Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Glad kvinna gör segergest och lyssnar på musik i röda hörlurar med en röd bakgrund

Så påverkas din hjärna av musik

Ledsen och allmänt nedstämd? Testa att lyssna på musik!
Att svepas med i en bra låt kan göra dig mindre orolig och påverka ditt humör - här berättar vi hur. 

Coronapandemin fortsätter att skörda liv, har en stor påverkan på både jobb och ekonomi men också på vårt mående.
Drygt hälften av alla européer uppger att de aldrig har känt sig så nedstämda som under pandemin, visar en ny undersökning av Sony, ledd av Dr David Lewis på Mindlab International. Samma undersökning visar att musik kan vara ett effektivt sätt att öka välbefinnandet. Att lyssna på musik som du tycker om kan nämligen fungera som rena medicinen då må-bra-hormonet oxytocin och lyckohormonet endorfin frigörs i kroppen.

 

LÄS OCKSÅ: Rekommenderat dagligt intag av musik framtaget

Påverkar hjärnan
Musik påverkar vår hjärna på flera olika sätt och kan användas vid alltifrån depression eller smärta, till att främja inlärning i skolan. Exempelvis används musik inom sjuk- och hälsovården som ett inslag i olika sjukdomsbehandlingar, som exempelvis för att sänka blodtryck eller minska läkemedelsanvändning. Vad man anser vara upplyftande musik är högst individuellt - även om det tycks finnas en röd tråd, som att låten ska vara uppåtgående och innehålla harmoniska ackord. Om låten dessutom är dansant och du vill sjunga med, förstärkts effekten av glädje.

LÄS OCKSÅ: Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

En rad mönster
85 procent av personerna i undersökningen uppger att deras humör har påverkats av musik - både genom glädje och upprymdhet men också genom nostalgi och ledsamhet, och hela 72 procent upplever att musik har hjälpt dem igenom en tuff tid.
– Ledsam musik kan hjälpa oss igenom tuffa tider. De mest intensiva känslomässiga reaktionerna, om det så är glädje eller sorg, uppstod när en melodi börjar spelas som kontrasterar känslomässigt med ljudet som hördes precis innan, säger Dr David Lewis från Mindlab International i ett pressmeddelande.
Ett tips för att boosta humöret enligt forskarna, är att först spela en låt som gör dig aningen nedstämd precis innan du sätter igång en sång som gör dig positiv och optimistisk. På det sättet kommer kraften från den upplyftande låten att få en ännu större inverkan på dina känslor.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.