Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Så kommer du över ditt ex

Att göra slut är tufft – tiden därpå likaså. Det är viktigt att få sörja ett uppbrott men det finns saker som gör det lättare att gå vidare.

Flera faktorer avgör hur lång tid det tar att komma över sitt ex. Bland annat vilken anknytningsstil du har. Det menar beteendevetaren och breakup-coachen Johanna Danis.

 

LÄS OCKSÅ: Så slutar du välja fel kärlekspartner

Våra hjärnor blir som fixerade

Har man mer eller mindre alltid svårt att släppa taget om relationer, så kan det ha att göra med en otrygg-ambivalent anknytning

Johanna Danis
Foto: Per Törner

i botten.
– Om relationen präglats av växelvis värme och kyla från partnern kan en så kallad traumatisk bindning ha uppstått. Det gör att våra hjärnor blir som fixerade vid att få lättnad från den anspänning som kylan skapar inom oss, och massvis med belöningshormoner frigörs när den lättnaden väl kommer. Det skapar en stor upptagenhet av att få den “resursen” och för hjärnan skapar det ett slags beroende. Då blir abstinensbesvären förstås extra plågsamma, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Så tar du dig igenom skilsmässan

Svårt att släppa taget

Att ha ouppklarade saker emellan sig kan också göra det svårt att släppa taget. Därför kan det hjälpa att göra en sorgbearbetning där man kan blottlägga sådant som borde ha kommunicerats, poängterar Johanna Danis.
– Ett visst mått av undanträngande av känslor behöver vi för att klara vardagen, men bjuder vi aldrig in sorgen och reder i konflikterna inombords så kommer de puttra under ytan och skapa en viss stress eller skapa tillitsproblem i kommande relationer.

LÄS OCKSÅ: “En skilsmässa är också början på något nytt”

Så här kommer du över ditt ex:

1. Om möjligt bryt kontakten helt i några månader.

2. Bearbeta relationen och förlusten. Allt som ligger kvar och skaver i såret gör det svårt att bilda en skorpa och läka. Ta hjälp.

3. Ifrågasätt “sanningar” om dig själv och omvärlden som följt med från relationen och uppbrottet, de som inte är hjälpsamma på vägen framåt. Det kan vara “spådomar” som “jag kommer aldrig träffa någon igen”. Försök stilla sinnet och acceptera att du faktiskt inte vet något om vad framtiden bär med sig.

 

4. Bryt ältandet genom att skriva ner tankar som kommer under dagen och avsätt 15-30 minuter varje kväll för att sörja aktivt genom att skriva och meditera.

5. Gör vad du kan för att lugna ner hjärnan, andningsövningar är makalöst bra och enkelt. Gör dem åtminstone tre gånger om dagen. Musik, medveten närvaro, fysisk träning, förtroliga samtal - allt kan hjälpa dig att vara mer närvarande i det du känner. När ditt inre system är lugnt, kan du tänka klarare och få närvaro i sorgen, vilket är nödvändigt för att läka.

Källa: Beteendevetaren och breakup-coachen Johanna Danis

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

 

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.