Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

sa-har-torkar-du-orter-och-kryddor

Så här torkar du örter och kryddor

Bevara sommarens alla aromatiska kryddor genom att torka dem – på så vis kan du njuta av örterna året runt.
– Du kan torka det mesta, säger örtpedagogen Eva Olsson.

Oregano, timjan, rosmarin, salvia, mynta, dragon och citronmeliss. Du kan torka i princip alla örter och du kan skörda dem under hela växtsäsongen, enligt Eva Olsson som är örtpedagog och örtterapeut på herbasensia och som tidigare drev Österlenskryddor i 14 år.

LÄS OCKSÅ: Så kan du äta blad och ogräs! Här är några goda recepttips

Te vid förkylning
Och hon tipsar att börja leta i naturen - maskrosblad fungerar som ett matsmältningsbefrämjande te, björkblad gör susen som en björkskrubb eller hårsköljning och av fläderblommor och lindblommor får du ett fantastiskt te när du är förkyld.
– Från balkongen är det härligt att torka färsk rosmarin, timjan och lavendel. Kryddor som dill, persilja och basilika tappar smak när du torkar dem och lämpar sig bättre att frysa.
Så hur bevaras smak, doft och de terapeutiska ämnena på bästa sätt? Först och främst ska du inte smula sönder bladen förrän de ska användas.

 

LÄS OCKSÅ: Drick dina örter – njut av ett te som gör gott

Plocka inte allt på samma ställe
Plocka dessutom örterna när det är torrt ute - inte efter regn eller när de fortfarande är daggfuktiga. Och det du ska torka bör du inte heller skölja, menar Eva Olsson.
– Vattnet som finns inne i växten försvinner efter hand men om du sköljer kryddan med kranvatten så är det en annan typ av vatten som är svårt att få bort och örten riskerar därför att mögla.
Använd gärna sax, annars är risken att man rycker upp rötterna, och klipp av hela kvistarna med bladen kvar. Plocka inte allt på samma ställe utan ungefär en tredjedel, lämna resten till djur och natur.

LÄS OCKSÅ: Örterna som ökar välbefinnandet

Olika torkningsprocesser
Ha en korg med dig och låt örterna ligga lite luftigt på vägen hem.
– Ta gärna hem örterna så fort som möjligt då det blir bättre kvalitet om de får torka utan att först vissna, säger Eva Olsson som berättar att själva torkningsprocessen kan göras på olika sätt.
Antingen binder du en bukett genom att binda samman kvistarna. Glöm inte att dra bort bladen från stjälkarna där du hänger upp buketten. Alternativt kan du ta ett galler, ett myggnät eller spänna upp ett lakan på vinden och lägga på ett tunt lager av örter och sprida ut dem.
– Det är viktigt att hålla undan örterna från solljus, för om de börjar blekna och tappa i färg så tappar de både smak och kraft.

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: För hud & hår

Verksamma ämnen försvinner över 35 grader
Tycker du torkningen går för långsamt, sätt en fläkt i närheten – men tänk på att de verksamma ämnena försvinner över 35 grader så undvik ugnen, poängterar Eva Olsson.
– Salvia med nästan läderartade blad tar ungefär en vecka att torka. Nässlor och citronmeliss kan vara torra på tre-fyra dagar. Här gäller det att lita på sin fingertoppskänsla att när du repar av bladen ska de smula sönder.
De torkade örterna ska sedan förvaras mörkt i burkar, bruna papperspåsar, eller glasburkar som täcks med kartong eller en tygbit.
– Märk väl med sort och datum. Om man tänker på den terapeutiska verkan vill man använda dem inom ett år, som smaksättare håller de betydligt längre.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

 

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!