Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

Idag är det psoriasisdagen, och psoriasis är en av våra vanligaste hudsjukdomar och drabbar både kvinnor som män i samma utsträckning. Det är en sjukdom som ofta debuterar efter puberteten. Bland de tydligaste tecken på psoriasis är när hudens celler ökar i nybildningen samt att en inflammation uppstår som ger en röd, fjällande och oftast kliande utslag som även kallas för plack.

De finns olika typer av psoriasis vilka kategoriseras enligt hur de ser ut och yttrar sig. De vanligaste är plackpsoriasis, guttatpsoriasis, pustulär psoriasis, erytrodermisk psoriasis och psoriasisartrit. I vissa fall kan flera typer av psoriasis förekomma samtidigt, och en typ kan förvandlas till en annan.

 

– Inom den västerländska medicinen anser man att psoriasis är ärftligt och att det inte finns något botemedel. Men den kinesiska medicinen ser på sjukdomar på ett annat sätt än den västerländska. Vi tittar på anledningen till att patienten fått sin sjukdom, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

LÄS OCKSÅ: Fettsyror fixade Leifs psoriasis

Olika anledningar till varför psoriasis uppstår
En person som fått psoriasis har en sju gånger snabbare celldelning än hos en frisk person. Hos frisk hud tar det fyra veckor för en cell att utvecklas från de djupare skikten av huden, och utåt till ytan där dessa sedan dör och faller av. Men i skadorna på vanlig psoriasis påskyndas denna process som sedan sker på fyra dagar. Celler staplas på varandra, och på hudytan och därmed bildas fjällande plack.

Kinesisk medicin har en bra insikt i vart problematiken är på individnivå och skräddarsyr alltid en behandlingsplan utifrån den. Och det finns flera anledningar till varför någon drabbats av psoriasis. De vanligaste anledningarna är värme i blodet, brist på blod, stagnerad qi-energi och blod och, en obalans mellan två viktiga energikanaler som kallas för chong och ren, förklarar Diamantis Koukouvinos.

Han menar också att det är viktigt att komma ihåg att förklaringsmodellerna delvis är metaforer till varför en sjukdom uppstår och hur den yttrar sig. De antika läkarna hade inte dagens teknologi för att på cellnivå kunna förklara vad som händer.

– Men de hade kunskapen och förståelsen. Tack vare att de förstod sjukdomen i sin helhet och kunde behandla den på korrekt sätt.

LÄS OCKSÅ: 7 tillfällen när aloe vera hjälpe

Värme i blodet
Den kinesiska medicinen förklarar att värme i blodet orsakar vind, vilket är det vanligaste mönstret för psoriasis. I det akuta skedet uppträder skadorna plötsligt och är ofta ljusa eller mörkröda och kan öka i storlek eller antal. Efter ett tag utvecklas vita eller silverfärgade flagor som lätt faller av. Huden kliar ofta, men alla har dock inte det besväret.

Andra symtom är förstoppning, mörkgul urin, törst och irritation. Diamantis Koukouvinos berättar att hans kvinnliga patienter har ofta rikliga menstruationer. Tungan är ofta röd med en gul beläggning och pulsen kan vara snabb.

 

– När jag behandlar en psoriasispatient baseras den främst på kinesiska örter men kan även kompletteras med akupunktur var syfte då är att få bort den överflödiga värmen, kyla ner blodet och ta bort vind, förklarar Diamantis Koukouvinos.

LÄS OCKSÅ: Dags att öka kunskapen om psoriasis

Brist på blod
Brist på blod kan också orsaka vind och torrhet. Diamantis Koukouvinos säger att det händer ofta mellan två skov när utslagen är stabila och då bildas inte nya plack utvecklas. Huden är mer åt det rosa hållet. De är torrare och har vita (eller silverfärgade) utslag som kan klia.

Andra symptom som dessa patienter kan uppleva är blek hy, trötthet, utmattning, sömnlöshet, torr hud, hår och ögon samt spröda naglar. Hos kvinnor kan mensen vara väldigt begränsad eller så uteblir den helt.

– Tungan kan vara blek med en tunn beläggning eller ingen alls och den kan vara torr. Pulsen är oftast svag. Då behandlar jag med örter vars syfte är att ge näring och blod till främst levern som har ett huvudansvar i genereringen av blod och ta bort vinden och återfukta den torrhet man lider av. Akupunktur kan också kompletteras med örter.

LÄS OCKSÅ: Kokosolja balanserar problemhy

Stagnation av qi
Diamantis Koukouvinos förklarar vidare att om psoriasis är ett resultat av stagnerad qi och blod, då är placken vanligtvis mörkare. Allt från mörkröda, lila eller till och med bruna. I denna typ av psoriasis ändrar de gamla placken oftast inte i storlek och nya plack dyker häller inte upp. Det kan klia intensivt eller inte alls, och kvinnor med stagnerad qi och blod kan ha smärtsamma menstruationer där klumpar är vanliga.

 

– Patientens tunga kan vara lila eller mörkröd, och pulsen är hackig. Jag behandlar med örter vars syfte är att få qi- energi och blodet att cirkulera som de ska. Om patienten har klåda finns så försvinner den. Akupunktur fungerar utmärkt som ett komplement.

LÄS OCKSÅ: Så påverkar ditt psyke din hud

Andra obalanser
När psoriasis är mer relaterad till menscykel, graviditet eller förlossning finns det troligen en obalans mellan två viktiga energikanaler. De kallas för chong och ren, och då uppträder utslagen ofta före graviditeten men försvinner under själva graviditeten för att sedan dyka upp efter förlossningen, förklarar Diamantis Koukouvinos.

– Dessa plack är vanligtvis ljusa eller ljusröda, och dom är fördelade över hela kroppen. Det kliar oftast inte så mycket. Jag ser oftast att tungan är röd eller lila med en tunn beläggning. Symtomen dyker också upp hos kvinnor som närmar sig klimakteriet eller har andra hormonella obalanser. Behandlingens syfte är då att skapa en balans mellan dessa två energikanaler.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.