Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Så kommer du över ditt ex

Att göra slut är tufft – tiden därpå likaså.
Det är viktigt att få sörja ett uppbrott men det finns saker som gör det lättare att gå vidare.

Flera faktorer avgör hur lång tid det tar att komma över sitt ex. Bland annat vilken anknytningsstil du har. Det menar beteendevetaren och breakup-coachen Johanna Danis.

 

LÄS OCKSÅ: Så slutar du välja fel kärlekspartner

Våra hjärnor blir som fixerade
Har man mer eller mindre alltid svårt att släppa taget om relationer, så kan det ha att göra med en otrygg-ambivalent anknytning

Johanna Danis
Foto: Per Törner

i botten.
– Om relationen präglats av växelvis värme och kyla från partnern kan en så kallad traumatisk bindning ha uppstått. Det gör att våra hjärnor blir som fixerade vid att få lättnad från den anspänning som kylan skapar inom oss, och massvis med belöningshormoner frigörs när den lättnaden väl kommer. Det skapar en stor upptagenhet av att få den “resursen” och för hjärnan skapar det ett slags beroende. Då blir abstinensbesvären förstås extra plågsamma, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Så tar du dig igenom skilsmässan

Svårt att släppa taget
Att ha ouppklarade saker emellan sig kan också göra det svårt att släppa taget. Därför kan det hjälpa att göra en sorgbearbetning där man kan blottlägga sådant som borde ha kommunicerats, poängterar Johanna Danis.
– Ett visst mått av undanträngande av känslor behöver vi för att klara vardagen, men bjuder vi aldrig in sorgen och reder i konflikterna inombords så kommer de puttra under ytan och skapa en viss stress eller skapa tillitsproblem i kommande relationer.

LÄS OCKSÅ: “En skilsmässa är också början på något nytt”

Så här kommer du över ditt ex:

Källa: Beteendevetaren och breakup-coachen Johanna Danis

1. Om möjligt bryt kontakten helt i några månader.

2. Bearbeta relationen och förlusten. Allt som ligger kvar och skaver i såret gör det svårt att bilda en skorpa och läka. Ta hjälp.

3. Ifrågasätt “sanningar” om dig själv och omvärlden som följt med från relationen och uppbrottet, de som inte är hjälpsamma på vägen framåt. Det kan vara “spådomar” som “jag kommer aldrig träffa någon igen”. Försök stilla sinnet och acceptera att du faktiskt inte vet något om vad framtiden bär med sig.

 

4. Bryt ältandet genom att skriva ner tankar som kommer under dagen och avsätt 15-30 minuter varje kväll för att sörja aktivt genom att skriva och meditera.

5. Gör vad du kan för att lugna ner hjärnan, andningsövningar är makalöst bra och enkelt. Gör dem åtminstone tre gånger om dagen. Musik, medveten närvaro, fysisk träning, förtroliga samtal - allt kan hjälpa dig att vara mer närvarande i det du känner. När ditt inre system är lugnt, kan du tänka klarare och få närvaro i sorgen, vilket är nödvändigt för att läka.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år som vi uppmanats att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men musik eller en film som assoccieras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.