Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Stärk immunförsvaret med hjälp av naturens apotek

Vinter, snuva, förkylning och influensa har varit synonymt sedan tidernas begynnelse. Och naturligtvis fanns det bot att få långt innan våra moderna mediciner uppfanns. Svampar, rötter, blommor, blad och bär är stommen i naturens apotek för en hälsosam vinter – här är några som du kanske inte kände till tidigare.

Andrografis
Denna bitterörternas bitterört kallas även ”king of bitters” och är en populär medicinalväxt från Asien. Där används den bland annat för att motverka influensa och lindra förkylningssymtom som feber och halsont, då den anses ha en stödjande effekt på immunförsvaret. Växten sägs även hjälpa vid matsmältningsbesvär.

Astralagus
Astralagus membranaceus är den främsta energiboosten i det asiatiska medicinskåpet. På mandarin heter den Huang Qi, på svenska mjölkvicker, och växer vilt i stora delar av Kina. Qi är också ordet för energi. I traditionell kinesisk medicin har roten, den enda del av växten som används, nyttjats som allmänt stärkande mot trötthet, magproblem och vid infektioner. Örten är en adaptogen. 

 

Fläderbär
Fläderbär är rika på antioxidanten quercetin som sägs ha både antiinflammatoriska och antihistaminliknande egenskaper. Finns bland annat som välsmakande sirap och anses hjälpa vid influensasymtom, samt lindra vid hosta och bihålebesvär. Fläderbär lär ha hört till Hippokrates favoritörter på grund av sina många användningsområden.

LÄS OCKSÅ: Växtbaserad mat smart för både kropp och hjärna

Helig basilika
Té av basilika kan vara till hjälp vid infektionssjukdomar och anses exempelvis lindra vid feber. Den populära kryddörten sägs ge stöd åt binjurarna och anses på så sätt även indirekt stötta immunförsvaret. Brygg té på torkad basilika, eller prova tépåsar med flera sorters basilika och avnjut när det svalnat något. Använd även gärna den färska kryddan i matlagningen.

Oregano
Oregano kallas även naturens egen antibiotika. Förutom att vara rik på näringsämnen som vitaminerna  A, C, E och K sägs den omtyckta pizzakryddan ha flera immunstödjande egenskaper som att vara antiinflammatorisk, antiviral och bakteriedödande. Förutom att vara en smakförhöjare av rang anses oregano även bita på riktigt tuffa bakterier.

Pau d’arco
Pau d’arco är bark från trädet med samma namn. Té eller tinktur gjord på barken anses vara virus-, bakterie-, svamp- och parasithämmand samt att det sägs stärka immunförsvaret. Det påstås även ha en stimulerande effekt på mjälten. Teet kokas i cirka 20 minuter varefter barken som ger ett te med en djupt roströd färg silas av, två koppar om dagen anses lagom.

 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta ingefära

Ginseng
Den energigivande adaptogenen ginseng sägs även stärka immunförsvaret genom att öka interferon. Många tar ginseng för att känna sig piggare och orka mer, men det kan alltså också vara bra i förkylningstider för att stärka kroppens fösvar mot virus. Ginseng härstammar från Asien där den ibland kallas för ”livets rot”.

Olivblad
Inom folkmedicinen har olivträdets blad flitigt använts för att bota inflammationer och sänka feber. Olivblad innehåller polyfenoler, varav det viktigaste är oleuropein som i studier visat sig hämma flera vanliga förkylningsvirus. Olivbladsextrakt kan användas i såväl förebyggande syfte som när infektionen redan har brutit ut och man vill bli av med den snabbt. Det har dessutom en stärkande effekt på immunförsvaret.

Ingefära
En av naturens mest mångsidiga medicinalväxter. Vanlig inom folkmedicinen som lindring vid förkylning och hosta. Ingefära lindrar även vid illamående. Används som krydda i maten, men du kan även göra en brygd genom att slå kokande vatten över några skivor av roten. Njut gärna med citron och honung (tänk då på att honungen inte ska bli för varm). Finns även som tinktur. 

 

LÄS OCKSÅ: Krydda din hälsa med vitlök

Vitlök
Vitlök är rik på antioxidanter och anses ha både antibakteriella och antivirala egenskaper, vilket gör den särskilt populär i förkylningstider. Krydda din mat med vitlök, extra effektiv är den om den är rå, då de aktiva ämnena kan påverkas vid uppvärmning. Alla är emellertid inte lika förtjusta i att lukta starkt av vitlök, då kan det vara bra att istället välja att inta vitlöken i form av kapslar.

Lakrits
Lakrits anses vara rena mirakelkuren och sägs vara bra för en rad besvär. Denna rot anses stödja binjurarna – bra eftersom  stress påverkar immunförsvaret negativt. Genom att stärka kroppens förmåga att handskas med stress stöttas även immunförsvaret indirekt. Lakrits sägs även verka mer direkt genom att stödja kroppens försvar mot virus.

Maitake
Läkesvamp och adaptogen som växer främst i Japan och Nordamerika, men kan även förekomma i södra Sverige. I Japan är den både en populär matsvamp, och medicin. Den innehåller ett ämne som har en blodsockerreglerande effekt. Svampen är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter som kan verka antiinflammatoriskt. Den sägs bidra till att balansera immunsystemet och anses ha kolesterol-sänkande egenskaper.

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

händer knäpper byxor

Låt bitterörter lugna magen

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

 

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.