Kvinnohand håller en pensel mot en halvt brunmålad träplanka

Så inreder du miljösmart

Nytt år, nya vanor - och kanske dags för någon form av detox även i hemmet?
Här är 6 tips på hur du kan göra miljösmarta val när du handlar, renoverar och inreder. 

Det finns många anledningar att vilja leva miljösmart. Att faktiskt hjälpa miljön är en - och en bra sådan. Att hjälpa dig själv och din familj är en annan. För saker som är dåliga för vår miljö är oftast även dåliga för oss själva - och i ännu större utsträckning för våra barn eftersom de är känsligare.

► Läs också: Helt vanlig väggfärg kan förorena ditt hem

 

Bli en miljömetveten konsument
Svanen-märkning, EU-ecolabel eller en FSC-märkning om det gäller trämöbler - med mera.
Det finns många aspekter man kan ha i åtanke för den som vill vara en miljömedveten konsument när det gäller inredning.
Här är några av dem:

1. Plastpanta!
Minska ner på mängden plast omkring dig och sök istället efter produkter som producerats i naturmaterial. Fråga om produkten innehåller klorerade eller broderade flamskyddsmedel - och välj i så fall något annat.
Mjukplast och elektroniska produkter innehåller oftare PVC, vilket kan innehålla ftalater och metaller som till exempel bly. Många ftalater är hormonstörande och man har konstaterat att redan små mängder hormonstörande substanser kan leda till hormonella rubbningar hos människor och djur - och barn är extra utsatta. Man har bland annat konstaterat att ju högre halter mjukgörande ftalater i blodet hos barn, desto större besvär i form av astma, hösnuva och eksem.

2. Tänk rätt när du väljer nya golv!
Undvik golv, tabet och möbler av PVC om du kan. PVC är miljöovänligt och dessutom hälsofarligt i alla led - från själva tillverkning till deponi. Det innehåller en rad miljöskadliga ämnen, däribland mjukgörare som sprids vidare till inomhusluften och kan leda till allergi och som dessutom har hormonell påverkan och kan skada immun- och fortplantningssystem.
PVC används bland annat i plastgolv, kablar, fönsterramar, garagedörrar, rör och duschkabiner. Vid brand i PVC bildas frätande saltsyra och extremt giftiga dioxiner som är cancerogena och skadliga för arvsmassan.
Det är, enligt forskningen, klarlagt att barn som krupit och vistats på plastgolv under sin uppväxt oftare utvecklar allergier.
Läs mer om PVC på Ekobyggportalen.

3. Tips när du ska måla om!
Välj en färg märkt med EU-blomman eller liknande miljömärkning plus var noga med att lämna överblivna färgrester och uttjänta verktyg till återvinningsstationen.

4. Miljömart tapetsering
Välj en ekologisk tapet tryckt med miljövänligt tryck, på miljövänligt papper och med miljövänligt tapetklister. Finns ofta både storformatstapeter och mönsterpasstapeter på rulle.

 

5.  Våga fråga när du handlar träprodukter
Fråga om träprodukten - som till exempel utemöblerna eller köksbordet - är FSC-certifierade. Det visar att träet kommer från FSC-certifierad skog vilken är förvaltad på ett hållbart sätt. Då vet du att du inte bidrar till att exempelvis regnskogen skövlas. Lita inte på om försäljarn säger att de är "nästan" certifierade eller att de har en egen märkning.
Välj gärna ett material som finns i Europa - som björk, furu och ek.

6. Ha rätt kunskap när du skaffar nya möbler
Det är framförallt materialvalet och tillverkningen som är viktigt när det gäller vilken miljöpåverkan en möbel har, berättar miljöexperten Marcus Wendin. Sluthanteringen och användningsfasen spelar generellt mindre roll, menar han, och även frakten har liten betydelse.
– Det är lätt att tro att det är transporterna som är viktiga, men i nästan alla analyser jag gjort är de försumbara, säger Marcus Wendin till tidningen alltombostad.se.
Ska du köpa skinnmöbler bör du kontrollera hur skinnet är behandlat. Kromsyra är till exempel förbjudet i Sverige men används fortfarande i andra länder.
Undvik alla produkter som innehåller klorerade eller broderade flamskyddsmedel.

Av Isabelle G Hedander

Källor: Naturskyddsföreningen, Medvetenkonsumtion.se, Alltombostad.se och Ekobyggportalen.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fredrik Paulún: ”Stroken fick mig att gå mot ett nytt håll”

Hälsa

För 15 år sedan drabbades Fredrik Paulun av en stroke. Det blev en dramatisk vändpunkt för hälsogurun, efter det har han optimerat näringsintaget och han tar det betydligt lugnare med träningen. I den senaste boken, Biohack, ät rätt för din kropp, beskriver Fredrik hur han äter för att hålla sig frisk och förebygga sjukdomar.

Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Eko/miljö

Vi står inför en ekologisk kollaps om vi inte drastiskt minskar vår förbrukning av jordens resurser. Pella Thiel är ekolog, 2019 utsågs hon tillsammans med Greta Thunberg och sångaren Magnus Carlson till Årets miljöhjälte och fick motta pris ur kungens hand. I detta debattinlägg uppmanar hon oss att ta tillvara på Coronakrisens möjlighet att ställa om till ett hållbart samhälle.

 

Så undviker du vårdepression

Mental hälsa

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

Går det att träna vid förkylning?

TRÄNING

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

30 dagars gratis online träning

TRÄNING

Är du sugen på att träna - men vill stanna hemma? För dig som inte redan är medlem på Yogobe har vi på Kurera tagit fram ett specialerbjudande: Du får tillgång till alla Yogobes träningsfilmer online under 30 dagar. 

“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Kurera debatt

När risken för influensa är som störst och många svenskar vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer många effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas i Sverige. Detta är helt i motsatt riktning mot övriga nordiska länders hälsostrategier. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han även uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.

 

Viktigt med goda matvanor vid oro och stress

Kost

Tröstäter du? I tider av oro och hög stress ligger det nära till hands att ta till mat för att lugna oss, särskilt om vi går hemma och har nära till skafferiet. Det är därför lätt att ta en macka till, mumsa på chips eller smågodis i större utsträckning än vanligt. Då är det bra att ha struktur på sitt ätande, här får du några tips.

Sverige ska bli bäst på hjärtforskning

Hälsa

I Sverige samlar vi information i medicinska register. Det ger unika förutsättningar att göra stora befolkningsstudier som sträcker sig över lång tid. Forskare vid Uppsala universitet vill inom fem år ha hittat nya och ovanliga riskfaktorer att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Detta för att bland annat kunna förutsäga en hjärtinfarkt några månader innan den uppstår.

Örten som lindrar Clas-Görans allergi

Hälsa

Clas-Göran Svensson trodde att de rinnande ögonen, nysningarna och den tunga andningen var en vanlig förkylning. Efter ett besök hos distriktsläkaren konstaterade han att det var pollenallergi. Sedan följde några år med mediciner som gav tråkiga biverkningar som satte sina spår. Men när en kollega gav Clas-Göran en örtbaserad kapsel, som kunde motverka allergi, försvann problemen.

 

Kureras expert Monika Björn tipsar om enkla hemmaövningar

Hälsa

För snart tre veckor sedan satt Kureras träningsexpert Monika Björn på ett café innan hon skulle iväg och leda ett yogapass. Då fick hon reda på att gymmet stäng på grund av smittrisken av covid-19. Där och då föddes idén om direktsänd onlineträning.  Har du inte möjlighet att träna på ett gym, följa onlinekurser eller Monikas Instagram live yogapass så kan du med lite fantasi göra din hemmaträning väldigt effektiv.

Till er alla fantastiska människor därute – stärk ert försvar mot covid-19!

Kurera debatt

”Vi är livrädda för corona – men många inser inte kostens påverkan på vårt immunförsvar” skriver Elena Malmefeldt, grundare av Hälsokunskap i Sverige – och ger en rad enkla, konkreta råd på hur vi kan äta och leva för att faktiskt gå starkare ur den här situationen. För att sprida goda hälsoråd och framtidstro har hon skapat facebook-gruppen Tillsammans blir vi starkare. Läs hennes debattinlägg här.

Tips på träning som du enkelt kan göra hemma

Hälsa

Allt fler gym och andra träningsanläggningar stänger för att bidra till att försöka stoppa spridningen av coronaviruset. En del erbjuder träning online och andra har förkortade öppningstider. Vill du träna hemma, finns det många videos på youtube att välja mellan, och naturen är ju fortfarande öppen, och du kanske inte har så långt till ett utegym.

 

Faktorerna som påverkar immunförsvaret mest

Forskning

Forskare vid Lunds universitet och Pasteur-institutet studerade vad som påverkar våra immunceller mest och varför vi reagerar så olika på infektioner. De har analyserat miljontals variabler och har funnit att fyra faktorer påverkar immunförsvaret mer än andra.

WHO avråder från antiinflammatoriska läkemedel vid covid-19

Hälsa

Det finns enligt franska myndigheter bevis för att antiinflammatoriska läkemedel som Ipren, Voltaren och Treo kan förvärra tillståndet hos personer drabbade av covid-19, man avråder därför sjuka från att ta den typen av läkemedel. Rekommendationer som nu även får stöd av Världshälsoorganisationen WHO. Svenska myndigheter har dock hittills tonat ned risken.

 

Livsmedelsverket om maxvärden: Konsumentens säkerhet går först

Hälsa

Trots att det inte finns några rapporterade fall där personer blivit sjuka av att ta vitaminer eller mineraler i höga doser, väljer Livsmedelsverket att rekommendera lagstadgade maxdoser som gör att flera preparat riskerar försvinna från marknaden. Astrid Walles-Granberg, rådgivare på myndigheten som deltagit i arbetet med att ta fram förslaget försvarar beslutet med att konsumentens säkerhet har högsta prioritet.