Så matar du fåglarna rätt i vinter | Kurera.se

Så matar du fåglarna rätt i vinter

Det är först på sen­vintern eller tidig vår som det börjar bli ont om mat för fåglarna men det hindrar inte att man börjar redan tidigare.

Den som vill kan börja ge fåglarna mat i samband med den första snön. Men det är först på sen­vintern eller tidig vår som behovet av extra mat är som störst. Fortsätt gärna tills snön har försvunnit men efter det bör man sluta så att fåglarna inte fortsätter att äta den relativt ensidiga föda som fågelmataren erbjuder, i stället för att leta efter annan föda, skriver tidningen Råd och rön.

 

Fett är bra men inte talgbollar
Fåglar behöver fett och näring men talgbollar går bort, de är inte tillverkade för våra temperaturer och fryser snabbt enligt fågelexperten Niklas Aronsson, bättre då att göra egna ”fettbober” av ister, smör kokosfett med hackade nötter och frön som man smälter och häller i förslagsvis en tom kokosnötshalva eller en blomkruka.

Location, location, location
Det är bra att placera fågelmataren i närheten av träd som ger skydd mot rovfåglar eller katter. Även om fåglar gärna vill ha buskar i närheten av fågelbordet att gömma sig i är det viktigt att buskarna inte skymmer ända ner till marken. Då blir det lättare för katter att gömma sig i dem.

LÄS OCKSÅ: Ny metod räknar ut nyttan av grönska i stadsmiljön

Välj rätt mat och matare
Att välja automater eller fågelrör istället för fågel­bord minskar risken för smittspridning då fåglarna då inte sitter och bajsar i maten. Talgbollar som kommer i nät går bort av flera skäl förutom att de fryser snabbt kan fåglar fastna i dem.
Nästan alla fågelarter gillar solrosfrön, både skalade och oskalade, och jordnötter, det finns sorter som är till för fåglar.
Feta frön och nötter gillas av många fåglar, medan havre bara går hem hos vissa, frukt som äpplen kan också gå hem hos en del. Många billiga fröblandningar innehåller en stor mängd havre, trots att det inte är så många fåglar som tycker om det. Satsa hellre på att köpa blandningar med solrosfrö istället.

LÄS OCKSÅ: Visste du att det finns ekologisk fågelmat?

Vätska mindre viktigt
Fåglar behöver inte vatten på samma sätt som vi människor så det är mindre viktigt, de får mest i sig vätska genom maten.

Var noga  med hygienen
Håll rent för att minska smittspridning. Var också noga med att tvätta händerna när du har varit i kontakt med matningen. Undvik att använda högtryckstvätt, då den kan göra att eventuell smitta sprids genom luften.

 

LÄS OCKSÅ: Svenskarna mår bra i skogen

Myt att man inte får sluta
Det går alldeles utmärkt att sluta eller ta en paus. Fåglarna är inte dumma beroende av den mat vi dem och hittar mat på annat håll.

Mögel är skadligt
Ge inte möglig mat, gift i möglet är skadligt för fåglarna. Så släng istället gammalt bröd och använd inte jordnötter osom blivit över från förra årets matningar. Kontrollera också att överblivna solrosfrön är fräscha.

Av redaktionen

Källa: SVT och Naturskyddsföreningen, Råd och rön samt Allers

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kristina har (h)järnkoll på bästa maten för knoppen

Kost

Vi blir allt mer medvetna om vikten att måna om vår hjärnhälsa lika mycket som resten av kroppen. Och förståelsen för att kosten påverkar hur vi kommer må inte bara när vi blir äldre utan även i unga år tycks bara öka. Kurera ställde några frågor till näringsfysiologen Kristina Andersson  som nyligen kom ut med boken "Ät hjärnsmart" om vad man bör tänka på.

 

Häxan: “Midsommartid är en tid för kärleksmagi”

Krönikan

Vem har inte lagt blommor under kudden en midsommar i hopp om att drömma om sin tillkommande? Det är en romantisk tradition på mer än ett sätt som även talar om vår kontakt med naturen - kanske är det därför det ansetts vara trolldom.  I denna krönika berättar häxan och författaren Hella Nathorst-Böös om hur vi genom tiderna använt olika knep när det kommer till att locka till oss kärlek och tipsar om hur du kan göra en amulett.

Ny konsumentmärkning för närodlat

Kost

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort. 

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

 

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

 

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.