Annika Sandbladh. Foto: Foto Friberg

Så hittade Annika livsglädjen igen

Hösten 2013 separerade Annika Sandbladh. Åtta månader senare brakade hon ihop. Läkaren skrev ut antidepressivt läkemedel och lugnande. Istället för att må bättre mådde hon sämre.
Idag har ett saffranextrakt fått henne att hitta livsglädjen igen.

Annika Sandbladh har haft två tuffa år. Först en separation som kom plötsligt och oväntat och vände upp och ner på livet. Sedan blev hon uppsagd från jobbet på grund av arbetsbrist.
– Nu mår jag jättebra! Jag känner mig glad och positiv igen och har både energi och förhoppningar om framtiden, säger Annika och skrattar.

► Läs också: Örterna som ökar välbefinnandet

 

Mådde bara sämre av medicin
Men det blev en snårig väg för Annika innan hon hittade rätt. När känslorna till slut hann ifatt henne efter den kaotiska separationen sökte hon hjälp hos läkaren som skrev ut ett antidepressivt läkemedel i kombination med ett lugnande preparat.
– Jag mådde ännu sämre av medicinerna och stod bara inte ut. Allt blev heltokigt under några veckor och jag bestämde mig för att inte ta mer medicin, berättar Annika.

► Läs också: Lika bra effekt som SSRI-preparat – men med färre biverkningar

Tester avslöjade sköldkörtelrubbning
Annika ville inte gå omkring och må dåligt så hon tog kontakt med en mineralterapeut. Testerna visade att hon hade en sköldkörtelrubbning och problem med båda lever och njurar.
– Jag är mer intresserad av att lösa mina problem med hjälp av naturmedel än med vanliga mediciner. Egenvårdsprodukterna för min sköldkörtelrubbning gjorde mig successivt bättre. Men trots att jag mådde bättre var jag inte glad. Det kändes som om livet bara fungerade. Inuti gick jag på tomgång.
Annika fortsatte sökandet efter något som kunde hjälpa henne att känna livsglädje igen.

► Läs också: TV-stjärnan om sin PMS: ”Blir bättre av vilja, saffran och vitaminer!”

Stor skillnad inom ett par veckor
Hon hittade Saframyl Positive Mood, ett kosttillskott som innehåller ett saffranextrakt med stämningshöjande effekt.
– Det tog tio dagar, kanske två veckor, innan jag kände skillnad. Men då var också skillnaden stor. Jag gick från ett tillstånd av att bara ha existerat till att det spirade en känsla av livsglädje inom mig som dessutom växte sig starkare. Plötsligt var min vardag full av energi och lust igen, säger Annika.

 

► Läs också: Nära samband mellan D-vitaminbrist och depression

Fått självkänslan tillbaka
Nu har Annika lagt separationen bakom sig. Hon bor i en trivsam lägenhet tillsammans med barnen och trots att hon blev av med jobbet i somras känner hon sig full av tillförsikt.
– Jag är mer rädd om mig själv nu och har blivit bättre på att sätta gränser. Det som var så spännande med Saframyl Positive Mood var att det inte bara fick mig på fötter igen, det gav mig en chans att få självkänslan tillbaka.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

 

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

 

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

 

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Hälsa

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!

Hälsointresse-boom i coronakrisen

Hälsa

Vi har fått ett större hälsointresse under coronapandemin, i alla fall om man får tro statistiken från magasinappen Readly – där läsandet av hälsomagasin har ökat markant jämfört med i fjol. Det här intresserar oss mest just nu.