ägg avokado

Så kan hormonerna hjälpa dig att hålla vikten

Det finns sätt att få hormonet leptin att arbeta för dig och hjälpa dig att hålla vikten. Studier visar att kostval, vanor och livsstilsförändringar kan påverka leptinhalterna på ett sådant sett att de bidrar till att göra det lättare att hålla en hälsosam kroppsvikt.

Mättande livsmedel kan öka vår känslighet för fetthormonet leptin. Hur vi reagerar på maten vi äter styrs av vårt centrala nervsystem och beror bland annat på hur vi uppfattar smak, textur och njutning – hur vi uppfattar maten när vi äter den. CNS påverkar även leptin och ghrelin. Kaloririk och processed mat orsakar kemiska förändringar i hjärnan som får oss att vilja äta mer. Därför anses det extra viktigt att äta oprocessade och rena råvaror för den som vill hålla aptiten i schack.

Vad ska man undvika?
Mat som innehåller mycket raffinerade spannmål alltså finmalet mjöl, tillsatt socker, tillsatta fetter, konstgjorda smakämnen och andra syntetiska ingredienser särskilt sådana livsmedel som innehåller flera av dess ingredienser. Studier visar att exempel på livsmedel att undvika för att ha bättre kontroll på sin aptit och mättnadshormoner är sötsaker som kakor och bakverk, läsk, pizza, vitt bröd, godis och choklad, glass och snacks som chips, charkprodukter och friterad mat – det som allmänt går under begreppet skräpmat.

 

Välj mat som bidrar till mättnadskänsla
Välj istället mat med hög fiberhalt och högt vätskeinnehåll, som alla färska och tillagade grönsaker. Då de har flest näringsämnen och minst mängd kalorier. Utöver grönsaker är färsk frukt lämpligt, buljongbaserade soppor, bönor, linser och fullkorn. De hjälper till att ge en mättnadskänsla och en känsla av tillfredställelse och minskar därmed risken att äta för mycket.

LÄS OCKSÅ: Sötsakerna gör dig hungrigare

Hög proteinhalt
Mat med högt proteininnehåll är bra då den hjälper till att reglera aptiten och bibehålla muskelmassa. Att öka proteinintaget kan bidra till att man äter mindre generellt och hjälper att hålla igång matsmältningen. Man bör därför enligt inkludera protein som yoghurt, gräsbeteskött, fisk, ägg, fågel, linser och bönor i varje måltid.

LÄS OCKSÅ: Vad är det som styr vår aptit?

Nyttiga fetter
Fetter är mer kaloritäta men nödvändiga för att vi ska kunna tillgodogöra oss näring och för att ha kontroll på hormonerna. Att utesluta fett  gör inte bara maten mer smaklös, det gör även att vi snabbare blir hungriga igen då fett är viktigt för mättnadskänslan. Du bör därför äta åtminstone en liten mängd fett varje måltid. Bra källor till fett är avokado, nötter, fröer, kokosolja, olivolja eller fett från mejeriprodukter, kött och ägg.

LÄS OCKSÅ: Professor med mat på kornet

Periodisk fasta
Att bara  äta under en viss del av dygnets timmar eller fasta någon eller några dagar i veckan anses också kunna öka känsligheten för leptin och bidra till viktminskning.

Av redaktionen

Källa: Tipsen kommer från Dr Axe.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?

bulgursalad

Saftig bulgursallad med mandel

Recept

Saftig, sammetslen bulgur i sällskap av grönsaker. Servera som huvuddelen av en måltid och komplettera med valfritt protein eller mer grönsaker. Resterna passar förträffligt i matlådan.

rosor

”De är blommornas Rolls royce”

Hud

Rosor har en air av romantik kring sig, de uppskattas både för sin skönhet och sin ljuvliga doft men vad kanske inte alla känner till är att de även har medicinska egenskaper – särskilt gynnsamma är de för huden.

Berika tarmfloran – 8 anledningar att välja mjölksyrat

Mage

Det bor två kilo bakterier, svampar och mikroorganismer i din tarm. Du har allt att vinna på att vårda dem, för de styr allt från humör till vikt och immunförsvar. Mjölksyrabakterier är en förutsättning för en näringsrik tarmflora – och kan dessutom göra underverk för huden. Här är åtta smarta tips om hur vassle kan hjälpa din hälsa.

Nu kan jag äntligen njuta av solen!

Hud

Tuula Gunnarsson älskar solen på alla sätt. När hon för många år sedan fick soleksem så var det en katastrof. Rådet var att ha långärmat och sitta i skuggan, vilket Tuula inte ville. När hon hittade ett tillskott för pigment och solbränna, med bland annat betakaroten, kunde hon njuta av solen igen. 

“Storasyster? Nej, jag är hans mamma!”

Hud

Annette fyller snart 45 år men får ändå inte sällan frågan om hon är storasyster till sin son som är 19. Hemligheten bakom Annette Carlssons ungdomliga utseende är en kombination av bra gener, positiv livssyn och en svensk, patenterad hudkräm.

tofuspett, portabelloburgare och spetskål

Grilla vegetariskt i sommar

Recept

Sommaren är här och doften av nygrillat sprider sig över landet. För finns det något som ger mer sommarkänslor än härliga grillkvällar i sommarsolen? Men vad ska man då lägga på grillen? Här kommer tips och inspiration för en grön grillkväll med vegomat.