Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

sa-har-torkar-du-orter-och-kryddor

Så här torkar du örter och kryddor

Bevara sommarens alla aromatiska kryddor genom att torka dem – på så vis kan du njuta av örterna året runt.
– Du kan torka det mesta, säger örtpedagogen Eva Olsson.

Oregano, timjan, rosmarin, salvia, mynta, dragon och citronmeliss. Du kan torka i princip alla örter och du kan skörda dem under hela växtsäsongen, enligt Eva Olsson som är örtpedagog och örtterapeut på herbasensia och som tidigare drev Österlenskryddor i 14 år.

LÄS OCKSÅ: Så kan du äta blad och ogräs! Här är några goda recepttips

Te vid förkylning
Och hon tipsar att börja leta i naturen - maskrosblad fungerar som ett matsmältningsbefrämjande te, björkblad gör susen som en björkskrubb eller hårsköljning och av fläderblommor och lindblommor får du ett fantastiskt te när du är förkyld.
– Från balkongen är det härligt att torka färsk rosmarin, timjan och lavendel. Kryddor som dill, persilja och basilika tappar smak när du torkar dem och lämpar sig bättre att frysa.
Så hur bevaras smak, doft och de terapeutiska ämnena på bästa sätt? Först och främst ska du inte smula sönder bladen förrän de ska användas.

 

LÄS OCKSÅ: Drick dina örter – njut av ett te som gör gott

Plocka inte allt på samma ställe
Plocka dessutom örterna när det är torrt ute - inte efter regn eller när de fortfarande är daggfuktiga. Och det du ska torka bör du inte heller skölja, menar Eva Olsson.
– Vattnet som finns inne i växten försvinner efter hand men om du sköljer kryddan med kranvatten så är det en annan typ av vatten som är svårt att få bort och örten riskerar därför att mögla.
Använd gärna sax, annars är risken att man rycker upp rötterna, och klipp av hela kvistarna med bladen kvar. Plocka inte allt på samma ställe utan ungefär en tredjedel, lämna resten till djur och natur.

LÄS OCKSÅ: Örterna som ökar välbefinnandet

Olika torkningsprocesser
Ha en korg med dig och låt örterna ligga lite luftigt på vägen hem.
– Ta gärna hem örterna så fort som möjligt då det blir bättre kvalitet om de får torka utan att först vissna, säger Eva Olsson som berättar att själva torkningsprocessen kan göras på olika sätt.
Antingen binder du en bukett genom att binda samman kvistarna. Glöm inte att dra bort bladen från stjälkarna där du hänger upp buketten. Alternativt kan du ta ett galler, ett myggnät eller spänna upp ett lakan på vinden och lägga på ett tunt lager av örter och sprida ut dem.
– Det är viktigt att hålla undan örterna från solljus, för om de börjar blekna och tappa i färg så tappar de både smak och kraft.

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: För hud & hår

Verksamma ämnen försvinner över 35 grader
Tycker du torkningen går för långsamt, sätt en fläkt i närheten – men tänk på att de verksamma ämnena försvinner över 35 grader så undvik ugnen, poängterar Eva Olsson.
– Salvia med nästan läderartade blad tar ungefär en vecka att torka. Nässlor och citronmeliss kan vara torra på tre-fyra dagar. Här gäller det att lita på sin fingertoppskänsla att när du repar av bladen ska de smula sönder.
De torkade örterna ska sedan förvaras mörkt i burkar, bruna papperspåsar, eller glasburkar som täcks med kartong eller en tygbit.
– Märk väl med sort och datum. Om man tänker på den terapeutiska verkan vill man använda dem inom ett år, som smaksättare håller de betydligt längre.

Av Tina HarrSkriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Mage

Har det blivit för mycket av det goda under sommaren? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb. Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

Slipp klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

 

kvinna knyter sko

Så blir din konditionsträning effektivare

TRÄNING

Att ha en livsstil som innefattar olika former av fysisk aktivitet är enormt viktigt för hälsan. Vissa ser fram emot sina träningspass medans andra gör det med sviktande motivation, och för att man måste. För att få mycket ut av sin konditionsträning kan man effektivisera den.

Fyra hundar på rad i skogen

Hur smart är din hund?

Husdjur

Har du funderat över hur intelligent din hund egentligen är, eller hur den står sig jämfört med andra hundraser? Då behöver du inte fundera länge till, för nu finns en rankinglista!

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – behandlingen som ger piggare hud

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

ostbricka

Därför kan du inte sluta äta ost

Kost

Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

 

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

 

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.