Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt?
Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

Det är härligt att njuta av solens värmande strålar, men det är viktigt att spendera lagom med tid i solen för att undvika att bränna sig. För vad händer egentligen med huden när vi bränner oss?

LÄS OCKSÅ: Kureras skönhetspanel testar: Naturliga solskydd

Komma smygandes efter några timmar
Solens strålar har olika våglängder och når ner till huden i olika djup. Får vi för mycket sol så säger huden till genom att vidga kärlen och "varna" för en kommande inflammation i huden. När man har bränt sig har man fått för mycket sol på kort tid och en bränna uppstår, vilket alltså är en inflammation i huden. UVA som går djupare ner i huden kan ge en rodnad direkt medan UVB har en längre process för rodnad och istället kan komma smygandes efter några timmar, förklarar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström.
– Varje gång du bränner dig uppstår det skador i ditt DNA, vilket gör att du åldras snabbare och ökar din risk för att drabbas av hudcancer, säger hon och poängterar att alla har olika slags hudtyper och känslighet för solen.

 

LÄS OCKSÅ: Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Ökad risk för att bränna sig
De som äter kortison regelbundet eller andra mediciner kan få en känsligare och skörare hud och därför bränna sig lättare. Och de med en känslig och torr hud, eksem eller psoriasis kan få ännu mer besvär av solen. Även rödhåriga och de med fräknar har en ökad risk att bränna sig.
– Det kan också ha att göra med mängden D-vitamin du har i kroppen, mer D-vitamin innebär ett bättre motstånd mot solens strålar, då det bidrar till bättre pigment. Låga nivåer av omega-3 samt låga nivåer av olika sorters betakarotener har också en inverkan på hur lätt man bränner sig, säger hon.

Är det något särskilt ställe på huden som är farligare att bränna än något annat?
– Man har sett i en studie från Harvard University att det är farligast att bränna sig på ryggen, då det ökade risken att få malignt melanom, alltså hudcancer. Man tror att det har att göra med att man mer sällan solar ryggen och att den därför är mindre exponerad för solen och alltså är känsligare för att bränna sig.

LÄS OCKSÅ: Brun av solen istället för bränd!

Så här lindrar du brännan

  • Kyl ner med kallt vatten först, helst genom en kall dusch eller ta ut frysta bär eller liknande i från frysen och lägg på området. Gör detta flera gånger under dagen. Vatten innehåller basiska mineraler som exempelvis magnesium, vilket kan ha en lugnande effekt på hudrodnad. Drick också mer vatten för att ge kroppen energi som hjälper till med en bättre läkning.
  • Tillsätt magnesium inifrån för att få kroppen att slappna av och minska eventuell smärta. Här är det dock viktigt att inte ta magnesiumsprej direkt på solskadad hud då det kan svida och göra väldigt ont, eftersom den är så koncentrerad.
  • Stärk upp huden inifrån med hjälp av betakarotener som finns i exempelvis morötter och nypon för att ge ett ökat skydd mot solen och återuppbyggnad på sikt.
  • Kylsprej eller aloe vera är skönt och behagligt att lindra akut rodnad med. Aloe vera finns oftast som en ingrediens i många after sun-produkter och består av näringsrikt vatten, olika vitaminer och mineraler samt aminosyror och har en hel del växtkemikalier som har lugnande egenskaper. Annars kan man använda sig av en naturlig och ekologisk fuktkräm, undvik dock en med fett i utan använd bara ren fukt, glycerin och hyaluronsyra är exempel på naturliga fuktämnen, för att inte aktivera området för mycket. Stryk på fuktkräm eller aloe vera tills huden känner sig mättad.
  • Håll dig borta från solen några dagar och har du bränt dig mycket med blåsor eller mycket smärta - uppsök en hudläkare som kan lägga förband och liknande för att lindra det mesta akuta.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

händer knäpper byxor

Låt bitterörter lugna magen

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

 

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.