Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

Idag är det psoriasisdagen, och psoriasis är en av våra vanligaste hudsjukdomar och drabbar både kvinnor som män i samma utsträckning. Det är en sjukdom som ofta debuterar efter puberteten. Bland de tydligaste tecken på psoriasis är när hudens celler ökar i nybildningen samt att en inflammation uppstår som ger en röd, fjällande och oftast kliande utslag som även kallas för plack.

De finns olika typer av psoriasis vilka kategoriseras enligt hur de ser ut och yttrar sig. De vanligaste är plackpsoriasis, guttatpsoriasis, pustulär psoriasis, erytrodermisk psoriasis och psoriasisartrit. I vissa fall kan flera typer av psoriasis förekomma samtidigt, och en typ kan förvandlas till en annan.

 

– Inom den västerländska medicinen anser man att psoriasis är ärftligt och att det inte finns något botemedel. Men den kinesiska medicinen ser på sjukdomar på ett annat sätt än den västerländska. Vi tittar på anledningen till att patienten fått sin sjukdom, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

LÄS OCKSÅ: Fettsyror fixade Leifs psoriasis

Olika anledningar till varför psoriasis uppstår
En person som fått psoriasis har en sju gånger snabbare celldelning än hos en frisk person. Hos frisk hud tar det fyra veckor för en cell att utvecklas från de djupare skikten av huden, och utåt till ytan där dessa sedan dör och faller av. Men i skadorna på vanlig psoriasis påskyndas denna process som sedan sker på fyra dagar. Celler staplas på varandra, och på hudytan och därmed bildas fjällande plack.

Kinesisk medicin har en bra insikt i vart problematiken är på individnivå och skräddarsyr alltid en behandlingsplan utifrån den. Och det finns flera anledningar till varför någon drabbats av psoriasis. De vanligaste anledningarna är värme i blodet, brist på blod, stagnerad qi-energi och blod och, en obalans mellan två viktiga energikanaler som kallas för chong och ren, förklarar Diamantis Koukouvinos.

Han menar också att det är viktigt att komma ihåg att förklaringsmodellerna delvis är metaforer till varför en sjukdom uppstår och hur den yttrar sig. De antika läkarna hade inte dagens teknologi för att på cellnivå kunna förklara vad som händer.

– Men de hade kunskapen och förståelsen. Tack vare att de förstod sjukdomen i sin helhet och kunde behandla den på korrekt sätt.

LÄS OCKSÅ: 7 tillfällen när aloe vera hjälpe

Värme i blodet
Den kinesiska medicinen förklarar att värme i blodet orsakar vind, vilket är det vanligaste mönstret för psoriasis. I det akuta skedet uppträder skadorna plötsligt och är ofta ljusa eller mörkröda och kan öka i storlek eller antal. Efter ett tag utvecklas vita eller silverfärgade flagor som lätt faller av. Huden kliar ofta, men alla har dock inte det besväret.

Andra symtom är förstoppning, mörkgul urin, törst och irritation. Diamantis Koukouvinos berättar att hans kvinnliga patienter har ofta rikliga menstruationer. Tungan är ofta röd med en gul beläggning och pulsen kan vara snabb.

 

– När jag behandlar en psoriasispatient baseras den främst på kinesiska örter men kan även kompletteras med akupunktur var syfte då är att få bort den överflödiga värmen, kyla ner blodet och ta bort vind, förklarar Diamantis Koukouvinos.

LÄS OCKSÅ: Dags att öka kunskapen om psoriasis

Brist på blod
Brist på blod kan också orsaka vind och torrhet. Diamantis Koukouvinos säger att det händer ofta mellan två skov när utslagen är stabila och då bildas inte nya plack utvecklas. Huden är mer åt det rosa hållet. De är torrare och har vita (eller silverfärgade) utslag som kan klia.

Andra symptom som dessa patienter kan uppleva är blek hy, trötthet, utmattning, sömnlöshet, torr hud, hår och ögon samt spröda naglar. Hos kvinnor kan mensen vara väldigt begränsad eller så uteblir den helt.

– Tungan kan vara blek med en tunn beläggning eller ingen alls och den kan vara torr. Pulsen är oftast svag. Då behandlar jag med örter vars syfte är att ge näring och blod till främst levern som har ett huvudansvar i genereringen av blod och ta bort vinden och återfukta den torrhet man lider av. Akupunktur kan också kompletteras med örter.

LÄS OCKSÅ: Kokosolja balanserar problemhy

Stagnation av qi
Diamantis Koukouvinos förklarar vidare att om psoriasis är ett resultat av stagnerad qi och blod, då är placken vanligtvis mörkare. Allt från mörkröda, lila eller till och med bruna. I denna typ av psoriasis ändrar de gamla placken oftast inte i storlek och nya plack dyker häller inte upp. Det kan klia intensivt eller inte alls, och kvinnor med stagnerad qi och blod kan ha smärtsamma menstruationer där klumpar är vanliga.

 

– Patientens tunga kan vara lila eller mörkröd, och pulsen är hackig. Jag behandlar med örter vars syfte är att få qi- energi och blodet att cirkulera som de ska. Om patienten har klåda finns så försvinner den. Akupunktur fungerar utmärkt som ett komplement.

LÄS OCKSÅ: Så påverkar ditt psyke din hud

Andra obalanser
När psoriasis är mer relaterad till menscykel, graviditet eller förlossning finns det troligen en obalans mellan två viktiga energikanaler. De kallas för chong och ren, och då uppträder utslagen ofta före graviditeten men försvinner under själva graviditeten för att sedan dyka upp efter förlossningen, förklarar Diamantis Koukouvinos.

– Dessa plack är vanligtvis ljusa eller ljusröda, och dom är fördelade över hela kroppen. Det kliar oftast inte så mycket. Jag ser oftast att tungan är röd eller lila med en tunn beläggning. Symtomen dyker också upp hos kvinnor som närmar sig klimakteriet eller har andra hormonella obalanser. Behandlingens syfte är då att skapa en balans mellan dessa två energikanaler.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

 

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.