Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

man med kaffekopp

Foto: Alexander von Sydow

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Stig Rådman

Ålder: 76 år.
Bor: Arboga.
Gör: Egen företagare inom byggbranschen som teknisk konsult och problemlösare vid tvister.
Familj: Fru, två barn och fyra barnbarn.
Så mår jag bra: Golfbanan är en tillflyktsort för att rensa huvudet. Reser gärna när det går igen. Är med i Odd Fellow Orden där de vardagliga samtalen är välbehövligt och själsligt helande.

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala igen.

Stig Rådman har inga planer på att gå i pension. Han är 76 år, driver företag inom byggbranschen och löser tvister mellan parter som inte kommer överens. Ett problemlösarjobb som kräver stor skärpa och tålamod och förstås en god hälsa.

För snart nio år sedan fick Stig malignt melanom på ryggen och insidan av låret. En snabb operation gav lyckat resultat men han fick besvärliga biverkningar med återkommande ödem och blåskatarr.

– På grund av att en del av lymfkörtlarna under armarna togs bort fungerade inte upprätthållandet av vätskebalansen den första tiden efter operationen. När underarmarna svällde av ödem fick jag åka in till sjukhuset och tömmas på vätska. Även låret svällde ibland och det gjorde riktigt ont. Men nu har problemen försvunnit, säger Stig Rådman.

 

Lymfsystemet är delaktigt i kroppens försvar mot både virus och bakterier, och även mot cancer. Kanske var det därför Stig några år senare fick cancer i urinblåsan. 

– Den operationen gick också bra, men det fick mig att fundera på prostatans hälsa. Jag blev väl inte direkt rädd, men tänkte att jag borde kolla upp mitt PSA-värde. Och eftersom det inte bara är att knalla in på vårdcentralen och be om ett prov, lät jag göra det privat. Mitt värde var 3,0 – och man borde ha mellan noll och 0,5 i min ålder. Då bokade jag tid hos en läkare som sa att det fanns en antydan till tumöraktivitet i prostatan – men han sa också att jag inte behövde oroa mig, berättar han.

När PSA-värdet är högre än normalt kan det tyda det på sjukdom i prostatakörteln. Men ett förhöjt PSA-värde behöver inte betyda cancer utan det kan också vara tecken på godartad prostataförstoring eller en infektion i urinvägarna.

LÄS OCKSÅ: Boosta din träning med polyfenoler

Tillskott för prostatahälsan
– Läkarens ord lugnade inte mig. Ett förhöjt värde kan ju bli ännu högre och att få cancer ytterligare en gång, det ville jag bara inte, säger Stig som ganska snart hittade en lösning på problemet.

– Av en tillfällighet fick jag höra talas om Pomi-T, ett kosttillskott som verkade ha god effekt på prostatahälsan. Jag blev nyfiken och bestämde mig för att prova.

Tillskottet som Stig Rådman började med, och som han fortfarande tar, innehåller broccoli, granatäpple, gurkmeja och grönt te. I samtliga finns polyfenoler, ett ämne som kan få PSA-värdet, den viktigaste indikatorn för prostatacancer, att sjunka.

 

– Efter ett halvår hade mitt PSA-värde sjunkit till 2,5 och efter ett år var det nere på 0,55. Där har jag legat de senaste åren och för att vara på säkra sidan ser jag till att ta mitt PSA-värde två gånger per år.

De hälsosamma växtbaserade polyfenoler och antioxidanter som finns i granatäpple, broccoli, grönt te och gurkmeja är noga utvalda av experter inom näringsforskning och onkologi efter en omfattande översyn av publicerade vetenskapliga bevis. 

Varje ingrediens har anticanceregenskaper, särskilt vad gäller prostatacancer. Därför tror forskare att tillskottet har en anticancereffekt som gör att PSA-värdet sjunker. Den teorin stöds av att ingredienserna inte ger hormonell påverkan och att en långtidsstudie visade ett tydligt samband mellan tumörers tillväxt och PSA-värdet.

LÄS OCKSÅ: Han sänker sitt PSA-värde – helt utan hormonmedicin

Tror på vad han gör
Stig Rådman säger att han är svårflirtad och definitivt inte lätt att övertyga. Det krävs bevis för att han ska tro. Men att kosttillskottet sänkt hans PSA-värde, det är han helt säker på.

– Det är inte bara humbug, det finns forskning som visar på resultat.

I en dubbelblind placebokontrollerad studie fick 200 män under ett halvår ta antingen polyfenoltillskottet eller placebo.  Bland de män som tog de verksamma tabletterna hade PSA-värdet stigit med knappt 15 procent. Bland de som fått placebotabletterna hade  PSA-värdet stigit med hela 79 procent, det vill säga en skillnad på hela 64 procent-enheter, vilket är en signifikant skillnad.

 

– Jag pratade med min urolog om de tillskott jag tar och han menade att om jag själv tror på det så fungerar det också, säger Stig Rådman. 

– Visst är tankens kraft stor och är det bara för att min starka övertygelse gör att det fungerar, då må det vara så. Och visst, jag köper resonemanget, men ärligt talat så tror jag mer på studierna än på min egen positivitet.

Hans förhållningssätt och inställning till livet är dock väldigt positiv. Han är ju en problemlösare till yrket, men också privat. När arbetet känns tungt då beger han sig till golfbanan för att koppla bort tankarna. Medlemskapet i Odd Fellow Orden är ett annat vattenhål.

– Där träffas vi för att lätta på trycket på insidan. Jag kan verka tuff på utsidan men är egentligen en mjukis. Samtalen i Orden är själsligt närande och helande, lite som friskvård på insidan.

Av Inger Palm


Stig Rådman

Ålder: 76 år.
Bor: Arboga.
Gör: Egen företagare inom byggbranschen som teknisk konsult och problemlösare vid tvister.
Familj: Fru, två barn och fyra barnbarn.
Så mår jag bra: Golfbanan är en tillflyktsort för att rensa huvudet. Reser gärna när det går igen. Är med i Odd Fellow Orden där de vardagliga samtalen är välbehövligt och själsligt helande.

Pomi-T

… är ett kosttillskott som utvecklades av bland annat professor Robert Thomas vid Bedford Hospital och Addenbrooke’s Hospital i Cambridge. Han arbetar också vid en statlig forskningsavdelning där man bland annat studerar livsstilsfrågornas betydelse för cancervård. 

Efter att ha undersökt en rad kraftfulla grönsaker och frukter beslöt man sig för att skapa ett kosttillskott med granatäpple, gurkmeja, grönt te och broccoli för att stödja prostatahälsan. I dessa fyra finns så kallade polyfenoler, en sorts antioxidant som försvarar kroppen mot fria radikaler. Det vill säga, de skyddar mot utvecklingen av många sjukdomar.

Det finns en produktspecifik studie på Pomi-T som visade att 64 procent av deltagarna fick ett bättre PSA-värde.

Det finns dock tusentals studier på ämnena i tillskottet.

Sommaren 2020 publicerades studier om grönt te och broccoli där båda visade sig ha förebyggande effekt på cancer. Studien gick igenom nutritionsdata från 150 000 personer. Robert Thomas som genomförde studien kunde konstatera att det inte längre kan finnas någon osäkerhet om att grönt te och broccoli har en cancerskyddande effekt.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

man tittar ut över molnen

Första långtidsverkande behandlingen mot hiv finns nu i Sverige

Forskning

Ungefär 40 miljoner personer i världen har hiv. De flesta finns i Afrika. I Sverige finns cirka 8 000 kända fall av hiv. Men dagens medicin gör att de med hiv kan leva ett bra liv, som inte blir förkortat. Och nu har ett nytt läkemedel kommit ut på marknaden som innebär behandling mellan sex och tolv dagar per år istället för 365 dagar.

 

Tecknad bild på kökselektronik mot grön bakgrund

5 farliga ämnen funna i vanlig kökselektronik

Eko/miljö

Tekokare, brödrostar, kaffemaskiner och stavmixers...De flesta av oss har mängder av elektroniska köksprylar, men att se över vad de innehåller kan vara klokt. När Kemikalieinspektionen granskade vanlig kökselektronik hittades nämligen för höga halter av farliga ämnen i flera produkter. 

par i sängen

Superbäret som får igång sexlivet

Naturlig hälsa

Torra slemhinnor i underlivet hör ihop med kraftigt minskad östrogenproduktion. Efter klimakteriet skapar kroppen inte längre kvinnligt östradiol. Problem med samlivet är därför vanligt. Ett enkelt och helt naturligt sätt att återfukta slemhinnorna är att tillsätta det näringsrika superbäret havtorn.

man i skogshuggarkläder

Bertil slipper smärtan i sitt löparknä

Leder

Bertil Grön har besvärats av smärta i knäna och problem med ländryggen i många år. Han har gått hos sjukgymnast och till läkare, fått akupunktur och försökt lägga om träningen – men bara fått temporär hjälp. Förra hösten började han ta ett tillskott med grönläppad mussla och nu har han varken ont i ryggen eller besvär med knäna längre.

ung kvinna är ledsen

Därför blir du extra trött och deppig när våren kommer

Hälsa

Våren är här! En ljusare tid som gör oss pigga och glada. Eller? Nej, inte alla. Omkring 15 procent av oss känner tvärtom av att våren kommer genom att bli extra trötta – och till med vårdeppiga. "Längden på dagen förändras snabbast just nu. Den biologiska klockan hänger inte med", förklarar professor Torbjörn Åkerstedt fenomenet.

 

Gruppbild på 5 serum och en äldre kvinna

Skönhetspanelen testar: ansiktsserum

Hud

Ett serum under ansiktskrämen kan både lugna och strama upp hyn, reducera fina linjer och inte minst ge fukt, lyster och näring. Kureras skönhetspanel har testat fem naturliga serum – och utsett en favorit!

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

En ljus hund med ett påskägg i munnen

5 hälsofaror i påsk för hund och katt

Husdjur

Såväl fjädrar, prydnadsägg och annat pynt, som maten på påskbuffén och de vackra påskliljorna kan innebära en fara för nyfikna och hungriga hundar och katter. Så här skyddar du ditt älskade husdjur från påskens hälsofaror!

porträtt kvinna

Bark från tall motade Evas allergi

Hälsa

Eva Lidström är allergisk mot damm, pollen, pälsdjur och viss mat. När hon får en allergiattack kan hon nysa minst 150 gånger på en dag. Den receptbelagda allergimedicin hon tagit under 30 år, ger viss lindring. Men i höstas började hon med ett tillskott gjort på barken av en fransk tall. Och nu är nästan alla symtom borta.

ägg med märkning

Har du koll på äggmärkningen?

Eko/miljö

Till påsk ökar svenskarnas konsumtion av ägg till det dubbla. Vi äter över 2000 ton under en vecka. Bara på påskafton går det åt sex miljoner ägg per timma. Hönorna som kläcker våra påskägg lever under olika förhållande. Det finns fyra olika system, från ekologiska och frigående till burhöns som lever trångt. Har du koll på märkningen?

 

Kvinna och barn med rockringar

Vassledrycken ger bättre magkänsla

Mage

Tarmen är både smart och känslig. Om något är fel agerar den direkt genom att skicka signaler till hjärnan. För att hålla magen glad behöver du skapa bra förutsättningar. Koncentrerad ekologisk ostvassle kan förbättra näringsintaget och även minska sötsuget.

Kvinna håller i liten flaska och pipett för ansiktsvård

Så maxar du effekten av hyaluronsyra

Hud

De senaste åren har hyaluronsyra varit en hajpad  ingrediens i hudvård. Men hur använder man den på rätt sätt för att maxa den föryngrande och återfuktande effekten – invärtes eller utvärtes? Och finns det "renare", mer naturlig hyaluronsyra?

Leila Söderholm gör armhävning mot vägg

Leila Söderholms 4 hemmaträningsövningar

Träning

 I tider av ökat hemmajobbande och coronakarantän behöver vi enkel träning som bryter stillasittandet. Med dessa fyra övningar ger du både kropp och knopp en naturlig rörelsepaus och variation under arbetsdagen – och behöver inte ens byta om! 

 

vårklädd kvinna

Astman blev bättre med förkylningsörterna

Naturlig hälsa

Marina Aspholme har fibromyalgi. Det har medfört att hennes lungor ofta är ansträngda, och ibland får hon åka in akut till vårdcentralen för att få hjälp med andningen. I vintras provade Marina ett tillskott med fläder, timjan och bockhornsklöver när trycket på lungorna blev värre. Bara på några dagar blev hon bättre, och hon slapp sjukbesöken.

glas med vatten

Dricker du för lite vatten?

Hälsa

Ett vanligt dygn behöver vi mellan 1–1,5 liter vatten, men ibland kan du behöva upp till fyra liter. En undersökning visar att svensken i snitt bara dricker mellan ett par deciliter kranvatten och upp till en halv liter när de är hemma.

familj tre personer

Färre fall av covid-19 där halten av selen i jordarna är högre

Hälsa

När Kina var som värst drabbat av coronaviruset fanns det en stad i västra Hubeiprovinsen som bara registrerade sex coronafall per 100 000 invånare. Andra städer och provinser hade upp till 20 gånger så höga siffror. Resultaten förbryllade forskarna som till slut kunde dra en slutsats: I den delen av Kina är jordarna rika på selen och invånarna har tillräcklig selenstatus.

kvinna på moped

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

par tittar på tv

Stillasittande kan ge psykisk ohälsa

Mental hälsa

Den svenska folkhälsan har försämrats de senaste 30 åren det visar flera studier inom olika hälsoområden. Två av dessa undersökte den psykiska ohälsan, och resultatet visade att det finns en tydlig koppling mellan inaktivitet och psykisk ohälsa.

 

Närbild på en tunga

Covid-tunga nytt symtom på covid-19

Forskning

En mängd märkliga, ovanliga och luriga symtom på covid-19 har rapporterats sedan sjukdomen började spridas. Det senaste symtomet, upptäckt i en stor kartläggningsstudie i USA, Sverige och Storbrittanien, är förändringar på tungan och i munnen.

Kesoplättar med bär

Kolhydratsnåla kesoplättar med bär

Frukost

Lågkolhydratkost rekommenderas ofta av kostrådgivare som ett komplement till periodisk fasta, eller som ett sätt att bibehålla en sund vikt. De här kesoplättarna med bär är – trots sitt pannkaksliknande utseende – just kolhydratsnåla. Och en riktigt lyxig frukost!