Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy?
Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer.
Här är några tips längs vägen.

 

Att långvarig stress utan chans till återhämtning är dåligt för oss – det vet vi. Men att stress påverkar även kroppens största organ, vår hud, faller ibland i glömska. Men faktum är att flera hudproblem i högsta grad hänger ihop med stress. Bland annat eksem och inte minst herpesinfektioner brukar blomma upp när man känner sig pressad och trött.
Här radar Lena Losciale, ört-, aroma och hudvårdsterapeut och samtalsterapeut inom psykosyntes, upp några olika former av stress – och ger tips på hur du kommer tillrätta med dina hudproblem.

LÄS OCKSÅ: Experternas tips för att undvika stressad hud

  • Produktstress
   Huden utsätts för starka produkter, många produkter, du testar olika preparat, behandlingar, metoder och till slut ”kollapsar” huden och utvecklar en ytlig till djup stress i form av inflammation, utslag, beröringskänslighet och produktkänslighet.
   Tips! "Nollbehandla" huden under en tid - använd max en eller två milda produkter, till exempel en hydrolat och en växtolja. Nästa steg är att blanda rent mineralpigment, vilket är en form av pigment som utvinns naturligt från jord, kisel och andra mineraler, med lite växtolja eller växtsmör och lägga som skydd på morgonen.
   LÄS OCKSÅ: Stress, binjurar och hormoner – så hjälper du kroppen
  •  Fysisk stress
   Krampade muskler, uppdragna axlar, spänd hals, stel nacke, spända armar och händer, käkar som gnisslar och är spända, frysta ansiktsmuskler, spänd mun och panna. Fysisk stress som sätter sig i våra muskler, bindväv och andning gör att cirkulation i blod och lymfa stryps och att syre, vatten och näring får svårare att komma fram till ansiktets och kroppens hud.
   Tips! Fysisk aktivitet verkar reparerande för kroppen. Gör någon form av fysisk rörelse som gör att du kan slappna av och använder upp den lagrade energin eller spänningarna. Ta en snabb promenad, hoppa hopprep eller gå upp och ner i en backe eller i en trappa.
   LÄS OCKSÅ: Hudterapeuten tipsar: Så motverkar du rosacea
  • Psykisk stress
   Ständig oro, ångest, låg självkänsla, bristtänkande, att inte hinna med, överkrav, tankar som maler, känslor som bubblar eller låses fast. Allt detta leder ofta till att vi utsöndrar mer stresshormoner och flykthormoner som på sikt blir nedbrytande och startar större och mindre bränder i kroppens vävnader. Kroppen försöker släcka ”bränderna” med bland annat kortisol som under korta stunder är bra men under lång tid kan detta verka nedbrytande på hudens vävnader.
   Tips! Lyssna på avslappningsövningar, guidade meditationer, skön musik eller dofta på en eterisk oljeblandning i ett doftsalt så fort stressen kommer krypande. Salt och lavendel, mandarin och frankincense är en fin blandning som kan ha stor effekt på mental och psykisk stress.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sträcker händerna över huvudet

Så ska ungas psykiska ohälsa minskas

Hälsa

Psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar i utvecklingsländerna. En forskargrupp vid Lunds universitet har under flera år undersökt unga människors psykiska hälsa. Nu ska gymnasieelever få träna upp förmågan att handskas med motgångar och stress.

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.