Så skyddar du huden mot solen – med rätt näringsämnen | Kurera.se

Så skyddar du huden mot solen – med rätt näringsämnen

Solens skadliga uv-strålar kan leda till allt från bruna prickar till slapp hud och hudcancer.
Men med rätt mat kan du få ett visst skydd mot solen.

Det bästa och säkraste sättet att skydda sig mot solen är såklart att ha på sig kläder och vara i skuggan.
Men vad du äter kan också spela en viss roll i att skydda vår hud från solens starka strålar.

Läs också: 3 tips på naturliga solskydd för ditt barn

 

Zarah Öberg

Zarah Öberg, näringsterapeut och kostrådgivare

Viktigt vad vi stoppar i munnen
Kroppen byggs upp av de byggstenar som vi äter, vilket gör det otroligt viktigt att välja rätt saker att stoppa i munnen, enligt Kureras expert Zarah Öberg som är näringsterapeut och kostrådgivare.
Och till viss del kan du ”äta ditt solskydd”.
– Morötter, sötpotatis och spenat innehåller höga mängder betakaroten som via invärtes förtäring skyddar mot solen. Tomater och vattenmelon är också bra livsmedel som innehåller lykopen och också skyddar mot solen, säger hon.

Läs också: Vad du behöver veta om sol, solskydd – och utvecklingen av hudcancer

Grönt te skyddar huden från solskador
Just tomater har man i en brittisk studie visat att fem matskedar tomatpuré per dag motsvarar SPF 1.3.
Grönt te skyddar huden från fria radikaler och solskador. Och glada nyheter för alla gottegrisar. Mörk choklad, som innehåller flavonoider, tycks ge bättre motståndskraft mot UV-strålning och ge samma effekt som en mild solskyddsfaktor.

Det är även bra att äta gott om antioxidanter samt livsmedel med omega-3, som valnötter, som reducerar inflammation, och D-vitamintillskott i början av sommaren, för att få ett bra solskydd, menar Zarah Öberg.

 

Läs också: Solpreppa med näring för huden

Inte dränka sig i solkräm
Hon poängterar också att det bästa skyddet mot stark sol inte är att dränka sig i solkräm – utan att inte tillbringa för mycket tid i direkt solljus.
– Att tillföra solkrämer innebär att man även tillför kemikalier, nanopartiklar och att man helt hämmar den egna produktionen av D-vitamin. Samma gäller små barn, där man bäst skyddar med skugga och kläder, snarare än solkrämer. Det går också att göra sin egen solkräm med kokosolja, då kokosolja innehåller det solskyddande ämnet tiosol. Det är dock svårt att veta exakt hur bra det skyddar.

Av redaktionen

Källor: PMC , Daily Mail


Näringstillskott för huden

För den som har en känslig hud och inte tycker att mängden betakaroten och lykopen i morötter och melonen räcker till finns särskilda tillskott som innehåller dessa ämnen.
Tillskotten innehåller ofta även andra näringsämnen som är bra för huden, bland annat antioxidanter, zink, selen och B-vitaminer.
Dessa tillskott tar man framförallt inför och under solsäsongen – men man kan också äta de året om. Här är några exempel.

• Sola – innehåller bland annat betakaroten, lykopen, C-vitamin, biotin och selen.

• Maxosol – innehåller bland annat betakaroten, lykopen, liponsyra och C-vitamin.

• Jabushe Sun – innehåller bland annat betakaroten, L-tyrosin, zink och koppar.

• Better You Betakaroten – innehåller endast betakaroten.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Lagrad vitlök skyddar hjärta och kärl

Hälsa

Modern forskning har visat att bakterier i munnen inte bara orsakar plack och blödande tandkött – bakterierna kan även ta sig vidare ut i blodbanan och ge upphov till hjärtfel och blodproppar. En ny studie gjord i Australien visade att lagrad vitlök inte bara sänker högt blodtryck och minskar dåliga kolesterolvärden – vitlöken bidrar också till en bättre bakterieflora i munnen och kan även den vägen skydda mot hjärt-kärlsjukdomar.

Kristina har (h)järnkoll på bästa maten för knoppen

Kost

Vi blir allt mer medvetna om vikten att måna om vår hjärnhälsa lika mycket som resten av kroppen. Och förståelsen för att kosten påverkar hur vi kommer må inte bara när vi blir äldre utan även i unga år tycks bara öka. Kurera ställde några frågor till näringsfysiologen Kristina Andersson  som nyligen kom ut med boken "Ät hjärnsmart" om vad man bör tänka på.

 

Häxan: “Midsommartid är en tid för kärleksmagi”

Krönikan

Vem har inte lagt blommor under kudden en midsommar i hopp om att drömma om sin tillkommande? Det är en romantisk tradition på mer än ett sätt som även talar om vår kontakt med naturen - kanske är det därför det ansetts vara trolldom.  I denna krönika berättar häxan och författaren Hella Nathorst-Böös om hur vi genom tiderna använt olika knep när det kommer till att locka till oss kärlek och tipsar om hur du kan göra en amulett.

Ny konsumentmärkning för närodlat

Kost

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort. 

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

 

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

 

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.