Så kan du skapa nya träningsrutiner

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

Coronapandemin har skakat om livet för de allra flesta och när ditt sätt att leva och arbeta är förändrat så är det viktigt att inte glömma att ta hand om din hälsa. Se därför till att skapa nya rutiner och vanor.

Fysisk aktivitet har inte bara positiva effekter på hjärtat, skelettet, muskler och leder. Det är också bra för din mentala hälsa.

Oavsett när du lägger in en promenad, en cykeltur eller ett joggingpass, se till att göra det till en rutin. Det allra flesta av oss mår bra av att ha rutiner. Tillhör du dom som cyklat till jobbet men arbetar hemma för tillfället, så ta fram din cykel och starta dagen med en runda, och varför inte avsluta dagen på samma sätt. Att göra så är ett sätt att tala om för kroppen när arbetsdagen börjar och slutar. Det blir också en tydlig signal mellan vad som är arbete och vad som är fritid.

 

LÄS OCKSÅ: Tänk på hjärtat – börja konditionsträna

Mät din steg
Har du tidigare gått på olika pass på gymmet, men inte vill gå dit nu, så finns det massor du kan göra hemma i vardagsrummet. Skaffa en yogamatta och kör online-träning. Och är du en van gymmare så lär du kunna mycket utantill och en halvtimmas styrketräning försvinner lätt med bra musik i bakgrunden.

Har du ett utegym i närheten, ta cykeln eller promenera dit. Dock är det mer aktivitet än någonsin där just nu, så tänk på att det kan vara köbildning till redskapen.

Det kan var en kul motivationsfaktor att mäta hur långt du gått när du varit ute och promenerat. De flesta mobiltelefoner har en stegräknare, men de finns flera gratisappar du kan ladda ner. Annars finns stegräknare att köpa som armband eller som du kan fästa vid byxlinningen.

LÄS OCKSÅ: Äldre som styrketränar kan bromsa demensutveckling

Använd måttband
Hitta några olika promenad- eller cykelstråk att röra dig längs och låt dessa bli en del av dina nya vardagsrutiner. En morgon- och kvällsrunda eller varför inte ett lunchpass. Vill du spara lite eller få bättre kondition – lägg in några intervallpass i veckan.

Har du en backe eller trappor i närheten så gå eller spring i dessa några vändor. Då får du upp pulsen och då kommer arbetet att kännas lättare när kroppen fått en genomkörare.

 

Kanske har du lagt på dig några extra kilon under vintern, och vill göra något åt detta nu. Använd tiden du inte behöver åka till jobbet och planera in näringsrika och kalorisnåla måltider. Ett bra knep för att övervaka förändringarna är att strunta i vågen och använda måttbandet.

Ditt midjemått skvallrar snabbt vad som händer och när det minskar ökar motivationen.

LÄS OCKSÅ: 11 tips för formen

Gör så här:

  1. Lägg måttbandet strax ovanför navelhöjd.
  2. Känn var din övre del på höftbenet är och var den nedre delen av revbenet sitter. Där ska måttbandet vara.
  3. Ta ett djupt andetag och andas ut precis innan du mäter.
  4. Och tänk på att mäta utan att dra åt måttbandet.

Har du ett midjemått över 94 centimeter och är man då ökar risken för sjukdomar. För kvinnor ligger gränsen vid 80 centimeter.  Men det är först över 102 centimeter för män och över 88 centimeter för kvinnor som risken för till exempel hjärt-kärlsjukdomar blir ännu större.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

 

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.