Så här gör du på gymmet | Kurera.se
Ung kvinna med dålig hållning resp god hållning splitbild

Så här gör du på gymmet

Fakta

Ordförklaring:

Reps är en förkortning för repetitioner, antal gånger du gör rörelsen. Vanligtvis mellan 8-12 stycken. 
Sets innebär ”omgång” och när du gjort dina reps så är du klar med ett set. Set brukar ofta innebära 3-4 "omgångar".

Nybörjare på gymmet? Eller var det kanske bara länge sedan du sist satte din fot där?
Här ger PT:n Therése Madsén Odsäter en grundkurs i gymträning.

Oavsett om ditt mål med gymträningen att blir stor och muskulös eller stark och slank bör du börja med grundträning för hela kroppen.

Lägg grunden
Du behöver sex månaders grundträning för att stärka muskler, senor och ligament innan du, om du vill, anpassar din träning för att till exempel bygga muskler.
Satsa på att få till två gympass i veckan. Låt ett eventuellt tredje pass vara bonus!

 

Så gör du: Träningspasset

 

Uppvärmning: 5-15 minuter
– Värm upp i genom att cykla, ro i roddmaskin, springa eller gå på crosstrainer. Syftet är att bli varm och mjuk i kroppen och minska risken för skador. Håll på tills du är lite svettig. 5-15 minuter brukar räcka. Ju fler kroppsdelar som involveras i uppvärmningen desto snabbare går det att bli varm.
Vill du inte värma upp genom konditionsträning kan du istället börja varje övning med ett uppvärmningsset. Gör då runt 15 repetitioner av övningen med mycket lätt vikt innan du börjar med dina tre set med tyngre vikter.

4-8 övningar
– Låt ditt träningsprogram bestå av fyra till åtta övningar. Välj gärna funktionella totalövningar som tränar flera muskelgrupper samtidigt. Exempel på sådana övningar är utfall, benböj, marklyft, militärpress, armhävningar och rodd (med vikter eller gymband – inte i roddmaskin!). Din gympass får gärna träna hela kroppen.

Gör varje övning 10 reps i tre set
– Har du svårt att hitta tempo kan du tänka att en repetition ska ta runt fyra sekunder – två på ena hållet och två tillbaka. Glöm inte att andas!
Vila en minut mellan varje set.

Therése Madsén Odsäter närbild

Therése Madsén Odsäter

Atletisk hållning
– I de allra flesta övningar börjar du med att hitta din atletiska hållning. Här är du som starkast och risken att skada sig som minst.
Stå axelbrett mellan fötterna, ha vikt på hela fotsulorna, lätt böj i knäna. Aktivera bålen, dra bak axlarna, nyp ihop mellan skulderbladen. Dra in hakan lite så att du känner att nacken förlängs.
Ha kvar den atletiska hållningen genom hela övningen. Känner du att du tappar hållningen för tidigt? Avbryt hellre övningen och hitta tillbaka till rätt position. Tänk på att hitta din atletiska hållning även när du gör övningar sittande eller liggande!

 

Vad är funktionell träning?
Funktionell träning betyder att rörelserna vi tränar på gymmet liknar de rörelser som vi utför i vår vardag. Det kan vara att lyfta saker, att dra eller trycka ifrån. I funktionella övningar jobbar man i kroppens naturliga rörelsemönster – alltså just så som kroppen är konstruerad. Många funktionella tränar fler muskelgrupper samtidigt (så kallade totalövningar). Det gör att funktionella övningar både är tidsekonomiska och supereffektiva!

Stretcha och vila
– Om du behöver jobba med din rörlighet (det behöver de allra flesta!) kan du gärna avsluta passet med stretch eller dynamisk rörlighetsträning. Lägg gärna 15 minuter på stretchen, men 5 minuter är bättre än inget alls!
Vila minst 48 timmar mellan varje gympass för att musklerna ska kunna återhämta sig och byggas upp.

Läs även artikeln Nybörjarguide till gymmet!

Av Maja Sönnerbo


Fakta

Ordförklaring:

Reps är en förkortning för repetitioner, antal gånger du gör rörelsen. Vanligtvis mellan 8-12 stycken. 
Sets innebär ”omgång” och när du gjort dina reps så är du klar med ett set. Set brukar ofta innebära 3-4 "omgångar".

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

 

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

 

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.