Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinnohand håller en pensel mot en halvt brunmålad träplanka

Så inreder du miljösmart

Nytt år, nya vanor - och kanske dags för någon form av detox även i hemmet?
Här är 6 tips på hur du kan göra miljösmarta val när du handlar, renoverar och inreder. 

Det finns många anledningar att vilja leva miljösmart. Att faktiskt hjälpa miljön är en - och en bra sådan. Att hjälpa dig själv och din familj är en annan. För saker som är dåliga för vår miljö är oftast även dåliga för oss själva - och i ännu större utsträckning för våra barn eftersom de är känsligare.

► Läs också: Helt vanlig väggfärg kan förorena ditt hem

 

Bli en miljömetveten konsument
Svanen-märkning, EU-ecolabel eller en FSC-märkning om det gäller trämöbler - med mera.
Det finns många aspekter man kan ha i åtanke för den som vill vara en miljömedveten konsument när det gäller inredning.
Här är några av dem:

1. Plastpanta!
Minska ner på mängden plast omkring dig och sök istället efter produkter som producerats i naturmaterial. Fråga om produkten innehåller klorerade eller broderade flamskyddsmedel - och välj i så fall något annat.
Mjukplast och elektroniska produkter innehåller oftare PVC, vilket kan innehålla ftalater och metaller som till exempel bly. Många ftalater är hormonstörande och man har konstaterat att redan små mängder hormonstörande substanser kan leda till hormonella rubbningar hos människor och djur - och barn är extra utsatta. Man har bland annat konstaterat att ju högre halter mjukgörande ftalater i blodet hos barn, desto större besvär i form av astma, hösnuva och eksem.

2. Tänk rätt när du väljer nya golv!
Undvik golv, tabet och möbler av PVC om du kan. PVC är miljöovänligt och dessutom hälsofarligt i alla led - från själva tillverkning till deponi. Det innehåller en rad miljöskadliga ämnen, däribland mjukgörare som sprids vidare till inomhusluften och kan leda till allergi och som dessutom har hormonell påverkan och kan skada immun- och fortplantningssystem.
PVC används bland annat i plastgolv, kablar, fönsterramar, garagedörrar, rör och duschkabiner. Vid brand i PVC bildas frätande saltsyra och extremt giftiga dioxiner som är cancerogena och skadliga för arvsmassan.
Det är, enligt forskningen, klarlagt att barn som krupit och vistats på plastgolv under sin uppväxt oftare utvecklar allergier.
Läs mer om PVC på Ekobyggportalen.

3. Tips när du ska måla om!
Välj en färg märkt med EU-blomman eller liknande miljömärkning plus var noga med att lämna överblivna färgrester och uttjänta verktyg till återvinningsstationen.

4. Miljömart tapetsering
Välj en ekologisk tapet tryckt med miljövänligt tryck, på miljövänligt papper och med miljövänligt tapetklister. Finns ofta både storformatstapeter och mönsterpasstapeter på rulle.

 

5.  Våga fråga när du handlar träprodukter
Fråga om träprodukten - som till exempel utemöblerna eller köksbordet - är FSC-certifierade. Det visar att träet kommer från FSC-certifierad skog vilken är förvaltad på ett hållbart sätt. Då vet du att du inte bidrar till att exempelvis regnskogen skövlas. Lita inte på om försäljarn säger att de är "nästan" certifierade eller att de har en egen märkning.
Välj gärna ett material som finns i Europa - som björk, furu och ek.

6. Ha rätt kunskap när du skaffar nya möbler
Det är framförallt materialvalet och tillverkningen som är viktigt när det gäller vilken miljöpåverkan en möbel har, berättar miljöexperten Marcus Wendin. Sluthanteringen och användningsfasen spelar generellt mindre roll, menar han, och även frakten har liten betydelse.
– Det är lätt att tro att det är transporterna som är viktiga, men i nästan alla analyser jag gjort är de försumbara, säger Marcus Wendin till tidningen alltombostad.se.
Ska du köpa skinnmöbler bör du kontrollera hur skinnet är behandlat. Kromsyra är till exempel förbjudet i Sverige men används fortfarande i andra länder.
Undvik alla produkter som innehåller klorerade eller broderade flamskyddsmedel.

Av Isabelle G Hedander

Källor: Naturskyddsföreningen, Medvetenkonsumtion.se, Alltombostad.se och Ekobyggportalen.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

 

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

 

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.