Så kan hormonerna hjälpa dig att hålla vikten | Kurera.se
ägg avokado

Så kan hormonerna hjälpa dig att hålla vikten

Det finns sätt att få hormonet leptin att arbeta för dig och hjälpa dig att hålla vikten. Studier visar att kostval, vanor och livsstilsförändringar kan påverka leptinhalterna på ett sådant sett att de bidrar till att göra det lättare att hålla en hälsosam kroppsvikt.

Mättande livsmedel kan öka vår känslighet för fetthormonet leptin. Hur vi reagerar på maten vi äter styrs av vårt centrala nervsystem och beror bland annat på hur vi uppfattar smak, textur och njutning – hur vi uppfattar maten när vi äter den. CNS påverkar även leptin och ghrelin. Kaloririk och processed mat orsakar kemiska förändringar i hjärnan som får oss att vilja äta mer. Därför anses det extra viktigt att äta oprocessade och rena råvaror för den som vill hålla aptiten i schack.

Vad ska man undvika?
Mat som innehåller mycket raffinerade spannmål alltså finmalet mjöl, tillsatt socker, tillsatta fetter, konstgjorda smakämnen och andra syntetiska ingredienser särskilt sådana livsmedel som innehåller flera av dess ingredienser. Studier visar att exempel på livsmedel att undvika för att ha bättre kontroll på sin aptit och mättnadshormoner är sötsaker som kakor och bakverk, läsk, pizza, vitt bröd, godis och choklad, glass och snacks som chips, charkprodukter och friterad mat – det som allmänt går under begreppet skräpmat.

Välj mat som bidrar till mättnadskänsla
Välj istället mat med hög fiberhalt och högt vätskeinnehåll, som alla färska och tillagade grönsaker. Då de har flest näringsämnen och minst mängd kalorier. Utöver grönsaker är färsk frukt lämpligt, buljongbaserade soppor, bönor, linser och fullkorn. De hjälper till att ge en mättnadskänsla och en känsla av tillfredställelse och minskar därmed risken att äta för mycket.

 

LÄS OCKSÅ: Sötsakerna gör dig hungrigare

Hög proteinhalt
Mat med högt proteininnehåll är bra då den hjälper till att reglera aptiten och bibehålla muskelmassa. Att öka proteinintaget kan bidra till att man äter mindre generellt och hjälper att hålla igång matsmältningen. Man bör därför enligt inkludera protein som yoghurt, gräsbeteskött, fisk, ägg, fågel, linser och bönor i varje måltid.

LÄS OCKSÅ: Vad är det som styr vår aptit?

Nyttiga fetter
Fetter är mer kaloritäta men nödvändiga för att vi ska kunna tillgodogöra oss näring och för att ha kontroll på hormonerna. Att utesluta fett  gör inte bara maten mer smaklös, det gör även att vi snabbare blir hungriga igen då fett är viktigt för mättnadskänslan. Du bör därför äta åtminstone en liten mängd fett varje måltid. Bra källor till fett är avokado, nötter, fröer, kokosolja, olivolja eller fett från mejeriprodukter, kött och ägg.

LÄS OCKSÅ: Professor med mat på kornet

Periodisk fasta
Att bara  äta under en viss del av dygnets timmar eller fasta någon eller några dagar i veckan anses också kunna öka känsligheten för leptin och bidra till viktminskning.

Av redaktionen

Källa: Tipsen kommer från Dr Axe.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

 

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.

 

Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur

Kost

Antibiotikaanvändningen till djur skiljer sig stort åt i Europa – och i en tid då antibiotikaresistens bedöms vara ett stort hot mot folkhälsan kan det vara av vikt att ta reda på vilket land livsmedlen du handlar kommer från. Inte minst vad gäller halloumiost, något vi i Sverige äter allt mer av – där ett av Sveriges i särklass största importländer också är Europas största användare av antibiotika vid djuruppfödning.

 

Nu är Nicoles mage lugn igen

Mage

Nicole Jansson har levt mer än halva sitt liv med en sjukdom som sitter i magen, ulcerös kolit. Hon lever som de flesta av oss, men att ha svår smärta och behöva springa på toa ofta påverkar det dagliga livet. Men nu har hon fått hjälp.

Handskas med sommarvärmen på ayurvediskt vis

Naturlig hälsa

På sommaren när det är varmt är det lätt att känna sig frustrerad och mer lättirriterad än vanligt. Det beror enligt ayurveda – den urgamla indiska medicinen – på att sommaren är pittans årstid. Här tipsar Tia Jumbe, ayurvedisk rådgivare om några knep för att balansera pitta.