Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

ägg avokado

Så kan hormonerna hjälpa dig att hålla vikten

Det finns sätt att få hormonet leptin att arbeta för dig och hjälpa dig att hålla vikten. Studier visar att kostval, vanor och livsstilsförändringar kan påverka leptinhalterna på ett sådant sett att de bidrar till att göra det lättare att hålla en hälsosam kroppsvikt.

Mättande livsmedel kan öka vår känslighet för fetthormonet leptin. Hur vi reagerar på maten vi äter styrs av vårt centrala nervsystem och beror bland annat på hur vi uppfattar smak, textur och njutning – hur vi uppfattar maten när vi äter den. CNS påverkar även leptin och ghrelin. Kaloririk och processed mat orsakar kemiska förändringar i hjärnan som får oss att vilja äta mer. Därför anses det extra viktigt att äta oprocessade och rena råvaror för den som vill hålla aptiten i schack.

Vad ska man undvika?
Mat som innehåller mycket raffinerade spannmål alltså finmalet mjöl, tillsatt socker, tillsatta fetter, konstgjorda smakämnen och andra syntetiska ingredienser särskilt sådana livsmedel som innehåller flera av dess ingredienser. Studier visar att exempel på livsmedel att undvika för att ha bättre kontroll på sin aptit och mättnadshormoner är sötsaker som kakor och bakverk, läsk, pizza, vitt bröd, godis och choklad, glass och snacks som chips, charkprodukter och friterad mat – det som allmänt går under begreppet skräpmat.

Välj mat som bidrar till mättnadskänsla
Välj istället mat med hög fiberhalt och högt vätskeinnehåll, som alla färska och tillagade grönsaker. Då de har flest näringsämnen och minst mängd kalorier. Utöver grönsaker är färsk frukt lämpligt, buljongbaserade soppor, bönor, linser och fullkorn. De hjälper till att ge en mättnadskänsla och en känsla av tillfredställelse och minskar därmed risken att äta för mycket.

 

LÄS OCKSÅ: Sötsakerna gör dig hungrigare

Hög proteinhalt
Mat med högt proteininnehåll är bra då den hjälper till att reglera aptiten och bibehålla muskelmassa. Att öka proteinintaget kan bidra till att man äter mindre generellt och hjälper att hålla igång matsmältningen. Man bör därför enligt inkludera protein som yoghurt, gräsbeteskött, fisk, ägg, fågel, linser och bönor i varje måltid.

LÄS OCKSÅ: Vad är det som styr vår aptit?

Nyttiga fetter
Fetter är mer kaloritäta men nödvändiga för att vi ska kunna tillgodogöra oss näring och för att ha kontroll på hormonerna. Att utesluta fett  gör inte bara maten mer smaklös, det gör även att vi snabbare blir hungriga igen då fett är viktigt för mättnadskänslan. Du bör därför äta åtminstone en liten mängd fett varje måltid. Bra källor till fett är avokado, nötter, fröer, kokosolja, olivolja eller fett från mejeriprodukter, kött och ägg.

LÄS OCKSÅ: Professor med mat på kornet

Periodisk fasta
Att bara  äta under en viss del av dygnets timmar eller fasta någon eller några dagar i veckan anses också kunna öka känsligheten för leptin och bidra till viktminskning.

Av redaktionen

Källa: Tipsen kommer från Dr Axe.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.