Så här lyckas du på första dejten – med 7 enkla knep

Första dejten innebär ofta en extra stor press. För hur den går är ju oftast avgörande för huruvida det blir en andra dejt eller ej. 
Så hur tusan beter man sig?
Här delar den brittiska psykologen och dejtingcoachen Madeleine Mason med sig av sina bästa tips för hur du gör succé när det gäller.

Att ens våga sig ut på en dejt kan för många vara oerhört läskigt. Kanske var det många år sedan man dejtade sist och man undrar om ”reglerna” är desamma.
När man sedan väl tagit mod till sig slår kanske nervositeten eller/och tunghäftan till – och man framstår bara som en himla galning.
Aaaa, nog lika bra att stanna hemma, tänker en del. Att inte ens försöka.
Eller?

► Läs också: 10 saker lyckliga par gör varje dag

 

Friskt vågat, hälften vunnet
Nej, för tusan! Upp på hästen igen, säger vi på Kurera. Kärlek är härligt och du har inget att förlora, förutom möjligtvis ditt hjärta. Och om det inte faller väl ut så riskerar du så klart även en del smärta. Men vad är livet utan lite risk?
Nu kör vi.

7 tips för att lyckas på första dejten

– enligt psykologen Madeleine Mason, grundare av dejtcoachfirman Passionsmiths i London, som intervjuats i Daily Mail om sina bästa knep för just detta.

1. Gör ett bra första intryck – redan innan ni ses!
– Vi skapar oss en uppfattning om personer inom någon minuter när vi träffar dem, säger hon till tidningen.
Ett sätt är att ringa upp innan dejten. På detta sätt kan du skapa ett bra första intryck redan innan ni ses, utöver det intryck du redan gjort förstås, i eventuella mejl eller meddelanden (om ni träffats genom dejtingsajt eller app).
– Var glad och entusiastisk i telefon utan att låta för angelägen. Och le medan du pratar trots att ingen ser dig. Experter säger att man kan ”höra” ett leende, säger hon.

2. Håll det enkelt!
Att ta en kopp kaffe på en parkbänk är en mycket bättre första dejt än en dyr restaurangkväll, eftersom detta visar att du är intresserad av personen och inte bara av att få en utekväll.
– Håll det enkelt, säger hon.

Läs också: Singel? Lukta dig till kärleken

3. Visa intresse snarare än att själv vara intressant!
– Ställ frågor om personens intressen, passioner, hobbys, hur personen dricker sitt te, dennes barndom och bästa minnen, tycker Madeleine Mason.
Lyssna mer än att prata. Ställ frågor och visa intresse. Frågorna kommer att vara uppskattade, dessutom får du veta saker om dejten som kan hjälpa dig att avgöra om ni passar ihop.

4. Skratta!
… okej, inte på fel plats förstås, eller i tid och otid. Då verkar du bara galen. Eller hyper. Men ha roligt.
– Är du uttråkad blir din dejt också uttråkad. Försök att ha roligt och plocka fram barnet inom dig. Våga vara annorlunda. Våga ha kul.
Har du kul kommer din dejt att smittas av det och tycka att ni har det trevligt. Och vem vill inte ha trevligt igen?

Läs också: 4 viktiga saker för varaktig kärlek

5. Våga visa dig sårbar!
Du kan med fördel berätta något känslosamt om dig själv, det skapar ett band och en vi-känsla, resonerar psykologen. Du ska inte vara rädd för att säga till dejten att du gillar denne.
– Men förvänta dig inte att få gensvar, säger hon.

► Läs också: 10 tips som ger ditt kärleksliv en skjuts

6. Rör din dejt – men subtilt!
– När vi blir berörda utlöses en dos av hormonet oxytocin som får oss att må bra. Och när vi mår bra tillskriver vi den känslan personen vi är tillsammans med, säger experten.
Men beröringen ska vara försiktig, menar hon. Det räcker med till exempel en hand på axeln när du reser dig eller liknande.

► Läs också: Så är den perfekta beröringen enligt forskningen

7. Spela inte svår!
Är du intresserad bör du agera som att du är det också. Allt annat vore dumt. Så vänta inte med att svara på sms och sådant trams. Dessutom: Var snäll, inte kaxig – vilket är lätt hänt när man är nervös och osäker.
– Är du snäll blir du mer åtråvärd i dejtens ögon. Men det är inte samma sak som att vara utan egen vilja och säga ja till allting, avslutar Madeleine Mason.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

tecken pa stress

13 vanliga symptom på långvarig stress

Mental hälsa

Har du varit stressad länge? Ligger du på gränsen till utmattning? Här listar stressexperten Karin Isberg de vanligaste symtomen på långvarig stress. Om du känner igen flera av dem är det sannolikt ett tecken på att stressen i ditt liv är för hög och har pågått för länge.

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.

one_pot_pasta

Supergod och snabb one-pot-pasta

Recept

En superenkel maträtt som slängs ihop på nolltid. En perfekt vardagsrätt och du slipper massa disk eftersom allt tillagas i en och samma kastrull. Använd gärna bönpasta för en glutenfri och proteinrik måltid.