Stärk immunförsvaret med hjälp av naturens apotek

Vinter, snuva, förkylning och influensa har varit synonymt sedan tidernas begynnelse. Och naturligtvis fanns det bot att få långt innan våra moderna mediciner uppfanns. Svampar, rötter, blommor, blad och bär är stommen i naturens apotek för en hälsosam vinter – här är några som du kanske inte kände till tidigare.

Andrografis
Denna bitterörternas bitterört kallas även ”king of bitters” och är en populär medicinalväxt från Asien. Där används den bland annat för att motverka influensa och lindra förkylningssymtom som feber och halsont, då den anses ha en stödjande effekt på immunförsvaret. Växten sägs även hjälpa vid matsmältningsbesvär.

Astralagus
Astralagus membranaceus är den främsta energiboosten i det asiatiska medicinskåpet. På mandarin heter den Huang Qi, på svenska mjölkvicker, och växer vilt i stora delar av Kina. Qi är också ordet för energi. I traditionell kinesisk medicin har roten, den enda del av växten som används, nyttjats som allmänt stärkande mot trötthet, magproblem och vid infektioner. Örten är en adaptogen. 

 

Fläderbär
Fläderbär är rika på antioxidanten quercetin som sägs ha både antiinflammatoriska och antihistaminliknande egenskaper. Finns bland annat som välsmakande sirap och anses hjälpa vid influensasymtom, samt lindra vid hosta och bihålebesvär. Fläderbär lär ha hört till Hippokrates favoritörter på grund av sina många användningsområden.

LÄS OCKSÅ: Växtbaserad mat smart för både kropp och hjärna

Helig basilika
Té av basilika kan vara till hjälp vid infektionssjukdomar och anses exempelvis lindra vid feber. Den populära kryddörten sägs ge stöd åt binjurarna och anses på så sätt även indirekt stötta immunförsvaret. Brygg té på torkad basilika, eller prova tépåsar med flera sorters basilika och avnjut när det svalnat något. Använd även gärna den färska kryddan i matlagningen.

Oregano
Oregano kallas även naturens egen antibiotika. Förutom att vara rik på näringsämnen som vitaminerna  A, C, E och K sägs den omtyckta pizzakryddan ha flera immunstödjande egenskaper som att vara antiinflammatorisk, antiviral och bakteriedödande. Förutom att vara en smakförhöjare av rang anses oregano även bita på riktigt tuffa bakterier.

Pau d’arco
Pau d’arco är bark från trädet med samma namn. Té eller tinktur gjord på barken anses vara virus-, bakterie-, svamp- och parasithämmand samt att det sägs stärka immunförsvaret. Det påstås även ha en stimulerande effekt på mjälten. Teet kokas i cirka 20 minuter varefter barken som ger ett te med en djupt roströd färg silas av, två koppar om dagen anses lagom.

 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta ingefära

Ginseng
Den energigivande adaptogenen ginseng sägs även stärka immunförsvaret genom att öka interferon. Många tar ginseng för att känna sig piggare och orka mer, men det kan alltså också vara bra i förkylningstider för att stärka kroppens fösvar mot virus. Ginseng härstammar från Asien där den ibland kallas för ”livets rot”.

Olivblad
Inom folkmedicinen har olivträdets blad flitigt använts för att bota inflammationer och sänka feber. Olivblad innehåller polyfenoler, varav det viktigaste är oleuropein som i studier visat sig hämma flera vanliga förkylningsvirus. Olivbladsextrakt kan användas i såväl förebyggande syfte som när infektionen redan har brutit ut och man vill bli av med den snabbt. Det har dessutom en stärkande effekt på immunförsvaret.

Ingefära
En av naturens mest mångsidiga medicinalväxter. Vanlig inom folkmedicinen som lindring vid förkylning och hosta. Ingefära lindrar även vid illamående. Används som krydda i maten, men du kan även göra en brygd genom att slå kokande vatten över några skivor av roten. Njut gärna med citron och honung (tänk då på att honungen inte ska bli för varm). Finns även som tinktur. 

 

LÄS OCKSÅ: Krydda din hälsa med vitlök

Vitlök
Vitlök är rik på antioxidanter och anses ha både antibakteriella och antivirala egenskaper, vilket gör den särskilt populär i förkylningstider. Krydda din mat med vitlök, extra effektiv är den om den är rå, då de aktiva ämnena kan påverkas vid uppvärmning. Alla är emellertid inte lika förtjusta i att lukta starkt av vitlök, då kan det vara bra att istället välja att inta vitlöken i form av kapslar.

Lakrits
Lakrits anses vara rena mirakelkuren och sägs vara bra för en rad besvär. Denna rot anses stödja binjurarna – bra eftersom  stress påverkar immunförsvaret negativt. Genom att stärka kroppens förmåga att handskas med stress stöttas även immunförsvaret indirekt. Lakrits sägs även verka mer direkt genom att stödja kroppens försvar mot virus.

Maitake
Läkesvamp och adaptogen som växer främst i Japan och Nordamerika, men kan även förekomma i södra Sverige. I Japan är den både en populär matsvamp, och medicin. Den innehåller ett ämne som har en blodsockerreglerande effekt. Svampen är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter som kan verka antiinflammatoriskt. Den sägs bidra till att balansera immunsystemet och anses ha kolesterol-sänkande egenskaper.

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Therese Lilliesköld vet vad katter behöver

Husdjur

Therese Lilliesköld är antrozoolog och har skrivit boken ”Katt och människa emellan”, där hon beskriver vår relation till ett av våra mest populära husdjur. I boken ger hon svar på frågor om kattens gåtfulla egenskaper och beskriver det unika band som uppstår mella katten och dess människa.

Ulrika Davidsson recept

Ny livsstil på 66 dagar – del 1

Recept

På bara 66 dagar kan du få mer energi, gå ner i vikt och få en lugnare mage. Här får du ett smakprov på några recept ur de första fem veckornas veckomeny, ur kostrådgivaren Ulrika Davidssons nya bok "66 day challenge". Nästa vecka publiceras fortsättningen.

Bröd från bageriet är bäst för kroppen

Kost

När forskare i Örebro jämförde surdegsbröd bakade i ett lokalt bageri med de tio mest sålda bröden i butik visade det sig att kroppen kunde ta upp nästan all näring från bageribrödet. Men mineralerna i butiksbröden passerade rakt igenom oss. Anledningen till att kroppen kunde tillgodogöra sig bageribröden så bra var tack vare den långa jäsningen.

Så nyttigt är propolis

Eko/miljö

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

 

Ingefära tog bort smärtan i Lailas höft

Hälsa

En lång flygresa med ett alldeles för trångt utrymme gav Laila Sund, 81, en inflammation i ett muskelfäste i höftleden. Hon fick tre kortisonsprutor som hjälpte under en period, men när smärtan kom smygandes tillbaka provade Laila något helt nytt. Ett tillskott med ingefära och gurkmeja tog bort värken helt och nu tränar Laila återigen tre gånger i veckan utan problem.

Nya rön: Så sparar vi på snö när vintrarna är gröna

Forskning

Just nu pågår sportlovet i delar av Sverige och gröna spår och backar har och är ett problem för landets skidanläggningar i södra och mellersta delarna. Alla skidälskare får därför bege sig en bit upp i landet för att hitta snö att åka. Vid Luleå universitet har forskare i en ny studie undersökt bästa sätten att lagra snö – och hittat ett sätt som varken är dyrt eller svårt.

En enkel sockerart kan motverka urinvägsbesvär

Hälsa

En av tre svenska kvinnor drabbas av upprepade infektioner i urinblåsan och i urinröret. Symtomen är urinträningningar och en svidande känsla när man kissar. Nu finns en ny lösning på problemet: D-mannos, en enkel sockerart som spolar bort E-coli bakterierna från slemhinnan och tar bort den brännande känslan.

Ovanlig cancer vanligare i norr

Forskning

En speciell form av lymfkörtelcancer tillhör en av de mer ovanligare formerna av cancer. Sjukdomen är av någon okänd anledning tre gånger så vanlig i Sverige som i övriga världen. Men vad som är ännu mer speciellt är att denna typ av cancer är närmare fem gånger så vanlig i norra delarna av Sverige.

 

“Att vara snäll mot sig själv är inte att vara självisk”

Krönikan

När jultomten kommer frågar han om det finns några snälla barn. Snällhet lyfts fram som en eftersträvansvärd egenskap och vem vill inte bli vänligt bemött. Men vi tänker oftast på snällhet som något vi är eller gör mot andra – inte oss själva. Maria Helander har skrivit boken "Självsnäll" och i den här krönikan berättar hon mer om hur vi kan göra för att vara lite snällare mot oss själva.

Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Mage

Nästan hälften av alla unga män i Sverige har det senaste året haft problem med magen – en ökning med 22 procent sedan 2017. Färsk statistik visar också att majoriteten av svenska män i åldern 16–30 år är allätare, medan kvinnor ofta väljer vegetariskt eller växtbaserat flera gånger i veckan.

Få bättre relationer med kärlekens språk

Mental hälsa

Brukar din partner göra små tjänster som underlättar för dig i din vardag? Då är det troligt att det är hens kärleksspråk. Själv kanske du är mer för att ge gåvor. I så fall har ni olika kärleksspråk. Något som kan leda till problem men det finns också metoder att lära sig att bli bättre på att förstå varandras sätt att visa kärlek.

 

Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.

“Rödbetsjuicen sänkte mitt blodtryck”

Hälsa

När Ann-Christine Westman, 57, skulle operera höften var blodtrycket så högt att läkarna ville vänta med operationen. Istället för blodtryckssänkande medicin drack Ann-Christine rödbetsjuice – och inom några dagar var trycket normalt. Nu dricker hon ekologisk rödbetsjuice varje dag, ett extra glas om stressen ökar och hon känner att blodtrycket går upp.

Grattis tidningen Kurera – nu fyller vi 20 år!

Hälsa

Ändra inte ett vinnande koncept, brukar det heta. Det har väl sällan varit så sant som i år när vi firar att Kurera fyller 20 år. ”Vi kommer att göra allt för att det ska bli en så intressant tidning inom ämnet egenvård som möjligt för er.” Så skrev tidningens första chefredaktör i sin allra första ledare. Det är ord som vi kan skriva under på – vartenda ett.

 

Boosta din träning med polyfenoler

Hälsa

Träning kan orsaka inflammation och oxidativ stress. För att undvika trötthet efter fysisk aktivitet och förkorta tiden för återhämtning kan du se till att få i dig polyfenoler via kosten eller via ett tillskott. Polyfenoler är nyttiga antoxidantrika färgpigment som finns i bland annat granatäpple, grönt te, gurkmeja och broccoli. 

Ledarskapscoachen: “En frisk arbetsplats ger en god arbetsmiljö”

Krönikan

Vi är många som funderar över orsakerna bakom den växande psykiska stressrelaterade ohälsan. Nästan var femte svensk äter psykofarmaka för att lindra besvär som ångest, sömnproblem och depression. Många medicinerar för att stå ut med sin vardag skriver Lina Lanestrand, ledarskapscoach i denna krönika där hon lyfter fram vikten av frisk arbetsplats.

Studie: Träning gynnsamt för demenssjuka

Mental hälsa

Fysisk träning, sociala aktiviteter och individanpassad rehabilitering kan förbättra tillvaron för demenssjuka och deras anhöriga, det är slutsatsen av en ny avhandling från Umeå universitet som visar att äldre med demens mår bra av högintensiv fysisk träning. 

“I ett rättssäkert och demokratiskt samhälle borde 5G stoppas”

Kurera debatt

5G ska snart rullas ut i Sverige, vår digitala tillvaro kräver högre hastigheter. Smarta hem och självkörande bilar – allt baseras på trådlös teknik som behöver snabb uppkoppling för att fungera. Men alla är inte positiva, enligt Mona Nilsson på Strålskyddsstiftelsen finns det skäl att vara på sin vakt då hon menar att det föreligger avsevärda risker för hälsa och miljö, hon förespråkar därför att utbyggnaden stoppas.

 

Sällskapsdjur – lyckopiller på fyra ben

Husdjur

Husdjur fyller en viktig funktion i våra liv, de håller oss sällskap och sprider glädje och kan vara roliga lekkamrater till barnen och ett tryggt sällskap till våra gamla. Men de kan även hjälpa till vid olika former av  funktionsnedsättning och vara ett stort stöd för de som lider av psykisk ohälsa.

Ny antibiotikaresistent bakterie funnen

Forskning

Inom samma familj som salmonella och E-colibakterier har det påträffats en hittills okänd antibiotikaresistent bakterie hos en patient i Kungälv. Fyndet gör att läkare kan undvika bredspektrumantibiotika som driver utvecklingen av resistenta bakterier.