Annons
Annons

Så tar du hand om hunden i sommar

Sommartid är det extra mycket att tänka på för den som har hund med orosmoln som fästingar och påfrestande värme. Kurera bad Berit Kristiansen om hennes bästa tips på hur vi tar hand om våra fyrbenta vänner i sommarvärmen.

Redaktionen

24 juni, 2018
Så tar du hand om hunden i sommar
Dela inlägget

Sommartid är det extra mycket att tänka på för den som har hund med orosmoln som fästingar och påfrestande värme. Kurera bad Berit Kristiansen om hennes bästa tips på hur vi tar hand om våra fyrbenta vänner i sommarvärmen.

Berit Kristiansen driver Hälsofoderbutiken på Södermalm i Stockholm och är inriktad på naturlig egenvård och hälsa för både djur och människa. Förutom att sälja tillbehör och djurfoder utan kemiska tillsatser erbjuder hon rådgivning och delar gärna med sig av sin mångåriga erfarenhet och stora kunskap om djurhälsa.

Tillräckligt med vätska
Några faror under sommarhalvåret är värme, vätskebrist och fästingar och det första Berit tar upp är vätska.
– Se till att djuret dricker ordentligt med vatten. Du kan locka både hund och katt att dricka mer genom att lägga godis i vattnet, säger Berit.
Även isbitar och melon brukar funka bra för hund menar Berit som påpekar att man behöver skära bort skal och ta bort kärnorna annars kan hunden få problem med magen.

Att tänka på i värmen
Det är också viktigt att se till att hunden inte lider i värmen.
– Bad är bra för att svalka säger Berit som förklarar att hundens cirkulation är ytligast i ljumskarna så om hunden blir varm kan man svalka dem genom att kyla ned ljumskarna till exempel genom att låta hunden bada.
Men det är viktigt att vara uppmärksam på om det är algsäsong, då får hunden absolut inte bada.
– En hund som badar i algblommande vatten kan dö, säger Berit.

Annat som är bra att tänka på är att inte ta långpromenader mitt på dagen, utan välja kvällar eller tidiga morgnar istället. Berit tycker också man kan testa om hunden tycker om att ha en fläkt igång, vissa hundar gillar det förklarar hon.
– Och lämna aldrig, aldrig, aldrig hunden ensam i bilen en sommardag, säger Berit.

LÄS OCKSÅ: Så håller du fästingarna borta – utan kemikalier

Vårda tassarna i värmen
Det är även viktigt att ta hand om tassarna i värmen och smörja in dem med salva om man går mycket på asfalt eller stenhällar på sommaren exempelvis i skärgården.
– Det torkar ut trampdynorna och det kan bli sår berättar Berit som rekommenderar att man smörjer in trampdynorna med en salva utan parabener, det finns bra svenska produkter.

Lyxig svalka med glass
Man kan göra särskild hundglass som ger svalka. det gör man antingen genom att frysa mjukmat eller ge dem färskfoder direkt från frysen eller fylla ett tomt märgben med mjuk mat och sedan frysa in. Man kan också blanda ut färskfoder med vatten och frysa in, på så sätt får hunden även i sig extra vätska, tipsar Berit.

LÄS OCKSÅ: Ett tillskott för hundens slitna leder

”Fästingar är ett gissel”
– Jag har jobbat med det här i 20 år och full dos av B-vitamin är mitt bästa tips säger Berit, både för människor och djur.
Fästingarna tycker inte om hur huden doftar när man äter B-vitamin berättar hon.
– Jag har alltid rekommenderat det. Det funkar även att ge B-jäst, det finns som flingor man kan strö över maten.Tack vare solen och torkan har vi få fästingar i år förklarar Berit.
– De torkar ut, hade det regnat hade det funnits extremt mycket, så när det kommer till fästingar är det bra att det är torrt, säger Berit.

Använd neutralt schampo
Tvätta aldrig hundar med väldoftande schampo, det gillar nämligen fästningarna. – särskilt förtjusta lär de vara i blomdoft. Berit rekommenderar istället att man använder schampo med så neutral doft som möjligt.
Titta alltid igenom hunden när du varit ute och beroende på ras kan det även vara bra att kamma igenom pälsen.
– Fästingarna är ett gissel, säger Berit.

LÄS OCKSÅ: Hälsoknepen för din fyrbente vän

Avråder från farliga fästinghalsband
Berit rekommenderar aldrig sina kunder att använda fästinghalsband med nervgift eller ge dem de tabletter som skrivs ut av veterinären mot fästingar. De innehåller ett nervgift som ansamlas i hundens fettlager och gör att fästingarna dör nät de biter hunden. Halsbanden fungerar enligt samma princip förklarar Berit.
– Personligen skulle jag aldrig använda det säger Berit som berättar att hon ofta träffar kunder vars hundar blivit sjuka.
Hon förklarar att det dels kan påverka humöret så att hunden blir rastlös och orolig men giftet som lagras i hundens lever kan även ge bland annat epilepsi menar hon.
– I bland räcker det med en droppe, ibland går det bra en eller ett par somrar, sedan kommer problemen säger Berit.
– Det står på förpackningen att hundar som bär halsbanden inte får bada, för att giftet tar dör på fiskarna i vattnet, det säger något om giftigheten menar hon.
Berit berättar att det på Åland där man har stora problem med fästingar pågår försök att vaccinera hundar mot Borrelia.

Finns det några eteriska oljor eller liknande man kan använda för att hålla fästingarna borta?
– Man kan blanda timjan och rosmarin i vitvinsvinäger och spreja på men då får man spreja en gång i timman om hunden är ute i skogen säger Berit som dock höjer ett varnande finger mot att experimentera med eteriska oljor.
– Alla hundar tål inte alla oljor och vissa oljor som tea tree är direkt giftiga för hundar och katter.
Men det finns speciella blandningar att köpa förklarar Berit och använder man dem ihop med berlocker eller bärnstenshalsband samtidigt som hunden får B-vitamin klarar man sig långt menar hon.
– Kombinerar man dessa eliminerar man risken ännu mer.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Berit Kristiansen
Familj: Bullmastiffen Ulla 9 år
Gör: Driver Hälsofoderbutiken på Södermalm i Stockholm
Bor: Stockholm

Annons
Annons