Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Så här lyckas du på första dejten – med 7 enkla knep

Första dejten innebär ofta en extra stor press. För hur den går är ju oftast avgörande för huruvida det blir en andra dejt eller ej. 
Så hur tusan beter man sig?
Här delar den brittiska psykologen och dejtingcoachen Madeleine Mason med sig av sina bästa tips för hur du gör succé när det gäller.

Att ens våga sig ut på en dejt kan för många vara oerhört läskigt. Kanske var det många år sedan man dejtade sist och man undrar om "reglerna" är desamma.
När man sedan väl tagit mod till sig slår kanske nervositeten eller/och tunghäftan till - och man framstår bara som en himla galning.
Aaaa, nog lika bra att stanna hemma, tänker en del. Att inte ens försöka.
Eller?

Friskt vågat, hälften vunnet
Nej, för tusan! Upp på hästen igen, säger vi på Kurera. Kärlek är härligt och du har inget att förlora, förutom möjligtvis ditt hjärta. Och om det inte faller väl ut riskerar du så klart även en del smärta. Men vad vore livet utan lite risk?
Nu kör vi.

 

► Läs också: 10 saker lyckliga par gör varje dag

7 tips för att lyckas på första dejten

- enligt psykologen Madeleine Mason, grundare av dejtcoachfirman Passionsmiths i London, som intervjuats i Daily Mail om sina bästa knep för just detta.

1. Gör ett bra första intryck – redan innan ni ses!
– Vi skapar oss en uppfattning om personer inom någon minuter när vi träffar dem, säger hon till tidningen.
Ett sätt är att ringa upp innan dejten. På detta sätt kan du skapa ett bra första intryck redan innan ni ses, utöver det intryck du redan gjort förstås, i eventuella mejl eller meddelanden (om ni träffats genom dejtingsajt eller app).
– Var glad och entusiastisk i telefon utan att låta för angelägen. Och le medan du pratar trots att ingen ser dig. Experter säger att man kan ”höra” ett leende, säger hon.

2. Håll det enkelt!
Att ta en kopp kaffe på en parkbänk är en mycket bättre första dejt än en dyr restaurangkväll, eftersom detta visar att du är intresserad av personen och inte bara av att få en utekväll.
– Håll det enkelt, säger hon.

 

► Läs också: 10 tips som ger ditt kärleksliv en skjuts

3. Visa intresse snarare än att själv vara intressant!
– Ställ frågor om personens intressen, passioner, hobbys, hur personen dricker sitt te, dennes barndom och bästa minnen, tycker Madeleine Mason.
Lyssna mer än att prata. Ställ frågor och visa intresse. Frågorna kommer att vara uppskattade, dessutom får du veta saker om dejten som kan hjälpa dig att avgöra om ni passar ihop.

4. Skratta!
... okej, inte på fel plats förstås, eller i tid och otid. Då verkar du bara galen. Eller hyper. Men ha roligt.
– Är du uttråkad blir din dejt också uttråkad. Försök att ha roligt och plocka fram barnet inom dig. Våga vara annorlunda. Våga ha kul.
Har du kul kommer din dejt att smittas av det och tycka att ni har det trevligt. Och vem vill inte ha trevligt igen?

5. Våga visa dig sårbar!
Du kan med fördel berätta något känslosamt om dig själv, det skapar ett band och en vi-känsla, resonerar psykologen. Du ska inte vara rädd för att säga till dejten att du gillar denne.
– Men förvänta dig inte att få gensvar, säger hon.

 

6. Rör din dejt – men subtilt!
– När vi blir berörda utlöses en dos av hormonet oxytocin som får oss att må bra. Och när vi mår bra tillskriver vi den känslan personen vi är tillsammans med, säger experten.
Men beröringen ska vara försiktig, menar hon. Det räcker med till exempel en hand på axeln när du reser dig eller liknande.

► Läs också: Så är den perfekta beröringen enligt forskningen

7. Spela inte svår!
Är du intresserad bör du agera som att du är det också. Allt annat vore dumt. Så vänta inte med att svara på sms och sådant trams. Dessutom: Var snäll, inte kaxig - vilket är lätt hänt när man är nervös och osäker.
– Är du snäll blir du mer åtråvärd i dejtens ögon. Men det är inte samma sak som att vara utan egen vilja och säga ja till allting, avslutar Madeleine Mason.

Av Isabelle G Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna

Eleni räddade sina hotade tänder

Hälsa

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

 

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

 

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

 

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

echinacea blomma

Echinacea kan förebygga coronavirus

Forskning

Forskare världen över jobbar dygnet runt för att hitta ett botemedel eller en behandling som förebygger att vi smittas av coronavirus. Vacciner är under utveckling, men de dröjer. Men kanske finns svaret redan på apotekens och hälsokostaffärernas hyllor. Det tror Jan G Bruhn, professor i farmakognosi som menar att studien på echinacea som skydd mot coronaviruset är spännande.