Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna med hund

Foto: Photos4U

Så slapp Emelie knäsmärtan

Emelie von der Burg

Ålder: 35 år.
Bor: Åkersberga.
Gör: Arbetar som veterinär på en djurklinik i Vallentuna.
Familj: Man och två små barn, en katt och en hund.
Så mår jag bra: När vi flyttade till vårt hus byggde vi om ett rum till ett gym och där tränar jag tre gånger i veckan plus att jag joggar och kör lite intervallträning.

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

Hon minns den där olycksdagen för 15 år sedan som om det vore igår. Emelie von der Burg var i Lofsdalen på skidsemester med familjen. Det hade frusit på under natten och hon hamnade på ett ställe i backen som bara var is. Hon gled långsamt, men skidorna korsades och bindningarna löste inte ut.

Främre korsbandet och menisken trasades sönder och inför operationen bestämde kirurgen att ta bort korsbandet. Men det fungerade inte så bra. Knän utan korsband blir instabila och åker lite åt alla håll.

– Jag levde och lever fortfarande ett aktivt liv. När jag var yngre dansade jag, säger Emelie von der Burg som inte var nöjd med resultatet och uppsökte en ortoped.

 

Då beslöts att Emelie skulle få en rekonstruktion av korsbandet och en sena togs från insidan av låret för att tjäna som nytt korsband. Rehabiliteringen efter en sådan operation är lång, men Emelie var ung och är ambitiös. Efter ungefär ett år var styrka, smidighet och rörlighet tillbaka.

– Jag gick bland annat till en knäspecialist för att mitt knä skulle fungera som före skidolyckan. Jag har alltid tyckt om att träna och jag ville löpträna igen, berättar Emelie.

LÄS OCKSÅ: Grönläppad mussla minskade Ewas ledvärk efter tre veckor

Smärtan kom plötsligt
Livet återgick sakta till som det var före skidolyckan, och i det stora hela var Emelie nöjd med resultatet. Stabiliteten var tillbaka, hon kunde köra styrketräning som förut, men sprang kanske inte lika långt och hårt som tidigare.

– Jag hade inte ont, men olyckan hade skrämt mig rejält eftersom den kostat mig så mycket. Därför tog det tid innan jag vågade ställa mig på ett par skidor igen.

Emelie gjorde varje år en uppföljande enkät där hon fick svara på frågor om hur hon mådde efter operationerna. Alla svar såg i princip likadana ut år efter år. Emelie mådde bra och så trodde hon att det skulle förbli.

 

– För fyra år sedan, och bara tre veckor efter att jag svarat på det sista brevet från sjukhuset, så fick jag plötsligt smärtor i knäet. Jag hade inte gjort något, inte förändrat något och förstod ingenting, säger Emelie.

Hon är smärttålig, men försökte begränsa sig själv i sin träning, även om hon egentligen ville fortsätta som vanligt. Att styrketräna gick bra, men att löpträna, det gick bara inte längre. 

LÄS OCKSÅ: Mussla med gröna läppar befriade Merja från värken

Provade grönläppad mussla
– Jag ville inte gärna gå till en läkare eftersom man skadar knäna varje gång man går in och tittar där. Istället pratade jag med en kompis som är fysioterapeut och hoppades på att jag kunde rehabilitera mig själv, säger Emelie och fortsätter:

– Jag ville inte heller äta smärtstillande läkemedel på grund av biverkningarna utan smorde in mig med Voltaren. Och det ska man bara göra i tio dagar, sedan måste man göra ett uppehåll. Den smärtstillande gelen fungerar bra, men är ingen långsiktig lösning. Men eftersom jag har haft kronisk hälsporre som gått över av sig själv så vet jag ju att med rätt rehab kan man bli bra, och det var så jag resonerade.

Efter ungefär tre år med en kronisk smärta som gått upp och ner så var Emelie nära att kontakta en ortoped för att diskutera en ny operation – men hoppet att det skulle bli bättre utan operation levde fortfarande.

 

Och så i vintras, när Emelie besökte sin svärmor, bläddrade hon i en tidning och läste om kosttillskottet Glyc original, som innehåller grönläppad mussla. En mussla som är eftertraktad på grund av att den innehåller både glukosamin och kondroitin, ämnen som är gynnsamma vid artros. Emelie kände igen musslan från preparaten som hon i sitt yrke som veterinär rekommenderar djurägare.

– Jag brukar säga att de ska prova ge sina husdjur den grönläppade musslan. Hundar och katter har svårt att visa när de har ont så det är svårt att bedöma deras smärta. Därför är kosttillskott värda att testa, så jag tänkte att varför inte prova på min egen smärta?

LÄS OCKSÅ: Ledhjälp från havets djup

Styrketränar igen
Sagt och gjort. Emelie testade och efter en månad med den dubbla inkörningsdosen kom förändringen. 

– Det var inte slumpen. Jag gjorde ingen annan förändring än att ta tillskottet. Nu har det snart gått ett år och knäet mår utmärkt.

Emelie löptränar igen. Lugnare visserligen, hon joggar mer än springer, och inte så långt. Hon sträcker sig möjligtvis till lite intervallträning. Det knastrar och låter lite när hon böjer och belastar knäet, men det är allt. 

– Jag är helt smärtfri och kan träna tung styrketräning utan problem.

Av Inger Palm


Emelie von der Burg

Ålder: 35 år.
Bor: Åkersberga.
Gör: Arbetar som veterinär på en djurklinik i Vallentuna.
Familj: Man och två små barn, en katt och en hund.
Så mår jag bra: När vi flyttade till vårt hus byggde vi om ett rum till ett gym och där tränar jag tre gånger i veckan plus att jag joggar och kör lite intervallträning.

Glyc

Glyc är en serie produkter där original är baserad på extrakt från den grönläppade musslan som odlas utanför Nya Zeelands kust. 
Studier har visat att musselextraktet har en smärtstillande effekt på artros i lederna som tros bero på det naturliga glukosaminet i musslan. Det ger även bindväven elasticitet och flexibilitet och ökad styrka åt brosk och skelett. 
Musslan innehåller även omega-3 fettsyrorna, ETA, DHA och ETA, och marint kollagen som är ett protein som är nödvändigt för bindvävens styrka och smidighet, samt vitamin C som bidrar till kollagenbildning, och som har betydelse för broskets och benstommens funktion.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?