Så gör du din egen hostmedicin

Inte varmare än 40 grader

Honung verkar återfuktande för torra slemhinnor och är slemlösande och återfuktande. Häll inte kokande vatten direkt på honungen eftersom honung som hettas upp över 40 grader kan förlora en del av sina goda egenskaper. Om du inte vil dricka ljummet honungsvatten kan du stoppa en sked med honung i munnen och låta den smälta.

Har du haft influensa eller kanske bara en vanlig förkylning under senhösten och nu under vintern? Då kanske du fortfarande dras med rethosta och halsont. Vanlig hostmedicin säljs för flera hundra miljoner varje år men det finns ingen vetenskaplig grund för att dessa fungerar. Honungsvatten med citron eller timjan är en gammal beprövad huskur som kan lindra hosta och halsont.

Fungerar hostmedicin eller inte? Vissa tycker sig få hjälp medan andra menar att hostmedicin är verkningslösa. Varje år säljs hostmediciner för över 400 miljoner kronor. Och när Vetenskapsradion för några år sedan gjorde ett inslag om hostmediciner konstaterade båda svenska och norska läkemedelsverket att det inte finns några vetenskapliga bevis som säger att den hostmedicin som säljs verkligen fungerar. Det saknas fortfarande modern dokumentation på hostdämpande medel.

LÄS OCKSÅ: 18 fakta om honung

Honung lindrar halsont
Örtexperten och journalistenAlexandra De Paoli, som delar med sig av sin kunskap i tv-programmet Strömsö på SVT, menar att när du vill ha lindring i halsen och dämpa hosta så fungerar de beprövade huskurerna allra bäst. Under hennes arbete med örter och hälsa så har hon inte funnit något som är så starkt rotat inom folkmedicinen för lindring av hosta och halsont som honung i varmt vatten eller i ett örtte. Det är både billigt och effektivt. Men du kan också prova med granskottssirap och kålrotssaft.

 

LÄS OCKSÅ: Mjölksyrabakterier i honung fungerar som antibiotika

Barnläkare rekommenderar honung
På hemsidan barnakuten.se barnakuten.nu har Cecilia Chrapkowska som är specialistläkaren i barn- och ungdomsmedicin listat olika hostmediciner för barn. Hon tycker sig ha sett att två av de vanligaste hostmedicinerna, Coccilana-etyfin och Lepheton, som innehåller morfin, verkar genom att lugna och slå ut hostreflexen. Men effekten är inte visad i några vetenskapliga studier och hon vill inte gärna ge morfinblandningar till små barn med förkylningar.

Cecilia Chrapkowska berättar att forskare som har där studerat om honung har effekt på nattlig rethosta hos i övrigt friska småbarn kunde visa sig att tio milliliter honung före läggdags hade en bra effekt på barnens och föräldrarnas nattsömn och även hur föräldrarna upplevde att barnet hostade. Hon påpekar dock att barn under ett år inte ska ha honung på grund av att den kan vara förorenad med botulinumtoxin-producerande bakteriesporer och kan därför i olyckliga fall orsaka allvarlig sjukdom hos spädbarn.

LÄS OCKSÅ: Honung för läkning

Honung lindrar halsont
I en artikel i Läkartidningen säger barnläkaren Inge Axelsson vid Östersunds sjukhus att föräldrar bör avstå från att ge vanlig hostmedicin. Han refererar till en studie av barn i Pennsylvania som sökt läkare för övre luftvägsinfektion och natthosta och säger:

– Man kan misstänka att en svagt positiv effekt av vanliga hostmediciner i vissa äldre studier berott på sockret i medicinen snarare än på opiater eller antihistaminer, som står för biverkningar. I så fall är det rimligare att ge honung.

 

Här kommer lite tips:

Kålrotssaft med honung
Det här är en gammal huskur mot hosta. Kålroten stärker luftvägarna och honung är antiseptiskt och slemlösande.

Gör så här: Dela kålroten på mitten, gröp ur den som en skål och smörj insidan av ”skålen” med honung. Låt stå några timmar. Honungen drar ur vätskan ur kålroten och blir till en lenande hostmedicin. Ta en tesked några gånger om dagen vid behov. Förvaras i kylskåp. Recepten kommer från Lisen Sundgren.

Honungsvatten med timjan
Hacka en tesked hackad timjan och rör ner tillsammans med honung i varmt vatten som är max 40 grader. Timjan är precis som honung känd för sin hostdämpande effekt.

 

Citron i varmt vatten
Syran i citronen g stimulerar immunsystemet, dämpar förkylning och feber och innehåller bland annat C–vitamin. Blanda lite honung i en kopp varmt vatten (max 40 grader) tillsammans med färskpressad saft från citron. Det lenar skönt i halsen.

Hostsirap med granskott och honung
Det går att göra många sorters örtutdrag i honung, men kanske är den allra vanligaste varianten att göra sirapen med granskott till en hostmedicin. I granskott finns eterisk olja som är bakteriedödande och hostdämpande. Vätskan i örterna smälter honungen till en sirap som drar ut de aktiva ämnena ur örten. Sockret konserverar sirapen som håller i ungefär ett år i kylskåpet. Ta en halv matsked vid behov.

  1. Plocka granskott av en fingernagels storlek eller tallskott som inte är längre än ett pekfinger.
  2. Varva skotten med honung eller socker i en glasburk.
  3. Skruva på locket och ställ burken i ett väster- eller österfönster.
  4. Låt stå i 3-4 veckor. Skaka och vänd burken varje dag.
  5. När skotten tappat färgen och honungen smält till en gyllenbrun lite trögflytande vätska är sirapen klar.
  6. Sila och häll i en mörk glasflaska.

Gran- och tallskotten ska helst plockas under vår och sommar och då kan man passa på att frysa in ett litet lager. Ett bra tips inför nästa förkylningssäsong. Men det går också att ersätta granskott och tallskott med färsk timjan eller färsk gul lök, som också är bra mot hosta.

Recept: Alexandra De Paoli ur boken Hälsa och hudvård från bikupan

Av Inger Palm


Inte varmare än 40 grader

Honung verkar återfuktande för torra slemhinnor och är slemlösande och återfuktande. Häll inte kokande vatten direkt på honungen eftersom honung som hettas upp över 40 grader kan förlora en del av sina goda egenskaper. Om du inte vil dricka ljummet honungsvatten kan du stoppa en sked med honung i munnen och låta den smälta.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

 

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Hälsa

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!

 

Hälsointresse-boom i coronakrisen

Hälsa

Vi har fått ett större hälsointresse under coronapandemin, i alla fall om man får tro statistiken från magasinappen Readly – där läsandet av hälsomagasin har ökat markant jämfört med i fjol. Det här intresserar oss mest just nu.

9-halsopoddar-for-hangmattan

9 hälsopoddar för hängmattan

Hälsa

Oavsett om du sitter på bryggan, cyklar till jobbet eller vilar i hängmattan är det härligt med en inspirerande podd i lurarna. Här ger vi dig tips på sommarens skönaste lyssning med fokus på hälsa och välmående.