Så undviker du att julmyset blir en hälsofara | Kurera.se

Så undviker du att julmyset blir en hälsofara

Ljus och brasor hör julen till men kan också vara direkt hälsovådligt. Inte minst de populära doftljusen kan innehålla en del mindre hälsosamma ämnen. Det är därför viktigt att tänka en gång extra när man väljer ljus och sörja för god ventilation manar experten.

Julen närmar sig och vi är inne i årets mörkaste tid. En mörk tid som vi av tradition försöker förgylla med ljus och brasor. På senare år har även doftljus blivit ett allt populärare inslag. Men vad många inte tänker på är att både brasa och ljus kan väsentligt försämra inomhusluften. Syret minskar och giftiga partiklar kan spridas i luften.
– Dålig inomhusluft kan ge negativa hälsoeffekter på både kort och lång sikt. Därför är det viktigt att tänka på att se till att skapa rörelse i luften, till exempel genom att vädra eller på annat sätt se till att ha bra ventilation, säger ventilationsexperten Niclas Ohlsson.

LÄS OCKSÅ: Detta äter vi helst – och ägnar oss gärna åt – på julafton

Viktigt med bra ved och rätt ljus
För den som är rädd om hälsan kan det också vara klokt att fundera över vilken ved man eldar med och vara noga med vilka ljus man använder.
– De numera så populära doftljusen är många gånger direkt skadliga för inomhusluften. De kan sprida partiklar och ångor som vi mår allt annat än bra av, säger Niclas Ohlsson.

 

LÄS OCKSÅ: Värmeljus liknas vid passiv rökning

Att tänka på när du eldar
Stearinljus
Det är viktigt att tänka på vilka ljus man använder. Svanen-märkta ljus tar hänsyn till både varifrån råvaran kommer, mängden sot som de avger och förpackningens miljöpåverkan. Stearinljus som brinner långsamt är det bästa alternativet, medan billiga paraffinljus avger cancerogena ämnen som till exempel bensen. Färgade ljus är inte heller bra eftersom partiklar från dessa kan innehålla låga mängder av tungmetaller.

Doftljus
Doftljus gör tyvärr mer skada än nytta för inomhusluften. Därför bör man helst undvika doftljus och rökelse eller åtminstone se till att man efter eller under användande vädrar ut ordentligt.

Brasa
Om man eldar inomhus ska man helt undvika impregnerat trä eller målat virke och givetvis all plast och annat avfall. Här finns även mycket att vinna på hur man eldar. Man ska inte pyrelda och låta veden brinna långsamt, det är bättre att elda snabbt och varmt. Färsk fuktig ved bildar mer sot, så veden ska gärna ha legat och torkat några månader utomhus men under tak.

Av redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Martina Johansson: Dämpa inflammation och lev friskare

Naturlig hälsa

Inte bara kosten spelar roll för en god hälsa, även våra relationer är viktiga och att ha mål och mening i livet. Härom året kom biohackern och hälsoboksförfattaren Martina Johansson  ut med boken "Inflammation" som hon skrivit tillsammans med läkaren Ralf Sundberg.  Nu är de aktuella med uppföljaren "Dämpa inflammation – en praktisk guide till ett friskare liv". 

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.