Annons
Annons

Så matar du fåglarna rätt i vinter

Det är först på sen­vintern eller tidig vår som det börjar bli ont om mat för fåglarna men det hindrar inte att man börjar redan tidigare.

Redaktionen

13 januari, 2019
Så matar du fåglarna rätt i vinter
Dela inlägget

Det är först på sen­vintern eller tidig vår som det börjar bli ont om mat för fåglarna men det hindrar inte att man börjar redan tidigare.

Den som vill kan börja ge fåglarna mat i samband med den första snön. Men det är först på sen­vintern eller tidig vår som behovet av extra mat är som störst. Fortsätt gärna tills snön har försvunnit men efter det bör man sluta så att fåglarna inte fortsätter att äta den relativt ensidiga föda som fågelmataren erbjuder, i stället för att leta efter annan föda, skriver tidningen Råd och rön.

Fett är bra men inte talgbollar
Fåglar behöver fett och näring men talgbollar går bort, de är inte tillverkade för våra temperaturer och fryser snabbt enligt fågelexperten Niklas Aronsson, bättre då att göra egna ”fettbober” av ister, smör kokosfett med hackade nötter och frön som man smälter och häller i förslagsvis en tom kokosnötshalva eller en blomkruka.

Location, location, location
Det är bra att placera fågelmataren i närheten av träd som ger skydd mot rovfåglar eller katter. Även om fåglar gärna vill ha buskar i närheten av fågelbordet att gömma sig i är det viktigt att buskarna inte skymmer ända ner till marken. Då blir det lättare för katter att gömma sig i dem.

LÄS OCKSÅ: Ny metod räknar ut nyttan av grönska i stadsmiljön

Välj rätt mat och matare
Att välja automater eller fågelrör istället för fågel­bord minskar risken för smittspridning då fåglarna då inte sitter och bajsar i maten. Talgbollar som kommer i nät går bort av flera skäl förutom att de fryser snabbt kan fåglar fastna i dem.
Nästan alla fågelarter gillar solrosfrön, både skalade och oskalade, och jordnötter, det finns sorter som är till för fåglar.
Feta frön och nötter gillas av många fåglar, medan havre bara går hem hos vissa, frukt som äpplen kan också gå hem hos en del. Många billiga fröblandningar innehåller en stor mängd havre, trots att det inte är så många fåglar som tycker om det. Satsa hellre på att köpa blandningar med solrosfrö istället.

LÄS OCKSÅ: Visste du att det finns ekologisk fågelmat?

Vätska mindre viktigt
Fåglar behöver inte vatten på samma sätt som vi människor så det är mindre viktigt, de får mest i sig vätska genom maten.

Var noga med hygienen
Håll rent för att minska smittspridning. Var också noga med att tvätta händerna när du har varit i kontakt med matningen. Undvik att använda högtryckstvätt, då den kan göra att eventuell smitta sprids genom luften.

LÄS OCKSÅ: Svenskarna mår bra i skogen

Myt att man inte får sluta
Det går alldeles utmärkt att sluta eller ta en paus. Fåglarna är inte dumma beroende av den mat vi dem och hittar mat på annat håll.

Mögel är skadligt
Ge inte möglig mat, gift i möglet är skadligt för fåglarna. Så släng istället gammalt bröd och använd inte jordnötter osom blivit över från förra årets matningar. Kontrollera också att överblivna solrosfrön är fräscha.

Av redaktionen

Källa: SVT och Naturskyddsföreningen, Råd och rön samt Allers

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons