Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Gravid kvinna tittar sig i spegeln och smörjer in sitt ansikte med lotion

Så tar du hand om din hud under graviditeten

Huden förändras under en graviditet - och inte alltid till det bättre.
Här delar den ekologiska hudvårdsterapeuten och näringsfysiologen Sara Nomberg med sig av sina bästa tips om vilka ingredienser du ska undvika - och hur du bäst uppdaterar din hudvårdsrutin.

Fler finnar, hormonell akne, torr hud eller problem med pigmentfläckar. Det är inte allas hud som strålar vid en graviditet.
Istället kan flera hudproblem dyka upp samtidigt som du plussar på stickan, på grund av alla hormonförändringar som kroppen går igenom.

 

LÄS OCKSÅ: Därför gör hydrolater under för din hy

Uppdatera hudvårdsrutinen
Det är därför bra att uppdatera din hudvårdsrutin och behandla huden med egenvårdsprodukter efter din ”nya” hudtyp, tycker Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog.
– Tänk på att skydda huden mot solen och uppdatera hudvårdsrutinen med naturliga, ekologiska och oparfymerade produkter

Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog

Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog
Foto: Michael Tomescu

utan syntetiska tillsatser, säger hon.
Det kan också vara en god idé att sluta använda syror om man tidigare gjort det, eftersom huden är känsligare för pigmentförändringar, menar Sara Nomberg.
– Det råder delade meningar om syror, men tyvärr är det omöjligt att säga vem som kommer få pigmentförändringar eller inte, oavsett syra-användning i hudvård. Men det vi vet är att syror försvagar hudens skyddsbarriär och gör den mer solkänslig, vilket lättare kan göra att man får pigmentförändringar i huden, så är du orolig bör du avstå.

LÄS OCKSÅ: Kureras skönhetspanel testar: Naturliga solskydd

Hormonstörande ingredienser
I hudvård och smink finns det ingredienser som misstänks vara hormonstörande – något som foster är särskilt känsliga mot.
Sara Nomberg rekommenderar alltid ekologisk hudvård för att slippa utsätta kroppen för syntetiska tillsatser, men det är särskilt viktigt under graviditeten då man inte vet exakt hur olika kemikalier påverkar fostret.
– Exempel på grupper av hormonstörande ämnen som finns i kosmetika är PFAS som finns i mycket smink och i en del kemiska solskydd, ftalater i syntetisk parfym och silikoner och siloxaner.

 

LÄS OCKSÅ: Gravid? Nu kommer nya råd om koffein

Fixa glowet inifrån
Ett enkelt sätt att undvika tveksamma ämnen är därför att välja naturlig och ekologisk hudvård. Man kan även fixa glowet inifrån. Vid en graviditet behöver vi ofta mer näring i form av bland annat folsyra, järn och omega-3. Det kan dock vara svårt att få i sig via maten då matvanorna kan förändras i och med graviditetsbesvär.
– Vill du boosta huden under graviditeten så rekommenderar jag näringstäta livsmedel som till exempel nötter, bladgröna grönsaker och bär. Då får du i dig bland annat folsyra, järn, bra fettsyror och antioxidanter.

Här är Sara Nombergs tips på en daglig hudvårdsrutin för gravida:

 • MORGON
  Tvätta huden från natten med en rengöringsolja som inte löddrar, på en bomullsrondell. En icke-löddrande rengöringsprodukt bibehåller hudens naturliga skyddsmantel och stärker huden, vilket är extra bra vid graviditet eftersom huden lättare blir obalanserad och generellt är mer känslig.
  Spreja huden med ansiktsvatten för att ge fukt.
  Under våren och sommaren: smörj med solskyddsfaktor, SPF, tänk på att alltid välja ett naturligt solfilter.
  Smörj huden med en näringsrik och skyddande ansiktsolja anpassad efter din hudtyp, gärna någon som är rik på antioxidanter för extra skydd mot solens skador. Använd dock så få syntetiska kemikalier som möjligt när du är gravid.
 • KVÄLL
  Rengör ansiktet noga med en rengöring anpassad för din hud. Gärna en oljerengöring som djuprengör och balanserar, oavsett om du är torr eller fet. Spreja huden med ansiktsvatten eller mist för att ge fukt. Smörj huden med en näringsrik och skyddande ansiktsolja anpassad efter din hudtyp. Genom att använda en olja minimerar du exponeringen för kemikalier. Måste du ha en kräm välj i så fall en ekologisk kräm.
  Passa gärna på att smörja in magen.Vissa naturliga oljor, som nyponfrö, mandelolja och arganolja, innehåller mer vitamin A och E som sägs hjälpa huden vid ärr och bristningar.
 • Vid tillfälle
  Peela inte huden för ofta för att bevara hudens skyddande mantel, cirka en gång i månaden är lagom. När du peelar huden så försvinner manteln i flera timmar innan huden är återställd. Gravida behöver dessutom sin skyddsmantel extra mycket.
 • Lägg ansiktsmask, innehållande exempelvis alger eller lera, cirka en gång i veckan eller vid behov. Alger är duktiga på att dra ut föroreningar i huden samtidigt som de ger fukt - en perfekt kombo vid obalanserad hud, vilket den ofta är vid en graviditet. En lermask drar ut överskottsfett och har du drabbats av akne kan du också badda äppelcidervinäger utspätt med vatten på finnarna för att försiktigt lösa upp tilltäpptheter. Att få igång lymfan för detox av huden är också bra, bäst gör du det med hjälp av en så kallad kristallroller.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

 

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

 

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.