Stärk immunförsvaret med hjälp av naturens apotek

Vinter, snuva, förkylning och influensa har varit synonymt sedan tidernas begynnelse. Och naturligtvis fanns det bot att få långt innan våra moderna mediciner uppfanns. Svampar, rötter, blommor, blad och bär är stommen i naturens apotek för en hälsosam vinter – här är några som du kanske inte kände till tidigare.

Andrografis
Denna bitterörternas bitterört kallas även ”king of bitters” och är en populär medicinalväxt från Asien. Där används den bland annat för att motverka influensa och lindra förkylningssymtom som feber och halsont, då den anses ha en stödjande effekt på immunförsvaret. Växten sägs även hjälpa vid matsmältningsbesvär.

Astralagus
Astralagus membranaceus är den främsta energiboosten i det asiatiska medicinskåpet. På mandarin heter den Huang Qi, på svenska mjölkvicker, och växer vilt i stora delar av Kina. Qi är också ordet för energi. I traditionell kinesisk medicin har roten, den enda del av växten som används, nyttjats som allmänt stärkande mot trötthet, magproblem och vid infektioner. Örten är en adaptogen. 

 

Fläderbär
Fläderbär är rika på antioxidanten quercetin som sägs ha både antiinflammatoriska och antihistaminliknande egenskaper. Finns bland annat som välsmakande sirap och anses hjälpa vid influensasymtom, samt lindra vid hosta och bihålebesvär. Fläderbär lär ha hört till Hippokrates favoritörter på grund av sina många användningsområden.

LÄS OCKSÅ: Växtbaserad mat smart för både kropp och hjärna

Helig basilika
Té av basilika kan vara till hjälp vid infektionssjukdomar och anses exempelvis lindra vid feber. Den populära kryddörten sägs ge stöd åt binjurarna och anses på så sätt även indirekt stötta immunförsvaret. Brygg té på torkad basilika, eller prova tépåsar med flera sorters basilika och avnjut när det svalnat något. Använd även gärna den färska kryddan i matlagningen.

Oregano
Oregano kallas även naturens egen antibiotika. Förutom att vara rik på näringsämnen som vitaminerna  A, C, E och K sägs den omtyckta pizzakryddan ha flera immunstödjande egenskaper som att vara antiinflammatorisk, antiviral och bakteriedödande. Förutom att vara en smakförhöjare av rang anses oregano även bita på riktigt tuffa bakterier.

Pau d’arco
Pau d’arco är bark från trädet med samma namn. Té eller tinktur gjord på barken anses vara virus-, bakterie-, svamp- och parasithämmand samt att det sägs stärka immunförsvaret. Det påstås även ha en stimulerande effekt på mjälten. Teet kokas i cirka 20 minuter varefter barken som ger ett te med en djupt roströd färg silas av, två koppar om dagen anses lagom.

 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta ingefära

Ginseng
Den energigivande adaptogenen ginseng sägs även stärka immunförsvaret genom att öka interferon. Många tar ginseng för att känna sig piggare och orka mer, men det kan alltså också vara bra i förkylningstider för att stärka kroppens fösvar mot virus. Ginseng härstammar från Asien där den ibland kallas för ”livets rot”.

Olivblad
Inom folkmedicinen har olivträdets blad flitigt använts för att bota inflammationer och sänka feber. Olivblad innehåller polyfenoler, varav det viktigaste är oleuropein som i studier visat sig hämma flera vanliga förkylningsvirus. Olivbladsextrakt kan användas i såväl förebyggande syfte som när infektionen redan har brutit ut och man vill bli av med den snabbt. Det har dessutom en stärkande effekt på immunförsvaret.

Ingefära
En av naturens mest mångsidiga medicinalväxter. Vanlig inom folkmedicinen som lindring vid förkylning och hosta. Ingefära lindrar även vid illamående. Används som krydda i maten, men du kan även göra en brygd genom att slå kokande vatten över några skivor av roten. Njut gärna med citron och honung (tänk då på att honungen inte ska bli för varm). Finns även som tinktur. 

 

LÄS OCKSÅ: Krydda din hälsa med vitlök

Vitlök
Vitlök är rik på antioxidanter och anses ha både antibakteriella och antivirala egenskaper, vilket gör den särskilt populär i förkylningstider. Krydda din mat med vitlök, extra effektiv är den om den är rå, då de aktiva ämnena kan påverkas vid uppvärmning. Alla är emellertid inte lika förtjusta i att lukta starkt av vitlök, då kan det vara bra att istället välja att inta vitlöken i form av kapslar.

Lakrits
Lakrits anses vara rena mirakelkuren och sägs vara bra för en rad besvär. Denna rot anses stödja binjurarna – bra eftersom  stress påverkar immunförsvaret negativt. Genom att stärka kroppens förmåga att handskas med stress stöttas även immunförsvaret indirekt. Lakrits sägs även verka mer direkt genom att stödja kroppens försvar mot virus.

Maitake
Läkesvamp och adaptogen som växer främst i Japan och Nordamerika, men kan även förekomma i södra Sverige. I Japan är den både en populär matsvamp, och medicin. Den innehåller ett ämne som har en blodsockerreglerande effekt. Svampen är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter som kan verka antiinflammatoriskt. Den sägs bidra till att balansera immunsystemet och anses ha kolesterol-sänkande egenskaper.

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Naturens apotek: Läkeörter som ger energi och vila

Hälsa

Negativ stress är inte bara en stark känsla av oro, obehag och utmattning. Det är ett fysiskt tillstånd som går att mäta, och om stressen har blivit långvarig kan den bli skadlig. Hjälp då kroppen att gå ner i varv. Många av de läkeörter som ger vila, ger dig samtidigt energi. Här är tolv örter som hjälper.

Lukttest kan ge tidig indikation på covid-19

Forskning

Visste du att förlorat luktsinnet är ett av de första symtomen på att du smittats av det nya coronaviruset? Forskare vid bland annat Karolinska Institutet hoppas på att enkla lukttester som kan utföras i hemmet kan ge en tidig indikation på om man är smittad.

“Jag har inte varit förkyld på flera år”

Hälsa

Nina ÅkesDotters immunförsvar svajade och hon kunde få dras med snuva och hosta under hela vintern. Men så hörde hon talas om förkylningsörten echinacea. Efter att hon stöttat immunförsvaret under nästan ett år med det växtbaserade läkemedlet går det numera flera år mellan förkylningarna.

 

Gör ditt egna karantän-spa

Hud

Med mer tid hemma finns också lite extra tid att ta hand om dig själv. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du fixar ett avkopplande karantän-spa.

Gröna sköna påskrecept

Fest

Vad sägs om en sallad med brie och jordgubbar, en rödbetstzatziki och en påskbakelse med kardemumma och cannelinibönor. Kokboksförfattaren Birgitta Höglund bjuder på enkla tillbehör till påskbuffén.

D-vitamin kan minska risken för virusinfektion

Hälsa

En vanlig vitaminbrist hos svenskar är vitamin D. Maten vi äter ger väldigt lite D-vitamin jämfört med vad solen gör under sommarhalvåret. Forskning visar att brist på D-vitamin spelar en roll i flera olika sjukdomar. Idag vet vi att D-vitamin kan stärka immunförsvaret och minska risken för luftvägsinfektion. I USA ställer sig man frågan om kraftig D-vitaminbrist spelar en roll i svårighetsgraden av covid-19.

Läkaren Peter Martin: ”Ett starkt immunförsvar byggs under lång tid”

Hälsa

Coronapandemin förändrar vår värld en bit dag för dag. Vad vi kan göra för att skydda oss från att bli smittade är ett hett samtalsämne. Den senaste tiden har de som arbetar med alternativmedicin blivit attackerade på olika sätt. Peter Martin är legitimerad läkare med inriktning på funktionsmedicin. Han säger: – Det finns en hel del evidens för att olika näringsämnen kan minska risken att insjukna i virussjukdomar. Vi vet inte så mycket om SARS CoV-2, därför ska vi inte använda näringstillskott urskillningslöst, och ett starkt immunförsvar byggs under lång tid. Vi vet att vitaminer och mineraler bidrar till ett väl fungerande immunförsvar och att echinacea och vitlök kan skydda mot vissa virus.

 

Torkild Sköld: Så praktiserar du självledarskap i kristid

Krönikan

Vi befinner oss i kris. Utöver hälsohotet har många av oss fått förändrade arbetssituationer och förändring av vår normala vardag. Vi behöver samarbeta för att klara oss ur detta – men var och en av oss, särskilt vi som har hälsan kvar behöver också ta ansvar för oss själva. Det är viktigare nu är någonsin skriver föreläsaren Torkild Sköld i denna krönika.

Micke Syd hjälper blåljuspersonal samla in pengar och skyddsutrustning

Allmänt

Stiftelsen ”Blåljus I Samverkan” samlar in medel till hjälp för personal inom bland annat polis och räddningstjänst i olika former. Artisten och trummisen i bandet Gyllene Tider – Micke Syd Andersson är ambassadör för stiftelsen och går nu ut och vädjar till allmänheten att bidra till skyddsutrustning åt de som i sitt jobb dagligen utsätts för smittan.

Fysioterapeuten: “Se på kroppen som en god vän”

Mental hälsa

Stress är ett växande problem något inte minst fysioterapeuter märker av i sitt arbete. Eva Moberg har varit yrkesverksam i 30 år och har sett hur problemen med stress eskalerat. I sin bok "Återta balansen" skriver hon om vikten av en helhetssyn på kropp och hälsa och manar oss att se våra kroppar som våra bästa vänner. 

Pulvret som skapar en mur mot pollen

Hälsa

Mike Jones insåg att ingen på fabriken där han jobbade fick hösnuva på våren – och kopplade ihop det med det vita pulvret av cellulosa som yrde i lokalerna. Idag har cellulosapulvret hela 36 vetenskapliga studier bakom sig. Miljontals människor världen över får hjälp med sin pollenallergi genom att puffa upp pulvret i näsborrarna där det lägger sig som en barriär mot irriterande pollen.

 

Katter skänker tröst i oroliga tider

Mental hälsa

Många av oss tvingas stanna hemma, då umgås vi också mer med våra husdjur än vanligt. Katt är ett omtyckt sällskapsdjur och en färsk undersökning visar att de flesta värdesätter sina katter högt och många tycker att katten är den som ger mest tröst när de är ledsna.

Fredrik Paulún: ”Stroken fick mig att gå mot ett nytt håll”

Hälsa

För 15 år sedan drabbades Fredrik Paulun av en stroke. Det blev en dramatisk vändpunkt för hälsogurun, efter det har han optimerat näringsintaget och han tar det betydligt lugnare med träningen. I den senaste boken, Biohack, ät rätt för din kropp, beskriver Fredrik hur han äter för att hålla sig frisk och förebygga sjukdomar.

 

Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Eko/miljö

Vi står inför en ekologisk kollaps om vi inte drastiskt minskar vår förbrukning av jordens resurser. Pella Thiel är ekolog, 2019 utsågs hon tillsammans med Greta Thunberg och sångaren Magnus Carlson till Årets miljöhjälte och fick motta pris ur kungens hand. I detta debattinlägg uppmanar hon oss att ta tillvara på Coronakrisens möjlighet att ställa om till ett hållbart samhälle.

Så undviker du vårdepression

Mental hälsa

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

Går det att träna vid förkylning?

TRÄNING

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

30 dagars gratis online träning

TRÄNING

Är du sugen på att träna - men vill stanna hemma? För dig som inte redan är medlem på Yogobe har vi på Kurera tagit fram ett specialerbjudande: Du får tillgång till alla Yogobes träningsfilmer online under 30 dagar. 

 

“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Kurera debatt

När risken för influensa är som störst och många svenskar vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer många effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas i Sverige. Detta är helt i motsatt riktning mot övriga nordiska länders hälsostrategier. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han även uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.