stressad kvinna

Slösar du på hjärnans energi – 11 saker du inte ska göra

Hög puls och hundratals stressande tankar som skenar – redan innan första fikarasten.
Hjälp istället din hjärna att ta kontroll och skapa rätt fokus.
Här är motivationskonsulten Anna Zetterbergs råd hur du ska - och inte ska göra.

Inkorgen svämmar över av e-post, du jobbar utan paus och telefonen ringer stup i kvarten – och du vill hinna göra allt, gärna samtidigt utan någon inbördes ordning.

 

LÄS OCKSÅ: Träning gör dig stresstålig

Hushålla med vår energi
Det här riskerar att tömma din hjärnbarkskraft på nolltid, enligt motivationskonsulten Anna Zetterberg.

Hon är aktuell med boken ”Stressa hjärna – gör stressen till en positiv kraft” och berättar att vi behöver bli medvetna om vad som stressar oss och på så sätt lära oss att hushålla med vår energi.
– För de allra flesta handlar det om en god planering så att vi slipper ha allt i huvudet. Det ger oss möjlighet att kunna fokusera på en sak i taget, säger hon.

LÄS OCKSÅ: 3 tips för att bli mer stresstålig

Träna hjärnan
Och precis som vi kan träna upp styrkan och kapaciteten på våra muskler och vår kondition kan vi också träna hjärnan.

Motivationskonsulten Anna Zetterberg

Foto: Åsa Siller

Det handlar om att repetitivt utföra en, från början ovan, handling tills den blir en vana, menar Anna Zetterberg.
– Det här kräver ansträngning och ett målinriktat fokus. Vi behöver stanna upp och ge utrymme för ostördhet så att vi kan tänka efter vad vi egentligen behöver göra för att bli nöjda med oss själva i olika perspektiv.

 

Så slösar du på hjärnans energi

• Jobba gränslöst.
• Var alltid tillgänglig och hjälp alltid alla andra innan du hjälper dig själv.
• Kom oförberedd till ett arbetspass och gör ”så mycket du hinner”.
• Beta av från en att göra-lista utan prioriteringsordning.
• Börja alltid med att kolla mejlen.
• Multitaska. För varje avbrott tar det uppemot en kvart att återgå till sin ursprungliga arbetstakt.
• Kör på så gott du kan hela tiden utan att stanna upp och reflektera.
• Skjut på beslut, lägg saker åt sidan och markera meddelanden som olästa.
• Sprid ut dina påminnelser.
• Skippa paus, jobba länge på dagarna och jobba gärna helgen också.
• Slarva med kost, sömn och träning.

LÄS OCKSÅ: 9 tecken på att du är på väg in i väggen

Gör istället så här

• Skapa rutin för att tänka efter innan och gör upp en prioriterad plan för en ny dag, eller ett nytt arbetspass.
• Inse och acceptera att prioritera innefattar att medvetet välja och, det vi har svårt för, välja bort.
• Skapa ett konkret delmål för den lilla stunden du ska fokusera i stället för att jobba på så gott du kan mot ett fluffigt och otydligt mål.
• Träna din disciplin i att hålla kvar fokus på en sak i taget. För att underlätta detta behöver vi minimera distraktioner i den mån vi kan. Stäng av aviseringar om nya meddelanden, skapa lugn runt omkring dig och goda rutiner för att frigöra huvudet från stressorer som skapar distraktioner eller tankar som stör.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Anders lyckades sluta snusa – nu vill han hjälpa andra

Mental hälsa

Att sluta snusa kan vara svårt, det vet Anders Åkerman som försökte ett otal gånger innan han slutligen lyckades. Då genom att bokstavligen tänka om helt. Med hjälp av KBT och den egenutvecklade metoden NJUT skiftade han fokus till vinsterna med att sluta – då vände det. Med boken "Snusfri" vill han nu hjälpa andra.

sanna ehdin

Sanna Ehdin: Antioxidanter är inte farligt vid cancer

Debatt

Professor Martin Bergö varnade i måndags i Studio P1 för ”ingefära, gurkmeja – den där shotskulturen. Han påstod att "ju mer mat av detta man äter desto större är risken att man skyddar en tumörcell inne i kroppen – som du ännu inte upptäckt”. Han hävdade vidare att ”vi vet tydligt att tumörer mår bra om man ger dem antioxidanter, varvid tumören tillväxer fortare och sprider sig fortare.” Bergö stöder detta på deras nya studier publicerad i prestigefyllda journalen Cell – men stämmer detta verkligen, frågar sig immunologen, forskaren och författaren Sanna Ehdin? Professor Per-Arne Öckerman menar att Bergös forskning om antioxidanter och cancer är ”ovetenskaplig med oetiska slutsatser”. Andra näringsexperter varnar för hans slutsatser.

 

Naturliga ämnen håller hjärtat i form

Forskning

1,8 miljoner svenskar har någon form av hjärt- kärlsjukdom. Det är vår vanligaste dödsorsak, fyra dödsfall av tio beror på hjärt- kärlproblem. Men bättre diagnoser och behandlingar räddar liv. Är forskarna på rätt spår kan dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar komma att halveras. Åtminstone om man får tro KiSel-10-studien som visade att Q10 i kombination med selen kunde minska dödligheten med hela 54 procent.

Är det riskfritt att använda deodorant med aluminiumklorid?

Hud

Aluminiumklorid skyddar dig från att svettas under armarna – men det är inte helt riskfritt. Förutom att det kan orsaka klåda, eksem och andra hudirritationer misstänks aluminiumklorid kunna öka risken för sjukdomar som bröstcancer och Alzheimer. Ett miljövänligt alternativ är ett klokare val.

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Naturlig hälsa

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran. – Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

 

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

 

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.