Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Montage av en bild på en skrivmaskin och Lotta Lundh

Så kom hon tillbaka efter utbrändheten

Lotta Lundh

Gör: Författare av deckare och barnböcker
Bor: Sunne
Familj: Gift med Lars och två döttrar 9 och 10 år
Ålder: 48 år
Så mår jag bra: När min familj mår bra, då mår jag bra. När jag hamnar i ett flow när jag skriver, och allt bara går lätt känns det som om man klarar allt.

När Lotta Lundhs liv kraschade för några år sedan visste hon inte hur hon skulle hitta tillbaka.
Läkningen startade när hon började i terapi och så småningom - skrev ner sin egen historia.

För sju år sedan gick jag in i väggen med ett brak. Hjärtat slog dubbelslag, ångesten låg som ett ständigt tryck över bröstet, och jag var rädd. Livrädd. För jag kände ju igen det, eftersom det här inte var första gången jag drabbades av utmattning. Just därför visste jag också, hur svårt det var att ta sig tillbaka.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du skriva dagbok

Den där gråa dagen i oktober gick jag gråtande hem från mitt arbete, från ett tryggt och bra jobb på en myndighet, där jag verkligen trivdes. Sedan kraschade allt. Jag hade två små barn hemma som jag inte orkade ta hand om. Varken ville eller klarade av att träffa folk. Låg mest och vilade instängd i sovrummet, för att komma bort från alla ljud och bara få vara ifred. För det var det min kropp skrek efter, att få vara ifred.
Jag hade genomgått två täta graviditeter, en mycket komplicerad med lång sjukhusvistelse både före och efter det akuta kejsarsnittet fem veckor för tidigt. Samtidigt hade mitt förflutna börjat komma ikapp mig, det där jag sprungit från så länge, började nafsa mig i bakhasorna, och jag kom inte längre undan.

LÄS OCKSÅ: Läs dig frisk från depression

Min räddning blev terapi. Jag träffade rätt terapeut, och utan henne hade jag inte stått här idag. Jag kände omedelbart förtroende för henne, och hon såg mig för den jag var, och slätade inte över det jag varit med om tidigare i livet. Hon kallade det för vad det var: Övergrepp och föräldrar som främst tänkte på sig själva när jag behövde dem som mest. Där började min återhämtning. När någon verkligen hörde vad jag sa och lät mig känna det jag försökt trycka undan i alla år. Då kom den jobbiga läkningen. För det går inte att gå runt det. Man måste igenom det och bearbeta allting. Och det gjorde jag.
Efter fyra år som sjukskriven, utan att ha kunnat gå tillbaka till jobbet för att ens arbetsträna, och med ständig press från Försäkringskassan att återgå i arbete, och läkarnas återkommande krav på att äta mer mediciner för att orka, varken orkade eller ville jag mer. Jag letade efter andra vägar att läka, och i samma veva dök en efterlysning upp på nätet, där en kvinna sökte berättelser om utmattningssyndrom. Under min sjukskrivning hade jag hittat grupper på Facebook, där personer som var i samma situation som jag, kunde stötta varandra och hitta igenkänning, så att man kände sig mindre ensam. I en av dessa grupper dök nu frågan upp om man kunde tänka sig skriva ner sin historia.

 

LÄS OCKSÅ: Lyckoövning: Skriv ned tre positiva saker om dagen

Jag, som aldrig tidigare skrivit någonting längre än en uppsats, tänkte att jag ger det en chans. Sagt och gjort, så skrev jag ner min berättelse, och märkte att det gick lätt när jag satte mig för att skriva. Jag blev inte lika trött som jag blev av andra aktiviteter, och det bästa av allt, jag kunde göra det i min takt och på mina egna villkor.
Det gav mersmak och jag bestämde mig för att istället för att vara sjukskriven, studera skrivande på distans. På så sätt tog jag kontrollen över min situation, och fick göra någonting helt på mitt eget sätt. Jag pluggade på Skrivarakademins skrivarlinje i ett år, och följde upp det med kurser på Österlens Folkhögskola. Under de här åren fick jag prova på det mesta inom kreativt skrivande. Vi skrev filmmanus, barnböcker, skräck, noveller och mycket, mycket annat.
Under året på Skrivarakademin skrev jag även mina första deckarmanus, ”Kvinnornas hus” och ”Familjen”. Jag förstod det inte då, men har senare insett att skrivandet har blivit som en terapi för mig. Jag använder mig av mina egna upplevelser och skriver om dem till spännande historier.

LÄS OCKSÅ: 10 poddar om mental hälsa och personlig utveckling

För ett år sedan sa jag upp mig från det trygga arbetet på myndigheten, som jag blivit sjukskriven från sex år tidigare. Jag bestämde mig för att satsa fullt ut på skrivandet, eftersom det får mig att må bra. På två år har jag gett ut sex deckare, en självbiografi, en barnbok om autism, en roman, och har flera barnböcker på gång, och ännu fler deckare. Jag hoppas kunna fortsätta leva på mitt skrivande även i framtiden.
Min utmattning gör sig fortfarande påmind ibland, och då är det vila som gäller. Jag har barn med neuropsykiatriska diagnoser, autism och ADHD, vilket kommer med sina utmaningar och är i perioder utmattande. Då får man påminna sig om att det går över. Att jag inte är tillbaka i utmattningen jag var i tidigare, och att man f å r vila. För det får man. Sju år efter den stora kraschen har jag lärt mig det. Att man får vila och man får avvika från den väg man trodde var utstakad åt en. Man får hitta sina egna stigar och känna efter vad man mår bra av. Jag har hittat min snirkliga stig som bara leder framåt. Har du?

Av Lotta Lundh, författare

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.


Lotta Lundh

Gör: Författare av deckare och barnböcker
Bor: Sunne
Familj: Gift med Lars och två döttrar 9 och 10 år
Ålder: 48 år
Så mår jag bra: När min familj mår bra, då mår jag bra. När jag hamnar i ett flow när jag skriver, och allt bara går lätt känns det som om man klarar allt.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.