Stärk immunförsvaret med hjälp av naturens apotek

Vinter, snuva, förkylning och influensa har varit synonymt sedan tidernas begynnelse. Och naturligtvis fanns det bot att få långt innan våra moderna mediciner uppfanns. Svampar, rötter, blommor, blad och bär är stommen i naturens apotek för en hälsosam vinter – här är några som du kanske inte kände till tidigare.

Andrografis
Denna bitterörternas bitterört kallas även ”king of bitters” och är en populär medicinalväxt från Asien. Där används den bland annat för att motverka influensa och lindra förkylningssymtom som feber och halsont, då den anses ha en stödjande effekt på immunförsvaret. Växten sägs även hjälpa vid matsmältningsbesvär.

Astralagus
Astralagus membranaceus är den främsta energiboosten i det asiatiska medicinskåpet. På mandarin heter den Huang Qi, på svenska mjölkvicker, och växer vilt i stora delar av Kina. Qi är också ordet för energi. I traditionell kinesisk medicin har roten, den enda del av växten som används, nyttjats som allmänt stärkande mot trötthet, magproblem och vid infektioner. Örten är en adaptogen. 

 

Fläderbär
Fläderbär är rika på antioxidanten quercetin som sägs ha både antiinflammatoriska och antihistaminliknande egenskaper. Finns bland annat som välsmakande sirap och anses hjälpa vid influensasymtom, samt lindra vid hosta och bihålebesvär. Fläderbär lär ha hört till Hippokrates favoritörter på grund av sina många användningsområden.

LÄS OCKSÅ: Växtbaserad mat smart för både kropp och hjärna

Helig basilika
Té av basilika kan vara till hjälp vid infektionssjukdomar och anses exempelvis lindra vid feber. Den populära kryddörten sägs ge stöd åt binjurarna och anses på så sätt även indirekt stötta immunförsvaret. Brygg té på torkad basilika, eller prova tépåsar med flera sorters basilika och avnjut när det svalnat något. Använd även gärna den färska kryddan i matlagningen.

Oregano
Oregano kallas även naturens egen antibiotika. Förutom att vara rik på näringsämnen som vitaminerna  A, C, E och K sägs den omtyckta pizzakryddan ha flera immunstödjande egenskaper som att vara antiinflammatorisk, antiviral och bakteriedödande. Förutom att vara en smakförhöjare av rang anses oregano även bita på riktigt tuffa bakterier.

Pau d’arco
Pau d’arco är bark från trädet med samma namn. Té eller tinktur gjord på barken anses vara virus-, bakterie-, svamp- och parasithämmand samt att det sägs stärka immunförsvaret. Det påstås även ha en stimulerande effekt på mjälten. Teet kokas i cirka 20 minuter varefter barken som ger ett te med en djupt roströd färg silas av, två koppar om dagen anses lagom.

 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta ingefära

Ginseng
Den energigivande adaptogenen ginseng sägs även stärka immunförsvaret genom att öka interferon. Många tar ginseng för att känna sig piggare och orka mer, men det kan alltså också vara bra i förkylningstider för att stärka kroppens fösvar mot virus. Ginseng härstammar från Asien där den ibland kallas för ”livets rot”.

Olivblad
Inom folkmedicinen har olivträdets blad flitigt använts för att bota inflammationer och sänka feber. Olivblad innehåller polyfenoler, varav det viktigaste är oleuropein som i studier visat sig hämma flera vanliga förkylningsvirus. Olivbladsextrakt kan användas i såväl förebyggande syfte som när infektionen redan har brutit ut och man vill bli av med den snabbt. Det har dessutom en stärkande effekt på immunförsvaret.

Ingefära
En av naturens mest mångsidiga medicinalväxter. Vanlig inom folkmedicinen som lindring vid förkylning och hosta. Ingefära lindrar även vid illamående. Används som krydda i maten, men du kan även göra en brygd genom att slå kokande vatten över några skivor av roten. Njut gärna med citron och honung (tänk då på att honungen inte ska bli för varm). Finns även som tinktur. 

 

LÄS OCKSÅ: Krydda din hälsa med vitlök

Vitlök
Vitlök är rik på antioxidanter och anses ha både antibakteriella och antivirala egenskaper, vilket gör den särskilt populär i förkylningstider. Krydda din mat med vitlök, extra effektiv är den om den är rå, då de aktiva ämnena kan påverkas vid uppvärmning. Alla är emellertid inte lika förtjusta i att lukta starkt av vitlök, då kan det vara bra att istället välja att inta vitlöken i form av kapslar.

Lakrits
Lakrits anses vara rena mirakelkuren och sägs vara bra för en rad besvär. Denna rot anses stödja binjurarna – bra eftersom  stress påverkar immunförsvaret negativt. Genom att stärka kroppens förmåga att handskas med stress stöttas även immunförsvaret indirekt. Lakrits sägs även verka mer direkt genom att stödja kroppens försvar mot virus.

Maitake
Läkesvamp och adaptogen som växer främst i Japan och Nordamerika, men kan även förekomma i södra Sverige. I Japan är den både en populär matsvamp, och medicin. Den innehåller ett ämne som har en blodsockerreglerande effekt. Svampen är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter som kan verka antiinflammatoriskt. Den sägs bidra till att balansera immunsystemet och anses ha kolesterol-sänkande egenskaper.

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna som tar sig i nacken

Så kan du få bukt med ryggvärk

Hälsa

Svenskarna har i dag övervägande stillasittande arbeten. De leder till försämrad hälsa på flera sätt. Något som ofta ger sig tillkänna ganska snar är problem med ryggen. Monotona rörelser, dålig hållning och inaktivitet ger ryggont. Men det också lätt hänt att få ont i nacke och rygg på grund av flitigt användande av läsplattor och mobiltelefoner. Här får du några tips som lindrar värk i ryggen.

Fyra zucchinis i olika färger

Goda recept med zucchini

Recept

Har du en trädgård som kryllar av zucchini  - men ingen aning vad du ska göra med den? Det finns oändliga sätt att tillaga denna mångsidiga grönsak som kommer i olika färger och former. Varför inte testa Ulrika Davidssons squashrullar med fetaost?  

Liten flicka ger insulinspruta till sig själv

PFAS ökar risk för diabetes och celiaki

Eko/miljö

Ny forskning visar att risken för typ 1-diabetes och celiaki kan öka hos barn om deras mödrar utsatts för vanliga högfluorerade kemikalier, så kallade PFAS, under graviditeten. Dessa syntetiska ämnen finns i många vanliga produkter i vår vardag.

kvinna på badstrand

Svider det när du kissar? Lingon sköljer bort bakterierna

Hälsa

Långa dagar på stranden är underbara. Men om du känner att det svider i underlivet när du kissar efter en härlig baddag – då kan du ha fått blåskatarr. Att du glömmer bort att dricka vatten och badar kallt kan ge bränsle till bakterierna så att de förökar sig. Ett snabbt och naturlig sätt att få bukt med problemet är att ta en kur med lingonjuice.

frukt och grönsaker

10 anledningar att äta C-vitamin

Hälsa

Det pratas mycket om immunförsvaret just nu och vad man kan göra för att stärka det. En vitamin som bidrar till ett väl fungerande immunförsvar är C-vitamin. Det kan bland annat förkorta och lindra förkylningssymtom, men C-vitamin behövs också för kroppens brosk- och benvävnad, det är bra för tänderna och verkar kunna motverka träningsvärk.

 

Illustration av en doula som stöd till en gravid kvinna

Allt du vill veta om att föda med en doula

Gravid/barn

I en hårt ansatt förlossningsvård blir det allt populärare att anlita en doula för att få stöd och kontinuerlig närvaro under graviditet och förlossning. Även intresset för att bli doula växer. Men vad är egentligen en doula och vad behöver man tänka på när man väljer en?

skål med grönsaker

Ät efter säsong – för både smaken och klimatet

Kost

Förr i tiden anpassade vi den mat vi åt efter de råvaror som fanns tillgängliga. Idag är valmöjligheterna. Vi kan äta i princip allt året om, även om råvaror utanför säsong smakar sämre. Med sensommar och höst kommer skördesäsongen igång och ingen årstid passar väl bättre för att börja äta efter säsong än just vid den svenska höstskörden.

kvinna i spagat

En bra hållning bevarar vår hälsa

Hälsa

Ensidiga, upprepade rörelser försämrar din kroppshållning. Eftersom majoriteten i Sverige arbetar på kontor eller i andra yrken där upprepandet är en del av jobbet blir hållningen sämre – om du inte gör något åt det. Bli medveten om hur du går, sitter eller står och sträck på en krokig rygg och nacke med jämna mellanrum. Det kan minska besvär i rygg, nacke, axlar och även problem med höfterna. Dessutom så stärker en bra kroppshållning självförtroendet.

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hälsa

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

 

Grön smoothie i skål med nötter på

Skönt grön detox-smoothie

Recept

Boosta ditt immunförsvar med en gudomlig mix av superfoods och gröna godsaker i en och samma smoothie: ingefära, avokado, vetegräs, mango, chlorella, grönkål, ananas, broccoli, selleri... Mixa och njut med valfri topping!

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

 

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

 

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

 

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.