Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna håller i liten flaska och pipett för ansiktsvård

Så maxar du effekten av hyaluronsyra

3 kosttillskott med hyaluronsyra!

Vill du maxa anti age-effekten och de fukgivande egenskaperna? Använd både kräm/serum utvärtes och tillskott invärtes.
Här är några exempel på kosttillskott med hyaluronsyra:
*New Nordic: tillverkar både "Skin care Hyaluron shot", som är hyaluronshots i flytande, drickfärdig form, samt "Skin Care Hyaluron Active", ett kosttillskott i tablettform som även innehåller havtorn, vitamin C och sammetsblomster.
*Holistics tillskott "Hår-Hud-Naglar" i kapselform innehåller utöver HA även keratin och vitaminer och mineraler, som selen, zink, vitamin A och C.
* "Hyaluronic Acid Complex": kapslar från Terranova, innehåller utöver HA ett speciellt synergikomplex med örter och växter, kallat "Magnifood".

De senaste åren har hyaluronsyra varit en hajpad  ingrediens i hudvård. Men hur använder man den på rätt sätt för att maxa den föryngrande och återfuktande effekten – invärtes eller utvärtes? Och finns det "renare", mer naturlig hyaluronsyra?

Hyaluronsyra (HA), är idag en vanlig ingrediens i krämer och serum, men är trots sitt namn faktiskt ingen syra, utan en slags sockerart (glykosaminglukan). HA finns naturligt i kroppen där den binder upp vatten och bildar en geléliknande substans som bland annat fungerar som fuktgivande smörjmedel och stötdämpande fyllnadsmaterial i huden, samt i leder, lungor och muskler. Hälften av kroppens totala mängd hyaluronsyra finns i huden, framförallt i hudens djupare lager.

LÄS OCKSÅ: Släck törsten hos torr hy med fikonkaktusolja

– Hyaluronsyra (HA) har blivit hajpat på grund av dess otroliga förmåga att binda fukt i huden. Det är ett ämne som huden själv producerar och man säger att hyaluronsyra kan binda fukt 10 gånger sin egen vikt. Med åren producerar huden själv mindre av hyaluronsyra, och det kan därför ge effekt att boosta genom hudvård med HA. Man ser det ofta i serum. Men man kan även injicera hyaluronsyra under huden, genom så kallade fillers, och då gör man det främst för att jämna ut huden och minska synliga rynkor. Det gör att huden ser yngre ut. Men dessa fillers är inte permanenta utan bryts ner över tid och behöver fyllas på igen, förklarar Kureras expert på hud och skönhet, Sara Nomberg.

 

Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog

Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog
Foto: Michael Tomescu


Hur maxar man effekten av hyaluronsyra?

– Det beror på vilka effekter man vill åt, men vill man att huden ska se yngre ut så skulle jag absolut se till att hålla huden återfuktad och därmed använda till exempel ett serum med HA. Det är ett bra sätt, men jag skulle absolut rekommendera att komplettera med andra åtgärder, som att skydda mot solens strålar som man vet leder till förtida åldrande av huden.

LÄS OCKSÅ: 5 tips hur du ger din hud en nystart

Det råder delade meningar om hur huden bäst tillgodogör sig hyaluronsyra, invärtes eller via applicering på huden, då storleken på molekylerna i syran verkar spela en avgörande roll. Vad anser du om detta?

– Jag tror många blandar ihop HA på huden och under huden/invärtes, och därför tror många att HA har en anti age-effekt om de tillsätts på huden, som i krämer. Detta stämmer inte. Däremot binder det som sagt fukt, vilket ger en mer elastisk yta så huden ser mer återfuktad ut och ytliga rynkor kan blir lite mindre synliga. Men de kan alltså inte gå ner under huden och verka som ett “anti age-ämne” som skulle bygga upp huden underifrån.

För att en molekyl ska kunna penetrera hudens barriär säger man att den bör vara under 500 Da. Hyaluronsyra ligger på långt över det, vanligast är 1000 000 Da. Så det är rätt solklart att HA på huden inte kan verka som en anti age-molekyl invärtes eftersom den inte kan penetrera huden. Molekylen är helt enkelt på tok för stor. Det finns lågmolekylär HA som i vissa studier visat sig ha mer av en "anti rynk.effekt." Så: den bästa antiage effekten får du absolut om du tar HA invärtes, till exempel i tillskott, så att den inkorporeras av kroppen själv. Eller att du använder fillers. Det finns studier som visar att HA invärtes kan ge effekt. Men som sagt, att smörja på huden är ett fint sätt att göra huden mer återfuktad vilket är en viktig nyckel till att huden ser yngre ut.

Slutligen, för alla som vill ha en så naturlig hudvårdsrutin som möjligt: finns det "renare", naturligare hyaluronsyra att titta efter på produktförpackningarna? Elller används samma substans i alla produkter?

 

– Den mest naturliga HA man kan hitta är den som huden själv producerar. Vill man tillsätta den i hudvård så är den alltid syntetisk, det vill säga skapad i labb. Man kan tro att det är en syra, men det är faktiskt en sockermolekyl och tillverkas genom fermentation med hjälp av bakterier. Fram till slutet på 90-talet utvann man HA från tuppkam, men så är alltså inte fallet längre idag. På inci listan står det som "Sodium Hyaluronate".

Det finns alltså ingen naturlig eller ekologisk HA, enbart syntetisk. Inte heller någon som är “renare”. Det som kan skilja sig är som sagt om den är lägre molekylvikt eller högre. Dock är alla fortfarande högre än “penetreringsgränsen” för huden. Samt vilken bakteriestam som använts. Det finns artiklar som säger att en bakteriestam kan ge allergiska komplikationer om man använder HA under längre tid. Vilken stam som används i tillverkningen ser man dock inte på innehållsförteckningen utan måste fråga tillverkaren.

Det mest naturliga skulle i så fall vara att dra nytta av HA invärtes genom till exempel benbuljong. Det finns till exempel frystorkad sådan från Bättre Hälsa, som kommer från renar i finska Lappland. Det skulle jag säga är det mest naturliga och rena alternativet.

Av Carolina Eriksson


3 kosttillskott med hyaluronsyra!

Vill du maxa anti age-effekten och de fukgivande egenskaperna? Använd både kräm/serum utvärtes och tillskott invärtes.
Här är några exempel på kosttillskott med hyaluronsyra:
*New Nordic: tillverkar både "Skin care Hyaluron shot", som är hyaluronshots i flytande, drickfärdig form, samt "Skin Care Hyaluron Active", ett kosttillskott i tablettform som även innehåller havtorn, vitamin C och sammetsblomster.
*Holistics tillskott "Hår-Hud-Naglar" i kapselform innehåller utöver HA även keratin och vitaminer och mineraler, som selen, zink, vitamin A och C.
* "Hyaluronic Acid Complex": kapslar från Terranova, innehåller utöver HA ett speciellt synergikomplex med örter och växter, kallat "Magnifood".

Sara Nombergs tips för att stärka effekten av hyaluronsyra.

1. Antioxidanter invärtes: skyddar mot oxidativ stress, vilket sker när huden bryts ner av exempelvis solljus.
2. Antioxidanter utvärtes: det vill säga i hudvård, är vanliga och effektiva metoder i “anti-age produkter” för att skydda huden även utifrån mot solens nedbrytning av huden. Antioxidanter hittar man rikligt i tex vegetabiliska ansiktsoljor, till exempel i nyponfröolja.
3. Vitamin C: är en annan vanlig antioxidant som kan finnas i hudvård, men denna kan man även ta invärtes. Vitamin C är med i processen att bygga upp kollagen och därför vanlig i dessa sammanhang.
4. Naturliga och ekologiska solskyddsmedel med fysikaliska solfilter i.
5. Om du vill åt en uppbyggande effekt invärtes av huden skulle jag rekommendera kollagen som visat i vissa studier ge resultat, det finns tex pulver man blandar i vatten eller kapslar. Annars är ett mer naturligt sätt att få i sig kollagen att dricka benbuljong som börjar bli trendigt nu även i Sverige. Benbuljong är mycket näringstätt och du får i dig vitaminer, mineraler och andra nyttiga ämnen som verkar antiinflamamtoriskt.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

 

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

 

kvinna håller i ett knä

Läkeväxter som lindrar artros

Naturlig hälsa

I Sverige har en halv miljon svenskar artros i lederna. Stelhet och värk i lederna blir bättre med hjälp av träning och olika naturliga substanser som grönläppad mussla, nypon, ingefära och gurkmeja lindar smärta och hjälper dig att blir rörligare. Här kommer en genomgång av läkeväxter som ger lindring.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Kost

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Vikt

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

Kvinna med långt hår bakifrån på sommaräng

Så skyddar du sommarhåret naturligt

Naturlig hälsa

Under sommaren utsätter vi håret för både sol, salta och klorfyllda bad och friska vindar på havet. Allt detta sliter på håret. Här delar den gröna frisörmästaren Maria Hellström  med sig av sina bästa tips för ett naturligt friskt, starkt och vackert hår – utan skadliga gifter och kemikalier.