Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna håller i liten flaska och pipett för ansiktsvård

Så maxar du effekten av hyaluronsyra

3 kosttillskott med hyaluronsyra!

Vill du maxa anti age-effekten och de fukgivande egenskaperna? Använd både kräm/serum utvärtes och tillskott invärtes.
Här är några exempel på kosttillskott med hyaluronsyra:
*New Nordic: tillverkar både "Skin care Hyaluron shot", som är hyaluronshots i flytande, drickfärdig form, samt "Skin Care Hyaluron Active", ett kosttillskott i tablettform som även innehåller havtorn, vitamin C och sammetsblomster.
*Holistics tillskott "Hår-Hud-Naglar" i kapselform innehåller utöver HA även keratin och vitaminer och mineraler, som selen, zink, vitamin A och C.
* "Hyaluronic Acid Complex": kapslar från Terranova, innehåller utöver HA ett speciellt synergikomplex med örter och växter, kallat "Magnifood".

De senaste åren har hyaluronsyra varit en hajpad  ingrediens i hudvård. Men hur använder man den på rätt sätt för att maxa den föryngrande och återfuktande effekten – invärtes eller utvärtes? Och finns det "renare", mer naturlig hyaluronsyra?

Hyaluronsyra (HA), är idag en vanlig ingrediens i krämer och serum, men är trots sitt namn faktiskt ingen syra, utan en slags sockerart (glykosaminglukan). HA finns naturligt i kroppen där den binder upp vatten och bildar en geléliknande substans som bland annat fungerar som fuktgivande smörjmedel och stötdämpande fyllnadsmaterial i huden, samt i leder, lungor och muskler. Hälften av kroppens totala mängd hyaluronsyra finns i huden, framförallt i hudens djupare lager.

LÄS OCKSÅ: Släck törsten hos torr hy med fikonkaktusolja

– Hyaluronsyra (HA) har blivit hajpat på grund av dess otroliga förmåga att binda fukt i huden. Det är ett ämne som huden själv producerar och man säger att hyaluronsyra kan binda fukt 10 gånger sin egen vikt. Med åren producerar huden själv mindre av hyaluronsyra, och det kan därför ge effekt att boosta genom hudvård med HA. Man ser det ofta i serum. Men man kan även injicera hyaluronsyra under huden, genom så kallade fillers, och då gör man det främst för att jämna ut huden och minska synliga rynkor. Det gör att huden ser yngre ut. Men dessa fillers är inte permanenta utan bryts ner över tid och behöver fyllas på igen, förklarar Kureras expert på hud och skönhet, Sara Nomberg.

 

Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog

Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog
Foto: Michael Tomescu

Hur maxar man effekten av hyaluronsyra?

– Det beror på vilka effekter man vill åt, men vill man att huden ska se yngre ut så skulle jag absolut se till att hålla huden återfuktad och därmed använda till exempel ett serum med HA. Det är ett bra sätt, men jag skulle absolut rekommendera att komplettera med andra åtgärder, som att skydda mot solens strålar som man vet leder till förtida åldrande av huden.

LÄS OCKSÅ: 5 tips hur du ger din hud en nystart

Det råder delade meningar om hur huden bäst tillgodogör sig hyaluronsyra, invärtes eller via applicering på huden, då storleken på molekylerna i syran verkar spela en avgörande roll. Vad anser du om detta?

– Jag tror många blandar ihop HA på huden och under huden/invärtes, och därför tror många att HA har en anti age-effekt om de tillsätts på huden, som i krämer. Detta stämmer inte. Däremot binder det som sagt fukt, vilket ger en mer elastisk yta så huden ser mer återfuktad ut och ytliga rynkor kan blir lite mindre synliga. Men de kan alltså inte gå ner under huden och verka som ett “anti age-ämne” som skulle bygga upp huden underifrån.

För att en molekyl ska kunna penetrera hudens barriär säger man att den bör vara under 500 Da. Hyaluronsyra ligger på långt över det, vanligast är 1000 000 Da. Så det är rätt solklart att HA på huden inte kan verka som en anti age-molekyl invärtes eftersom den inte kan penetrera huden. Molekylen är helt enkelt på tok för stor. Det finns lågmolekylär HA som i vissa studier visat sig ha mer av en "anti rynk.effekt." Så: den bästa antiage effekten får du absolut om du tar HA invärtes, till exempel i tillskott, så att den inkorporeras av kroppen själv. Eller att du använder fillers. Det finns studier som visar att HA invärtes kan ge effekt. Men som sagt, att smörja på huden är ett fint sätt att göra huden mer återfuktad vilket är en viktig nyckel till att huden ser yngre ut.

Slutligen, för alla som vill ha en så naturlig hudvårdsrutin som möjligt: finns det "renare", naturligare hyaluronsyra att titta efter på produktförpackningarna? Elller används samma substans i alla produkter?

 

– Den mest naturliga HA man kan hitta är den som huden själv producerar. Vill man tillsätta den i hudvård så är den alltid syntetisk, det vill säga skapad i labb. Man kan tro att det är en syra, men det är faktiskt en sockermolekyl och tillverkas genom fermentation med hjälp av bakterier. Fram till slutet på 90-talet utvann man HA från tuppkam, men så är alltså inte fallet längre idag. På inci listan står det som "Sodium Hyaluronate".

Det finns alltså ingen naturlig eller ekologisk HA, enbart syntetisk. Inte heller någon som är “renare”. Det som kan skilja sig är som sagt om den är lägre molekylvikt eller högre. Dock är alla fortfarande högre än “penetreringsgränsen” för huden. Samt vilken bakteriestam som använts. Det finns artiklar som säger att en bakteriestam kan ge allergiska komplikationer om man använder HA under längre tid. Vilken stam som används i tillverkningen ser man dock inte på innehållsförteckningen utan måste fråga tillverkaren.

Det mest naturliga skulle i så fall vara att dra nytta av HA invärtes genom till exempel benbuljong. Det finns till exempel frystorkad sådan från Bättre Hälsa, som kommer från renar i finska Lappland. Det skulle jag säga är det mest naturliga och rena alternativet.

Av Carolina Eriksson


3 kosttillskott med hyaluronsyra!

Vill du maxa anti age-effekten och de fukgivande egenskaperna? Använd både kräm/serum utvärtes och tillskott invärtes.
Här är några exempel på kosttillskott med hyaluronsyra:
*New Nordic: tillverkar både "Skin care Hyaluron shot", som är hyaluronshots i flytande, drickfärdig form, samt "Skin Care Hyaluron Active", ett kosttillskott i tablettform som även innehåller havtorn, vitamin C och sammetsblomster.
*Holistics tillskott "Hår-Hud-Naglar" i kapselform innehåller utöver HA även keratin och vitaminer och mineraler, som selen, zink, vitamin A och C.
* "Hyaluronic Acid Complex": kapslar från Terranova, innehåller utöver HA ett speciellt synergikomplex med örter och växter, kallat "Magnifood".

Sara Nombergs tips för att stärka effekten av hyaluronsyra.

1. Antioxidanter invärtes: skyddar mot oxidativ stress, vilket sker när huden bryts ner av exempelvis solljus.
2. Antioxidanter utvärtes: det vill säga i hudvård, är vanliga och effektiva metoder i “anti-age produkter” för att skydda huden även utifrån mot solens nedbrytning av huden. Antioxidanter hittar man rikligt i tex vegetabiliska ansiktsoljor, till exempel i nyponfröolja.
3. Vitamin C: är en annan vanlig antioxidant som kan finnas i hudvård, men denna kan man även ta invärtes. Vitamin C är med i processen att bygga upp kollagen och därför vanlig i dessa sammanhang.
4. Naturliga och ekologiska solskyddsmedel med fysikaliska solfilter i.
5. Om du vill åt en uppbyggande effekt invärtes av huden skulle jag rekommendera kollagen som visat i vissa studier ge resultat, det finns tex pulver man blandar i vatten eller kapslar. Annars är ett mer naturligt sätt att få i sig kollagen att dricka benbuljong som börjar bli trendigt nu även i Sverige. Benbuljong är mycket näringstätt och du får i dig vitaminer, mineraler och andra nyttiga ämnen som verkar antiinflamamtoriskt.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med tekopp

Ny kost gav Anna-Lena hälsan tillbaka

Naturlig hälsa

Anna-Lena Nordin hade tränat hårt, stressat och fastat och trodde att viktminskningen var ett resultat av det. Men när minnet svek och ena ögat förändrades förstod hon att något var fel. En läkarundersökning gav svaret: Graves sjukdom, överfunktion i sköldkörteln. Anna-Lena la om kosten igen, nu med fokus på autoimmunt protokoll –  och mår nu riktigt bra.

kvinna blåser på snö

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

många människor

Forskare har funnit gener som skyddar mot svår covid-19 

Forskning

Bakomliggande sjukdomar och hög ålder är det största faktorerna som påverkar risken att bli svårt sjuk i covid-19. Nu har forskare vid bland annat Karolinska sjukhuset lyckats hitta en variant av gener som skyddar mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Hälften av alla i västvärlden bär på denna variant.

 

Frukt, grönsaker, bär och nötter

Tio antiinflammatoriska livsmedel

Kost

En starkt bidragande orsak till många av våra vanliga folksjukdomar är vår kost. Men du kan också hålla dig frisk med hjälp av kosten. Här listar vi 10 antiinflammatoriska råvaror att äta mer av.

Collage: Kvinna applicerar ansiktsolja och 6 olika ansiktsoljor

Skönhetspanelen testar: Ansiktsoljor

Hud

En ansiktsolja stärker och skyddar huden mot väder och vind, inte minst under kallare årstider. Vi letar efter en olja som återfuktar, gör huden mjuk och minskar synliga tecken på torr och trött hud – utan att irritera. Vilken glider in som vinnare i vårt test?

Två pastabilder: gnocchi och spaghetti med pesto

Två busenkla gröna pastarecept

Recept

Det är Veganuary och vi vill äta extra mycket grönt och köttfritt! Men när tid och ork tryter i vardagen behövs recept som är lika enkla som goda. Dessa två klassiker, gnocchigratäng och pasta al pesto, är precis det!

kvinna tittar i iPad och lagar hälosam mat

Planera vårens detox redan nu

Hälsa

Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Prova att ha några veckor med ett renare leverne – det gör dig med all säkerhet piggare.

Kvinna som kallbadar i isvak

10 tips för ett säkert vinterbad

Mental hälsa

Kallbad är en aktivitet som har exploderat i popularitet de senaste åren. Och många vittnar om att de mår bra av det. Nybörjare? Så här förbereder du dig på rätt sätt för en så härlig och säker vinterbadstund som möjligt.

 

läkare håller i spruta

DEBATT: “Det bortglömda folket: Vi med naturlig immunitet – vaccinera eller ej?”

Kurera debatt

Covid-19 har fullt förståeligt tvingat myndigheterna till olika åtgärder för att minska den negativa påverkan av covid-19. Det som inte är förståeligt, eftersom det finns betryggande och övertygande evidens och fakta, är varför man konsekvent undviker att adressera och ta hänsyn till den numera stora gruppen (1,25 miljoner) av personer som har naturlig immunitet via en genomgången covid-19. En naturlig immunitet som man nu vet är bredare, djupare och att den räcker betydligt längre än en immunitet inducerad via vaccin. Det skriver osteopaten Leif Widebert i ett debattinlägg i Kurera.

kvinna klipper

Dags att sluta röka? Så lyckas du

Hälsa

Allt färre svenskar röker idag. Totalt sett är det bara sju procent i riket som röker, men pandemin har gjort att det ökat något. En Sifo-undersökning berättar att en av fyra vill sluta. Här kommer några goda råd för att nå lyckat resultat.

Leende kvinna i vit handduk och handduksturban smörjer in sig med gul kräm

Mera glow med gurkmeja!

Hud

Gurkmeja, den gul-orange kryddan som är en släkting med ingefära, kopplas till många hälsofördelar och läkande egenskaper. Men den antiinflammatoriska superkryddan kan även göra under för din hy och få den att stråla!

 

Falafelsallad

Fira Veganuary med en matig sallad!

Eko/miljö

Veganuary är här  – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

kvinna äter katrinplommon

Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

kvinna lyfter hantlar

Så mycket vinner du på att börja styrketräna

Träning

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

 

Visste du det här om nyttiga propolis?

Naturlig hälsa

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

kvinna äter nyttig mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när jul- och nyårshelgen har passerat kanske du vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

Bibimbap

Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Recept

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.

 

Groddar i en låda

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i strax efter jul kan det kännas fullt i magen, men tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

kvinna i vinter

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.