Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kureras experter

Så ser experternas nyårslöften ut

Skapa mer tid för familjen, lära sig ett nytt språk och boosta tarmen.
Här är Kureras experters inspirerande nyårslöften inför det nya året.

Efter midnatt imorgon går vi in ett nytt årtionde, och många har formulerat nyårslöften inför det nya året.
Se bara till att löftena är rimliga och inte ger prestationsångest. Kanske kan det handla om att vara mer snäll mot sig själv, visa uppskattning eller lägga mindre tid på att scrolla i telefonen, tipsar Kureras experter om.
Här berättar de själva om hur de önskar sig sitt 2020.

LÄS OCKSÅ: Syrade heta grönsaker eller: Kimchi

Johanna Bjurström, hudvårdsexpert

Jag älskar att agera utifrån kärlek och kommer 2020 fokusera på det mer. Det gör att jag mår bättre men är också något som smittar över på andra. Det kan vara att le åt folk på stan eller att ge de som behöver en kram.
Jag behöver även boosta min tarm extra mycket och det ska jag göra genom att lägga till kimchi och andra syrade grönsaker på tallriken, samt göra egen kombucha.
Jag vill också träna minst 30 minuter om dagen och variera de olika träningsformerna yoga, gymmet och pilates. För att komma ner i varv vill jag utöka min dagliga mindfulness från tio till 20 minuter. Sist men inte minst vill jag fortsätta att inspirera andra till en bättre hudhälsa.

 

LÄS OCKSÅ: Skåla in det nya året ekologiskt

Zarah Öberg, näringsexpert

Jag ger sällan löften knutet till en högtid, utan ger mig själv löften nästan dagligen, om att vara en så bra mamma som möjligt, och hela tiden göra mitt bästa för att bli en bättre människa. Sen rör jag mig mycket, lever hälsosamt, undviker socker, och dricker inte alkohol med mera så jag har inte så mycket att lova på så vis.

Om jag trots det ska ge ett löfte till nästa år, så är det att göra det jag kan för att förbättra, genom att både ta hand om mig och min familj, men också genom att hjälpa andra på de sätt jag kan. Det finns också en önskan i mig att skapa mer tid för familjen och att ha möjlighet att bistå mer till välgörenhet.

Eva Rusz, relationsexpert

Jag ska lära mig ett nytt språk. Jag arbetar och bor på den lilla tropiska ön Aruba, i Karibien. På Aruba talas lokalspråket papiamento som är en blandning av spanska, portugisiska och franska och som uppstod under 1700-talets slavhandel i Afrika.

Mitt arbete som psykolog åt regeringens nyinrättade kristeam kräver att jag kan förstå, tala och skriva på papiamento. Jag har faktiskt tvivlat på om jag verkligen kan lära mig ett främmande språk. Jag har nyss fyllt 63 år och misslyckades för många år sedan att lära mig spanska. Men skam den som ger sig! Att lära in ett nytt språk kan faktiskt minska risken för alzheimer vilket vi dessvärre har i släkten och det håller också hjärnan i trim. Så en en timme om dagen ska jag läsa papiamento under våren 2020.

 

LÄS OCKSÅ: “Detta ger vi som nyårslöfte”

Cathrine Schück, kostrådgivare

För ett par år sedan gick jag själv hela pilgrimsvandringen från Frankrike till Spanien, över Pyrenéerna och bort till Santiago de Compostela. En på många sätt fantastisk resa och äventyr att under fem veckor vandra över 80 mil.
Mina bästa lärdomar från vandringen var tacksamhet, ödmjukhet och glädje. Man lärde sig att vara tacksam för så lite, glad för så mycket och ödmjuk inför allt underbart som hände längs vägen. Människor man mötte, härbärgen man sov på och en natur som bjöd på så mycket.

Jag känner att jag fortfarande flera år efter vandringen bär med mig så mycket så mycket av allt bra som hände under tiden. Så det som nu står högst upp på min önskelista inför 2020 är mer av kroppslig karaktär.
Jag vill bli ännu piggare, ännu friskare och ännu starkare. Unna mig mer träning, bygga upp kroppen ännu bättre, vara ute i naturen och gå mycket och bli frisk och stark. Äta ännu bättre mat, dricka ännu mindre, unna mig mer sömn och på så vis bli den absolut bästa versionen av mig.
Jag är dessutom lycklig i en ny relation, nyförlovad och ser fram emot ett bröllop nästa sommar och då ska jag vara i mitt livs toppform.

Jamina och Anders Gatti, träningsexperter

Istället för nyårslöften tycker vi bättre om att säga nyårsmålsättningar. Precis som att sätta mål med träningen så tycker vi om att sätta mål i livet och sträva efter att uppnå dem.
Och för 2020 hoppas vi på ännu mer familjetid, vi vill gå minst en extern utbildning, läsa ut en bok i månaden och åka till Gotland med familjen.

Vi vill också skapa fler tillfällen till stillhet, reflektion och lugn, vara helt skadefria hela året och Anders har som mål att springa ett så kallat Spartan Trifecta i april och med det kvala in till VM i november. En Trifecta innebär att man springer tre olika Spartan-race, vilket är väldigt tuffa hinderbanelopp, under ett kalenderår.

 

LÄS OCKSÅ: “Jag ger mig själv en riktig snällkaramell i nyårslöfte”

Ulrika Davidsson, kostrådgivare

Numer handlar mina nyårslöften om att vara frisk och ge min kropp mat som ger, och inte tar min energi! Om jag kan vara hälsosam 300 dagar av årets 365 dagar så har jag uppnått ett bra nyårslöfte. Då kan jag unna mig allt det jag njuter av som inte tillhör min vardagliga kostplan i lagom dos, det vill säga 65 dagar. De flesta gör tvärtom och är hälsosamma i januari och efter påsk och hittar inte en hälsosam livsstil resten av året.

Några av mina nyårslöften är att skratta och umgås med vänner samt fylla mitt år med upplevelser istället för att konsumera i prylar och kläder. Jag vill också äta olika mängd kalorier varje dag för en bättre förbränning samt vill jag fortsätta med periodisk fasta, göra regelbunden vattenfasta och reningskurer var sjätte vecka och ge min kropp antioxidanter från regnbågens alla färger men främst gröna grönsaker som dessutom ger extra järn och vitamin K och gör min tarmflora basisk.

Av erfarenhet vet jag att om jag håller dessa löften kommer jag att ha alla chanser att fortsätta att vara frisk och må bra under nästa år. Jag tänker också långsiktigt och vet att jag måste påminna mig varje vecka, varje månad om mina egna hälsolöften till mig själv. Detta är något många ofta glömmer bort.

Av redaktionen

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

 

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

 

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

 

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!