sa-tar-du-hand-om-din-hy-vid-30-40-och-50

Så tar du hand om din hy vid 30, 40 och 50

Vi kan inte påverka våra gener - men vi kan förebygga att huden åldras i förtid genom några olika knep.
Kureras skönhetsexpert guidar dig genom hur du bäst tar hand om din hy vid 30, 40 och 50 års ålder.

Redan i 20-årsåldern minskas produktionen av vårt egna kollagen, vilket är en viktig byggsten för huden och det som stärker hudens elasticitet och fyllighet. Men vi kan hjälpa till att bibehålla en frisk och stark hy genom en rad olika saker. Genom att ge huden återfuktning och bra näring både inifrån och ut har du bättre förutsättningar till en smidig och återfuktad hud vid 40 och 50, enligt Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström.

LÄS OCKSÅ: Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”

Använd ett fysikaliskt solskydd
För har du en torr hud som ung är det större risk att den åldras tidigare.
– Ät därför grönsaker med massa färger som skyddar cellerna från att oxidera och brytas ner. Börja gärna redan i 20-årsåldern att använda ett fysikaliskt solskydd och undvik kemiska solskydd som kan innehålla en hel del hormonstörande ämnen.
Att få tillräcklig sömn, dricka vatten och äta bra fetter för att smörja huden inifrån är andra viktiga nycklar för en spänstig hy.
– Bra fetter kan vara avokado, omega-3 och hampaolja. Se också till att du får i dig näring som betakarotener och viktiga antioxidanter som E- och C-vitamin, samt zink, säger Johanna Bjurström.

30
När du är 30 och har haft en minskad bildning av kollagen och elastin ett tag, sjunker även hyaluronsyran i huden. Tillsammans med hyaluronsyra spelar kollagen och elastin en stor roll för hudens fasthet. Hyaluronsyra finns till 50 procent i underhuden och är ett smörjmedel för huden. Dock avtar den med stigande ålder, vilket gör att även huden kan bli mer torr och känslig. Mellan 30 och 40 börjar ämnesomsättningen i cellen att saktas ner och ju närmare 40 du är desto mer går funktionen ner i huden, och du tappar mer fukt och fasthet.

 

LÄS OCKSÅ: Så bygger du en vacker hy inifrån och ut

Så tar du bäst hand om hyn vid 30

 •  Sov ordentligt. Redan nu kan du börja tänka på din sömn, samt äta en näringsrik kost och motionera dagligen.
 • Börja med c-vitamintillskott. Stress kan bryta ner hudens celler fortare och daglig återhämtning är bra att få in som en rutin. Du kan även börja tillsätta C- och E-vitaminrika livsmedel som citrusfrukter och röd paprika, som skyddar hudens celler så att de inte bryts ner.
 • Ögonkräm. Har du inte börjat med en ögonkräm innan, så är det dags nu. Tillsätt en lättare kräm som inte tynger ner den tunna huden runt ögonen. Vi åldras oftast först runt ögonen, då vi har en tunnare och skörare hud där.
 • Använd en mild rengöring som inte torkar ut och peela inte huden med starka syror, då en för kraftig cellförnyelse kan göra att vi åldras i förtid. Man har sett att de nya hudcellerna som kommer upp kan ha ett sämre motstånd och ha sämre kvalitet.

40
När du närmar dig 40 är produktionen av kollagen och elastin ännu lägre, och det kan synas speciellt runt ögonen. Nu blir huden ännu tunnare, rynkigare och mindre elastisk. Nu kan även solfläckar uppstå och solskador kan bli mer synliga i huden. Dessa kan även uppstå efter en graviditet, när hormonerna varit mer i obalans.

LÄS OCKSÅ: Grön omställning: Ansiktsvård och fukt

Så tar du bäst hand om hyn vid 40

 • Återfuktning, återfuktning, återfuktning. Nu är det dags att växla upp och tillsätta en mer återfuktande hudvård. Testa olika sheet masks med hyaluronsyra som dessutom boostar huden med extra fukt.
 • Tillsätt antioxidanter. Fortsätt med samma rutiner med sömn och kost, men tillsätt extra tillskott med antioxidanter och då speciellt betakarotener som är ett förstadie till A-vitamin.
 • Undvik syntetiska hudvårdsprodukter. De kan påverka hudens skyddsbarriär negativt, använd dig istället av hudvård som bygger upp och bevarar hudens viktiga bakterier.
 •  Börja använda probiotisk hudvård. Använd hudvård med bakterier eller niacinamid, vilket är en form av B3-vitamin, som ger en bättre ceramidprouktion vilket är en viktig funktion som binder in fukt och håller främmande ämnen utanför huden, vilket också ökar till en bättre barriärfunktion. Niacinamid kan vara extra bra att använda om du har åldersfläckar.
 •  Boosta huden med hyaluronsyra och Q10. Nu kan det även vara dags att boosta huden inifrån ännu mer genom nyttiga fetter, men också genom tillskott av förslagsvis C, E, biotin, hyaluronsyra, svavel och Q10 för att stärka huden ytterligare. Dessa näringsämnen minskar ju äldre vi blir, speciellt Q10 som är viktig för vitalitet och energi.

LÄS OCKSÅ: “Probiotisk hudvård revolutionerar vår syn på huden”

50
Nu är hudens barriärfunktion svagare och ännu torrare och tunnare. I och med det förloras mycket av de goda bakterierna som finns på huden och som också skyddar oss. När ditt sebum, vilket är hudens naturliga fettämne, minskas, minskas även produktionen av de goda bakterierna, vilket också blir ett resultat av en minskad hyaluronproduktion. Det innebär att de djupare rynkorna nu uppstår. När epidermis, alltså överhuden, är torrare och tunnare, påverkar det även underhuden mer när du närmar dig 50. Nu blir hudförnyelsen långsammare och huden kan även bli utsatt för mer infektioner. Allt i kroppen går i ett långsammare tempo, på grund av en lägre ämnesomsättning som påverkar huden och framförallt näringen som kommer via blodbanan. När blodtillförseln blir sämre blir det mindre syre, vilket ger en mattare och gråare hudton.
När du går in i övergångsåldern minskas både produktionen av östrogen och progesteron och det brukar ofta bli en obalans mellan dessa som också påverkar hyn negativt. Nu kan också pigmenteringar synas mer om du inte har tagit hand om huden när du var yngre.

LÄS OCKSÅ: Jag vill ha spänstigare hud – vad ska jag göra?

Så tar du bäst hand om hyn vid 50

 •  Satsa på djupgående hudvård. Använd mer djupgående hudvård som fuktar ända till underhuden, och använd en fetare kräm, då fett binder fukt. Tillsätt ett serum med niacinamid i samt andra bra antiage-ämnen, exempelvis arganoolja, som återfuktar bra.
 • Använd produkter för känslig hy. Byt ut din hudvård mot produkter som är för känslig hy, då huden ofta förändras och blir mer känslig ju torrare den blir.
 • Mer aktiv ögonkräm. Nu är det dags för en mer aktiv ögonkräm, då det är vanligare med både påsar, ringar och linjer runt ögonen. Mer aktiva ämnen kan vara trollhassel som är sammandragande och bra mot mörka ringar och gurkörtsolja som innehåller GLA som är extra närande för torr hud.
 • Öka upp intaget av bra fetter inifrån, som smörjer både kroppen och huden mer. Drick mycket vatten och tillsätt extra antioxidanter, samt höj upp dosen av Q10. Dessa kommer att skydda hudcellerna ännu mer och förebygga att huden åldras i förtid.
 • Gå kontinuerligt på ansiktsbehandlingar. Du behöver lägga mer tid på huden och hudvårdsrutiner, både när det gäller att ta hand om huden inifrån men även med hudvårdsprodukter ju äldre du blir. Utöver regelbundna ansiktsbehandlingar kan du göra en lättare peeling en gång i veckan och sedan tillsätta en återfuktande och närande mask, som boostar huden med mer fukt.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.