Så länge räcker ditt lager av D-vitamin | Kurera.se
D-vitamin

Så länge räcker ditt lager av D-vitamin

Nu när solen är tillbaka, innebär det att du kan lägga undan burken med D-vitamin? undrar du.
Eller tog du kanske aldrig fram den – eftersom du solgassade en hel del när du var i Thailand i julas – och tänker att ditt lager nog fortfarande räcker?
Ja, det är inte helt lätt att veta hur det står till med kroppens D-vitamindepåer – så låt oss reda ut saken.

Kanske lever du (till och med) i tron om att de varma soliga dagarna under rekordsommaren 2018 var så många och välutnyttjade att du D-vitamintankat upp ett lager stort nog att räcka fram till denna sommar – minst? Och att det därför inte alls är nödvändigt med D-vitamintillskott under vinterhalvåret?

I så fall bjuder den här artikeln förmodligen på aningen nedslående nyheter.

LÄS OCKSÅ: D-vitaminbrist kan orsaka allvarliga sjukdomar

En halveringstid på tre veckor till två månader
Solexponering det mest effektiva sättet att tillgodogöra sig D-vitamin och 15-30 minuter när solen står som högst anses ge tillräckliga mängder (cirka 10 000 IE). I alla fall för några veckor framåt.

 

Va falls, tänker du. Inte mer?
Nej, tyvärr.

Johan Malm är professor i klinisk kemi vid Lunds universitet.
– Den som tror att det räcker ända till nästa sommar tror fel. D-vitamin har en halveringstid på mellan tre veckor och två månader, säger han till tidningen Land.

Lagras i fettvävnaden – men sjunker snabbt
Faktum är att kroppens nivåer, av det som brukar kallas solskensvitaminet, sjunker mycket snabbare än de flesta tror – hur mycket vi än lyckades få upp nivåerna när det begav sig. Så det är alltså inte alls säkert att det fettlösliga D-vitaminet, som lagras i kroppens fettvävnad, finns kvar särskilt länge.

LÄS OCKSÅ: Gravida med högt D-vitamin får starka barn

Räcker högst 60 dagar 
Efter höstdagjämningen, som alltid inträffar under den 22:a eller 23:e september, står solen alldeles för lågt på himlen för att vi ska kunna dra nytta av den. I alla fall när det kommer till att bilda mer D-vitamin. Och den D-vitamindepå som vi byggt upp när vi exponerat vår hud i solsken räcker högst 60 dagar efteråt.
Dessutom är det, berättar professor Johan Malm, väldigt individuellt hur stort lager varje individ har och hur länge det räcker.

Men – inte ens de som anses ha väldigt bra upptag av ”solens” D-vitamin kan lagra några jättestora nivåer. Och när de är slut är de slut. Brist på vitaminet kan få många konsekvenser för hälsan. Betydande fler än "bara" bristsjukdomen rakitis, engelska sjukan, hos barn – vilket länge verkade vara det enda människor hade hört talas om som potentiell konsekvens av D-vitaminbrist.

Idag vet vi bättre. Och allt fler människor tar också tillskott av D-vitamin för att fylla på sina nivåer – året om.

LÄS OCKSÅ: D-vitaminbrist kan orsaka allvarliga sjukdomar

D-vitaminbrist vanligt bland unga
Risk för brist har konstaterats extra stor i vissa grupper – och faktum kvarstår: Sverige är beläget på en breddgrad med få soltimmar och det kan vara svårt att få i sig de D-vitaminnivåer man behöver via kosten, inte minst för små barn.

 

I Sverige har Livmedelsverkets rekommendation för barn länge varit fem D-vitamindroppar (10 mikrogram) per dag upp till två års ålder.
I Finland lyder rekommendationen att alla barn bör äta tillskott upp till och med 18 år.
Ända sedan Finland så kraftigt skärpte sin rekommendation i januari 2011, har röster höjts även här om att vårt Livsmedelsverk borde göra samma sak. Hittills utan gehör.

Livsmedelsverkets uppdaterade råd: Tillskott även till äldre barn
Livsmedelsverkets undersökning från 2018: "Riksmaten ungdom", visar att närmare var tionde ungdom i Sverige kan ha D-vitaminbrist.
Det låter rimligt eller i underkant, konstaterade experter.
I slutet av 2018 uppdaterade sedan myndigheten sina råd om vilka som bör äta D-vitamintillskott.

LÄS OCKSÅ: Livsmedelsverket: "Vi måste öka intaget av D-vitamin"

Idag rekommenderar Livsmedelsverket D-vitamintillskott även till äldre barn samt för vuxna som inte äter D-vitaminberikade livsmedel och fisk eller som undviker solexponering.
Dessutom rekommenderar myndigheten nu ett högre intag av D-vitamintillskott till personer som både undviker livsmedel rika på D-vitamin och solexponering.

Av Isabelle G Hedander 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.