Annons
Annons

Så nyttigt är havre

I takt med dieter som paleo och LCHF frodats, har havre ihop med våra andra vanliga spannmål åkt ut i kylan. Det undviks även av många som slutat med gluten trots att det är ett glutenfritt spannmål men havre har flera hälsofördelar som man går miste om då.

Redaktionen

18 augusti, 2020
Så nyttigt är havre
Dela inlägget

Havre och andra spannmål har hamnat lite i skymundan som livsmedel när kolhydratsnåla dieter som LCHF och Paleo-kosten dominerat marknaden under flera år. Men trots att havre är ett glutenfritt spannmål utesluter vissa som inte är glutenintoleranta havre, vilket är synd eftersom man går miste om flera nyttigheter.

Havre har i alla tider främst används som foder till kor och hästar men med tiden har det kommit att betraktas som närmast ett av våra svenska näringsbomber. Havre innehåller få kalorier, det är mättande och har ett lågt GI. Det är dessutom lätt att tillaga och äter du havregrynsgröt ger det en snabb och god frukost som håller dig mätt fram till lunch.

I havre finns viktiga näringsämnen som kalcium, mangan, zink, järn, tiamin, E-vitamin, flera olika B-vitaminer samt folsyra. Ämnen som har gynnsamma effekter på hälsan. Till exempel kan beta-glukanerna i havre vid regelbundet intag bidra till att sänka höga kolesterolvärden. Något andra spannmål inte kan hjälpa till med.

LÄS OCKSÅ: Ekologiskt spannmål ökar allt mer – havre i topp

Gör gott för hjärtat
Havre är rik på polyfenoler och bidrar de till att motverka uppkomsten av hjärt-kärlsjukdom. Det kan hämma utvecklandet av åderförkalkning, sänka blodfetterna hos de med ökad risk för hjärtkärlsjukdom. Blodtrycket påverkas positivt och även blodsockret stabiliseras. Om du inkluderar havre i en måltid höjs inte blodsockret lika mycket. Studier visar att havre kan bli en del av behandling av typ 2 diabetes.

LÄS OCKSÅ: Liten lathund till gluten i kosten

Även för glutenintoleranta
Havre är dessutom ett av de få spannmål som många med glutenintolerans. Dock vet man att vissa sorters havre kan påverka tarmslemhinnans förmåga att läka och är man känslig ska man vara försiktig.

Beroende på havretyp kan glutenfri havre, det vill säga havre framställd i en skyddad miljö så att den inte kontamineras av andra spannmål, vara ätbart för vissa.

Havre kan hjälpa de med celiaki att ta upp näring, något som skadorna på tarmluddet annars försvårar. En studie visade att upptaget av vitamin B1, magnesium och zink ökade.

Havre är gynnsamt för tarmhälsan i allmänhet och bidrar till att minska genomsläppligheten i slemhinnan, till exempel deb orsakad av hög alkoholkonsumtion. En flavonid i havre antas även kunna bidra till att motverka bildandet av cancerceller i tarmen.

Av Inger Palm

Källa: Greenmedinfo

Annons
Annons