Annons
Annons

Så slapp Magnus biverkningar från statiner

Magnus Nibelius var bara 33 år när han vid en hälsokontroll fick veta att hans kolesterolvärde var alldeles för högt. Han ordinerades kolesterolsänkande statiner, men medicinerna gav smärtsamma biverkningar. När han började ta Q10 upphörde bieffekterna av läkemedlet.

Inger Palm

27 september, 2021
Så slapp Magnus biverkningar från statiner
Dela inlägget

Magnus Nibelius var bara 33 år när han vid en hälsokontroll fick veta att hans kolesterolvärde var alldeles för högt. Han ordinerades kolesterolsänkande statiner, men medicinerna gav smärtsamma biverkningar. När han började ta Q10 upphörde bieffekterna av läkemedlet.

Han levde hälsosamt, var noga med kosten och tränade flera dagar i veckan. Ändå fick Magnus Nibelius, idag 47 år, vid en hälsounderökning 2007, reda på att han hade höga kolesterolvärden.

– Jag mådde inte dåligt på något sätt, utan blev mest förvånad över att jag som 33-åring hade så höga kolesterolvärden att jag var tvungen att ta medicin för att få tillbaka normala värden, säger Magnus.

Han ordinerades statiner, kolesterolläkemedel som är känt för att kunna orsaka otrevliga biverkningar. Ganska snart efter att Magnus börjat med medicinen kom dessa symtom. Han blev trött, fick värk i musklerna som övergick i smärta. Då började han själv söka på nätet efter information om förhöjt kolesterol och om de läkemedel han fick.

– Jag läste bland annat att det var väldigt vanligt att få svåra biverkningar av statiner, vilket också medförde att många slutade med medicinerna. Slutar man med läkemedlet så upphör biverkningarna, och man mår bättre. Men då kommer ju värdena med största sannolikhet att gå upp igen, och det blev ett dilemma för mig, berättar Magnus Nibelius.

LÄS OCKSÅ: För 2,5 miljarder år sedan förändrade Q10 livet på jorden

Trånga och stela blodkärl

Har du har höga halter av det skadliga LDL-kolesterolet i blodet kan det med tiden leda till åderförfettning, vilket innebär att blodfetter lagrats i kärlens väggar. Det gör att kärlen blir trånga och stela. På sikt kan blodkärlen täppas till vilket kan ge hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och kärlkramp.

– Jag slutade faktiskt med medicinen under en period, och blev fri från smärtorna i kroppen, men insåg att jag var tvungen att fortsätta med statinerna eftersom mina värden var så pass höga, säger Magnus Nibelius.

Till slut gav hans letande resultat. Magnus fick kontakt med läkaren Uffe Ravnskov som bland annat skrivit boken Hur kolesterolmyten hålls vid liv, en bok som debatterade om högt kolesterol verkligen är farligt och hetsen runt att sänka värdena med medicin.

– Jag blev rekommenderad att börja med kosttillskottet Q10 och att ta 100 milligram tre gånger per dag, för det skulle minska biverkningarna av statinerna, berättar Magnus Nibelius.

LÄS OCKSÅ: Håll energin uppe – med Q10

Q10 ett livsviktigt ämne

Coenzym Q10 är ett kroppseget ämne, och bildas naturligt i kroppen, men vi får också i oss Q10 via maten. Det behövs i alla levande celler och är centralt för cellernas energiproduktion. Q10 är viktigt för hjärtat, behövs för immunförsvaret och vid muskelarbete. Q10 är också en kraftig antioxidant som krävs för att kroppen ska klara av belastning utifrån som kan vara orsakat av stress eller sjukdomar. Den kroppsegna produktionen minskar dock i takt med att vi blir äldre. De som röker, tränar hårt eller tar statiner har en förhöjd risk att få brist på Q10. Patienter med svårare hjärtskador har nästan alltid ett betydligt mindre förråd av Q10 i kroppen.

Kroppen producerar Q10 och kolesterol från samma bas, och är i huvudsak gjorda av samma organiska förening. Eftersom den biokemiska vägen delas av de båda ämnena påverkar en blockering av kolesterolproduktionen också nivåerna av Q10. Störningen av kroppens Q10-syntes är en av de saker som forskare är intresserade av att undersöka, och flera studier har undersökt effekten av att tillföra tillskott för att kompensera för den här utarmningen.

LÄS OCKSÅ: Q10 minskar depressionssymtom hos fibromyalgipatienter

Märkte skillnad med en gång

– Direkt jag började med Q10 märkte jag skillnad. Det första var att jag fick tillbaka ork och energi. Med tiden försvann också muskelsmärtorna.

– Jag tog också kontakt med en docent på Södersjukhuset som gjorde en ärftlighetsutredning på mina förhöjda kolesterolvärden. Det resulterade i att jag fick en annan medicin. Eftersom mina värden är så pass höga så fungerar inte livsstilsförändringar, och då måste jag ju fortsätta äta medicin, men när jag tar Q10 så har jag varken höga värden eller biverkningar, säger Magnus Nibelius som tagit denna kombination i snart 13 år.

Det gick ett år mellan den första statinen och den första Q10 kapseln. Under det året kunde Magnus inte träna på grund av muskelsmärtor.

– Mina kärl röntgades och visade inga förträngningar. Det var alltså en konsekvens av mina ärvda gener som orsakade mitt ovanligt höga kolesterolvärde.

Han går på hälsoundersökning varje år och träffar samma läkare för att hålla koll på kolesterolvärdet. Träna kan han göra som förut.

– Jag är ingen extrem motionär. Det blir mest löpträning, cykel på sommaren och gymmet. Jag går faktiskt mycket och kan se på stegräknaren att det blir ett snitt på 10 000 steg per dag.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Magnus Nibelius

Ålder: 47 år.
Bor: Tungelsta.
Gör: Rådgivare inom fastighets- och bolagstransaktioner.
Familj: Fru och två barn.
Så mår jag bra: Tycker om att motionera några gånger i veckan. Cykel, löpning och styrketräning

Hjärtmedicinen Q10

Den som äter kolesterolsänkande statiner kan halvera sin mängd Q10 i blodet på bara en månads tid. Studier har visat att statiner hämmar både den egna produktionen samt upptaget av Q10. De vanligaste biverkningarna av statinbehandling är trötthet och muskelsvaghet vilket även är symtom på låg Q10-nivå.

Kroppens egen produktion av Q10 avtar redan runt 25 år, och i 40-årsåldern är bristen så pass stor att vi kan uppleva trötthet och är minder stresståliga. Med stigande ålder ökar därför behovet av ett extra tillskott.

Studier har visat att hårt fysiskt arbete påverkar kroppens Q10-nivåer. Vid till exempel intensiv träning förbrukas stora mängder Q10 i musklerna. Brist på Q10 kan orsaka muskelsvaghet och såväl fysisk som psykisk utmattning.

KiSel-10-studien

KiSel-10 är en svensk studie som analyserade effekterna av tillskott med selen och Q10. Forskarna fann att en kombination av dessa två ämnen var fördelaktig för äldre.

Dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar minskade dramatiskt hos de som fick selen-Q10-tillskottet. Slutsatsen forskarna drog var att om vi har brist på selen och Q10 och återställer den balansen kommer vi att må bättre. Vi kommer att ha större motstånd mot sjukdomar och vi kommer att leva längre.

De två aktiva substanser som användes i detta forskningsprojekt (som publicerades i the International Journal of Cardiology) var Pharma Nords Bio-Qinon Q10 och SelenoPrecise.

Annons
Annons