Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna med hund

Foto: Photos4U

Så slapp Emelie knäsmärtan

Emelie von der Burg

Ålder: 35 år.
Bor: Åkersberga.
Gör: Arbetar som veterinär på en djurklinik i Vallentuna.
Familj: Man och två små barn, en katt och en hund.
Så mår jag bra: När vi flyttade till vårt hus byggde vi om ett rum till ett gym och där tränar jag tre gånger i veckan plus att jag joggar och kör lite intervallträning.

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

Hon minns den där olycksdagen för 15 år sedan som om det vore igår. Emelie von der Burg var i Lofsdalen på skidsemester med familjen. Det hade frusit på under natten och hon hamnade på ett ställe i backen som bara var is. Hon gled långsamt, men skidorna korsades och bindningarna löste inte ut.

Främre korsbandet och menisken trasades sönder och inför operationen bestämde kirurgen att ta bort korsbandet. Men det fungerade inte så bra. Knän utan korsband blir instabila och åker lite åt alla håll.

– Jag levde och lever fortfarande ett aktivt liv. När jag var yngre dansade jag, säger Emelie von der Burg som inte var nöjd med resultatet och uppsökte en ortoped.

 

Då beslöts att Emelie skulle få en rekonstruktion av korsbandet och en sena togs från insidan av låret för att tjäna som nytt korsband. Rehabiliteringen efter en sådan operation är lång, men Emelie var ung och är ambitiös. Efter ungefär ett år var styrka, smidighet och rörlighet tillbaka.

– Jag gick bland annat till en knäspecialist för att mitt knä skulle fungera som före skidolyckan. Jag har alltid tyckt om att träna och jag ville löpträna igen, berättar Emelie.

LÄS OCKSÅ: Grönläppad mussla minskade Ewas ledvärk efter tre veckor

Smärtan kom plötsligt
Livet återgick sakta till som det var före skidolyckan, och i det stora hela var Emelie nöjd med resultatet. Stabiliteten var tillbaka, hon kunde köra styrketräning som förut, men sprang kanske inte lika långt och hårt som tidigare.

– Jag hade inte ont, men olyckan hade skrämt mig rejält eftersom den kostat mig så mycket. Därför tog det tid innan jag vågade ställa mig på ett par skidor igen.

Emelie gjorde varje år en uppföljande enkät där hon fick svara på frågor om hur hon mådde efter operationerna. Alla svar såg i princip likadana ut år efter år. Emelie mådde bra och så trodde hon att det skulle förbli.

 

– För fyra år sedan, och bara tre veckor efter att jag svarat på det sista brevet från sjukhuset, så fick jag plötsligt smärtor i knäet. Jag hade inte gjort något, inte förändrat något och förstod ingenting, säger Emelie.

Hon är smärttålig, men försökte begränsa sig själv i sin träning, även om hon egentligen ville fortsätta som vanligt. Att styrketräna gick bra, men att löpträna, det gick bara inte längre. 

LÄS OCKSÅ: Mussla med gröna läppar befriade Merja från värken

Provade grönläppad mussla
– Jag ville inte gärna gå till en läkare eftersom man skadar knäna varje gång man går in och tittar där. Istället pratade jag med en kompis som är fysioterapeut och hoppades på att jag kunde rehabilitera mig själv, säger Emelie och fortsätter:

– Jag ville inte heller äta smärtstillande läkemedel på grund av biverkningarna utan smorde in mig med Voltaren. Och det ska man bara göra i tio dagar, sedan måste man göra ett uppehåll. Den smärtstillande gelen fungerar bra, men är ingen långsiktig lösning. Men eftersom jag har haft kronisk hälsporre som gått över av sig själv så vet jag ju att med rätt rehab kan man bli bra, och det var så jag resonerade.

Efter ungefär tre år med en kronisk smärta som gått upp och ner så var Emelie nära att kontakta en ortoped för att diskutera en ny operation – men hoppet att det skulle bli bättre utan operation levde fortfarande.

 

Och så i vintras, när Emelie besökte sin svärmor, bläddrade hon i en tidning och läste om kosttillskottet Glyc original, som innehåller grönläppad mussla. En mussla som är eftertraktad på grund av att den innehåller både glukosamin och kondroitin, ämnen som är gynnsamma vid artros. Emelie kände igen musslan från preparaten som hon i sitt yrke som veterinär rekommenderar djurägare.

– Jag brukar säga att de ska prova ge sina husdjur den grönläppade musslan. Hundar och katter har svårt att visa när de har ont så det är svårt att bedöma deras smärta. Därför är kosttillskott värda att testa, så jag tänkte att varför inte prova på min egen smärta?

LÄS OCKSÅ: Ledhjälp från havets djup

Styrketränar igen
Sagt och gjort. Emelie testade och efter en månad med den dubbla inkörningsdosen kom förändringen. 

– Det var inte slumpen. Jag gjorde ingen annan förändring än att ta tillskottet. Nu har det snart gått ett år och knäet mår utmärkt.

Emelie löptränar igen. Lugnare visserligen, hon joggar mer än springer, och inte så långt. Hon sträcker sig möjligtvis till lite intervallträning. Det knastrar och låter lite när hon böjer och belastar knäet, men det är allt. 

– Jag är helt smärtfri och kan träna tung styrketräning utan problem.

Av Inger Palm


Emelie von der Burg

Ålder: 35 år.
Bor: Åkersberga.
Gör: Arbetar som veterinär på en djurklinik i Vallentuna.
Familj: Man och två små barn, en katt och en hund.
Så mår jag bra: När vi flyttade till vårt hus byggde vi om ett rum till ett gym och där tränar jag tre gånger i veckan plus att jag joggar och kör lite intervallträning.

Glyc

Glyc är en serie produkter där original är baserad på extrakt från den grönläppade musslan som odlas utanför Nya Zeelands kust. 
Studier har visat att musselextraktet har en smärtstillande effekt på artros i lederna som tros bero på det naturliga glukosaminet i musslan. Det ger även bindväven elasticitet och flexibilitet och ökad styrka åt brosk och skelett. 
Musslan innehåller även omega-3 fettsyrorna, ETA, DHA och ETA, och marint kollagen som är ett protein som är nödvändigt för bindvävens styrka och smidighet, samt vitamin C som bidrar till kollagenbildning, och som har betydelse för broskets och benstommens funktion.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinnoansikte

Boosta huden inifrån med kollagen

Hälsa

Att vilja ta hand om sig själv handlar inte om fåfänga eller att inte acceptera tidens gång. Alla åldras vi, men frågan är hur. När vi tar hand om vårt inre, då syns det i det yttre. När ålderstecknen börjar ta form i ansiktet finns det ett viktigt ämne som kan bromsa upp nedbrytningen från insidan. Har du hört talas om marint kollagen av typ 1?

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

kvinna med långt hår

Hälsan syns i ditt hår

Hälsa

Kroniska besvär och obalanser kan vara svåra att upptäcka för sjukvården. Men en bit av ditt hår kan ge svar. En hårmineralanalys läser av 36 mineraler, spårämnen och metaller i din kropp. Kurera har pratat hår och hälsa med näringsmedicinare Ulrika Sunnerheim-Dahlman som gjort tusentals analyser de senaste 20 åren.

 

Montage: kvinnlig modell och fyra brun utan sol-produkter

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Hud

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UVA-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

 

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

 

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.