Annons
Annons

Så påverkar musik våra hjärnor

Musik kan vara beroendeframkallande, men inte på ett negativt sätt. Musik sänker stresshormonet kortisol, och att sjunga i kör ökar nivån av måbra-hormonet oxytocin.

Inger Palm

12 april, 2023
Så påverkar musik våra hjärnor
Dela inlägget

Musik kan vara beroendeframkallande, men inte på ett negativt sätt. Musik sänker stresshormonet kortisol, och att sjunga i kör ökar nivån av må-bra-hormonet oxytocin.

Visst går det att få ett sug efter musik, för musik påverkar vårt belöningssystem och gör att dopaminnivån ökar. Men längtan efter musik är inte negativ som det är med droger som ger skador i hjärnan.

Jan Fagius, som är läkare och docent i neurologi menar att musik som en konstart gör att vi uppleva den ännu mer än vad vi gör med konst och litteratur.

Man har sedan länge vetat om att det finns ett språkcentrum i hjärnan och forskare började därför leta efter ett musikcentrum, men hittade inget. Däremot så vet vi att vår känsla eller fallenhet för att sjunga eller spela har byggts upp under människans utveckling. Man har också funnit att musikens upplevelser bearbetas i den högra hjärnhalvan medan språk bearbetas i den vänstra hjärnhalvan.

LÄS OCKSÅ: Musik kan förbättra prestationen när du tränar

Mådde bättre

Att sjunga i kör har positiva effekter på våra känslor. En studie på 31 körsångare i en amatörkör som fick lyssna på Mozarts Requiem eller sjunga delar av den. De som sjöng fick mindre olust och ökat välbefinnande medan de som lyssnade sänkte signifikant sina kortisolnivåer men en ökad känsla av olust.

En annan studie tittade på effekten av sånglektion hos åtta amatörsångare samt åtta professionella sångare.

Nivåerna av oxytocin, vårt må-bra-hormon ökade i båda grupperna, och sångarna tyckte själva att de kände sig både avslappnade och piggare.

Däremot ökade en markör för inflammation (TNF-alfa) hos de professionella medan den markören minskade hos amatörerna. Forskarna drog slutsatsen att proffsen blev mer vaksamma men mådde sämre, och amatörerna blev mindre vaksamma och mådde bättre.

Av Inger Palm

Källor: Lunds universitet

Läs studien här

Läs studien om amatörsångare här

Annons
Annons