Så gör du din egen hostmedicin

Inte varmare än 40 grader

Honung verkar återfuktande för torra slemhinnor och är slemlösande och återfuktande. Häll inte kokande vatten direkt på honungen eftersom honung som hettas upp över 40 grader kan förlora en del av sina goda egenskaper. Om du inte vil dricka ljummet honungsvatten kan du stoppa en sked med honung i munnen och låta den smälta.

Har du haft influensa eller kanske bara en vanlig förkylning under senhösten och nu under vintern? Då kanske du fortfarande dras med rethosta och halsont. Vanlig hostmedicin säljs för flera hundra miljoner varje år men det finns ingen vetenskaplig grund för att dessa fungerar. Honungsvatten med citron eller timjan är en gammal beprövad huskur som kan lindra hosta och halsont.

Fungerar hostmedicin eller inte? Vissa tycker sig få hjälp medan andra menar att hostmedicin är verkningslösa. Varje år säljs hostmediciner för över 400 miljoner kronor. Och när Vetenskapsradion för några år sedan gjorde ett inslag om hostmediciner konstaterade båda svenska och norska läkemedelsverket att det inte finns några vetenskapliga bevis som säger att den hostmedicin som säljs verkligen fungerar. Det saknas fortfarande modern dokumentation på hostdämpande medel.

LÄS OCKSÅ: 18 fakta om honung

Honung lindrar halsont
Örtexperten och journalistenAlexandra De Paoli, som delar med sig av sin kunskap i tv-programmet Strömsö på SVT, menar att när du vill ha lindring i halsen och dämpa hosta så fungerar de beprövade huskurerna allra bäst. Under hennes arbete med örter och hälsa så har hon inte funnit något som är så starkt rotat inom folkmedicinen för lindring av hosta och halsont som honung i varmt vatten eller i ett örtte. Det är både billigt och effektivt. Men du kan också prova med granskottssirap och kålrotssaft.

 

LÄS OCKSÅ: Mjölksyrabakterier i honung fungerar som antibiotika

Barnläkare rekommenderar honung
På hemsidan barnakuten.se barnakuten.nu har Cecilia Chrapkowska som är specialistläkaren i barn- och ungdomsmedicin listat olika hostmediciner för barn. Hon tycker sig ha sett att två av de vanligaste hostmedicinerna, Coccilana-etyfin och Lepheton, som innehåller morfin, verkar genom att lugna och slå ut hostreflexen. Men effekten är inte visad i några vetenskapliga studier och hon vill inte gärna ge morfinblandningar till små barn med förkylningar.

Cecilia Chrapkowska berättar att forskare som har där studerat om honung har effekt på nattlig rethosta hos i övrigt friska småbarn kunde visa sig att tio milliliter honung före läggdags hade en bra effekt på barnens och föräldrarnas nattsömn och även hur föräldrarna upplevde att barnet hostade. Hon påpekar dock att barn under ett år inte ska ha honung på grund av att den kan vara förorenad med botulinumtoxin-producerande bakteriesporer och kan därför i olyckliga fall orsaka allvarlig sjukdom hos spädbarn.

LÄS OCKSÅ: Honung för läkning

Honung lindrar halsont
I en artikel i Läkartidningen säger barnläkaren Inge Axelsson vid Östersunds sjukhus att föräldrar bör avstå från att ge vanlig hostmedicin. Han refererar till en studie av barn i Pennsylvania som sökt läkare för övre luftvägsinfektion och natthosta och säger:

– Man kan misstänka att en svagt positiv effekt av vanliga hostmediciner i vissa äldre studier berott på sockret i medicinen snarare än på opiater eller antihistaminer, som står för biverkningar. I så fall är det rimligare att ge honung.

 

Här kommer lite tips:

Kålrotssaft med honung
Det här är en gammal huskur mot hosta. Kålroten stärker luftvägarna och honung är antiseptiskt och slemlösande.

Gör så här: Dela kålroten på mitten, gröp ur den som en skål och smörj insidan av ”skålen” med honung. Låt stå några timmar. Honungen drar ur vätskan ur kålroten och blir till en lenande hostmedicin. Ta en tesked några gånger om dagen vid behov. Förvaras i kylskåp. Recepten kommer från Lisen Sundgren.

Honungsvatten med timjan
Hacka en tesked hackad timjan och rör ner tillsammans med honung i varmt vatten som är max 40 grader. Timjan är precis som honung känd för sin hostdämpande effekt.

 

Citron i varmt vatten
Syran i citronen g stimulerar immunsystemet, dämpar förkylning och feber och innehåller bland annat C–vitamin. Blanda lite honung i en kopp varmt vatten (max 40 grader) tillsammans med färskpressad saft från citron. Det lenar skönt i halsen.

Hostsirap med granskott och honung
Det går att göra många sorters örtutdrag i honung, men kanske är den allra vanligaste varianten att göra sirapen med granskott till en hostmedicin. I granskott finns eterisk olja som är bakteriedödande och hostdämpande. Vätskan i örterna smälter honungen till en sirap som drar ut de aktiva ämnena ur örten. Sockret konserverar sirapen som håller i ungefär ett år i kylskåpet. Ta en halv matsked vid behov.

  1. Plocka granskott av en fingernagels storlek eller tallskott som inte är längre än ett pekfinger.
  2. Varva skotten med honung eller socker i en glasburk.
  3. Skruva på locket och ställ burken i ett väster- eller österfönster.
  4. Låt stå i 3-4 veckor. Skaka och vänd burken varje dag.
  5. När skotten tappat färgen och honungen smält till en gyllenbrun lite trögflytande vätska är sirapen klar.
  6. Sila och häll i en mörk glasflaska.

Gran- och tallskotten ska helst plockas under vår och sommar och då kan man passa på att frysa in ett litet lager. Ett bra tips inför nästa förkylningssäsong. Men det går också att ersätta granskott och tallskott med färsk timjan eller färsk gul lök, som också är bra mot hosta.

Recept: Alexandra De Paoli ur boken Hälsa och hudvård från bikupan

Av Inger Palm


Inte varmare än 40 grader

Honung verkar återfuktande för torra slemhinnor och är slemlösande och återfuktande. Häll inte kokande vatten direkt på honungen eftersom honung som hettas upp över 40 grader kan förlora en del av sina goda egenskaper. Om du inte vil dricka ljummet honungsvatten kan du stoppa en sked med honung i munnen och låta den smälta.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Viktigt med goda matvanor vid oro och stress

Kost

Tröstäter du? I tider av oro och hög stress är det lätt att ta till mat för att lugna oss, särskilt om vi går hemma och har nära till skafferiet. Man behöver knappast lida av någon ätstörning för att ta en macka till, mumsa på chips eller smågodis i större utsträckning än vanligt.

Sverige ska bli bäst på hjärtforskning

Hälsa

I Sverige samlar vi information i medicinska register. Det ger unika förutsättningar att göra stora befolkningsstudier som sträcker sig över lång tid. Forskare vid Uppsala universitet vill inom fem år ha hittat nya och ovanliga riskfaktorer att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Detta för att bland annat kunna förutsäga en hjärtinfarkt några månader innan den uppstår.

Örten som lindrar Clas-Görans allergi

Hälsa

Clas-Göran Svensson trodde att de rinnande ögonen, nysningarna och den tunga andningen var en vanlig förkylning. Efter ett besök hos distriktsläkaren konstaterade han att det var pollenallergi. Sedan följde några år med mediciner som gav tråkiga biverkningar som satte sina spår. Men när en kollega gav Clas-Göran en örtbaserad kapsel, som kunde motverka allergi, försvann problemen.

Kureras expert Monika Björn tipsar om enkla hemmaövningar

Hälsa

För snart tre veckor sedan satt Kureras träningsexpert Monika Björn på ett café innan hon skulle iväg och leda ett yogapass. Då fick hon reda på att gymmet stäng på grund av smittrisken av covid-19. Där och då föddes idén om direktsänd onlineträning.  Har du inte möjlighet att träna på ett gym, följa onlinekurser eller Monikas Instagram live yogapass så kan du med lite fantasi göra din hemmaträning väldigt effektiv.

 

Till er alla fantastiska människor därute – stärk ert försvar mot covid-19!

Kurera debatt

”Vi är livrädda för corona – men många inser inte kostens påverkan på vårt immunförsvar” skriver Elena Malmefeldt, grundare av Hälsokunskap i Sverige – och ger en rad enkla, konkreta råd på hur vi kan äta och leva för att faktiskt gå starkare ur den här situationen. För att sprida goda hälsoråd och framtidstro har hon skapat facebook-gruppen Tillsammans blir vi starkare. Läs hennes debattinlägg här.

Tips på träning som du enkelt kan göra hemma

Hälsa

Allt fler gym och andra träningsanläggningar stänger för att bidra till att försöka stoppa spridningen av coronaviruset. En del erbjuder träning online och andra har förkortade öppningstider. Vill du träna hemma, finns det många videos på youtube att välja mellan, och naturen är ju fortfarande öppen, och du kanske inte har så långt till ett utegym.

Faktorerna som påverkar immunförsvaret mest

Forskning

Forskare vid Lunds universitet och Pasteur-institutet studerade vad som påverkar våra immunceller mest och varför vi reagerar så olika på infektioner. De har analyserat miljontals variabler och har funnit att fyra faktorer påverkar immunförsvaret mer än andra.

 

WHO avråder från antiinflammatoriska läkemedel vid covid-19

Hälsa

Det finns enligt franska myndigheter bevis för att antiinflammatoriska läkemedel som Ipren, Voltaren och Treo kan förvärra tillståndet hos personer drabbade av covid-19, man avråder därför sjuka från att ta den typen av läkemedel. Rekommendationer som nu även får stöd av Världshälsoorganisationen WHO. Svenska myndigheter har dock hittills tonat ned risken.

Livsmedelsverket om maxvärden: Konsumentens säkerhet går först

Hälsa

Trots att det inte finns några rapporterade fall där personer blivit sjuka av att ta vitaminer eller mineraler i höga doser, väljer Livsmedelsverket att rekommendera lagstadgade maxdoser som gör att flera preparat riskerar försvinna från marknaden. Astrid Walles-Granberg, rådgivare på myndigheten som deltagit i arbetet med att ta fram förslaget försvarar beslutet med att konsumentens säkerhet har högsta prioritet.

 

Så undviker du smitta – nio goda råd

Hälsa

Det pågår en pandemi i världen och i nuläget finns vare sig bot eller vaccin, därför behöver vi alla göra vad vi kan för att motverka att smittan sprids och undvika att själva bli smittade. Alla har säkert hört av vi behöver tvätta händerna – här kommer ytterligare några tips som är bra att tänka på.

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och får en nedsatt njurfunktion. Men en njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

 

8 enkla tips till extra träning

TRÄNING

Hur gick det med nyårslöftet att komma i bättre form? Tillhör du dom som ofta vill men sällan kan hålla en satsning om mer träning? Deppa inte och ha inte dåligt samvete. Det är många som inte får ihop livspusslet och inte hinner. Det går att få in den motion i din vardag som du behöver. Här får du 8 smarta och enkla råd.

Annika Kvist

Annika Kvist: “Jag missade att lyssna inåt”

Krönikan

När Annika Kvist kom stressad till sin första dag på jobbet i L.A insåg hon snart att hon var ensam på kontoret - övriga kollegor var ute och vågsurfade. Det väckte något till liv inom henne - det fanns andra prioriteringar i livet och det fanns de som valde att fånga dagen och leva livet fullt ut.

Så påverkar depression och oro kroppen

Mental hälsa

Psykiska åkommor som oro, ångest och depression är inte något som enbart påverkar våra tankar, det kan även i allra högra grad påverka hur vi mår i kroppen, Visste du till exempel att deprimerade personer kan ha högre smärttröskel eller att oro kan påverka immunsystemet.

“Rädslan är din värsta fiende – stärk dig med källkritik och sunt förnuft”

Krönikan

Oro, stress och rädsla för coronavirus och pandemi lamslår världen just nu. I många fall är rädslan värre än viruset. Hysterin skapar ännu mer stress som i sin tur påverkar dig negativt. Satsa istället på källkritik, sunt virus-förnuft och det som stärker dig, skriver yogalärare och skrattinstruktör Tanja Dyredand i denna krönika där hon uppmanar till att sprida glädje och omtanke även i eländet.

 

Recept från "Kokbok för sköldkörteln"

Fyra recept för sköldkörteln

Recept

En mustig gryta, syrade morötter, laxsallad och te med kollagen. Här är fyra recept från kokboken "Kokbok för sköldkörteln", som syftar till att att minska symptomen av autoimmun sjukdom och kronisk inflammation.

5 kännetecken på stress och vad du kan göra åt det

Naturlig hälsa

Hjärtklappning, spända muskler och svettningar är alla symtom på stress och förhöjda kortisolnivåer. Men vårt stresshormon är lika viktigt som nödvändigt. För att inte ständigt gå omkring och vara trött av för hög stressnivå så finns det olika knep som gör att du går ner i varv. Här är fem kännetecken på stress och ännu fler lösningar.

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.