Kvinnohand håller en pensel mot en halvt brunmålad träplanka

Så inreder du miljösmart

Nytt år, nya vanor - och kanske dags för någon form av detox även i hemmet?
Här är 6 tips på hur du kan göra miljösmarta val när du handlar, renoverar och inreder. 

Det finns många anledningar att vilja leva miljösmart. Att faktiskt hjälpa miljön är en - och en bra sådan. Att hjälpa dig själv och din familj är en annan. För saker som är dåliga för vår miljö är oftast även dåliga för oss själva - och i ännu större utsträckning för våra barn eftersom de är känsligare.

► Läs också: Helt vanlig väggfärg kan förorena ditt hem

 

Bli en miljömetveten konsument
Svanen-märkning, EU-ecolabel eller en FSC-märkning om det gäller trämöbler - med mera.
Det finns många aspekter man kan ha i åtanke för den som vill vara en miljömedveten konsument när det gäller inredning.
Här är några av dem:

1. Plastpanta!
Minska ner på mängden plast omkring dig och sök istället efter produkter som producerats i naturmaterial. Fråga om produkten innehåller klorerade eller broderade flamskyddsmedel - och välj i så fall något annat.
Mjukplast och elektroniska produkter innehåller oftare PVC, vilket kan innehålla ftalater och metaller som till exempel bly. Många ftalater är hormonstörande och man har konstaterat att redan små mängder hormonstörande substanser kan leda till hormonella rubbningar hos människor och djur - och barn är extra utsatta. Man har bland annat konstaterat att ju högre halter mjukgörande ftalater i blodet hos barn, desto större besvär i form av astma, hösnuva och eksem.

2. Tänk rätt när du väljer nya golv!
Undvik golv, tabet och möbler av PVC om du kan. PVC är miljöovänligt och dessutom hälsofarligt i alla led - från själva tillverkning till deponi. Det innehåller en rad miljöskadliga ämnen, däribland mjukgörare som sprids vidare till inomhusluften och kan leda till allergi och som dessutom har hormonell påverkan och kan skada immun- och fortplantningssystem.
PVC används bland annat i plastgolv, kablar, fönsterramar, garagedörrar, rör och duschkabiner. Vid brand i PVC bildas frätande saltsyra och extremt giftiga dioxiner som är cancerogena och skadliga för arvsmassan.
Det är, enligt forskningen, klarlagt att barn som krupit och vistats på plastgolv under sin uppväxt oftare utvecklar allergier.
Läs mer om PVC på Ekobyggportalen.

3. Tips när du ska måla om!
Välj en färg märkt med EU-blomman eller liknande miljömärkning plus var noga med att lämna överblivna färgrester och uttjänta verktyg till återvinningsstationen.

4. Miljömart tapetsering
Välj en ekologisk tapet tryckt med miljövänligt tryck, på miljövänligt papper och med miljövänligt tapetklister. Finns ofta både storformatstapeter och mönsterpasstapeter på rulle.

 

5.  Våga fråga när du handlar träprodukter
Fråga om träprodukten - som till exempel utemöblerna eller köksbordet - är FSC-certifierade. Det visar att träet kommer från FSC-certifierad skog vilken är förvaltad på ett hållbart sätt. Då vet du att du inte bidrar till att exempelvis regnskogen skövlas. Lita inte på om försäljarn säger att de är "nästan" certifierade eller att de har en egen märkning.
Välj gärna ett material som finns i Europa - som björk, furu och ek.

6. Ha rätt kunskap när du skaffar nya möbler
Det är framförallt materialvalet och tillverkningen som är viktigt när det gäller vilken miljöpåverkan en möbel har, berättar miljöexperten Marcus Wendin. Sluthanteringen och användningsfasen spelar generellt mindre roll, menar han, och även frakten har liten betydelse.
– Det är lätt att tro att det är transporterna som är viktiga, men i nästan alla analyser jag gjort är de försumbara, säger Marcus Wendin till tidningen alltombostad.se.
Ska du köpa skinnmöbler bör du kontrollera hur skinnet är behandlat. Kromsyra är till exempel förbjudet i Sverige men används fortfarande i andra länder.
Undvik alla produkter som innehåller klorerade eller broderade flamskyddsmedel.

Av Isabelle G Hedander

Källor: Naturskyddsföreningen, Medvetenkonsumtion.se, Alltombostad.se och Ekobyggportalen.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Byt ut kaffet – gör en nyttig kvällsdryck som ger mättnad

Hälsa

För 20 år sedan blev smoothies en hälsosam innedryck. Då gjordes den krämiga drycken mest på frukt och bär. I dag slänger vi ner alla möjliga grönsaker i mixern för att få i oss näringstät mat. En smoothie eller snarare en varm dryck att ersätta kaffe eller te med på kvällen är den populära guld- eller soldrycken. Den ger mättnad samtidigt som den innehåller bland annat kryddor med inflammationshämmande egenskaper. Här får du två olika recept.

Dans ger mer muskler än styrketräning

TRÄNING

Att dansa stärker dina muskler betydligt mer än om du lyfter vikter på gymmet. Det är glada nyheter för dig som inte gillar traditionell styrketräning. Dansträning ger dig också bättre koordination, balans och samverkan med din danspartner skapar inte bara glädje utan din hjärna får arbeta mycket mer än om du upprepar monotona styrkeövningar – och det är bra för minnet.

Årets miljöhjälte Magnus Carlson visar vägen till förändring

Eko/miljö

Magnus Carlson, sångare i bandet Weeping willows, utsågs nyligen till årets miljöhjälte och fick ta emot diplom ur kungens hand för sitt enträgna klimatarbete. Magnus lever som han lär, han har nästan helt slutat flyga, bandets turnéer sker med tåg och han slutade nyligen äta kött – för både hälsans och miljöns skull. Kurera växlade några ord med svenskt musiklivs kanske flitigaste miljökämpe. 

 

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

 

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

 

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

 

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

 

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning