Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Man i kostym

Foto: Ateljé Photos 4U

Så slapp Magnus biverkningar från statiner

Magnus Nibelius

Ålder: 47 år.
Bor: Tungelsta.
Gör: Rådgivare inom fastighets- och bolagstransaktioner.
Familj: Fru och två barn.
Så mår jag bra: Tycker om att motionera några gånger i veckan. Cykel, löpning och styrketräning

Magnus Nibelius var bara 33 år när han vid en hälsokontroll fick veta att hans kolesterolvärde var alldeles för högt. Han ordinerades kolesterolsänkande statiner, men medicinerna gav smärtsamma biverkningar. När han började ta Q10 upphörde bieffekterna av läkemedlet.

Han levde hälsosamt, var noga med kosten och tränade flera dagar i veckan. Ändå fick Magnus Nibelius, idag 47 år, vid en hälsounderökning 2007, reda på att han hade höga kolesterolvärden. 

– Jag mådde inte dåligt på något sätt, utan blev mest förvånad över att jag som 33-åring hade så höga kolesterolvärden att jag var tvungen att ta medicin för att få tillbaka normala värden, säger Magnus.

 

Han ordinerades statiner, kolesterolläkemedel som är känt för att kunna orsaka otrevliga biverkningar. Ganska snart efter att Magnus börjat med medicinen kom dessa symtom. Han blev trött, fick värk i musklerna som övergick i smärta. Då började han själv söka på nätet efter information om förhöjt kolesterol och om de läkemedel han fick.

– Jag läste bland annat att det var väldigt vanligt att få svåra biverkningar av statiner, vilket också medförde att många slutade med medicinerna. Slutar man med läkemedlet så upphör biverkningarna, och man mår bättre. Men då kommer ju värdena med största sannolikhet att gå upp igen, och det blev ett dilemma för mig, berättar Magnus Nibelius.

LÄS OCKSÅ: För 2,5 miljarder år sedan förändrade Q10 livet på jorden

Trånga och stela blodkärl

Har du har höga halter av det skadliga LDL-kolesterolet i blodet kan det med tiden leda till åderförfettning, vilket innebär att blodfetter lagrats i kärlens väggar. Det gör att kärlen blir trånga och stela. På sikt kan blodkärlen täppas till vilket kan ge hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och kärlkramp.

– Jag slutade faktiskt med medicinen under en period, och blev fri från smärtorna i kroppen, men insåg att jag var tvungen att fortsätta med statinerna eftersom mina värden var så pass höga, säger Magnus Nibelius.

Till slut gav hans letande resultat. Magnus fick kontakt med läkaren Uffe Ravnskov som bland annat skrivit boken Hur kolesterolmyten hålls vid liv, en bok som debatterade om högt kolesterol verkligen är farligt och hetsen runt att sänka värdena med medicin.

 

– Jag blev rekommenderad att börja med kosttillskottet Q10 och att ta 100 milligram tre gånger per dag, för det skulle minska biverkningarna av statinerna, berättar Magnus Nibelius.

LÄS OCKSÅ: Håll energin uppe – med Q10

Q10 ett livsviktigt ämne

Coenzym Q10 är ett kroppseget ämne, och bildas naturligt i kroppen, men vi får också i oss Q10 via maten. Det behövs i alla levande celler och är centralt för cellernas energiproduktion. Q10 är viktigt för hjärtat, behövs för immunförsvaret och vid muskelarbete. Q10 är också en kraftig antioxidant som krävs för att kroppen ska klara av belastning utifrån som kan vara orsakat av stress eller sjukdomar. Den kroppsegna produktionen minskar dock i takt med att vi blir äldre. De som röker, tränar hårt eller tar statiner har en förhöjd risk att få brist på Q10.  Patienter med svårare hjärtskador har nästan alltid ett betydligt mindre förråd av Q10 i kroppen.

Kroppen producerar Q10 och kolesterol från samma bas, och är i huvudsak gjorda av samma organiska förening. Eftersom den biokemiska vägen delas av de båda ämnena påverkar en blockering av kolesterolproduktionen också nivåerna av Q10. Störningen av kroppens Q10-syntes är en av de saker som forskare är intresserade av att undersöka, och flera studier har undersökt effekten av att tillföra tillskott för att kompensera för den här utarmningen.

LÄS OCKSÅ: Q10 minskar depressionssymtom hos fibromyalgipatienter

Märkte skillnad med en gång

– Direkt jag började med Q10 märkte jag skillnad. Det första var att jag fick tillbaka ork och energi. Med tiden försvann också muskelsmärtorna.

– Jag tog också kontakt med en docent på Södersjukhuset som gjorde en ärftlighetsutredning på mina förhöjda kolesterolvärden. Det resulterade i att jag fick en annan medicin. Eftersom mina värden är så pass höga så fungerar inte livsstilsförändringar, och då måste jag ju fortsätta äta medicin, men när jag tar Q10 så har jag varken höga värden eller biverkningar, säger Magnus Nibelius som tagit denna kombination i snart 13 år.

 

Det gick ett år mellan den första statinen och den första Q10 kapseln. Under det året kunde Magnus inte träna på grund av muskelsmärtor.

– Mina kärl röntgades och visade inga förträngningar. Det var alltså en konsekvens av mina ärvda gener som orsakade mitt ovanligt höga kolesterolvärde.

Han går på hälsoundersökning varje år och träffar samma läkare för att hålla koll på kolesterolvärdet. Träna kan han göra som förut.

– Jag är ingen extrem motionär. Det blir mest löpträning, cykel på sommaren och gymmet. Jag går faktiskt mycket och kan se på stegräknaren att det blir ett snitt på 10 000 steg per dag.

Av Inger Palm


Magnus Nibelius

Ålder: 47 år.
Bor: Tungelsta.
Gör: Rådgivare inom fastighets- och bolagstransaktioner.
Familj: Fru och två barn.
Så mår jag bra: Tycker om att motionera några gånger i veckan. Cykel, löpning och styrketräning

Hjärtmedicinen Q10

Den som äter kolesterolsänkande statiner kan halvera sin mängd Q10 i blodet på bara en månads tid. Studier har visat att statiner hämmar både den egna produktionen samt upptaget av Q10. De vanligaste biverkningarna av statinbehandling är trötthet och muskelsvaghet vilket även är symtom på låg Q10-nivå. 

Kroppens egen produktion av Q10 avtar redan runt 25 år, och i 40-årsåldern är bristen så pass stor att vi kan uppleva trötthet och är minder stresståliga. Med stigande ålder ökar därför behovet av ett extra tillskott.

Studier har visat att hårt fysiskt arbete påverkar kroppens Q10-nivåer. Vid till exempel intensiv träning förbrukas stora mängder Q10 i musklerna. Brist på Q10 kan orsaka muskelsvaghet och såväl fysisk som psykisk utmattning.

KiSel-10-studien

KiSel-10 är en svensk studie som analyserade effekterna av tillskott med selen och Q10. Forskarna fann att en kombination av dessa två ämnen var fördelaktig för äldre. 

Dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar minskade dramatiskt hos de som fick selen-Q10-tillskottet. Slutsatsen forskarna drog var att om vi har brist på selen och Q10 och återställer den balansen kommer vi att må bättre. Vi kommer att ha större motstånd mot sjukdomar och vi kommer att leva längre.

De två aktiva substanser som användes i detta forskningsprojekt (som publicerades i the International Journal of Cardiology) var Pharma Nords Bio-Qinon Q10 och SelenoPrecise.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

man som tittar ini kylskåpet

Frukt och grönt främjar god hjärnhälsa

Hälsa

Vill du behålla din skärpa när du blir äldre kan det vara en god idé att satsa på att få plats med lite mer grönsaker på tallriken redan nu. En amerikansk studie visade att män som åt frukt och grönt hade färre tecken på försämring av den kognitiva förmågan än de som åt mindre grönt.

mejerivaror

Mejerifett verkar inte påverka hjärthälsan

Forskning

Länge har det diskuterats om mejerifetter är bra eller dåliga för kroppen. Nu redovisar svenska forskare en data där de analyserat 4 150 60-åringars blodprover. Studien visade att de som hade ett högt intag av mejerifett i sitt blod hade lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.

glad kvinna i höstskog

Magnesium ger bättre upptag av D-vitamin

Hälsa

D-vitamin lagras i kroppens fettvävnad under soliga dagar, men efter höstdagjämningen står solen för lågt för att vi ska kunna tillgodogöra oss D-vitamin från solen. Mitt i vintern kan därför dina lager av D-vitamin vara relativt tomma. Då kan det vara viktigt att komplettera kosten med ett kosttillskott, och om du ser till att fylla på depåerna av magnesium – ja, då blir ditt D-vitamintillskott ännu effektivare. Det visar en nyligen gjord studie.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

 

Kvinna sover på rygg

5 hälsofördelar med att sova på rygg

Naturlig hälsa

Sover du på sidan, mage eller rygg? Din sovställning kan faktiskt påverka såväl hälsa som sömnkvalitet. Att sova på rygg är inte lika vanligt bland vuxna som att sova på sidan. Det kan visserligen orsaka snarkning, men i gengäld ge flera positiva effekter – som minskad risk för ryggvärk och rynkor!

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

 

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

 

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

 

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

 

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.