Annons
Annons

Så påverkar din livsstil dina hormoner

Att hjälpa kvinnor att må bra under menscykelns och livets alla faser är något som Susanna Moen och Sara Norrbom brinner för. Här förklarar de hur din livsstil, i fyra olika delar, kan hjälpa dig att få hormoner i balans – och må bättre.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
8 juli, 2022
Så påverkar din livsstil dina hormoner

Att hjälpa kvinnor att må bra under menscykelns och livets alla faser är något som Susanna Moen och Sara Norrbom brinner för. Här förklarar de hur din livsstil, i fyra olika delar, kan hjälpa dig att få hormoner i balans – och må bättre.

Tillsammans driver Sara Norrbom och Susanna Moen plattformen Womensync som består av en podd, en blogg, en mängd recept och en bok med samma namn. Saras och Susannas mission är att underlätta för kvinnor att må så bra som möjligt genom menscykelns och livets alla skeden. Och de framhåller att vår livsstil påverkar vår hälsa och vårt hormonella mående.

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: Örter för kvinnors hälsa och välbefinnande

Livsstilen kan förebygga obalanser

– Det forskning också visar, men som få av oss vet om, är hur pass stor inverkan livsstilen har på vår menscykel och hormonrelaterade problem. Livsstilsförändringar kan förebygga eller lindra många hormonobalanser kopplade till menscykeln. Den här kunskapen är helt fantastisk, eftersom det betyder att vi själva har möjlighet att påverka vårt mående, säger Sara Norrbom och Susanna Moen.

Livsstil kan delas upp i fyra delar: näring, fysisk aktivitet, återhämtning och miljö.

Här förklarar Sara och Susannahur livsstilen kan förebygga och lindra hormonella obalanser och få dig att må bra.

  1. Fysisk aktivitet

Kvinnors fysiska förutsättningar förändras under menscykelns gång. Det påverkar hur du upplever fysisk aktivitet och hur kroppen känns. Rekommendationerna för hur du ska träna är ofta samma, oavsett om du är kvinna eller man, trots de fysiologiska skillnaderna. Kvinnor har till exempel som högst testosteron under fas två i menscykeln (ägglossningen) och har då extra bra förutsättningar för styrketräning.

Det finns två vinnande aspekter i att öka medvetenheten kring fysisk aktivitet, sett utifrån din kvinnliga biologi. Det handlar dels om att undvika och minska mensrelaterade besvär, dels om att anpassa och optimera träning för den fas du befinner dig i.

  1. Återhämtning

Återhämtning är avgörande för att du ska kunna fungera som du är ämnad att göra. Vilken typ av och hur mycket återhämtning du behöver varierar från person till person, men också beroende på var du befinner dig i din menscykel och livet. Ju mer fysisk, mental och emotionell energi du gör av med, desto mer återhämtning behöver du. Det är en ganska enkel ekvation, men den är inte lika enkel att leva efter. Om du tänker efter, kan du urskilja ett mönster där din kropp, beroende på vilken fas den är i, behöver olika mycket återhämtning? I takt med att din medvetenhet om din menscykel ökar blir det enklare att identifiera mönster. Den självkännedomen gör det lättare att synka aktiviteter till energinivån du har.

LÄS OCKSÅ: Hur mycket socker kan man egentligen äta?

  1. Näring

Näring har en central påverkan på menscykeln och hur vi kan förebygga symtom kopplade till den. Genom att stötta kroppen med näring kan du minska dina mensrelaterade besvär och öka ditt välmående, din energi och närvaro. Om du äter för lite, för näringsfattig mat eller om din kropp inte kan ta upp näringen i det du äter, kan du inte producera de hormoner du behöver för att fungera på ett optimalt sätt.

Det finns också forskning som visar hur näring kan användas för att lindra PMS. Exempelvis hur magnesium kan hjälpa till att minska menssmärtor. Man har även sett hur ämnen som kalium, D-vitamin och kalcium på olika sätt kan ha effekt på menscykeln. Mer om hur du kan anpassa ditt näringsintag under menscykeln kan du läsa i denna intervju med Sara och Susanna.

LÄS OCKSÅ: Martina Johansson: Hormonella obalanser på grund av stress

  1. Miljö

Genom miljön du befinner dig i och produkterna du använder i din vardag utsätts du för många olika kemikalier. Dessa påverkar frisättning och transport av, eller till och med eliminerar, kroppens egna hormoner. De skadliga kemikalierna liknar ofta dina naturliga hormoner, vilket kan orsaka överproduktion eller underproduktion av dina egna hormoner. Ett exempel på hormonstörande ämne är xenoöstrogener, som liknar vårt vanliga östrogen och finns i en rad produkter för kvinnor. Bland annat i tamponger, smink, hudkräm och p-piller. Och dessa kan rubba balansen mellan dina naturliga könshormoner.

Sara Norrbom och Susanna Moen driver Womensync ihop. (Foto: Dan Lainio)

Av Carolina Eriksson

Annons
Fakta

Därför behöver kvinnor fett

Fett är livsnödvändigt och avgörande för hormoner i balans, men också för att kunna ta upp näringen i det vi äter (vissa vitaminer och mineraler). Äter vi för lite fett och får i oss för lite energi kommer kroppen tro att den är i krissituation vilket gör att den stänger av alla processer som inte är nödvändiga för överlevnad, som till exempel fertilitet, förklarar Sara och Susanna. Att utesluta fett kanske fungerar för en kort period men i slutändan kommer det ge konsekvenser för hälsan. Som:

  • Utebliven mens, oregelbunden cykel, ökad PMS då kroppen inte har byggstenar för att producera hormoner.
  • Det kan även märkas genom blodsockersvängningar, lägre ämnesomsättning, snabbare och ökat åldrande, sämre kvalitet på hud, hår och naglar, näringsbrister.
Annons
Annons