Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt?
Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

Det är härligt att njuta av solens värmande strålar, men det är viktigt att spendera lagom med tid i solen för att undvika att bränna sig. För vad händer egentligen med huden när vi bränner oss?

LÄS OCKSÅ: Kureras skönhetspanel testar: Naturliga solskydd

Komma smygandes efter några timmar
Solens strålar har olika våglängder och når ner till huden i olika djup. Får vi för mycket sol så säger huden till genom att vidga kärlen och "varna" för en kommande inflammation i huden. När man har bränt sig har man fått för mycket sol på kort tid och en bränna uppstår, vilket alltså är en inflammation i huden. UVA som går djupare ner i huden kan ge en rodnad direkt medan UVB har en längre process för rodnad och istället kan komma smygandes efter några timmar, förklarar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström.
– Varje gång du bränner dig uppstår det skador i ditt DNA, vilket gör att du åldras snabbare och ökar din risk för att drabbas av hudcancer, säger hon och poängterar att alla har olika slags hudtyper och känslighet för solen.

 

LÄS OCKSÅ: Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Ökad risk för att bränna sig
De som äter kortison regelbundet eller andra mediciner kan få en känsligare och skörare hud och därför bränna sig lättare. Och de med en känslig och torr hud, eksem eller psoriasis kan få ännu mer besvär av solen. Även rödhåriga och de med fräknar har en ökad risk att bränna sig.
– Det kan också ha att göra med mängden D-vitamin du har i kroppen, mer D-vitamin innebär ett bättre motstånd mot solens strålar, då det bidrar till bättre pigment. Låga nivåer av omega-3 samt låga nivåer av olika sorters betakarotener har också en inverkan på hur lätt man bränner sig, säger hon.

Är det något särskilt ställe på huden som är farligare att bränna än något annat?
– Man har sett i en studie från Harvard University att det är farligast att bränna sig på ryggen, då det ökade risken att få malignt melanom, alltså hudcancer. Man tror att det har att göra med att man mer sällan solar ryggen och att den därför är mindre exponerad för solen och alltså är känsligare för att bränna sig.

LÄS OCKSÅ: Brun av solen istället för bränd!

Så här lindrar du brännan

  • Kyl ner med kallt vatten först, helst genom en kall dusch eller ta ut frysta bär eller liknande i från frysen och lägg på området. Gör detta flera gånger under dagen. Vatten innehåller basiska mineraler som exempelvis magnesium, vilket kan ha en lugnande effekt på hudrodnad. Drick också mer vatten för att ge kroppen energi som hjälper till med en bättre läkning.
  • Tillsätt magnesium inifrån för att få kroppen att slappna av och minska eventuell smärta. Här är det dock viktigt att inte ta magnesiumsprej direkt på solskadad hud då det kan svida och göra väldigt ont, eftersom den är så koncentrerad.
  • Stärk upp huden inifrån med hjälp av betakarotener som finns i exempelvis morötter och nypon för att ge ett ökat skydd mot solen och återuppbyggnad på sikt.
  • Kylsprej eller aloe vera är skönt och behagligt att lindra akut rodnad med. Aloe vera finns oftast som en ingrediens i många after sun-produkter och består av näringsrikt vatten, olika vitaminer och mineraler samt aminosyror och har en hel del växtkemikalier som har lugnande egenskaper. Annars kan man använda sig av en naturlig och ekologisk fuktkräm, undvik dock en med fett i utan använd bara ren fukt, glycerin och hyaluronsyra är exempel på naturliga fuktämnen, för att inte aktivera området för mycket. Stryk på fuktkräm eller aloe vera tills huden känner sig mättad.
  • Håll dig borta från solen några dagar och har du bränt dig mycket med blåsor eller mycket smärta - uppsök en hudläkare som kan lägga förband och liknande för att lindra det mesta akuta.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

rysk rot

Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Naturlig hälsa

Rysk rot kallas också sibirisk ginseng och är den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet och impotens.

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

 

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.