Annons
Annons

Så säkrar du dina sparpengar

Varsel, uppsägningar och rejält svajigt på börsen. Osäkra tider gör att fler nu ser över sin privatekonomi. Här tipsar experten om hur du räddar dina sparpengar.

Redaktionen

20 april, 2020
Så säkrar du dina sparpengar
Dela inlägget

Varsel, uppsägningar och rejält svajigt på börsen.
Osäkra tider gör att fler nu ser över sin privatekonomi.
Här tipsar experten om hur du räddar dina sparpengar.

Coronavirusets framfart har skapat ringar på vattnet i form av historiens snabbaste börskrasch – men också en rekordsnabb återhämtning.
Men det finns ingen garanti för att botten är nådd, utan vi måste vara beredda på att det kommer vara stökigt på börsen ett bra tag framöver. Det menar Johanna Kull, sparekonom på Avanza.
Så hur säkrar vi upp våra sparpengar?
– Ett av de största misstagen är att vi slutar spara när börsen vänder ner, och köper aktier och fonder när börsen har gått upp.

LÄS OCKSÅ: Privatekonomen: Ta kontroll över dina ekonomiska beslut!

Sitt stilla i båten
Johanna Kull uppmanar istället spararna att sitta stilla i båten, fortsätta månadsspara, eller till och med öka upp sparandet om du har möjlighet.
– Sparar du långsiktigt är aktier med största sannolikhet den bästa sparformen. Nu är det dessutom köpläge då du får fler fondandelar för pengarna. Satsa i så fall på en bred globalfond med max 0,4 i fondavgift, så blir du inte beroende av en särskild bransch eller marknad.
För den som snart ska gå i pension eller behöver använda sina sparpengar inom de närmsta åren kan det i stället vara läge att sälja av en del aktier, säkra upp mer pengar i ett sparkonto och snabbt bygga upp en buffert – och det gör vi genom att dra ner på våra kostnader. Här gäller det att börja i rätt ände, enligt Johanna Kull.
– Första steget är att få en klar och tydlig bild vilka kostnader vi har. Vi är ofta medvetna om de stora utgifterna som hyra och lån men desto mer omedvetna om småutgifterna som alla olika abonnemang och prenumerationstjänster exempelvis. Gå igenom dina kontoutdrag de senaste månaderna. Även om summorna låter blygsamma så kan det tillsammans bli en betydande del av vår månadsbudget.

LÄS OCKSÅ: Störst risk för hjärt-kärlsjukdom för den med svag ekonomi

Se över boräntan
Johanna Kull tipsar om Konsumentverkets budgetkalkyl där du kan få en överblick över vad som är en rimlig summa för ett hushåll att spendera på olika utgiftsposter en vanlig månad.
Och har du ett bolån är det ett ypperligt tillfälle att se över boräntan.
– Använd dig av en jämförelsetjänst som Compricer, där du kan jämföra både vad andra kunder på din nuvarande bank har för ränta men också hur räntan ser ut på andra banker. Här finns mycket pengar att spara. En halv procent lägre ränta innebär 5 000 kronor mindre per år och per lånad miljon.

LÄS OCKSÅ: “Shoppingberoende kan drabba såväl fattig som rik”

Inget facit för framtiden
Det kan även vara läge att se över om du ska binda boräntan eller inte.
– Det finns inget som talar för att Riksbanken kommer höja räntan, snarare tvärtom. Men räntorna kan ändå höjas lite eftersom riskpremien riskerar att öka något, men det är inga tydliga tecken åt något håll. Historiskt har det varit lönsammare att ha rörlig ränta. Men det är inget facit för framtiden. Har du små marginaler eller vill ha mer kontroll över dina utgifter så kan det vara läge att binda räntan. Men då ska man vara säker på att bo kvar under de fem åren räntan är bunden, då det är dyrt att bryta ett bundet lån.

Av Tina Harr

Annons
Annons