Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Den ser istället symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

Sköldkörteln är en fjärilsformad körtel som sitter på framsidan av halsen, strax under adamsäpplet. Sköldkörteln är rik på blodkärl och nerver och producerar viktiga hormoner som varenda cell i vår kropp är beroende av. Till exempel andning, hjärtfrekvens, nervsystemet, kroppsvikt, muskelstyrka, menstruationscykler, kroppstemperatur och kolesterolnivåer.

– Hypotyreos, eller underfunktion i sköldkörteln är brist på något, men inom den kinesiska medicinen ställer vi inte diagnos på sköldkörteln. Den är istället indirekt inkluderad i en övergripande diagnos. Det är viktigt att förstå att hypotyreos är det tillstånd som uppstår på grund av kronisk brist hos en eller flera vitala substanser i kroppen som qi, blod, yang, yin och vad vi kallar för essence. Vi ser det som en systemisk störning som kan börja med allmän brist på energi, vilket förr eller senare påverkar alla organsystem. Om tillståndet inte behandlas blir sjukdomsbilden allt mer komplicerad, säger Diamantis Koukouvinos.

LÄS OCKSÅ: Kvinnohälsa: Stress påverkar binjurar och sköldkörtel

Klassisk symtombild

bild på man

Diamantis Koukouvinos

 

Diamantis förklarar att sköldkörtelrubbningar bottnar i livsstilsfaktorer som kost, överansträngning, emotionell stress, trauma, kroniska sjukdomar samt biverkningar av mediciner.

– Livsstilen kan orsaka brister som manifesteras i olika symptom. Därför är det viktigt att förstå att om fem personer fått diagnosen hypotyreos av sin husläkare så kan alla fem få olika behandlingar av mig.

Symtomen kommer inte från en dag till en annan, dessa utvecklas över tid. Det vanligaste symptomet är en försämrad metabolism och Diamantis kallar det för försvagning av kroppens qi som utvecklas till en brist på yang. När brist på yang qi blir allvarligare börjar kroppen få svårare att utföra vissa funktioner. Till exempel att hålla rätt temperatur – då försvagas flera organfunktioner – och resultatet blir den klassiska symptombilden som patienter med hypotyreos har.

– Vi säger att det är mjältens jobb att producera yang-energi. Gör den inte sitt jobb så finns ett reservsystem som kan ge oss yang-energi. Det stället finns mellan våra njurar, och är inte ett fysiskt organ. Det är mer en källa av energi som kompenserar när mjälten eller magtarmsystemet inte gör sitt jobb. Problemet är att den kan bara kompensera till en viss del. Om mjälten får tillbaka de rätta förutsättningarna för att göra sitt arbete, i det här fallet att producera yang-energi, så kommer vår extra reserv efter ett tag att sluta upp att göra arbetet åt mjälten. Resultatet blir brist på yang både från mjälten och njurarna med symptom av kyla. Man känner sig frusen vilket är en av grundsymptomen för underfunktion i sköldkörteln, säger Diamantis.

För mycket rå och kall mat kan skada mjälten – yang-energin. Diamantis rekommenderar därför sina patienter att äta varma soppor och grytor.

– Bittra örter, trots att de är superbra, kan skada mjälten och magens yang-energi. Var därför vaksam på att inte äta för mycket. Fysisk, mental och sexuell överansträngning kan tömma njurarnas yang-energi, och kan vara en av bidragande faktor till hypotyreos. Stress påverkar leverns funktion som i sin tur kan påverka mjältens och magens funktioner.

LÄS OCKSÅ: Selen är viktigt för sköldkörteln

Här kommer andra symtom till hypotyreos enligt den kinesiska medicinen:

Trötthet
Att vara trött trots åtta timmar sömn är ett av de tidiga symtomen på hypotyreos. Inom kinesisk medicin är trötthet och svaghet, särskilt vid ansträngning, förknippat med en allmän brist på qi och här att mjälten involverad. Mjältens energibrist kan leda till; nedsatt aptit, muskelsvaghet, fördröjd reflex, anorexi, uppblåst mage, särskilt i det senare stadiet av sjukdomen. Fortsätter man stressa kan en kronisk brist av mjältens energi leda till blodbrist och anemi, vilken även leder till stagnerad qi med symptom som muskelspasmer, kramper och muskelsmärta.

 

Kall och frusen
När kroppens yang energi försvagas kan det leda till att metabolismen saktar ner och man fryser mer. Att vara frusen är kanske det vanligaste symptomet när man lider av brist av sköldkörtelhormoner. Yang energin har som primär funktion att värma upp kroppen men även att kunna bibehålla en stadig temperatur. Ett tidigt symtom är att du klär dig varmare och försöker höja temperaturen genom att dricka och äta varmt.

Svett genereras när mjältens och njurarnas yang energi transformerar vätskor. Brist på yang energi försvagar funktionen för att den inte prioriteras och resulterar i brist på yang qi – man har svårt att svettas. Man kan även få ödem eller vätskeansamling. Energin räcker inte till för att öppna porerna och låta svetten komma ut. Det här kan också uppstå på grund av att den ackumulerade kylan inte tillåter porerna att öppnas.

– Patienter kommer till mig med allmänna symtom som tyder på brist på qi och gör att de känner sig trötta, slöa och svaga i musklerna samt har ödem. De kan även uppfatta sig själva som bleka och kan ha förstoppning med eller utan hård avföring, samt andra matsmältningsbesvär. En del är nedstämda och har ett nedsatt minne. De pratar ibland långsamt.

Förstoppning
Om förstoppning uppstår av bristen på yang-energi kommer det så småningom att resultera i en inre ackumulering av kyla i tjocktarmen och på så vis orsaka sämre tarmrörelse. Det är vanligt att vara kall över magen, ha smärta och magknip. Patienterna har en känsla av att de vill hålla om sin mage och kanske hålla något varmt om den, som en varm vetekudde. Andra symptom kan vara dålig aptit och olika matsmältningsbesvär.

Ödem
Bildas när njurarnas yang energi inte är tillräckligt stark för att metabolisera vätskor i kroppen. Vid hypotyreos utvecklas en dysfunktionell vätskecirkulation i kroppen, vilket gör att en form av sjukdomsbildande yin uppstår och bildar ödem. Kinesisk medicin delar in ödem i två olika typer, den ena gör att huden känns tjock och är svår att nypa i och den andra är lättare att ta på och gör att det blir kvar ett litet avtryck när man har tryckt med tummen. Ödem kan även ackumuleras i lederna. Det orsakar svullnad och ledvärk och ibland karpaltunnelsyndrom.

Torr och flagnande hud, håravfall eller håravfall
Lite yang energi i mjälten och njurar kan ge blodbrist. Eftersom mjältens är ansvarig för att generera qi och blod så kommer det att leda till att mjälten inte distribuerar näringsämnen till kroppen. Det i sin tur resulterar i blod- och qibrist som i sin tur orsakar torr och flagnande hud.

– Inom kinesisk medicin tror vi att håret på huvudet är beroende av njurens yang energi som för blodet upp till huvudet för att ge näring till håret. Vid brist av njurarnas yang energi och en generell brist på blod ger det symptom som tunt, torrt hår men också håravfall.

 

Oregelbunden och riklig mens
Hypotyreos hos kvinnor påverkar det hormonella systemet, vilket påverkar mensen. Lever och mjälte har en intim relation där mjältens energi är beroende av levern, men levern har även en viktig funktion – den ger en regelbunden och normal menstruation. Vid brist på qi energi och blod blir mensen bli påverkad. Ett kännetecken är att blodet har en ljusare färg och om det inte behandlas i tid och på rätt sätt kan det leda till nedsatt sexlust och infertilitet.

– Du kan hjälpa dig själv genom att äta varm mat, soppor och grytor med värmande kryddor och örter. Se till att aldrig frysa då det stjäl mycket energi från kroppen. Undvik att stressa och varva ner efter dagen men speciellt innan varje måltid. Se också till att vila tillräckligt.

Diamanits menar att kinesiska örter och akupunktur kan hjälpa till att skapa de rätta förutsättningarna för kroppen att läka sig själv och optimera sina vitala funktioner och då finns det möjlighet att trappa ner sina mediciner, och i vissa fall även sluta med sin medicinering

– Att avbryta sin medicinering görs alltid i samråd med läkare. Det är viktigt att förstå att kroppen inte kan läka under stress och inte i samma toxiska miljö som man insjuknat i.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinnoansikte

Boosta huden inifrån med kollagen

Hälsa

Att vilja ta hand om sig själv handlar inte om fåfänga eller att inte acceptera tidens gång. Alla åldras vi, men frågan är hur. När vi tar hand om vårt inre, då syns det i det yttre. När ålderstecknen börjar ta form i ansiktet finns det ett viktigt ämne som kan bromsa upp nedbrytningen från insidan. Har du hört talas om marint kollagen av typ 1?

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

kvinna med långt hår

Hälsan syns i ditt hår

Hälsa

Kroniska besvär och obalanser kan vara svåra att upptäcka för sjukvården. Men en bit av ditt hår kan ge svar. En hårmineralanalys läser av 36 mineraler, spårämnen och metaller i din kropp. Kurera har pratat hår och hälsa med näringsmedicinare Ulrika Sunnerheim-Dahlman som gjort tusentals analyser de senaste 20 åren.

 

Montage: kvinnlig modell och fyra brun utan sol-produkter

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Hud

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UVA-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

 

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

 

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.