Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

man med kaffekopp

Foto: Alexander von Sydow

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Stig Rådman

Ålder: 76 år.
Bor: Arboga.
Gör: Egen företagare inom byggbranschen som teknisk konsult och problemlösare vid tvister.
Familj: Fru, två barn och fyra barnbarn.
Så mår jag bra: Golfbanan är en tillflyktsort för att rensa huvudet. Reser gärna när det går igen. Är med i Odd Fellow Orden där de vardagliga samtalen är välbehövligt och själsligt helande.

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala igen.

Stig Rådman har inga planer på att gå i pension. Han är 76 år, driver företag inom byggbranschen och löser tvister mellan parter som inte kommer överens. Ett problemlösarjobb som kräver stor skärpa och tålamod och förstås en god hälsa.

För snart nio år sedan fick Stig malignt melanom på ryggen och insidan av låret. En snabb operation gav lyckat resultat men han fick besvärliga biverkningar med återkommande ödem och blåskatarr.

– På grund av att en del av lymfkörtlarna under armarna togs bort fungerade inte upprätthållandet av vätskebalansen den första tiden efter operationen. När underarmarna svällde av ödem fick jag åka in till sjukhuset och tömmas på vätska. Även låret svällde ibland och det gjorde riktigt ont. Men nu har problemen försvunnit, säger Stig Rådman.

 

Lymfsystemet är delaktigt i kroppens försvar mot både virus och bakterier, och även mot cancer. Kanske var det därför Stig några år senare fick cancer i urinblåsan. 

– Den operationen gick också bra, men det fick mig att fundera på prostatans hälsa. Jag blev väl inte direkt rädd, men tänkte att jag borde kolla upp mitt PSA-värde. Och eftersom det inte bara är att knalla in på vårdcentralen och be om ett prov, lät jag göra det privat. Mitt värde var 3,0 – och man borde ha mellan noll och 0,5 i min ålder. Då bokade jag tid hos en läkare som sa att det fanns en antydan till tumöraktivitet i prostatan – men han sa också att jag inte behövde oroa mig, berättar han.

När PSA-värdet är högre än normalt kan det tyda det på sjukdom i prostatakörteln. Men ett förhöjt PSA-värde behöver inte betyda cancer utan det kan också vara tecken på godartad prostataförstoring eller en infektion i urinvägarna.

LÄS OCKSÅ: Boosta din träning med polyfenoler

Tillskott för prostatahälsan
– Läkarens ord lugnade inte mig. Ett förhöjt värde kan ju bli ännu högre och att få cancer ytterligare en gång, det ville jag bara inte, säger Stig som ganska snart hittade en lösning på problemet.

– Av en tillfällighet fick jag höra talas om Pomi-T, ett kosttillskott som verkade ha god effekt på prostatahälsan. Jag blev nyfiken och bestämde mig för att prova.

Tillskottet som Stig Rådman började med, och som han fortfarande tar, innehåller broccoli, granatäpple, gurkmeja och grönt te. I samtliga finns polyfenoler, ett ämne som kan få PSA-värdet, den viktigaste indikatorn för prostatacancer, att sjunka.

 

– Efter ett halvår hade mitt PSA-värde sjunkit till 2,5 och efter ett år var det nere på 0,55. Där har jag legat de senaste åren och för att vara på säkra sidan ser jag till att ta mitt PSA-värde två gånger per år.

De hälsosamma växtbaserade polyfenoler och antioxidanter som finns i granatäpple, broccoli, grönt te och gurkmeja är noga utvalda av experter inom näringsforskning och onkologi efter en omfattande översyn av publicerade vetenskapliga bevis. 

Varje ingrediens har anticanceregenskaper, särskilt vad gäller prostatacancer. Därför tror forskare att tillskottet har en anticancereffekt som gör att PSA-värdet sjunker. Den teorin stöds av att ingredienserna inte ger hormonell påverkan och att en långtidsstudie visade ett tydligt samband mellan tumörers tillväxt och PSA-värdet.

LÄS OCKSÅ: Han sänker sitt PSA-värde – helt utan hormonmedicin

Tror på vad han gör
Stig Rådman säger att han är svårflirtad och definitivt inte lätt att övertyga. Det krävs bevis för att han ska tro. Men att kosttillskottet sänkt hans PSA-värde, det är han helt säker på.

– Det är inte bara humbug, det finns forskning som visar på resultat.

I en dubbelblind placebokontrollerad studie fick 200 män under ett halvår ta antingen polyfenoltillskottet eller placebo.  Bland de män som tog de verksamma tabletterna hade PSA-värdet stigit med knappt 15 procent. Bland de som fått placebotabletterna hade  PSA-värdet stigit med hela 79 procent, det vill säga en skillnad på hela 64 procent-enheter, vilket är en signifikant skillnad.

 

– Jag pratade med min urolog om de tillskott jag tar och han menade att om jag själv tror på det så fungerar det också, säger Stig Rådman. 

– Visst är tankens kraft stor och är det bara för att min starka övertygelse gör att det fungerar, då må det vara så. Och visst, jag köper resonemanget, men ärligt talat så tror jag mer på studierna än på min egen positivitet.

Hans förhållningssätt och inställning till livet är dock väldigt positiv. Han är ju en problemlösare till yrket, men också privat. När arbetet känns tungt då beger han sig till golfbanan för att koppla bort tankarna. Medlemskapet i Odd Fellow Orden är ett annat vattenhål.

– Där träffas vi för att lätta på trycket på insidan. Jag kan verka tuff på utsidan men är egentligen en mjukis. Samtalen i Orden är själsligt närande och helande, lite som friskvård på insidan.

Av Inger Palm


Stig Rådman

Ålder: 76 år.
Bor: Arboga.
Gör: Egen företagare inom byggbranschen som teknisk konsult och problemlösare vid tvister.
Familj: Fru, två barn och fyra barnbarn.
Så mår jag bra: Golfbanan är en tillflyktsort för att rensa huvudet. Reser gärna när det går igen. Är med i Odd Fellow Orden där de vardagliga samtalen är välbehövligt och själsligt helande.

Pomi-T

… är ett kosttillskott som utvecklades av bland annat professor Robert Thomas vid Bedford Hospital och Addenbrooke’s Hospital i Cambridge. Han arbetar också vid en statlig forskningsavdelning där man bland annat studerar livsstilsfrågornas betydelse för cancervård. 

Efter att ha undersökt en rad kraftfulla grönsaker och frukter beslöt man sig för att skapa ett kosttillskott med granatäpple, gurkmeja, grönt te och broccoli för att stödja prostatahälsan. I dessa fyra finns så kallade polyfenoler, en sorts antioxidant som försvarar kroppen mot fria radikaler. Det vill säga, de skyddar mot utvecklingen av många sjukdomar.

Det finns en produktspecifik studie på Pomi-T som visade att 64 procent av deltagarna fick ett bättre PSA-värde.

Det finns dock tusentals studier på ämnena i tillskottet.

Sommaren 2020 publicerades studier om grönt te och broccoli där båda visade sig ha förebyggande effekt på cancer. Studien gick igenom nutritionsdata från 150 000 personer. Robert Thomas som genomförde studien kunde konstatera att det inte längre kan finnas någon osäkerhet om att grönt te och broccoli har en cancerskyddande effekt.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.