Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Så gör du hud och hår redo för sommaren!

3 steg till fina och lena fötter

1. Sätt fötterna i ett fotbad. Lägg gärna i en frisk ört, som mynta, eller någon droppe eterisk olja. Låt vila i 10-15 minuter.n
2. Skrubba fötterna. Använd valfri skrubb med lite grövre korn för att peela bort döda hudceller och torr hud. Skölj bort peelingen genom att sätta ner fötterna igen i fotbadet.
3. Fila bort förhårdnader. Använd en fotfil för att fila bort trist och torr hud på fötterna. Ta gärna extra under hälarna. Skölj bort flis och fildamm genom att torka med en våt handduk eller sätt ner fötterna i fotbadet.

Visst är det en härlig känsla att göra en totalrenovering av hud och hår efter vinterns torra kyla – och samtidigt förebygga det slitage som sol, vind och bad leder till. Här är tipsen som gör dig naturligt sommarsnygg!

Vi vet redan att det främsta budordet när det gäller att ta hand om huden är att skydda den från solens skadliga strålar genom kläder och solskyddskräm, samt att undvika solen när den som står som högst. Sara Nomberg, Kureras hudvårdsexpert, vill även lyfta fram ett ord särskilt mycket: fuktboosta!

– Man blir lätt torr av solen och när man klär sig i lättare kläder är det fint om huden ser välsmord och återfuktad ut.

Du maxar hudens fukt enkelt med en bodylotion som du smörjer in dig med efter dusch, då har huden nämligen lättare att ta emot fukten, förklarar Sara Nomberg.

 

Sara Nomberg, Kureras hudvårdsexpert

Foto: Anton Svedberg.

– Fuktboosta ansiktet gör du med hjälp av en kräm eller ett ansiktsvatten, plus ansiktsolja eller serum som har återfuktande effekt. Applicera rikligt och massera in noga så huden verkligen tar upp allt.

LÄS OCKSÅ: Så gör du en egen kroppsskrubb med nässlor

Ska man tänka på något särskilt beroende på vilken hudtyp man har?

– Har du känslig hud är det vanligt att få solsveda och soleksem. Då är det bra att undvika peeling och bara använda skonsam hudvård. Är du gravid är det bra att undvika solen så mycket du kan för att inte få pigmentfläckar. Och har du fet- eller blandhy är det vanligt att få finnar av solskydd, så kallad Mallorca-acne.

Något som gjort skillnad för Sara, som själv har en blandhy som lätt får sådan acne, är att se till att få i sig antioxidanter invärtes. Till exempel betakaroten, som finns i morötter och andra orangea grönsaker, och även som kapslar eller tabletter i högre styrka.

– Det är smidigare för man orkar ofta inte få sig samma mängd naturligt genom att till exempel knapra morötter. Många blir också av med soleksem när de äter betakaroten på våren/sommaren. Jag upplever att min hud känns mer skyddad och stabil inför solexponering.

 

LÄS OCKSÅ: 5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

"Peela, peela, peela" är ett mantra man ofta hör. Varför är det så viktigt att skrubba bort döda hudceller? Skulle inte de rentav kunna fungera som ett solskydd, mot ”ny” hud?

– Jo, huden blir mer känslig efter peeling, det stämmer. När vi peelar oss skrubbar vi nämligen bort hornlagret, det absolut yttersta hudlagret i epidermis, som är till för att vara som en barriär och bland annat skydda oss mot solen.

Det är alltså inte viktigt att skrubba sig, mer än av estetiska skäl förklarar Sara Nomberg.

– Många peelar för att man får en jämnare bränna då, och även för att huden blir lenare. Men: vill du ge huden störst möjlighet att skydda sig mot solen så avstår du från att peela.

LÄS OCKSÅ: Här är 4 myter om solskydd

Av Carolina Eriksson

 

 


3 steg till fina och lena fötter

1. Sätt fötterna i ett fotbad. Lägg gärna i en frisk ört, som mynta, eller någon droppe eterisk olja. Låt vila i 10-15 minuter.n
2. Skrubba fötterna. Använd valfri skrubb med lite grövre korn för att peela bort döda hudceller och torr hud. Skölj bort peelingen genom att sätta ner fötterna igen i fotbadet.
3. Fila bort förhårdnader. Använd en fotfil för att fila bort trist och torr hud på fötterna. Ta gärna extra under hälarna. Skölj bort flis och fildamm genom att torka med en våt handduk eller sätt ner fötterna i fotbadet.

Ta hand om ditt svall!

* Fuktpreppa håret, som annars lätt blir torrt och slitet, redan innan du går ut i solen med hjälp av en hårmask/inpackning, ett hårserum eller varför inte ett leave-in balsam, som stannar kvar och skyddar hårstråna när du går ut.

* Använd ett ekologiskt UV-skydd för håret! Spreja i både hårbotten och håret. Eller använd en vidbrettad solhatt.

* En örtfärg fräschar upp håret, har en vårdande effekt och skadar inte hårets struktur, vilket gör att färgen kan sitta kvar längre än traditionell färg. Du behöver inte riskera att färgen bleks, om du skyddar håret mot solen efteråt.

* Efter sommaren kan en klippning sitta fint, för att ta bort toppar som slitits av sol, vind och vatten.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.