Så säkrar du dina sparpengar

Varsel, uppsägningar och rejält svajigt på börsen.
Osäkra tider gör att fler nu ser över sin privatekonomi.
Här tipsar experten om hur du räddar dina sparpengar.

Coronavirusets framfart har skapat ringar på vattnet i form av historiens snabbaste börskrasch – men också en rekordsnabb återhämtning.
Men det finns ingen garanti för att botten är nådd, utan vi måste vara beredda på att det kommer vara stökigt på börsen ett bra tag framöver. Det menar Johanna Kull, sparekonom på Avanza.
Så hur säkrar vi upp våra sparpengar?
– Ett av de största misstagen är att vi slutar spara när börsen vänder ner, och köper aktier och fonder när börsen har gått upp.

LÄS OCKSÅ: Privatekonomen: Ta kontroll över dina ekonomiska beslut!

Sitt stilla i båten
Johanna Kull uppmanar istället spararna att sitta stilla i båten, fortsätta månadsspara, eller till och med öka upp sparandet om du har möjlighet.
– Sparar du långsiktigt är aktier med största sannolikhet den bästa sparformen. Nu är det dessutom köpläge då du får fler fondandelar för pengarna. Satsa i så fall på en bred globalfond med max 0,4 i fondavgift, så blir du inte beroende av en särskild bransch eller marknad.
För den som snart ska gå i pension eller behöver använda sina sparpengar inom de närmsta åren kan det i stället vara läge att sälja av en del aktier, säkra upp mer pengar i ett sparkonto och snabbt bygga upp en buffert - och det gör vi genom att dra ner på våra kostnader. Här gäller det att börja i rätt ände, enligt Johanna Kull.
– Första steget är att få en klar och tydlig bild vilka kostnader vi har. Vi är ofta medvetna om de stora utgifterna som hyra och lån men desto mer omedvetna om småutgifterna som alla olika abonnemang och prenumerationstjänster exempelvis. Gå igenom dina kontoutdrag de senaste månaderna. Även om summorna låter blygsamma så kan det tillsammans bli en betydande del av vår månadsbudget.

 

LÄS OCKSÅ: Störst risk för hjärt-kärlsjukdom för den med svag ekonomi 

Se över boräntan
Johanna Kull tipsar om Konsumentverkets budgetkalkyl där du kan få en överblick över vad som är en rimlig summa för ett hushåll att spendera på olika utgiftsposter en vanlig månad.
Och har du ett bolån är det ett ypperligt tillfälle att se över boräntan.
– Använd dig av en jämförelsetjänst som Compricer, där du kan jämföra både vad andra kunder på din nuvarande bank har för ränta men också hur räntan ser ut på andra banker. Här finns mycket pengar att spara. En halv procent lägre ränta innebär 5 000 kronor mindre per år och per lånad miljon.

LÄS OCKSÅ: “Shoppingberoende kan drabba såväl fattig som rik”

Inget facit för framtiden
Det kan även vara läge att se över om du ska binda boräntan eller inte.
– Det finns inget som talar för att Riksbanken kommer höja räntan, snarare tvärtom. Men räntorna kan ändå höjas lite eftersom riskpremien riskerar att öka något, men det är inga tydliga tecken åt något håll. Historiskt har det varit lönsammare att ha rörlig ränta. Men det är inget facit för framtiden. Har du små marginaler eller vill ha mer kontroll över dina utgifter så kan det vara läge att binda räntan. Men då ska man vara säker på att bo kvar under de fem åren räntan är bunden, då det är dyrt att bryta ett bundet lån.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Äldre

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

 

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

 

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.