Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Den ser istället symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

Sköldkörteln är en fjärilsformad körtel som sitter på framsidan av halsen, strax under adamsäpplet. Sköldkörteln är rik på blodkärl och nerver och producerar viktiga hormoner som varenda cell i vår kropp är beroende av. Till exempel andning, hjärtfrekvens, nervsystemet, kroppsvikt, muskelstyrka, menstruationscykler, kroppstemperatur och kolesterolnivåer.

– Hypotyreos, eller underfunktion i sköldkörteln är brist på något, men inom den kinesiska medicinen ställer vi inte diagnos på sköldkörteln. Den är istället indirekt inkluderad i en övergripande diagnos. Det är viktigt att förstå att hypotyreos är det tillstånd som uppstår på grund av kronisk brist hos en eller flera vitala substanser i kroppen som qi, blod, yang, yin och vad vi kallar för essence. Vi ser det som en systemisk störning som kan börja med allmän brist på energi, vilket förr eller senare påverkar alla organsystem. Om tillståndet inte behandlas blir sjukdomsbilden allt mer komplicerad, säger Diamantis Koukouvinos.

LÄS OCKSÅ: Kvinnohälsa: Stress påverkar binjurar och sköldkörtel

Klassisk symtombild

bild på man

Diamantis Koukouvinos

 

Diamantis förklarar att sköldkörtelrubbningar bottnar i livsstilsfaktorer som kost, överansträngning, emotionell stress, trauma, kroniska sjukdomar samt biverkningar av mediciner.

– Livsstilen kan orsaka brister som manifesteras i olika symptom. Därför är det viktigt att förstå att om fem personer fått diagnosen hypotyreos av sin husläkare så kan alla fem få olika behandlingar av mig.

Symtomen kommer inte från en dag till en annan, dessa utvecklas över tid. Det vanligaste symptomet är en försämrad metabolism och Diamantis kallar det för försvagning av kroppens qi som utvecklas till en brist på yang. När brist på yang qi blir allvarligare börjar kroppen få svårare att utföra vissa funktioner. Till exempel att hålla rätt temperatur – då försvagas flera organfunktioner – och resultatet blir den klassiska symptombilden som patienter med hypotyreos har.

– Vi säger att det är mjältens jobb att producera yang-energi. Gör den inte sitt jobb så finns ett reservsystem som kan ge oss yang-energi. Det stället finns mellan våra njurar, och är inte ett fysiskt organ. Det är mer en källa av energi som kompenserar när mjälten eller magtarmsystemet inte gör sitt jobb. Problemet är att den kan bara kompensera till en viss del. Om mjälten får tillbaka de rätta förutsättningarna för att göra sitt arbete, i det här fallet att producera yang-energi, så kommer vår extra reserv efter ett tag att sluta upp att göra arbetet åt mjälten. Resultatet blir brist på yang både från mjälten och njurarna med symptom av kyla. Man känner sig frusen vilket är en av grundsymptomen för underfunktion i sköldkörteln, säger Diamantis.

För mycket rå och kall mat kan skada mjälten – yang-energin. Diamantis rekommenderar därför sina patienter att äta varma soppor och grytor.

– Bittra örter, trots att de är superbra, kan skada mjälten och magens yang-energi. Var därför vaksam på att inte äta för mycket. Fysisk, mental och sexuell överansträngning kan tömma njurarnas yang-energi, och kan vara en av bidragande faktor till hypotyreos. Stress påverkar leverns funktion som i sin tur kan påverka mjältens och magens funktioner.

LÄS OCKSÅ: Selen är viktigt för sköldkörteln

Här kommer andra symtom till hypotyreos enligt den kinesiska medicinen:

Trötthet
Att vara trött trots åtta timmar sömn är ett av de tidiga symtomen på hypotyreos. Inom kinesisk medicin är trötthet och svaghet, särskilt vid ansträngning, förknippat med en allmän brist på qi och här att mjälten involverad. Mjältens energibrist kan leda till; nedsatt aptit, muskelsvaghet, fördröjd reflex, anorexi, uppblåst mage, särskilt i det senare stadiet av sjukdomen. Fortsätter man stressa kan en kronisk brist av mjältens energi leda till blodbrist och anemi, vilken även leder till stagnerad qi med symptom som muskelspasmer, kramper och muskelsmärta.

 

Kall och frusen
När kroppens yang energi försvagas kan det leda till att metabolismen saktar ner och man fryser mer. Att vara frusen är kanske det vanligaste symptomet när man lider av brist av sköldkörtelhormoner. Yang energin har som primär funktion att värma upp kroppen men även att kunna bibehålla en stadig temperatur. Ett tidigt symtom är att du klär dig varmare och försöker höja temperaturen genom att dricka och äta varmt.

Svett genereras när mjältens och njurarnas yang energi transformerar vätskor. Brist på yang energi försvagar funktionen för att den inte prioriteras och resulterar i brist på yang qi – man har svårt att svettas. Man kan även få ödem eller vätskeansamling. Energin räcker inte till för att öppna porerna och låta svetten komma ut. Det här kan också uppstå på grund av att den ackumulerade kylan inte tillåter porerna att öppnas.

– Patienter kommer till mig med allmänna symtom som tyder på brist på qi och gör att de känner sig trötta, slöa och svaga i musklerna samt har ödem. De kan även uppfatta sig själva som bleka och kan ha förstoppning med eller utan hård avföring, samt andra matsmältningsbesvär. En del är nedstämda och har ett nedsatt minne. De pratar ibland långsamt.

Förstoppning
Om förstoppning uppstår av bristen på yang-energi kommer det så småningom att resultera i en inre ackumulering av kyla i tjocktarmen och på så vis orsaka sämre tarmrörelse. Det är vanligt att vara kall över magen, ha smärta och magknip. Patienterna har en känsla av att de vill hålla om sin mage och kanske hålla något varmt om den, som en varm vetekudde. Andra symptom kan vara dålig aptit och olika matsmältningsbesvär.

Ödem
Bildas när njurarnas yang energi inte är tillräckligt stark för att metabolisera vätskor i kroppen. Vid hypotyreos utvecklas en dysfunktionell vätskecirkulation i kroppen, vilket gör att en form av sjukdomsbildande yin uppstår och bildar ödem. Kinesisk medicin delar in ödem i två olika typer, den ena gör att huden känns tjock och är svår att nypa i och den andra är lättare att ta på och gör att det blir kvar ett litet avtryck när man har tryckt med tummen. Ödem kan även ackumuleras i lederna. Det orsakar svullnad och ledvärk och ibland karpaltunnelsyndrom.

Torr och flagnande hud, håravfall eller håravfall
Lite yang energi i mjälten och njurar kan ge blodbrist. Eftersom mjältens är ansvarig för att generera qi och blod så kommer det att leda till att mjälten inte distribuerar näringsämnen till kroppen. Det i sin tur resulterar i blod- och qibrist som i sin tur orsakar torr och flagnande hud.

– Inom kinesisk medicin tror vi att håret på huvudet är beroende av njurens yang energi som för blodet upp till huvudet för att ge näring till håret. Vid brist av njurarnas yang energi och en generell brist på blod ger det symptom som tunt, torrt hår men också håravfall.

 

Oregelbunden och riklig mens
Hypotyreos hos kvinnor påverkar det hormonella systemet, vilket påverkar mensen. Lever och mjälte har en intim relation där mjältens energi är beroende av levern, men levern har även en viktig funktion – den ger en regelbunden och normal menstruation. Vid brist på qi energi och blod blir mensen bli påverkad. Ett kännetecken är att blodet har en ljusare färg och om det inte behandlas i tid och på rätt sätt kan det leda till nedsatt sexlust och infertilitet.

– Du kan hjälpa dig själv genom att äta varm mat, soppor och grytor med värmande kryddor och örter. Se till att aldrig frysa då det stjäl mycket energi från kroppen. Undvik att stressa och varva ner efter dagen men speciellt innan varje måltid. Se också till att vila tillräckligt.

Diamanits menar att kinesiska örter och akupunktur kan hjälpa till att skapa de rätta förutsättningarna för kroppen att läka sig själv och optimera sina vitala funktioner och då finns det möjlighet att trappa ner sina mediciner, och i vissa fall även sluta med sin medicinering

– Att avbryta sin medicinering görs alltid i samråd med läkare. Det är viktigt att förstå att kroppen inte kan läka under stress och inte i samma toxiska miljö som man insjuknat i.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?