Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

sa-har-torkar-du-orter-och-kryddor

Så här torkar du örter och kryddor

Bevara sommarens alla aromatiska kryddor genom att torka dem – på så vis kan du njuta av örterna året runt.
– Du kan torka det mesta, säger örtpedagogen Eva Olsson.

Oregano, timjan, rosmarin, salvia, mynta, dragon och citronmeliss. Du kan torka i princip alla örter och du kan skörda dem under hela växtsäsongen, enligt Eva Olsson som är örtpedagog och örtterapeut på herbasensia och som tidigare drev Österlenskryddor i 14 år.

LÄS OCKSÅ: Så kan du äta blad och ogräs! Här är några goda recepttips

Te vid förkylning
Och hon tipsar att börja leta i naturen - maskrosblad fungerar som ett matsmältningsbefrämjande te, björkblad gör susen som en björkskrubb eller hårsköljning och av fläderblommor och lindblommor får du ett fantastiskt te när du är förkyld.
– Från balkongen är det härligt att torka färsk rosmarin, timjan och lavendel. Kryddor som dill, persilja och basilika tappar smak när du torkar dem och lämpar sig bättre att frysa.
Så hur bevaras smak, doft och de terapeutiska ämnena på bästa sätt? Först och främst ska du inte smula sönder bladen förrän de ska användas.

 

LÄS OCKSÅ: Drick dina örter – njut av ett te som gör gott

Plocka inte allt på samma ställe
Plocka dessutom örterna när det är torrt ute - inte efter regn eller när de fortfarande är daggfuktiga. Och det du ska torka bör du inte heller skölja, menar Eva Olsson.
– Vattnet som finns inne i växten försvinner efter hand men om du sköljer kryddan med kranvatten så är det en annan typ av vatten som är svårt att få bort och örten riskerar därför att mögla.
Använd gärna sax, annars är risken att man rycker upp rötterna, och klipp av hela kvistarna med bladen kvar. Plocka inte allt på samma ställe utan ungefär en tredjedel, lämna resten till djur och natur.

LÄS OCKSÅ: Örterna som ökar välbefinnandet

Olika torkningsprocesser
Ha en korg med dig och låt örterna ligga lite luftigt på vägen hem.
– Ta gärna hem örterna så fort som möjligt då det blir bättre kvalitet om de får torka utan att först vissna, säger Eva Olsson som berättar att själva torkningsprocessen kan göras på olika sätt.
Antingen binder du en bukett genom att binda samman kvistarna. Glöm inte att dra bort bladen från stjälkarna där du hänger upp buketten. Alternativt kan du ta ett galler, ett myggnät eller spänna upp ett lakan på vinden och lägga på ett tunt lager av örter och sprida ut dem.
– Det är viktigt att hålla undan örterna från solljus, för om de börjar blekna och tappa i färg så tappar de både smak och kraft.

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: För hud & hår

Verksamma ämnen försvinner över 35 grader
Tycker du torkningen går för långsamt, sätt en fläkt i närheten – men tänk på att de verksamma ämnena försvinner över 35 grader så undvik ugnen, poängterar Eva Olsson.
– Salvia med nästan läderartade blad tar ungefär en vecka att torka. Nässlor och citronmeliss kan vara torra på tre-fyra dagar. Här gäller det att lita på sin fingertoppskänsla att när du repar av bladen ska de smula sönder.
De torkade örterna ska sedan förvaras mörkt i burkar, bruna papperspåsar, eller glasburkar som täcks med kartong eller en tygbit.
– Märk väl med sort och datum. Om man tänker på den terapeutiska verkan vill man använda dem inom ett år, som smaksättare håller de betydligt längre.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Poké bowl

Sväng ihop en exotisk poké bowl!

Recept

Snart är Veganuary slut för i år – den globala kampanjen som inspirerar oss till att äta mer växtbaserat i januari. Passa på att svänga ihop en smarrig och hälsosam poké bowl med bland annat mango, avokado, rotfrukter och belugalinser! 

 

kvinna med tekopp

Ny kost gav Anna-Lena hälsan tillbaka

Naturlig hälsa

Anna-Lena Nordin hade tränat hårt, stressat och fastat och trodde att viktminskningen var ett resultat av det. Men när minnet svek och ena ögat förändrades förstod hon att något var fel. En läkarundersökning gav svaret: Graves sjukdom, överfunktion i sköldkörteln. Anna-Lena la om kosten igen, nu med fokus på autoimmunt protokoll –  och mår nu riktigt bra.

kvinna blåser på snö

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

många människor

Forskare har funnit gener som skyddar mot svår covid-19 

Forskning

Bakomliggande sjukdomar och hög ålder är det största faktorerna som påverkar risken att bli svårt sjuk i covid-19. Nu har forskare vid bland annat Karolinska sjukhuset lyckats hitta en variant av gener som skyddar mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Hälften av alla i västvärlden bär på denna variant.

Frukt, grönsaker, bär och nötter

Tio antiinflammatoriska livsmedel

Kost

En starkt bidragande orsak till många av våra vanliga folksjukdomar är vår kost. Men du kan också hålla dig frisk med hjälp av kosten. Här listar vi 10 antiinflammatoriska råvaror att äta mer av.

Collage: Kvinna applicerar ansiktsolja och 6 olika ansiktsoljor

Skönhetspanelen testar: Ansiktsoljor

Hud

En ansiktsolja stärker och skyddar huden mot väder och vind, inte minst under kallare årstider. Vi letar efter en olja som återfuktar, gör huden mjuk och minskar synliga tecken på torr och trött hud – utan att irritera. Vilken glider in som vinnare i vårt test?

Två pastabilder: gnocchi och spaghetti med pesto

Två busenkla gröna pastarecept

Recept

Det är Veganuary och vi vill äta extra mycket grönt och köttfritt! Men när tid och ork tryter i vardagen behövs recept som är lika enkla som goda. Dessa två klassiker, gnocchigratäng och pasta al pesto, är precis det!

 

kvinna tittar i iPad och lagar hälosam mat

Planera vårens detox redan nu

Hälsa

Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Prova att ha några veckor med ett renare leverne – det gör dig med all säkerhet piggare.

Kvinna som kallbadar i isvak

10 tips för ett säkert vinterbad

Mental hälsa

Kallbad är en aktivitet som har exploderat i popularitet de senaste åren. Och många vittnar om att de mår bra av det. Nybörjare? Så här förbereder du dig på rätt sätt för en så härlig och säker vinterbadstund som möjligt.

läkare håller i spruta

DEBATT: “Det bortglömda folket: Vi med naturlig immunitet – vaccinera eller ej?”

Kurera debatt

Covid-19 har fullt förståeligt tvingat myndigheterna till olika åtgärder för att minska den negativa påverkan av covid-19. Det som inte är förståeligt, eftersom det finns betryggande och övertygande evidens och fakta, är varför man konsekvent undviker att adressera och ta hänsyn till den numera stora gruppen (1,25 miljoner) av personer som har naturlig immunitet via en genomgången covid-19. En naturlig immunitet som man nu vet är bredare, djupare och att den räcker betydligt längre än en immunitet inducerad via vaccin. Det skriver osteopaten Leif Widebert i ett debattinlägg i Kurera.

 

kvinna klipper

Dags att sluta röka? Så lyckas du

Hälsa

Allt färre svenskar röker idag. Totalt sett är det bara sju procent i riket som röker, men pandemin har gjort att det ökat något. En Sifo-undersökning berättar att en av fyra vill sluta. Här kommer några goda råd för att nå lyckat resultat.

Leende kvinna i vit handduk och handduksturban smörjer in sig med gul kräm

Mera glow med gurkmeja!

Hud

Gurkmeja, den gul-orange kryddan som är en släkting med ingefära, kopplas till många hälsofördelar och läkande egenskaper. Men den antiinflammatoriska superkryddan kan även göra under för din hy och få den att stråla!

Falafelsallad

Fira Veganuary med en matig sallad!

Eko/miljö

Veganuary är här  – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

kvinna äter katrinplommon

Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

kvinna lyfter hantlar

Så mycket vinner du på att börja styrketräna

Träning

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

Visste du det här om nyttiga propolis?

Naturlig hälsa

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

kvinna äter nyttig mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när jul- och nyårshelgen har passerat kanske du vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Bibimbap

Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Recept

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.