortfarande modern dokumentation på hostdämpande medel.

LÄS OCKSÅ: 18 fakta om honung

Honung lindrar halsont
Örtexperten och journalistenAlexandra De Paoli, som delar med sig av sin kunskap i tv-programmet Strömsö på SVT, menar att när du vill ha lindring i halsen och dämpa hosta så fungerar de beprövade huskurerna allra bäst. Under hennes arbete med örter och hälsa så har hon inte funnit något som är så starkt rotat inom folkmedicinen för lindring av hosta och halsont som honung i varmt vatten eller i ett örtte. Det är både billigt och effektivt. Men du kan också prova med granskottssirap och kålrotssaft.

 

LÄS OCKSÅ: Mjölksyrabakterier i honung fungerar som antibiotika

Barnläkare rekommenderar honung
På hemsidan barnakuten.se barnakuten.nu har Cecilia Chrapkowska som är specialistläkaren i barn- och ungdomsmedicin listat olika hostmediciner för barn. Hon tycker sig ha sett att två av de vanligaste hostmedicinerna, Coccilana-etyfin och Lepheton, som innehåller morfin, verkar genom att lugna och slå ut hostreflexen. Men effekten är inte visad i några vetenskapliga studier och hon vill inte gärna ge morfinblandningar till små barn med förkylningar.

Cecilia Chrapkowska berättar att forskare som har där studerat om honung har effekt på nattlig rethosta hos i övrigt friska småbarn kunde visa sig att tio milliliter honung före läggdags hade en bra effekt på barnens och föräldrarnas nattsömn och även hur föräldrarna upplevde att barnet hostade. Hon påpekar dock att barn under ett år inte ska ha honung på grund av att den kan vara förorenad med botulinumtoxin-producerande bakteriesporer och kan därför i olyckliga fall orsaka allvarlig sjukdom hos spädbarn.

LÄS OCKSÅ: Honung för läkning

Honung lindrar halsont
I en artikel i Läkartidningen säger barnläkaren Inge Axelsson vid Östersunds sjukhus att föräldrar bör avstå från att ge vanlig hostmedicin. Han refererar till en studie av barn i Pennsylvania som sökt läkare för övre luftvägsinfektion och natthosta och säger:

– Man kan misstänka att en svagt positiv effekt av vanliga hostmediciner i vissa äldre studier berott på sockret i medicinen snarare än på opiater eller antihistaminer, som står för biverkningar. I så fall är det rimligare att ge honung.

 

Här kommer lite tips:

Kålrotssaft med honung
Det här är en gammal huskur mot hosta. Kålroten stärker luftvägarna och honung är antiseptiskt och slemlösande.

Gör så här: Dela kålroten på mitten, gröp ur den som en skål och smörj insidan av ”skålen” med honung. Låt stå några timmar. Honungen drar ur vätskan ur kålroten och blir till en lenande hostmedicin. Ta en tesked några gånger om dagen vid behov. Förvaras i kylskåp. Recepten kommer från Lisen Sundgren.

Honungsvatten med timjan
Hacka en tesked hackad timjan och rör ner tillsammans med honung i varmt vatten som är max 40 grader. Timjan är precis som honung känd för sin hostdämpande effekt.

 

Citron i varmt vatten
Syran i citronen g stimulerar immunsystemet, dämpar förkylning och feber och innehåller bland annat C–vitamin. Blanda lite honung i en kopp varmt vatten (max 40 grader) tillsammans med färskpressad saft från citron. Det lenar skönt i halsen.

Hostsirap med granskott och honung
Det går att göra många sorters örtutdrag i honung, men kanske är den allra vanligaste varianten att göra sirapen med granskott till en hostmedicin. I granskott finns eterisk olja som är bakteriedödande och hostdämpande. Vätskan i örterna smälter honungen till en sirap som drar ut de aktiva ämnena ur örten. Sockret konserverar sirapen som håller i ungefär ett år i kylskåpet. Ta en halv matsked vid behov.

  1. Plocka granskott av en fingernagels storlek eller tallskott som inte är längre än ett pekfinger.
  2. Varva skotten med honung eller socker i en glasburk.
  3. Skruva på locket och ställ burken i ett väster- eller österfönster.
  4. Låt stå i 3-4 veckor. Skaka och vänd burken varje dag.
  5. När skotten tappat färgen och honungen smält till en gyllenbrun lite trögflytande vätska är sirapen klar.
  6. Sila och häll i en mörk glasflaska.

Gran- och tallskotten ska helst plockas under vår och sommar och då kan man passa på att frysa in ett litet lager. Ett bra tips inför nästa förkylningssäsong. Men det går också att ersätta granskott och tallskott med färsk timjan eller färsk gul lök, som också är bra mot hosta.

Recept: Alexandra De Paoli ur boken Hälsa och hudvård från bikupan

Av Inger Palm


Inte varmare än 40 grader

Honung verkar återfuktande för torra slemhinnor och är slemlösande och återfuktande. Häll inte kokande vatten direkt på honungen eftersom honung som hettas upp över 40 grader kan förlora en del av sina goda egenskaper. Om du inte vil dricka ljummet honungsvatten kan du stoppa en sked med honung i munnen och låta den smälta.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

 

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

 

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.