Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Susanna Moen och Sara Norrbom

Foto: Dan Lainio.

Så lever och äter du i synk med din menscykel!

Det här är Sara och Susanna

Sara Norrbom
Ålder: 29 år.
Gör: Jobbar heltid med Womensync. Jag älskar att få jobba med något där man varje dag få möjlighet att skapa. Jag drivs verkligen av att skapa content, verktyg och produkter som kan underlätta för kvinnor att må sitt bästa, men som också är vackra att ha i sitt hem.
Bor: I en lägenhet på Kungsholmen i Stockholm, med min fästman Dan.
Så mår jag bra: Jag mår som bäst när jag får vara med min fästman, vänner och familj, helst i vintrig fjällmiljö.

Susanna Moen
Ålder: 29 år.
Gör: Jobbar heltid med Womensync. Så tacksam att få jobba med det som mitt hjärta brinner för; kvinnohälsa och att skapa verktyg för kvinnor att må så bra som möjligt under alla skeenden i livet.
Bor: Bor tillsammans med min pojkvän Oliver.
Så mår jag bra: Jag mår som bäst när jag får jobba med det jag älskar, spendera tid med min pojkvän, vänner och familj och gärna få in någon form av rörelse!

Susanna Moen och Sara Norrbom brinner för att hjälpa kvinnor att må bra under menscykelns alla faser. Här tipsar de om näringen och livsstilen som hjälper dig att leva i samklang med din kvinnliga biologi.

Vilken kvinna känner inte igen sig i att både ork, hunger och sug, så kallade ”cravings”, kan variera under månadens gång? Och sanningen är att det är helt naturligt att vara mer hungrig i slutet av menscykeln, när vår ämnesomsättning ökar. Men det är få som vet varför eller vad de kan göra för att balansera och möta de här förändringarna. Det menar Sara Norrbom och Susanna Moen, grundare av Womensync. Det är en plattform som bland annat rymmer en podd, en blogg, en mängd recept och en bok med samma namn. Saras och Susannas mission är att underlätta för kvinnor att må så bra som möjligt genom alla skeenden i livet.

 

LÄS OCKSÅ: Olja från blomfrö kan lindra PMS

Kvinnofrågor prioriteras inte

Deras drivkraft inom det här ämnet kommer från två olika håll: Susanna har själv haft utmaningar kopplat till menscykeln, och var intresserad av att läka sig själv och samtidigt hjälpa andra i liknande situation. Saras intresse låg främst i varför dessa frågor inte är prioriterade i samhället. Varför vet vi så lite om kvinnohälsa, frågade hon sig?

Båda två insåg att det är kunskap som vi alla borde fått tillgång till redan som unga.

– Det här är en ny dimension av hälsa som vi aldrig någonsin tagit hänsyn till, nyckeln till att kunna få ut som mest av oss själva i livet, i jobbet, i relationer och i träningen, berättar Sara och Susanna.

Hur ser er matfilosofi ut? 

– Grunden i den är att öka medvetenheten om hur vi kvinnor är cykliska och hur våra behov kan komma att förändras under menscykelns gång. I Womensync förespråkar vi så hel och naturlig mat som möjligt, framför processad och näringsfattig mat. Riktig mat är alltid grunden för hormoner i balans och för en frisk och fungerande menscykel. Vår filosofi är inte en diet; det är ett nytt förhållningssätt till vår kvinnliga biologi och vad vi mår som bäst av. Ett förhållningssätt som handlar om att lära känna sin kropp och vad den mår bra av.

LÄS OCKSÅ: Naturlig hjälp mot vallningar

Fett en viktig grundsten

Att få i sig tillräckligt med fett, protein och kolhydrater är viktiga grundstenar för att vi ska kunna producera hormoner menar de. Något som förespråkas i Womensync är att kvinnor behöver få i sig tillräckligt med fett.

 

– Många i vår generation har vuxit upp med “fettskräck” och ett överfokus på kalorier som lyfts fram i media där fett- och kalorisnåla dieter dominerat i många år. Många har med sig bilden av att fett är något vi ska undvika då det innehåller mer kalorier vilket gör att “man går upp i vikt”. I många fall är motsatsen sann. Att äta fett är inte lika med viktuppgång utan det gör oss mätta, balanserade och nöjda. Fett är en otroligt viktig komponent för hormoner i balans, understryker Sara och Susanna.

Vad säger forskningen om hur näring kan påverka kvinnors mående under menscykelns olika faser?

– Livsstil, det vill säga; näring, fysisk aktivitet, återhämtning och miljö påverkar din hälsa. Det forskning också visar, men som få av oss vet om, är hur pass stor inverkan det har på vår menscykel och hormonrelaterade problem. Saken är den att livsstilsförändringar kan förebygga eller lindra många hormonobalanser kopplade till menscykeln. Den här kunskapen är helt fantastisk, eftersom det betyder att vi själva har möjlighet att påverka vårt mående.

LÄS OCKSÅ: Kureras expert Monika Björn visar yogaövningar vid PMS

Näring avgörande för våra hormoner

I deras research förstod Sara och Susanna att näring har en central påverkan på menscykeln. Genom att stötta kroppen med näring går det att minska mensrelaterade besvär och öka sitt välmående, sin energi och närvaro. Om vi äter för lite, för näringsfattig mat eller om kroppen inte kan ta upp näringen, så kan vi inte producera de hormoner du behöver för att fungera på ett optimalt sätt, förklarar de.

 

– Det finns också forskning som visar hur näring kan användas för att lindra PMS. Exempelvis finns forskning som visar hur magnesium kan hjälpa till att minska menssmärtor. Man har även sett hur ämnen som kalium, D-vitamin och kalcium på olika sätt kan ha effekt på menscykeln. Utöver den forskningen finns inte mycket information om vilken näring du kan komma att behöva under menscykelns övriga faser, trots att vi vet hur hormonerna skiftar under cykelns gång. Det väckte en nyfikenhet hos oss. Om olika näring kan ha effekt på PMS, hur kan det användas som verktyg för resterande menscykel när hormonerna skiftar?

Utifrån detta lyfter Sara och Susanna fram livsmedel som innehåller vitaminer och mineraler som kan ha positiv effekt på de symtom och sug som de själva och andra kvinnor upplever.

LÄS OCKSÅ: Salvian satte stopp för svettningarna

Kan ni ge exempel på hur ni anpassar recepten och råvarorna under menscykeln?

– Det finns inte ett sätt att äta som passar alla kvinnor. Exakt vad du behöver kan komma att förändras beroende på var du är i livet och hur din livsstil ser ut. Även bakgrund, genetik, ålder, tarmhälsa och allergier spelar in. Vad som är gemensamt för alla oss kvinnor är att vi är cykliska vilket innebär att våra hormoner förändras under månadens gång och gör att hunger, sug och behov kan förändras beroende på var i din menscykel du befinner dig. Innan ägglossning är det vanligt att många upplever mindre hunger, som är en följd av det stigande östrogenet som kan sänka aptiten. I och med att ägglossning är menscykelns centrala händelse är det viktigt att kroppen får ordentligt med näring för att kunna driva igenom en ägglossning. Vad du gör första halvan av cykeln, det vill säga i fas ett och två och tidigare cykler, är avgörande för hur din fas tre blir, då du kan uppleva PMS. Det är i faserna innan som du kan förebygga PMS.

Av Carolina ErikssonDet här är Sara och Susanna

Sara Norrbom
Ålder: 29 år.
Gör: Jobbar heltid med Womensync. Jag älskar att få jobba med något där man varje dag få möjlighet att skapa. Jag drivs verkligen av att skapa content, verktyg och produkter som kan underlätta för kvinnor att må sitt bästa, men som också är vackra att ha i sitt hem.
Bor: I en lägenhet på Kungsholmen i Stockholm, med min fästman Dan.
Så mår jag bra: Jag mår som bäst när jag får vara med min fästman, vänner och familj, helst i vintrig fjällmiljö.

Susanna Moen
Ålder: 29 år.
Gör: Jobbar heltid med Womensync. Så tacksam att få jobba med det som mitt hjärta brinner för; kvinnohälsa och att skapa verktyg för kvinnor att må så bra som möjligt under alla skeenden i livet.
Bor: Bor tillsammans med min pojkvän Oliver.
Så mår jag bra: Jag mår som bäst när jag får jobba med det jag älskar, spendera tid med min pojkvän, vänner och familj och gärna få in någon form av rörelse!

Tips för att äta utefter menscykeln!

För att boosta din ägglossning, ät en kombination av grundande fetter, protein och kolhydrater, gärna tillsammans med kryddor, örter och grönsaker i färger som bidrar med näring. Ett livsmedel vi gillar att använda oss av i fas två är Ceylonkanel som kan hjälpa till att balansera blodsocker, då vi kan vara mer blodsockerkänsliga vid ägglossning. Ett annat tips är att inte dricka för mycket alkohol då det kan påverka ägglossningen.
Innan mensen, det vill säga perioden efter ägglossning till att du får mens, ökar progesteronet vilket gör det naturligt att uppleva starkare hunger. Det är i den här fasen många kan uppleva olika typer av PMS. Därför kan det vara extra fördelaktigt att få i sig högkvalitativa fetter som bidrar till mättnad samt balanserar både blodsocker och humör i fas tre. Exempel på högkvalitativa fetter är: äkta smör eller ghee, fet fisk, ägg, getost- och fårost, avokado, kött, kokosmjölk och blötlagda nötter/frön.
Ett annat tips under fas tre är att äta korsblommiga grönsaker som olika sorters kål, broccoli och blomkål. De är rika på fibrer och innehåller ett ämne, Diindolylmethane (DIM) som kan hjälpa kroppen att göra sig av med överblivet och förbrukat östrogen. Högt östrogen, kan exempelvis ge symtom som svullna och ömma bröst eller humörsvängningar. Genom att äta tillagade korsblommiga grönsaker kan du minska eventuella PMS-symtom.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

ostbricka

Därför kan du inte sluta äta ost

Kost

Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

 

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

 

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

kvinna håller i ett knä

Läkeväxter som lindrar artros

Naturlig hälsa

I Sverige har en halv miljon svenskar artros i lederna. Stelhet och värk i lederna blir bättre med hjälp av träning och olika naturliga substanser som grönläppad mussla, nypon, ingefära och gurkmeja lindar smärta och hjälper dig att blir rörligare. Här kommer en genomgång av läkeväxter som ger lindring.

 

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Kost

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Vikt

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.