Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Någon grillar kött och grönt

Så grillar du hälsosmart

Blir det grill i helgen? Var en hälsosmart grillmästare så blir köttet både godare och nyttigare.
Här ger näringsexperten Zarah Öberg sina bästa grilltips.

1. Grilla helst över glöd, undvik öppen eld och för höga temperaturer, då dessa skapar giftiga, inflammatoriska ämnen i köttet. Om köttet bränns vid, så skär bort det brända. Vänd köttet ofta så att det inte blir bränt.

2. Gör din egen marinad, för att slippa tillsatser, socker och natriumglutamat. Blanda sött, salt, beskt och surt för fin mix. Sojasås eller olja som bas, pressad ekologisk citron, blandade ekologiska finhackade örter och ett par droppar honung blir en perfekt marinad, helt naturlig och fri från tillsatser och socker.

 

3. Köp allra helst ekologiskt kött, kyckling och fisk i högsta möjliga mån. Ekologiskt hållna djur mår bättre, är mindre stressade (vilket ger bättre och mindre segt kött) och har bättre näringsinnehåll eftersom de får det foder som de är ämnade att äta.

4. Passa gärna på att grilla grönsaker till din proteinkälla. Grillspett med blandade grönsaker är perfekt till grillköttet och går snabbt att göra. Varva färska champinjoner, paprika, tomat, zucchini och vårlök på ett träspett, pensla på marinad och grilla lätt fyra-fem minuter. Glöm inte att blötlägga träspetten innan du trär på grönsakerna, så att du undviker små träflisor med i maten.

5. Under grillsäsong och semester är det lätt att det blir alkohol oftare samt lite mer än vanligt per tillfälle. När du dricker vin eller öl flera dag i rad, så kan det vara en god ide att köpa något av systembolagets fina alkoholfria viner och ölsorter. De smakar gott, och minskar belastning på kroppen, och framförallt levern. Byt gärna läsk och andra söta drycker mot vanligt vatten, vatten med citron, gurka eller bär eller ett glas mineralvatten.

Av Emma V Larsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.