Annons
Annons

Så ska frukt och grönt förvaras för att hålla längre – och minska svinnet

Idag, 29 september, är det den årliga Internationella matsvinnsdagen! En dag som är instiftad av FN med målet att få oss att sluta slänga ätbar mat. I år är fokus lite extra på frukt och grönt. Visste du att paprika exempelvis trivs bra i rumstemperatur, medan päron vill vara i kylen?

Carolina Eriksson

Webbredaktör
29 september, 2021
Så ska frukt och grönt förvaras för att hålla längre – och minska svinnet

29 september är det ”Internationella matsvinnsdagen”! En dag som är instiftad av FN med målet att få oss att sluta slänga ätbar mat. I år är fokus lite extra på frukt och grönt. Visste du att paprika exempelvis trivs bra i rumstemperatur, medan päron vill vara i kylen?

Att slänga mindre mat är viktigt på flera sätt, inte minst för att antalet människor som lider av hunger och matbrist långsamt har ökat i världen sedan 2014. Detta enligt FN som även beräknar att uppskattningsvis 17 procent av all mat som produceras världen över hamnar i soporna.

Det stora matsvinnet leder till att vi inte kan få ett motståndskraftigt och hållbart matsystem i längden – för när mat slängs går även alla resurser som använts i matproduktionen till spillo: såväl energi som pengar, landyta, arbetskraft och vatten.

Målet är att halvera matsvinnet globalt till år 2030 och med denna dag vill FN:s mat och jordbruksorgan (FAO) få såväl konsumenter som livsmedelsbranschen i privat och offentlig sektor att bli medvetna om att vi alla kan bidra på olika sätt.

Frukt och grönt i fokus

I år ligger extra fokus på hur vi bäst förvarar frukt och grönsaker så att de inte hamnar i soporna i onödan. 2021 är det nämligen även ”internationella året för frukt- och grönsaker”, vars syfte är att belysa vikten av att äta frukt och grönt för hälsans skull. Frukt och grönt hör även till de råvaror som oftast blir till matsvinn.

Något vi alla kan tänka på är förstås att inte köpa mer mat än vi hinner äta upp. Och att förvara de råvaror vi köper hem på rätt sätt, så att de håller längre.

LÄS OCKSÅ: 50 förändringar i vardagen som ska rädda planeten

Var varsam med råvarorna

Viktigt är också att vi handskas med råvarorna på ett varsamt sätt, eftersom stötta och skadade frukter och grönsaker snabbare blir dåliga. Att äta mer av de grönsaker som går att lagra är också klokt, som morötter, rödbetor, vitkål, kålrot och blomkål. Samt äta mindre av ”ömtåliga grönsaker”, som tomat, gurka och sallad, eftersom de åldras snabbare.

Så hur förvarar man bäst frukt och grönt i hemmet? Här är en lista från Livsmedelsverket som hjälper dina frukter och grönsaker att få ett längre liv.

LÄS OCKSÅ: Frukt och grönt med minst och mest bekämpningsmedel

Förvara i kylskåp:

Grönsaker
Blomkål
Broccoli
Brysselkål
Champinjon
Färska örter
Gul lök
Groddar
Kål
Morot
Palsternacka
Purjolök
Rödbetor
Rödlök
Vitlök

Frukter
Apelsin
Aprikos
Bär
Clementin
Kiwi
Mandarin
Nektarin
Persika
Plommon
Päron
Vindruvor
Äpple

LÄS OCKSÅ: Laga billig och nyttig mat med kål

Trivs i rumstemperatur:

Grönsaker
Aubergine
Avokado (tills de mognat)
Basilika
Gurka
Paprika
Tomat
Zucchini (squash)

Frukter
Banan
Citron
Lime
Mango

Trivs i mörker: Potatis. Förvara de goda knölarna kylskåpet eller i den mörkaste och svalaste platsen i hemmet: ett skafferi, skåp eller förråd där temperaturen är lägre än rumstemperatur.

Läs mer om matsvinn och FN:s Internationella matsvinnsdag här!

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons