Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna med sitt barn på sjukhuset

Så underlättar du sjukhusbesöket för ditt barn

Läs på, undvik att underdriva eller överdriva och förbered både dig själv och ditt barn.
Det är några av tricksen för att göra sjukhusbesöket till en behagligare upplevelse.

Att förbereda både sig själv och barnet innan man uppsöker vården är en god idé av flera anledningar, tycker Jonas F Ludvigsson, överläkare vid Barnkliniken på Örebro Universitetssjukhus och professor vid Karolinska Institutet, som också är aktuell med boken ”Barnläkarens guide – farligt och ofarligt från nyfödd till tonåring”.
– Berätta att doktorn kommer ställa frågor, väga-mäta, lyssna på hjärtat och kanske klämmer på magen, det kan vara ett sätt att lugna barnet. Det är alltid bättre att barnet är förberett på vad som ska hända, säger

Foto: Pavel Koubek

han.

LÄS OCKSÅ: Näringsexperten: “Även barn behöver vitaminer”

Kan få bestämma vissa saker
Berätta därför om vad som händer, som att ”vi kommer att ta av tröjan, sjuksköterskan kommer att sätta ett litet band om armen så att man lättare kan se blodkärlen, hen kommer att sticka i armvecket”. Och låt barnet välja – fast mellan rätt saker:

 

– Man kan ställa frågan, ”vill du sitta i mammas eller pappas knä när vi sticker?” eller ”vill du ha på dig skorna?”. Vi frågar dock inte barnet ”går det bra att vi sticker dig nu?”. Vi kan inte heller alltid låta barnet välja om det ska ta prover i höger eller vänster arm, det kanske bara finns bra kärl i ena armen. Barnet kan få bestämma vissa saker men inte andra.

LÄS OCKSÅ: Barnläkare varnar: Ibuprofen kan ge barn allvarlig leverskada

Utlova en belöning
Ett annat sätt att underlätta besöket är att utlova en liten belöning, som ett klistermärke. Och om man vet att barnet ska ta prover kan man sätta på bedövningssalva (Emla) i barnets armveck någon timme i förväg.
– Då kan man nypa barnet försiktigt i huden som Emlats för att visa att salvan fungerat.

Ett av de vanligaste misstagen som föräldrar ofta säger till sina barn är: ”det här kommer inte att göra ont”.
– Det enda barn hör, när de själva eller föräldrarna är stressade är ”gör ont”. Då tror jag det är mycket bättre att säga: ”mamma eller pappa sitter här”. Ett annat fel är att en del föräldrar inte håller i sina barn ordentligt när man som läkare ska titta i barnets öron. När barnet vrider på sig och man har en tratt i örat så gör det ganska ont. Därför är det mycket bättre att föräldern tar ett stadigt tag och håller hårt under de 30-60 sekunder det tar att titta i öronen, säger Jonas F Ludvigsson.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sover

Örterna som får dig att sova bättre

Hälsa

En av tre svenskar lider till och från av sömnbesvär. Att låta naturens läkande och lugnande krafter verka är ett skonsamt och snabbt sätt att få hjälp. Tillskott med örter som valeriana och humle hjälper dig att somna.

Naturliga sätt att lindra smärta

Hälsa

Smärta kan uppstå av flera anledningar och ofta känns det skönt att få lindring. En del drar sig för att behandla smärta med läkemedel på grund av rädsla för biverkningar. Men det finns flera naturliga sätt att få smärtlindring.

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

 

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.