Annons
Annons

Så underlättar du sjukhusbesöket för ditt barn

Läs på, undvik att underdriva eller överdriva och förbered både dig själv och ditt barn. Det är några av tricksen för att göra sjukhusbesöket till en behagligare upplevelse.

Redaktionen

15 februari, 2020
Så underlättar du sjukhusbesöket för ditt barn
Dela inlägget

Läs på, undvik att underdriva eller överdriva och förbered både dig själv och ditt barn.
Det är några av tricksen för att göra sjukhusbesöket till en behagligare upplevelse.

Att förbereda både sig själv och barnet innan man uppsöker vården är en god idé av flera anledningar, tycker Jonas F Ludvigsson, överläkare vid Barnkliniken på Örebro Universitetssjukhus och professor vid Karolinska Institutet, som också är aktuell med boken ”Barnläkarens guide – farligt och ofarligt från nyfödd till tonåring”.
– Berätta att doktorn kommer ställa frågor, väga-mäta, lyssna på hjärtat och kanske klämmer på magen, det kan vara ett sätt att lugna barnet. Det är alltid bättre att barnet är förberett på vad som ska hända, säger

Foto: Pavel Koubek

han.

LÄS OCKSÅ: Näringsexperten: “Även barn behöver vitaminer”

Kan få bestämma vissa saker
Berätta därför om vad som händer, som att ”vi kommer att ta av tröjan, sjuksköterskan kommer att sätta ett litet band om armen så att man lättare kan se blodkärlen, hen kommer att sticka i armvecket”. Och låt barnet välja – fast mellan rätt saker:

– Man kan ställa frågan, ”vill du sitta i mammas eller pappas knä när vi sticker?” eller ”vill du ha på dig skorna?”. Vi frågar dock inte barnet ”går det bra att vi sticker dig nu?”. Vi kan inte heller alltid låta barnet välja om det ska ta prover i höger eller vänster arm, det kanske bara finns bra kärl i ena armen. Barnet kan få bestämma vissa saker men inte andra.

LÄS OCKSÅ: Barnläkare varnar: Ibuprofen kan ge barn allvarlig leverskada

Utlova en belöning
Ett annat sätt att underlätta besöket är att utlova en liten belöning, som ett klistermärke. Och om man vet att barnet ska ta prover kan man sätta på bedövningssalva (Emla) i barnets armveck någon timme i förväg.
– Då kan man nypa barnet försiktigt i huden som Emlats för att visa att salvan fungerat.

Ett av de vanligaste misstagen som föräldrar ofta säger till sina barn är: ”det här kommer inte att göra ont”.
– Det enda barn hör, när de själva eller föräldrarna är stressade är ”gör ont”. Då tror jag det är mycket bättre att säga: ”mamma eller pappa sitter här”. Ett annat fel är att en del föräldrar inte håller i sina barn ordentligt när man som läkare ska titta i barnets öron. När barnet vrider på sig och man har en tratt i örat så gör det ganska ont. Därför är det mycket bättre att föräldern tar ett stadigt tag och håller hårt under de 30-60 sekunder det tar att titta i öronen, säger Jonas F Ludvigsson.

Av Tina Harr

Annons
Annons