Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy?
Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer.
Här är några tips längs vägen.

 

Att långvarig stress utan chans till återhämtning är dåligt för oss – det vet vi. Men att stress påverkar även kroppens största organ, vår hud, faller ibland i glömska. Men faktum är att flera hudproblem i högsta grad hänger ihop med stress. Bland annat eksem och inte minst herpesinfektioner brukar blomma upp när man känner sig pressad och trött.
Här radar Lena Losciale, ört-, aroma och hudvårdsterapeut och samtalsterapeut inom psykosyntes, upp några olika former av stress – och ger tips på hur du kommer tillrätta med dina hudproblem.

LÄS OCKSÅ: Experternas tips för att undvika stressad hud

  • Produktstress
   Huden utsätts för starka produkter, många produkter, du testar olika preparat, behandlingar, metoder och till slut ”kollapsar” huden och utvecklar en ytlig till djup stress i form av inflammation, utslag, beröringskänslighet och produktkänslighet.
   Tips! "Nollbehandla" huden under en tid - använd max en eller två milda produkter, till exempel en hydrolat och en växtolja. Nästa steg är att blanda rent mineralpigment, vilket är en form av pigment som utvinns naturligt från jord, kisel och andra mineraler, med lite växtolja eller växtsmör och lägga som skydd på morgonen.
   LÄS OCKSÅ: Stress, binjurar och hormoner – så hjälper du kroppen
  •  Fysisk stress
   Krampade muskler, uppdragna axlar, spänd hals, stel nacke, spända armar och händer, käkar som gnisslar och är spända, frysta ansiktsmuskler, spänd mun och panna. Fysisk stress som sätter sig i våra muskler, bindväv och andning gör att cirkulation i blod och lymfa stryps och att syre, vatten och näring får svårare att komma fram till ansiktets och kroppens hud.
   Tips! Fysisk aktivitet verkar reparerande för kroppen. Gör någon form av fysisk rörelse som gör att du kan slappna av och använder upp den lagrade energin eller spänningarna. Ta en snabb promenad, hoppa hopprep eller gå upp och ner i en backe eller i en trappa.
   LÄS OCKSÅ: Hudterapeuten tipsar: Så motverkar du rosacea
  • Psykisk stress
   Ständig oro, ångest, låg självkänsla, bristtänkande, att inte hinna med, överkrav, tankar som maler, känslor som bubblar eller låses fast. Allt detta leder ofta till att vi utsöndrar mer stresshormoner och flykthormoner som på sikt blir nedbrytande och startar större och mindre bränder i kroppens vävnader. Kroppen försöker släcka ”bränderna” med bland annat kortisol som under korta stunder är bra men under lång tid kan detta verka nedbrytande på hudens vävnader.
   Tips! Lyssna på avslappningsövningar, guidade meditationer, skön musik eller dofta på en eterisk oljeblandning i ett doftsalt så fort stressen kommer krypande. Salt och lavendel, mandarin och frankincense är en fin blandning som kan ha stor effekt på mental och psykisk stress.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.