Annons
Annons

Så kan naturterapi hjälpa dig att läka

I en hektisk vardag är naturvistelser något av det mest välgörande för oss. Men det kan vara svårt att finna lugnet på egen hand. Med dessa enkla övningar får du hjälp att komma i kontakt med både dig själv och naturen.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
5 juni, 2022
Så kan naturterapi hjälpa dig att läka

I en hektisk vardag är naturvistelser något av det mest välgörande för oss. Men det kan vara svårt att finna lugnet på egen hand. Med dessa enkla övningar får du hjälp att komma i kontakt med både dig själv och naturen.

Att naturen är läkande för oss är ingen nyhet. Få saker är så avstressande och välgörande som att bege sig ut i skog och mark när livet rusar, och verkligen känna in naturen med alla sinnen skärpta.

Men kanske tillhör du dem som har svårt att varva ner och hitta ditt inre lugn för att stilla både skenande tankar och slående puls? Du som tycker att det är utmanande att knyta an till, och komma till ro i naturen kan ta hjälp av olika tekniker. Guidade meditationer i hörlurarna är ett exempel. Ett annat är en kortlek – ja du läste rätt!

LÄS OCKSÅ: Musik kan dämpa stress och inflammation

Fördjupad inre och yttre kontakt

Daniel Wihlby är naturterapeut och shaman som till vardags jobbar i en botanisk trädgård.

– Jag har arbetat med personlig och andlig utveckling sedan 2005 då jag läkte min alkoholism. Till en början låg hela mitt fokus på min egen läkeresa, men 2009 började människor ta kontakt med mig för vägledning. Jag tänker fortfarande på det som att jag i första hand arbetar med mig själv, men att jag hjälper andra som kommer min väg. Jag har då huvudsakligen arbetat med depression, trauma, utmattning och missbruk. Den andra sidan av det myntet är att se se sin potential, växa ur det som varit, skriva sin nya historia och formulera en plan för att nå sina nya mål, berättar Daniel.

Daniel Wihlby
Naturterapeuten Daniel Wihlby.

 

Tappade läs- och skrivförmågan

Nu har han utformat en vacker och inspirerande kortlek, ”Naturterapikorten”, med syftet att hjälpa oss att fördjupa kontakten med naturen och oss själv.

– 2018 blev jag med besked utbränd, så till den grad att jag det första halvåret varken kunde läsa eller skriva. Trots att jag hade många verktyg för att hantera situationen så glömde jag dem alla när jag var utmattad. Det var först ungefär ett år senare när jag pratade med en terapeut som jag mindes att jag hade verktyg för det vi då pratade om. I den vevan började skogsbad, shinrin-yoku, dyka upp lite här och var, så jag läste på lite om det och insåg snabbt att jag redan arbetade i den andan, men utan att använda den terminologin. När jag skulle börja arbetsträna så kastade jag vid något tillfälle fram tanken för den som då var min coach via Arbetsförmedlingen att jag kanske borde samla mina verktyg till en kortlek. Han var väldigt uppmuntrande till idén, så jag satte igång att göra det och fick också avsätta en del av min arbetsträning till att utveckla den.

Ville läka sin egen utmattning

Till en början var alltså kortleken ett verktyg för Daniel själv att arbeta med att läka sin utmattning, men för vart steg han tog framåt så öppnades nya dörrar, fram till den punkt då han fick möjligheten att göra den tillgänglig för andra.

– Alla övningarna i leken är sådana som jag funnit på min egen resa i livet. Det är inte ett klipp och klistra-arbete med sånt jag funnit på nätet, utan övningarna är alla mina i den mening att jag vid någon punkt själv aktivt arbetat med dem. En del av övningarna finner man i andra traditioner medan andra är mina unika skapelser eller sådant som kommit till mig.

Kortleken är en uppföljning, eller utveckling, av Daniels bok ”Läka & växa – en shamans verktygslåda” (Lassbo förlag). Den har hämtat inspiration från såväl egenvård som barndomens lek. Tanken är att du ska ta med dig kortleken ut i skogen eller naturen och göra en eller ett par övningar som står på korten.

Kortlek i fyra delar

Kortleken är indelad i fyra delar: meditation, betraktande, lek och utforskande och innehåller utmaningar och övningar som både innebär vila och aktivitet, för både kropp och sinne.

Korten kan du använda på många olika sätt: själv eller ihop med andra. Som en del av ett skogsbad, eller som naturunderstödd rehabilitering.

– Hur man närmar sig kortleken är något av en smaksak och kan vara olika beroende på syfte och om man använder den själv eller i grupp. Jag har kallat leken för naturTERAPIkort eftersom syftet när jag utvecklade den var terapeutiskt, men den kan användas även utan en terapeutisk intention för att få nya perspektiv och ingångar till naturen och oss själva. Ett sätt att arbeta med den är att börja med att säga sin intention, exempelvis ”jag vill läka min depression” eller något mer vagt som ”ge mig vad jag behöver just nu”. När jag kör skogsbad så brukar deltagarna sedan på måfå dra 1-4 kort och därefter ge sig iväg på sina egna små äventyr. Efteråt delar och reflekterar vi sedan tillsammans över upplevelserna vi haft och vilka tankar de väckt.

LÄS OCKSÅ: Så får gröna växter oss att må bra mentalt

Kortlek för naturterapi, ute i naturen

Läka själsligt och väcka lust

Övningarna kan hjälpa dig att:

  • Väcka lust, nyfikenhet och lekfullhet.
  • Ge dig nya idéer, tankemönster och perspektiv med naturen som vägledare.
  • Läka psykisk ohälsa, som utmattning, depression och sorg.

Här bjuder vi på tre övningar ur kortleken att göra ute i naturen!

Övning 1: Jag är hemma

Stå still, slut ögonen och andas en stund. Öppna ögonen och fokusera på stigen framför dig.
Gå långsamt och var medvetet närvarande i dina steg och i din andning.
Upprepa följande när du går: Jag är här. Jag är hemma.

Övning 2: Din plats

Skapa din plats i naturen. Bygg en koja, en eld, ett altare eller vad helst du vill och behöver för att definiera din plats. Gör det till en plats som du gläds åt och gärna återvänder till.

LÄS OCKSÅ: 10 vägar till medveten närvaro

Övning 3: Omhållen

Hitta en bekväm och vilsam plats att ligga på.
Blunda, slappna av och föreställ dig att din kropp sjunker ner i marken så långt som känns behagligt. Så långt att du känner dig omhållen och älskad, kramad av naturen.

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons