Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Vit katt kikar fram bakom trädstam

Så kan du hjälpa våra hemlösa katter

Under vecka 43 infaller för fjärde året i rad ”Hemlösa katters vecka”. Det är en temavecka som uppmärksammar Sveriges alla hemlösa katter, som är så många som 100 000. Så här kan du göra för att hjälpa!

Den stora mängden hemlösa katter i Sverige, 100 000, gör det till ett av landets största djurskyddsproblem. Därför är det extra roligt att temaveckan i år är större än någonsin med 75 deltagande ideella katthem och över 100 insamlingslådor för mat kommer ställas ut över hela landet.

LÄS OCKSÅ: Första hjälpen för huskatten

Tufft liv för hemlösa
Och livet för en hemlös katt är riktigt tufft, och präglat av matbrist, brist på veterinärvård och skydd vilket leder till ett kort och miserabelt liv för katterna. Men det finns många katthem som kämpar för att ändra på detta och ”Hemlösa katters vecka” vill både belysa problemet med hemlösa katter och hylla katthemmen.

 

LÄS OCKSÅ: Så påverkas din katts hälsa av att kastreras

Butiker samlar in mat
De ideellt drivna katthemmen, som ofta inte har så mycket pengar att röra sig med, samlar under hela vecka 43 in mat till de hemlösa katter som de har inackorderat, genom att ställa ut insamlingslådor i matbutiker. Du som besöker affären kan enkelt hjälpa katterna genom att köpa kattmat i butiken i fråga, och sedan lägga det i lådorna.  På vare låda står det tydligt vilket katthem som maten går till.

Även fackhandelskedjan Granngården, med fler än 100 butiker över hela landet, ansluter sig till insamlingen, så kolla på din ort var du kan skänka kattmat.

LÄS OCKSÅ: Kel med husdjur i coronatider ökar våra oxytocinnivåer

Av Carolina Eriksson

 


Här är alla katthem som engagerar sig under hemlösa katters vecka

Akutgruppen - Katthem i Stockholm
Andra chansen Mora/Orsa
Arboga katthem
Avesta Katthem
Djurens vänner Jönköping
Djurens vänner Nässjö
Djurens vänner Skåne
Djurens vänner Tranås katthem
Djurens vänner Uddevalla
Djurens vänner Vetlanda
Djurens Vänner, Värnamo
Djurskyddet Bill och Bull i Söderhamn
Djurskyddet Bohuslän
Djurskyddet Bollnäs/Ovanåker
Djurskyddet i Eksjö
Djurskyddet i Tanum
Djurskyddet i Västerbotten
Djurskyddet Jämtlands läns Katthem
Djurskyddet Karlshamn
Djurskyddet Karlstad
Djurskyddet Kristinehamn
Djurskyddet Linköping
Djurskyddet norra Halland
Djurskyddet norra Värmland
Djurskyddet Oskarshamn
Djurskyddet Skellelfteå
Djurskyddet Sunne
Djurskyddet Vilsna Tassar
Djurskyddet Västervik - Katthemmet Lyckan
Djurskyddet Örnsköldsvisk
Eskilstuna Djurskyddsförening
Evas katthem i Skara
Falkenbergs Djurskyddsförening
Fisksätra Katthem
Frusna tassar
Föreningen 9 liv
Föreningen Förvildade Katter
Föreningen Hjälp utsatta katter få hem
Föreningen Kattakuten i Norr
Föreningen Samvetet Uppsala Katthem
Gefle katthem & pensionat
Göteborgs Djurskyddsförening
Hemlösa katter Helsingborg /Skåne
Hemlösa Katter Kalmar
Hemlösa tassar Karlskoga
Hitta Katten i Enköping
Huskatten i Västerås
Katt i Borås
Kattfotens Katthem i Halmstad
Katthemmet Borlänge
Katthjälpen Kronoberg
Katthjälpen Kungälv - Stenungssund och Sollebrunn
Katthjälpen Malmö
Katthjälpen Strömstad
Kattslussen.se
Kattstödet Gotland
Kattvärnet/Kattvärnet Haninge
Lailas katthjälp Lund
Livet med Journaler
Malmö/Österlens katthem
Norrtälje Kattcenter
Remingtons kattlya i Skåne
Råmossens katthem i Östadkulle
Sigges paradis
Smålandskatten
Solkatten i Vadensjö / Kattkommando syd Landskrona
Spinnhuset Hallsberg
Sundsvalls djurhem
Södertälje Katthem och Kattpensionat
Tretassar
Varma tassar
Vaxholms katthem
Växjö hemlösa katter
Åsele Katthem
Änglakatten

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sträcker händerna över huvudet

Så ska ungas psykiska ohälsa minskas

Hälsa

Psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar i utvecklingsländerna. En forskargrupp vid Lunds universitet har under flera år undersökt unga människors psykiska hälsa. Nu ska gymnasieelever få träna upp förmågan att handskas med motgångar och stress.

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.