Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna på häst

Foto: Photos4U

Så slapp hon värk i hallux valgus-tån

Johanna Bergqvist

Ålder: 40 år.
Bor: Stureby, utanför Stockholm.
Yrke: IT-analytiker.
Familj: Sambo Johan, dotter Matilda 2,5 år och hästen Daddy.
Så mår jag bra: När jag umgås med familj och vänner – eller i corona-tider att umgås med familjen och prata i telefon med vänner. Koppla av med en bok. Vara ute i naturen med hästen.

Johanna skadade foten i en olycka på motocrosscykeln för drygt tio år sedan. Förra sommaren opererade hon hallux valgus – på båda fötterna. När värken inte ville ge med sig provade hon ett tillskott med gurkmeja. På bara några dagar försvann smärtan.

Johanna Bergqvist fyllde 40 år i december. Hon har tävlat i enduro och motocross, men har idag bytt alla dessa hästkrafter mot en enda, en dressyrhäst som hon rider flera gånger i veckan.

 Det var under en träning på motocrosscykeln som Johanna väjde för en annan förare – och skadade foten.

 

– Jag kom över ett krön, såg att någon ramlat och gjorde en snabb undanmanöver. Då körde jag själv omkull och fick crossen på vänster fot. Jag bröt inget, men tåleden tänjdes ut och efter den olyckan har jag varit stel i foten, berättar Johanna.

Sedan dottern föddes 2018 har Johanna fått rejäla problem med fötterna. Smärtan kom direkt när hon vaknade och förvärrades när hon gick. Hon konstaterade själv att hon hade hallux valgus på båda fötterna och motsvarande – en så kallad skräddarknuta, på lilltå-sidan.

– Jag tänkte hela tiden att det skulle bli bättre av sig självt med tiden, men insåg till sist att det var ohållbart. I slutet av 2019 sökte jag hjälp inom vården. En röntgen visade att jag mycket riktigt hade hallux valgus och skräddarknuta på båda fötterna. Dessutom hade jag fått artros på vänster stortåled, troligen på grund av den gamla crossskadan. 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta gurkmeja

Dags för operation
Första steget var att prova iläggssula men dessa var helt verkningslösa. Efter ett antal månader fick hon remiss till läkare som rekommenderade operation.

Läkaren berättade för Johanna att operationen innebär att man sågar av benet ovanför ledhuvudet och flyttar ledhuvudet en bit mot den andra tån. I detta nya, och smalare, läge får benet läka fast. På stortåsidan ska ledhuvudet fixeras med en skruv och på lilltåsidan med ett stift.

Efter operationen skulle foten ha ett stadigt förband och Johanna fick inte belasta framdelen av foten förrän stiftet på lilltå-sidan tagits ut efter fyra veckor. Under denna tid skulle foten också hållas torr. Hon fick börja rörelseträna, men att hoppa och springa var inte tillåtet förrän efter ytterligare tre månader. 

 

– Det går ju inte att ta hand om en häst och en liten två-åring när man inte får belasta framdelen av foten. Att lösa fyra veckor på sommaren fick bara gå, något måste ju göras eftersom jag hade så ont, men att få ytterligare en konvalescens efter tre månader när den första foten var läkt kändes som en omöjlighet, säger Johanna.

Hon ville därför göra operationerna på båda fötterna inom så kort tid som möjligt.  

Läkaren ville inte genomföra alla fyra operationerna på en gång, men gick till slut med på att börja med vänster fot, som var värst och ta den högra foten veckan senare. 

LÄS OCKSÅ: Gurkmeja gav effekt mot Alzheimers

Smärtan försvann med gurkmeja
– Konvalescensen efter operationen gick bra, första tiden var jag väldigt svullen och hade svårt att gå eftersom båda fötterna var i paket men det löste sig genom att min sambo fick dra stora lasset med vår dotter och jag fick hjälp med hästen. Gick jag för mycket straffade det sig direkt och fötterna svullnade rejält. Men det kändes ganska snart bättre.  När skruvarna togs ut var det en befrielse. Äntligen klart!

Till Johannas besvikelse började vänsterfoten snart göra sig påmind igen. Efter en kort smärtfri period började hon få väldigt ont, vissa dagar så illa att hon inte kunde gå ordentligt. När hon påtalade detta för en av tjejerna som hjälpte henne med hästen kom de båda på idén att testa ett tillskott med gurkmeja för att se om det kunde lindra inflammationen i stortåleden.

– Jag började med en tablett men märkte ingen förbättring. Efter några dagar gick jag upp på dubbel dos och då försvann smärtan ganska omgående. Jag gick ner till en tablett igen och klarade mig på det. Smärtan var borta! I början märktes det direkt om jag glömt att ta tabletten, då återkom smärtan. Lyckligtvis försvann den till dagen efter om jag tog tabletten på kvällen. Numera kan jag vara utan flera dagar utan att det märks, men jag tar en tablett om jag gjort något speciellt eller om jag börjar känna av stortån igen. 

 

– Det var en aha-upplevelse när jag för någon vecka sedan lekte och hoppade med min dotter och insåg att jag inte gjort det på flera år! 

LÄS OCKSÅ: 15 intressanta fakta om gurkmeja

Antiinflammatorisk krydda
Inom indisk läkekonst, ayurveda, och kinesisk medicin har gurkmeja använts i flera tusen år. Kryddan tillhör ingefärsväxterna och på grund av sina inflammationshämmande egenskaper har den varit en del av den dagliga kosten i Asien.

Gurkmeja i maten kan bidra till att förbättra matsmältningen och ge en längre mättnadskänsla, men det är viktigt att känna till att det är en väsentlig skillnad mellan att krydda maten med gurkmeja och att ta en tablett som innehållet ett koncentat av det verksamma ämnet curcumin. En pågående inflammation kräver större doser för att lägga sig.

Av Inger Palm


Johanna Bergqvist

Ålder: 40 år.
Bor: Stureby, utanför Stockholm.
Yrke: IT-analytiker.
Familj: Sambo Johan, dotter Matilda 2,5 år och hästen Daddy.
Så mår jag bra: När jag umgås med familj och vänner – eller i corona-tider att umgås med familjen och prata i telefon med vänner. Koppla av med en bok. Vara ute i naturen med hästen.

Gurkmeja

Vanlig gurkmeja består till fem procent av den verksamma substansen curcumin, som är en kraftfull antioxidant och det som ger den antiinflammatoriska effekten. 

I dag finns det över 14 500 vetenskapliga studier på just curcumin, en del av dessa har visat att curcumin har en effekt som bland annat liknar kortison. Antioxidanten curcumin skyddar mot fria radikaler, som kan skada viktiga molekyler och celler i kroppen. 

Ett kosttillskott med gurkmeja, som Better Yous gurkmejaextrakt, som Johanna tar, innehåller 80 procent curcumin. Förutom att curcumin motverkar inflammation så hämmar det även så kallade cox-2 gener, det vill säga att det förhindrar att cox-2 proteinet bildas. Curcumin hämmar även cellernas utsöndring av en signalmolekyl som är central vid inflammatoriska processer.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.