Annons
Annons

Så slapp Annika sina värmevallningar

Annika R Malmberg, 55, är VD i bolaget Hamilton Group och en av Sveriges mest anlitade föreläsare. För drygt ett och ett halvt år sedan kände hon av sin första värmevallning, precis när hon trodde att klimakteriet passerat. En näringsterapeut som försåg henne med kosttillskott, och nu är besvären nästan helt borta.

Redaktionen

18 februari, 2019
Så slapp Annika sina värmevallningar
Dela inlägget

Annika R Malmberg, 55, är VD i bolaget Hamilton Group och en av Sveriges mest anlitade föreläsare. För drygt ett och ett halvt år sedan kände hon av sin första värmevallning – precis när hon trodde att klimakteriet passerat. Besvären fortsatte några månader, men via en TV-inspelning kom Annika i kontakt med en näringsterapeut som gav henne tips som hjälpte.

Värmevallningar, hormonsvall och livskriser i samband övergångsåldern var något författaren, föreläsaren och entreprenören Annika R Malmberg bara hade hört talas om. Klimakteriet var inte riktigt något hon och hennes väninnor pratade om. Ibland skojade de om det, men inget mer. Själv hade hon inte märkt av några besvär. Men för knappt två år sedan, när hon var 54, fick hon sina första värmevallningar.
– När jag satt framför datorn och jobbade blev jag plötslig blev varm och sedan kall om vartannat. Då trodde jag att det var influensan som var på gång, men någon förkylning bröt inte ut och när jag sedan blev varm på nätterna så tänkte jag nu måste det bero på att jag är i klimakteriet, säger Annika.

LÄS OCKSÅ: Värt att veta om klimakteriet

Älskar att träna
Kvinnor som motionerar regelbundet har oftast inte några större problem i övergångsåldern. Annika har tränat i hela sitt liv, och ganska mycket dessutom. Det kan vara en förklaring till varför Annika mått så bra och knappt känt av hormonförändringarna. Men Annika är också en kvinna full av energi och entusiasm. Hon har en stor portion humor och en glädje som smittar av sig, vilket också skvallrar om hur hon tacklar problem som uppstår i livet.

Multisportare
– Jag har alltid mått bra av all form av fysisk aktivitet och jag längtar efter att få gå ut och svettas. I dag är jag multisportare och tränar och tävlar i mountainbike, paddling och terränglöpning tillsammans med min man. Den ibland ganska så intensiva träningen gör att jag ofta har lite ont någonstans i kroppen. Dels hade jag förra sommaren problem med värk i ländryggen och även haft besvär med ljumskarna, men att det värker lite här och där är vardag för mig. Jag är med andra ord van vid att det händer saker i kroppen hela tiden och därför kan jag ha haft symtom på klimakteriet tidigare utan att ha tänkt på det. Men det var först när värmepåslagen kom på kvällarna och nätterna som jag förstod att jag hade att göra med klimakteriet, berättar Annika.

LÄS OCKSÅ: Möt klimakteriet – och förklimakteriet – på ett skönare sätt

Tre olika sorters östrogen
För lite drygt ett år sedan deltog Annika i en TV-inspelning, Energi för livet, som handlade om energi och hälsa där deltagarna fick ta upp något hälsoproblem som de ville ha hjälp med. För Annika blev klimakteriet och hennes symtom som näringsterapeuten Leif Östberg fokuserade på.
– Vi var tre personer som fick hjälp av Leif och vi fick ta en massa prover som skickades på analys och de första jag fick göra var att äta magnesium för krypningarna i benen, som jag besvärades av när jag skulle sova. Jag hade provat magnesium förut men jag blev dålig i magen av tabletterna. Nu fick jag Holistics magnesium och det påverkade inte min mage. Efter några veckor var sprallet i mina ben helt borta, säger Annika.

Provsvaren som togs från Annikas saliv visade bland annat vilka hormoner som var aktiva, och vilka som inte var aktiva, varav de senare behövdes stöttas upp.

Inte bara östrogen
– Det finns en vanlig missuppfattning att alla klimakteriebesvär enbart har med östrogen att göra. Men hormonsystemet är en riktigt komplicerad apparat och man kan jämföra hormonsystemet med en symfoniorkester där hypofysen är dirigenten. Och dirigenten har en svår uppgift därför att den ska hålla många komponenter igång samtidigt för att allt ska fungera. Det finns till exempel tre olika slags östrogen. Får man problem med sköra slemhinnor i underlivet, då är östriolet inkopplat. Jag kunde se att Annikas hade en kraftig brist på progesteron och därför var det viktigt att Annika fick ett preparat som stöttade den biten, berättar Leif Östberg.

LÄS OCKSÅ: Expertpanelen – Hur kan jag öka progesteronproduktionen?

Vill inte ta syntetiska hormoner
Bristen på progesteron och störningar som kommer från hypofysen gjorde att näringsterapeuten gav Annika ett homeopatmedel som återställer balansen i hypofysen och stöttar äggstockarna och sköldkörteln. Annika fick Holistics K2 plus D3 samt Q10. D3 är ett prohormon och är viktigt för att hormonbalansen ska fungera bra. K2 bidrar till bättre skeletthälsa som i sin tur motverkar benskörhet. Q10 är bra för energibildningen, det vill säga för att man ska få mer styrka och kraft. Annika fick också en hormonell örtblandning där rysk rot, dong quai och munkpeppar främst stöttar progesteronbildningen, och rödklöver och silverax som är allmänt bra för hormonerna.
– Det tog några månader innan jag var fri från alla symtom. Jag märkte successivt skillnad när jag smorde in mig med lite av progesteronsalvan morgon och kväll. Jag började med den krämen i februari förra året och har varit besvärsfri i snart ett halvår, säger Annika.

För Annika har den naturliga medicineringen varit den allra bästa lösningen. Hon ville inte ta några syntetiska hormoner för att bli av med besvären. Det kändes onaturligt och nästan obehagligt att behöva äta hormoner, så det lät hon bli.

Bra med möjligheten att få välja
– Jag och mina kompisar har egentligen aldrig pratat om övergångsåldern. Inte heller har jag hört att min mamma pratade om klimakteriet när hon var i den åldern. Däremot förstår jag att många äldre par, som min mamma och hennes sambo, väljer att sova i olika sovrum. Många kvinnor vill ha kallt i sovrummet när de ska sova, men då fryser männen. Jag tycker att det är positivt att man nu börjat prata mer om klimakteriet. Det är viktigt att få information om hur man kan få hjälp att minska sina symtom. Alla kvinnor kommer ju att hamna där, och det är bra att lyfta fram alternativen till den traditionella vården så att möjligheten att välja alltid finns, säger Annika.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Annika R Malmberg

Ålder: 55 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Maken Johan, två vuxna barn på 25 och 23 år och två border terriers.
Yrke: Annika har över 25 års erfarenhet från försäljning, ledarskap och utbildning. Hon är grundare och VD för Hamilton Group, framgångsexpert och är författare till fyra böcker. Annika har genom åren inspirerat och tränat tusentals människor till framgång och personlig utveckling. Hon jobbar också som mentor och rådgivare med ungdomar som vill ha stöd och hjälp.
Aktuell: Den senaste boken, Make it work – en guide till fungerande relationer som handlar om färger och personprofiler och fungerande relationer.
Tidigare böcker: Ta skit! Och gör det till guld, Tändvätska – konsten att brinna utan att brinna upp och Guldläge – så lyckas du som butikssäljare.
Gör på fritiden: Tränar och tävlar i multisport, tränar 4-5 gånger i veckan. Längtar ofta efter att få cykla i eftermiddagssolen. Att få paddla med Johan och köra backträning så att benen skakar av utmattning efteråt. Hon coachar även andra multisportlag i samarbete och att vara bäst när det gäller.

Vill du veta mer om Annikas resa för att bli kvitt klimakteriebesvären så kan du titta på en intervju med henne här!

Annons
Annons