Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Så gör du din egen hostmedicin

Inte varmare än 40 grader

Honung verkar återfuktande för torra slemhinnor och är slemlösande och återfuktande. Häll inte kokande vatten direkt på honungen eftersom honung som hettas upp över 40 grader kan förlora en del av sina goda egenskaper. Om du inte vil dricka ljummet honungsvatten kan du stoppa en sked med honung i munnen och låta den smälta.

Har du haft influensa eller kanske bara en vanlig förkylning under senhösten och nu under vintern? Då kanske du fortfarande dras med rethosta och halsont. Vanlig hostmedicin säljs för flera hundra miljoner varje år men det finns ingen vetenskaplig grund för att dessa fungerar. Honungsvatten med citron eller timjan är en gammal beprövad huskur som kan lindra hosta och halsont.

Fungerar hostmedicin eller inte? Vissa tycker sig få hjälp medan andra menar att hostmedicin är verkningslösa. Varje år säljs hostmediciner för över 400 miljoner kronor. Och när Vetenskapsradion för några år sedan gjorde ett inslag om hostmediciner konstaterade båda svenska och norska läkemedelsverket att det inte finns några vetenskapliga bevis som säger att den hostmedicin som säljs verkligen fungerar. Det saknas fortfarande modern dokumentation på hostdämpande medel.

LÄS OCKSÅ: 18 fakta om honung

Honung lindrar halsont
Örtexperten och journalistenAlexandra De Paoli, som delar med sig av sin kunskap i tv-programmet Strömsö på SVT, menar att när du vill ha lindring i halsen och dämpa hosta så fungerar de beprövade huskurerna allra bäst. Under hennes arbete med örter och hälsa så har hon inte funnit något som är så starkt rotat inom folkmedicinen för lindring av hosta och halsont som honung i varmt vatten eller i ett örtte. Det är både billigt och effektivt. Men du kan också prova med granskottssirap och kålrotssaft.

 

LÄS OCKSÅ: Mjölksyrabakterier i honung fungerar som antibiotika

Barnläkare rekommenderar honung
På hemsidan barnakuten.se barnakuten.nu har Cecilia Chrapkowska som är specialistläkaren i barn- och ungdomsmedicin listat olika hostmediciner för barn. Hon tycker sig ha sett att två av de vanligaste hostmedicinerna, Coccilana-etyfin och Lepheton, som innehåller morfin, verkar genom att lugna och slå ut hostreflexen. Men effekten är inte visad i några vetenskapliga studier och hon vill inte gärna ge morfinblandningar till små barn med förkylningar.

Cecilia Chrapkowska berättar att forskare som har där studerat om honung har effekt på nattlig rethosta hos i övrigt friska småbarn kunde visa sig att tio milliliter honung före läggdags hade en bra effekt på barnens och föräldrarnas nattsömn och även hur föräldrarna upplevde att barnet hostade. Hon påpekar dock att barn under ett år inte ska ha honung på grund av att den kan vara förorenad med botulinumtoxin-producerande bakteriesporer och kan därför i olyckliga fall orsaka allvarlig sjukdom hos spädbarn.

LÄS OCKSÅ: Honung för läkning

Honung lindrar halsont
I en artikel i Läkartidningen säger barnläkaren Inge Axelsson vid Östersunds sjukhus att föräldrar bör avstå från att ge vanlig hostmedicin. Han refererar till en studie av barn i Pennsylvania som sökt läkare för övre luftvägsinfektion och natthosta och säger:

– Man kan misstänka att en svagt positiv effekt av vanliga hostmediciner i vissa äldre studier berott på sockret i medicinen snarare än på opiater eller antihistaminer, som står för biverkningar. I så fall är det rimligare att ge honung.

 

Här kommer lite tips:

Kålrotssaft med honung
Det här är en gammal huskur mot hosta. Kålroten stärker luftvägarna och honung är antiseptiskt och slemlösande.

Gör så här: Dela kålroten på mitten, gröp ur den som en skål och smörj insidan av ”skålen” med honung. Låt stå några timmar. Honungen drar ur vätskan ur kålroten och blir till en lenande hostmedicin. Ta en tesked några gånger om dagen vid behov. Förvaras i kylskåp. Recepten kommer från Lisen Sundgren.

Honungsvatten med timjan
Hacka en tesked hackad timjan och rör ner tillsammans med honung i varmt vatten som är max 40 grader. Timjan är precis som honung känd för sin hostdämpande effekt.

 

Citron i varmt vatten
Syran i citronen g stimulerar immunsystemet, dämpar förkylning och feber och innehåller bland annat C–vitamin. Blanda lite honung i en kopp varmt vatten (max 40 grader) tillsammans med färskpressad saft från citron. Det lenar skönt i halsen.

Hostsirap med granskott och honung
Det går att göra många sorters örtutdrag i honung, men kanske är den allra vanligaste varianten att göra sirapen med granskott till en hostmedicin. I granskott finns eterisk olja som är bakteriedödande och hostdämpande. Vätskan i örterna smälter honungen till en sirap som drar ut de aktiva ämnena ur örten. Sockret konserverar sirapen som håller i ungefär ett år i kylskåpet. Ta en halv matsked vid behov.

  1. Plocka granskott av en fingernagels storlek eller tallskott som inte är längre än ett pekfinger.
  2. Varva skotten med honung eller socker i en glasburk.
  3. Skruva på locket och ställ burken i ett väster- eller österfönster.
  4. Låt stå i 3-4 veckor. Skaka och vänd burken varje dag.
  5. När skotten tappat färgen och honungen smält till en gyllenbrun lite trögflytande vätska är sirapen klar.
  6. Sila och häll i en mörk glasflaska.

Gran- och tallskotten ska helst plockas under vår och sommar och då kan man passa på att frysa in ett litet lager. Ett bra tips inför nästa förkylningssäsong. Men det går också att ersätta granskott och tallskott med färsk timjan eller färsk gul lök, som också är bra mot hosta.

Recept: Alexandra De Paoli ur boken Hälsa och hudvård från bikupan

Av Inger Palm


Inte varmare än 40 grader

Honung verkar återfuktande för torra slemhinnor och är slemlösande och återfuktande. Häll inte kokande vatten direkt på honungen eftersom honung som hettas upp över 40 grader kan förlora en del av sina goda egenskaper. Om du inte vil dricka ljummet honungsvatten kan du stoppa en sked med honung i munnen och låta den smälta.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

 

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

 

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

 

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

 

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta. 

Två kvinnor med jackor som fryser

Frusen och kall? Det här kan det bero på

Hälsa

Nu när vi är på väg mot vinter, snö och kyla så är det nog mer regel än undantag att frysa. Men det är inte alltid dåliga kläder som gör att vi fryser. Låg tolerans mot kyla kan bero på många olika saker, som näringsbrister eller underliggande sjukdomar.

 

läkare och artificiell patient

Forskare har hittat sätt att lindra smärta utan biverkningar

Forskning

Att leva med smärta är svårt, och traditionella läkemedel mot smärta ger inte bara oönskade biverkningar, det kan ge ett beroende. Men nu har svenska forskare arbetat fram en stimuleringsmetod somna blockera svår smärta. En metod som också kan individanpassas, och hjälpa smärtpatienter, men också de med Parkinsons sjukdom.