Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna håller i liten flaska och pipett för ansiktsvård

Så maxar du effekten av hyaluronsyra

3 kosttillskott med hyaluronsyra!

Vill du maxa anti age-effekten och de fukgivande egenskaperna? Använd både kräm/serum utvärtes och tillskott invärtes.
Här är några exempel på kosttillskott med hyaluronsyra:
*New Nordic: tillverkar både "Skin care Hyaluron shot", som är hyaluronshots i flytande, drickfärdig form, samt "Skin Care Hyaluron Active", ett kosttillskott i tablettform som även innehåller havtorn, vitamin C och sammetsblomster.
*Holistics tillskott "Hår-Hud-Naglar" i kapselform innehåller utöver HA även keratin och vitaminer och mineraler, som selen, zink, vitamin A och C.
* "Hyaluronic Acid Complex": kapslar från Terranova, innehåller utöver HA ett speciellt synergikomplex med örter och växter, kallat "Magnifood".

De senaste åren har hyaluronsyra varit en hajpad  ingrediens i hudvård. Men hur använder man den på rätt sätt för att maxa den föryngrande och återfuktande effekten – invärtes eller utvärtes? Och finns det "renare", mer naturlig hyaluronsyra?

Hyaluronsyra (HA), är idag en vanlig ingrediens i krämer och serum, men är trots sitt namn faktiskt ingen syra, utan en slags sockerart (glykosaminglukan). HA finns naturligt i kroppen där den binder upp vatten och bildar en geléliknande substans som bland annat fungerar som fuktgivande smörjmedel och stötdämpande fyllnadsmaterial i huden, samt i leder, lungor och muskler. Hälften av kroppens totala mängd hyaluronsyra finns i huden, framförallt i hudens djupare lager.

LÄS OCKSÅ: Släck törsten hos torr hy med fikonkaktusolja

– Hyaluronsyra (HA) har blivit hajpat på grund av dess otroliga förmåga att binda fukt i huden. Det är ett ämne som huden själv producerar och man säger att hyaluronsyra kan binda fukt 10 gånger sin egen vikt. Med åren producerar huden själv mindre av hyaluronsyra, och det kan därför ge effekt att boosta genom hudvård med HA. Man ser det ofta i serum. Men man kan även injicera hyaluronsyra under huden, genom så kallade fillers, och då gör man det främst för att jämna ut huden och minska synliga rynkor. Det gör att huden ser yngre ut. Men dessa fillers är inte permanenta utan bryts ner över tid och behöver fyllas på igen, förklarar Kureras expert på hud och skönhet, Sara Nomberg.

 

Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog

Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog
Foto: Michael Tomescu

Hur maxar man effekten av hyaluronsyra?

– Det beror på vilka effekter man vill åt, men vill man att huden ska se yngre ut så skulle jag absolut se till att hålla huden återfuktad och därmed använda till exempel ett serum med HA. Det är ett bra sätt, men jag skulle absolut rekommendera att komplettera med andra åtgärder, som att skydda mot solens strålar som man vet leder till förtida åldrande av huden.

LÄS OCKSÅ: 5 tips hur du ger din hud en nystart

Det råder delade meningar om hur huden bäst tillgodogör sig hyaluronsyra, invärtes eller via applicering på huden, då storleken på molekylerna i syran verkar spela en avgörande roll. Vad anser du om detta?

– Jag tror många blandar ihop HA på huden och under huden/invärtes, och därför tror många att HA har en anti age-effekt om de tillsätts på huden, som i krämer. Detta stämmer inte. Däremot binder det som sagt fukt, vilket ger en mer elastisk yta så huden ser mer återfuktad ut och ytliga rynkor kan blir lite mindre synliga. Men de kan alltså inte gå ner under huden och verka som ett “anti age-ämne” som skulle bygga upp huden underifrån.

För att en molekyl ska kunna penetrera hudens barriär säger man att den bör vara under 500 Da. Hyaluronsyra ligger på långt över det, vanligast är 1000 000 Da. Så det är rätt solklart att HA på huden inte kan verka som en anti age-molekyl invärtes eftersom den inte kan penetrera huden. Molekylen är helt enkelt på tok för stor. Det finns lågmolekylär HA som i vissa studier visat sig ha mer av en "anti rynk.effekt." Så: den bästa antiage effekten får du absolut om du tar HA invärtes, till exempel i tillskott, så att den inkorporeras av kroppen själv. Eller att du använder fillers. Det finns studier som visar att HA invärtes kan ge effekt. Men som sagt, att smörja på huden är ett fint sätt att göra huden mer återfuktad vilket är en viktig nyckel till att huden ser yngre ut.

Slutligen, för alla som vill ha en så naturlig hudvårdsrutin som möjligt: finns det "renare", naturligare hyaluronsyra att titta efter på produktförpackningarna? Elller används samma substans i alla produkter?

 

– Den mest naturliga HA man kan hitta är den som huden själv producerar. Vill man tillsätta den i hudvård så är den alltid syntetisk, det vill säga skapad i labb. Man kan tro att det är en syra, men det är faktiskt en sockermolekyl och tillverkas genom fermentation med hjälp av bakterier. Fram till slutet på 90-talet utvann man HA från tuppkam, men så är alltså inte fallet längre idag. På inci listan står det som "Sodium Hyaluronate".

Det finns alltså ingen naturlig eller ekologisk HA, enbart syntetisk. Inte heller någon som är “renare”. Det som kan skilja sig är som sagt om den är lägre molekylvikt eller högre. Dock är alla fortfarande högre än “penetreringsgränsen” för huden. Samt vilken bakteriestam som använts. Det finns artiklar som säger att en bakteriestam kan ge allergiska komplikationer om man använder HA under längre tid. Vilken stam som används i tillverkningen ser man dock inte på innehållsförteckningen utan måste fråga tillverkaren.

Det mest naturliga skulle i så fall vara att dra nytta av HA invärtes genom till exempel benbuljong. Det finns till exempel frystorkad sådan från Bättre Hälsa, som kommer från renar i finska Lappland. Det skulle jag säga är det mest naturliga och rena alternativet.

Av Carolina Eriksson


3 kosttillskott med hyaluronsyra!

Vill du maxa anti age-effekten och de fukgivande egenskaperna? Använd både kräm/serum utvärtes och tillskott invärtes.
Här är några exempel på kosttillskott med hyaluronsyra:
*New Nordic: tillverkar både "Skin care Hyaluron shot", som är hyaluronshots i flytande, drickfärdig form, samt "Skin Care Hyaluron Active", ett kosttillskott i tablettform som även innehåller havtorn, vitamin C och sammetsblomster.
*Holistics tillskott "Hår-Hud-Naglar" i kapselform innehåller utöver HA även keratin och vitaminer och mineraler, som selen, zink, vitamin A och C.
* "Hyaluronic Acid Complex": kapslar från Terranova, innehåller utöver HA ett speciellt synergikomplex med örter och växter, kallat "Magnifood".

Sara Nombergs tips för att stärka effekten av hyaluronsyra.

1. Antioxidanter invärtes: skyddar mot oxidativ stress, vilket sker när huden bryts ner av exempelvis solljus.
2. Antioxidanter utvärtes: det vill säga i hudvård, är vanliga och effektiva metoder i “anti-age produkter” för att skydda huden även utifrån mot solens nedbrytning av huden. Antioxidanter hittar man rikligt i tex vegetabiliska ansiktsoljor, till exempel i nyponfröolja.
3. Vitamin C: är en annan vanlig antioxidant som kan finnas i hudvård, men denna kan man även ta invärtes. Vitamin C är med i processen att bygga upp kollagen och därför vanlig i dessa sammanhang.
4. Naturliga och ekologiska solskyddsmedel med fysikaliska solfilter i.
5. Om du vill åt en uppbyggande effekt invärtes av huden skulle jag rekommendera kollagen som visat i vissa studier ge resultat, det finns tex pulver man blandar i vatten eller kapslar. Annars är ett mer naturligt sätt att få i sig kollagen att dricka benbuljong som börjar bli trendigt nu även i Sverige. Benbuljong är mycket näringstätt och du får i dig vitaminer, mineraler och andra nyttiga ämnen som verkar antiinflamamtoriskt.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

man tittar ut över molnen

Första långtidsverkande behandlingen mot hiv finns nu i Sverige

Forskning

Ungefär 40 miljoner personer i världen har hiv. De flesta finns i Afrika. I Sverige finns cirka 8 000 kända fall av hiv. Men dagens medicin gör att de med hiv kan leva ett bra liv, som inte blir förkortat. Och nu har ett nytt läkemedel kommit ut på marknaden som innebär behandling mellan sex och tolv dagar per år istället för 365 dagar.

 

Tecknad bild på kökselektronik mot grön bakgrund

5 farliga ämnen funna i vanlig kökselektronik

Eko/miljö

Tekokare, brödrostar, kaffemaskiner och stavmixers...De flesta av oss har mängder av elektroniska köksprylar, men att se över vad de innehåller kan vara klokt. När Kemikalieinspektionen granskade vanlig kökselektronik hittades nämligen för höga halter av farliga ämnen i flera produkter. 

par i sängen

Superbäret som får igång sexlivet

Naturlig hälsa

Torra slemhinnor i underlivet hör ihop med kraftigt minskad östrogenproduktion. Efter klimakteriet skapar kroppen inte längre kvinnligt östradiol. Problem med samlivet är därför vanligt. Ett enkelt och helt naturligt sätt att återfukta slemhinnorna är att tillsätta det näringsrika superbäret havtorn.

man i skogshuggarkläder

Bertil slipper smärtan i sitt löparknä

Leder

Bertil Grön har besvärats av smärta i knäna och problem med ländryggen i många år. Han har gått hos sjukgymnast och till läkare, fått akupunktur och försökt lägga om träningen – men bara fått temporär hjälp. Förra hösten började han ta ett tillskott med grönläppad mussla och nu har han varken ont i ryggen eller besvär med knäna längre.

ung kvinna är ledsen

Därför blir du extra trött och deppig när våren kommer

Hälsa

Våren är här! En ljusare tid som gör oss pigga och glada. Eller? Nej, inte alla. Omkring 15 procent av oss känner tvärtom av att våren kommer genom att bli extra trötta – och till med vårdeppiga. "Längden på dagen förändras snabbast just nu. Den biologiska klockan hänger inte med", förklarar professor Torbjörn Åkerstedt fenomenet.

 

Gruppbild på 5 serum och en äldre kvinna

Skönhetspanelen testar: ansiktsserum

Hud

Ett serum under ansiktskrämen kan både lugna och strama upp hyn, reducera fina linjer och inte minst ge fukt, lyster och näring. Kureras skönhetspanel har testat fem naturliga serum – och utsett en favorit!

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

En ljus hund med ett påskägg i munnen

5 hälsofaror i påsk för hund och katt

Husdjur

Såväl fjädrar, prydnadsägg och annat pynt, som maten på påskbuffén och de vackra påskliljorna kan innebära en fara för nyfikna och hungriga hundar och katter. Så här skyddar du ditt älskade husdjur från påskens hälsofaror!

porträtt kvinna

Bark från tall motade Evas allergi

Hälsa

Eva Lidström är allergisk mot damm, pollen, pälsdjur och viss mat. När hon får en allergiattack kan hon nysa minst 150 gånger på en dag. Den receptbelagda allergimedicin hon tagit under 30 år, ger viss lindring. Men i höstas började hon med ett tillskott gjort på barken av en fransk tall. Och nu är nästan alla symtom borta.

ägg med märkning

Har du koll på äggmärkningen?

Eko/miljö

Till påsk ökar svenskarnas konsumtion av ägg till det dubbla. Vi äter över 2000 ton under en vecka. Bara på påskafton går det åt sex miljoner ägg per timma. Hönorna som kläcker våra påskägg lever under olika förhållande. Det finns fyra olika system, från ekologiska och frigående till burhöns som lever trångt. Har du koll på märkningen?

 

Kvinna och barn med rockringar

Vassledrycken ger bättre magkänsla

Mage

Tarmen är både smart och känslig. Om något är fel agerar den direkt genom att skicka signaler till hjärnan. För att hålla magen glad behöver du skapa bra förutsättningar. Koncentrerad ekologisk ostvassle kan förbättra näringsintaget och även minska sötsuget.

Kvinna håller i liten flaska och pipett för ansiktsvård

Så maxar du effekten av hyaluronsyra

Hud

De senaste åren har hyaluronsyra varit en hajpad  ingrediens i hudvård. Men hur använder man den på rätt sätt för att maxa den föryngrande och återfuktande effekten – invärtes eller utvärtes? Och finns det "renare", mer naturlig hyaluronsyra?

Leila Söderholm gör armhävning mot vägg

Leila Söderholms 4 hemmaträningsövningar

Träning

 I tider av ökat hemmajobbande och coronakarantän behöver vi enkel träning som bryter stillasittandet. Med dessa fyra övningar ger du både kropp och knopp en naturlig rörelsepaus och variation under arbetsdagen – och behöver inte ens byta om! 

 

vårklädd kvinna

Astman blev bättre med förkylningsörterna

Naturlig hälsa

Marina Aspholme har fibromyalgi. Det har medfört att hennes lungor ofta är ansträngda, och ibland får hon åka in akut till vårdcentralen för att få hjälp med andningen. I vintras provade Marina ett tillskott med fläder, timjan och bockhornsklöver när trycket på lungorna blev värre. Bara på några dagar blev hon bättre, och hon slapp sjukbesöken.

glas med vatten

Dricker du för lite vatten?

Hälsa

Ett vanligt dygn behöver vi mellan 1–1,5 liter vatten, men ibland kan du behöva upp till fyra liter. En undersökning visar att svensken i snitt bara dricker mellan ett par deciliter kranvatten och upp till en halv liter när de är hemma.

familj tre personer

Färre fall av covid-19 där halten av selen i jordarna är högre

Hälsa

När Kina var som värst drabbat av coronaviruset fanns det en stad i västra Hubeiprovinsen som bara registrerade sex coronafall per 100 000 invånare. Andra städer och provinser hade upp till 20 gånger så höga siffror. Resultaten förbryllade forskarna som till slut kunde dra en slutsats: I den delen av Kina är jordarna rika på selen och invånarna har tillräcklig selenstatus.

kvinna på moped

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

par tittar på tv

Stillasittande kan ge psykisk ohälsa

Mental hälsa

Den svenska folkhälsan har försämrats de senaste 30 åren det visar flera studier inom olika hälsoområden. Två av dessa undersökte den psykiska ohälsan, och resultatet visade att det finns en tydlig koppling mellan inaktivitet och psykisk ohälsa.

 

Närbild på en tunga

Covid-tunga nytt symtom på covid-19

Forskning

En mängd märkliga, ovanliga och luriga symtom på covid-19 har rapporterats sedan sjukdomen började spridas. Det senaste symtomet, upptäckt i en stor kartläggningsstudie i USA, Sverige och Storbrittanien, är förändringar på tungan och i munnen.

Kesoplättar med bär

Kolhydratsnåla kesoplättar med bär

Frukost

Lågkolhydratkost rekommenderas ofta av kostrådgivare som ett komplement till periodisk fasta, eller som ett sätt att bibehålla en sund vikt. De här kesoplättarna med bär är – trots sitt pannkaksliknande utseende – just kolhydratsnåla. Och en riktigt lyxig frukost!