Så undviker du julens värsta miljöbovar

Julen står för dörren och som vanligt ska vi äta gott och mysa i julljusens sken. Men allt är inte guld som glimmar, mycket kan ställa till skada i miljön men du kan göra medvetna val för att försäkra dig om att fira en jul som är god på riktigt. Här kommer några tips!

Utrotningshotad ål, lax uppfödd i trånga burar, gasade grisar och kakor och ljus med palmolja, hur gott låter det?  Välj istället MSC-märkt fisk så bidrar du inte till utfiskade hav, ekologisk skinka och KRAV-märkt gran. Då är du en bra bit på vägen mot att fira en jul fri från de värsta miljöbovarna.

Godis och kakor med eller utan palmolja
Palmolja är på grund av odling och framställning en stor miljöbov och trots att det är en populär ersättare för transfetter tvistar de lärde om hur det egentligen påverkar hälsan. Den miljö- och hälsomedvetne gör därför klokast i att undvika produkter med palmolja.

 

Bäst är förstås att baka sina egna pepparkakor och göra sitt eget julgodis, se på Kureras receptsida, där finns många goda recept.  Men det är inte alla som vill eller hinner, då kan det vara bra att veta vilket godis som är fritt från palmolja, bl a är Toblerone och After eight fria från palmolja. Däremot finns det i chokladaskarna Alladin, Paradis och askar från Anthon Berg. Supermiljöbloggen har publicerat en lista med julgodis och pepparakor utan palmolja och vilka du bör undvika.

LÄS OCKSÅ: Psykologens fem bästa råd för en lugnare jul

Palmolja i de levande ljusen
Palmolja finns även i olika ljus, både vanliga och värmeljus. Stearinljus anses bättre ur miljösynpunkt än ljus tillverkade av paraffin som tillverkas av biprodukter från raffineringen av råolja. Välj hellre svanen-märkta stearinljus eller fråga i affären eller hos tillverkaren om ljusen tillverkats av palmolja eller paraffin. Dock är stearin inget för veganer då det främst tillverkas av animaliskt fett från slaktavfall som annars skulle slängas. Bivax är ett annat alternativ men den miljömedvetna veganen bör kanske välja ljus av raps. Det finns värmeljus med behållare av glas som går att återvända.

Miljövänliga julgranar – finns det?
Välj bort Kungsgran om den inte är KRAV-märkt, eftersom den annars sannolikt odlats med både gödsel och bekämpningsmedel. Bäst är att köpa en en KRAV-märkt gran. Den som bor i ett storstadsområde kan beställa via nätet. Om du har svårt att få tag på en KRAV-gran är det bästa valet en vanlig rödgran. Välj då helst en närodlad. Du som tror att du kan göra miljön en tjänst genom att välja plastgran får tänka om. Även om den används i många år har den störst totala miljöpåverkan.

LÄS OCKSÅ: Julgransodlingar – en tickande bomb

Citrusfrukter utan nervgift
Apelsiner, mandariner och clementiner hör julen till men citrusfrukter är hårt besprutade och nyligen rapporterades om rester av nervgift i många sorter. Det är därför viktigt att välja ekologisk frukt inte bara till jul. Även när det kommer till kaffe, russin och choklad är det bra att välja ekologiskt då de ofta är hårt besprutade och i chokladens fall även kan ha producerats av barn under slavliknande förhållanden. Det bästa är förstås att bara servera ekologisk och rättvisemärkt mat, då mår alla bra av även de som producerat den.

Ljusslingor och belysning
LED är tio gånger effektivare ur energihänseende än de traditionella ljusslinga. Genom att känna på slingan om den blir varm när den lyser kan du ta reda på om det är är dioder, de avger nämlöigen ingen värme.

 

LÄS OCKSÅ: Grisar gasas innan de blir julskinka

Lägg en lycklig skinka på bordet
Häromåret avslöjades att grisar gasades innan de gick till slakt för att bli till julskinka. Även i år har bilder släppts som visar på förhållandena för de grisar som föds upp till att bli mat åt oss. Det är därför viktigt för den som vill fira en god jul på riktigt att välja KRAV-märkt kött eller kött från en lokal producent som du känner till väl annars kanske det kan vara dags att haka på gegotrenden och griljera en kålrot.

Finaste fisken är MSC-märkt
Ålen är på randen till utrotning och borde inte finnas på något julbord, även långan som används till lutfisk ligger illa till. Fisksorter som rekommenderas är istället trådfångad sej eller torsk, dock ej från Östersjön då fisk därifrån innehåller stora mängder miljögifter. Sill och ansjovis är däremot toppen. KRAV-lax eller ännu hellre viltfångad lax rekommedneras då uppfödningen av lax enligt flera avslöjanden görs på ett allt annat än hållbart sätt.

LÄS OCKSÅ: Finaste firrarna på julbordet och vilka som går bort

Res och semestra miljövänligt
Den växande intresset för att semestra med tåg har gjort att det blivit betydligt lättare. Så om du tillhör dem som hellre reser bort än firar hemma på traditionellt vis, varför inte ta tåget ned i Europa eller semestra på närmare håll. Svenska fjällvärlden har mycket att erbjuda för den som lockas av skidåkning. Eller varför inte satsa på en spa-vistelse eller ett hälsohem.

Av redaktionen

Källa: Kurera, SVT och Land, Sveriges Radio

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nu slipper Eva rinnande ögon

Hälsa

I flera år har Eva Jansson, 69, haft problem med torra och rinnande ögon. Hennes elever i skolan frågade ofta varför fröken grät. Men förra året hittade Eva ett tillskott med havtornsolja. Efter några månader hade den överdrivna tårproduktionen upphört och numera slipper Eva frågor om hon är ledsen.

Baka semlor på fettisdag – här har du recept på 3 nyttiga semlor

Recept

Idag är det fettisdag och trenden med kreativa semlor fortsätter. I en del semlor finns det mer av allt och andra är bakade efter de nya mattrenderna. I de nyttigare varianterna finns inte mjöl, mjölk och socker. Istället är det semlor bakade med bland annat mandelmjöl, kokosmjölk och honung. Här kommer tre härligt goda och lite mer hälsoinriktade semlor.

Dags för en detox – så renar du dig på bara några veckor

Hälsa

Våren närmar sig med stormsteg och då kan vara dags för en kroppslig rening och hjälpa en utmattad lever. Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Och nu kan du ta hjälp av ett nytt specialdesignat tillskott som storstädar din lever. 

 

Universitetet i norr blir ännu mer idrottsvänlig

Hälsa

I Luleå ska universitetsstuderande lättare kunna kombinera elitidrott på högsta nivå med sina akademiska studier. Det är Riksidrottsförbundet som vill underlätta för eleverna och har därför utsett det tekniska universitet till vad man kallar ett elitidrottsvänligt lärosäte.

 

Therese Lilliesköld vet vad katter behöver

Husdjur

Therese Lilliesköld är antrozoolog och har skrivit boken ”Katt och människa emellan”, där hon beskriver vår relation till ett av våra mest populära husdjur. I boken ger hon svar på frågor om kattens gåtfulla egenskaper och beskriver det unika band som uppstår mella katten och dess människa.

Ulrika Davidsson recept

Ny livsstil på 66 dagar – del 1

Recept

På bara 66 dagar kan du få mer energi, gå ner i vikt och få en lugnare mage. Här får du ett smakprov på några recept ur de första fem veckornas veckomeny, ur kostrådgivaren Ulrika Davidssons nya bok "66 day challenge". Nästa vecka publiceras fortsättningen.

Bröd från bageriet är bäst för kroppen

Kost

När forskare i Örebro jämförde surdegsbröd bakade i ett lokalt bageri med de tio mest sålda bröden i butik visade det sig att kroppen kunde ta upp nästan all näring från bageribrödet. Men mineralerna i butiksbröden passerade rakt igenom oss. Anledningen till att kroppen kunde tillgodogöra sig bageribröden så bra var tack vare den långa jäsningen.

Så nyttigt är propolis

Eko/miljö

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

Ingefära tog bort smärtan i Lailas höft

Hälsa

En lång flygresa med ett alldeles för trångt utrymme gav Laila Sund, 81, en inflammation i ett muskelfäste i höftleden. Hon fick tre kortisonsprutor som hjälpte under en period, men när smärtan kom smygandes tillbaka provade Laila något helt nytt. Ett tillskott med ingefära och gurkmeja tog bort värken helt och nu tränar Laila återigen tre gånger i veckan utan problem.

 

Nya rön: Så sparar vi på snö när vintrarna är gröna

Forskning

Just nu pågår sportlovet i delar av Sverige och gröna spår och backar har och är ett problem för landets skidanläggningar i södra och mellersta delarna. Alla skidälskare får därför bege sig en bit upp i landet för att hitta snö att åka. Vid Luleå universitet har forskare i en ny studie undersökt bästa sätten att lagra snö – och hittat ett sätt som varken är dyrt eller svårt.

En enkel sockerart kan motverka urinvägsbesvär

Hälsa

En av tre svenska kvinnor drabbas av upprepade infektioner i urinblåsan och i urinröret. Symtomen är urinträningningar och en svidande känsla när man kissar. Nu finns en ny lösning på problemet: D-mannos, en enkel sockerart som spolar bort E-coli bakterierna från slemhinnan och tar bort den brännande känslan.

Ovanlig cancer vanligare i norr

Forskning

En speciell form av lymfkörtelcancer tillhör en av de mer ovanligare formerna av cancer. Sjukdomen är av någon okänd anledning tre gånger så vanlig i Sverige som i övriga världen. Men vad som är ännu mer speciellt är att denna typ av cancer är närmare fem gånger så vanlig i norra delarna av Sverige.

“Att vara snäll mot sig själv är inte att vara självisk”

Krönikan

När jultomten kommer frågar han om det finns några snälla barn. Snällhet lyfts fram som en eftersträvansvärd egenskap och vem vill inte bli vänligt bemött. Men vi tänker oftast på snällhet som något vi är eller gör mot andra – inte oss själva. Maria Helander har skrivit boken "Självsnäll" och i den här krönikan berättar hon mer om hur vi kan göra för att vara lite snällare mot oss själva.

Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Mage

Nästan hälften av alla unga män i Sverige har det senaste året haft problem med magen – en ökning med 22 procent sedan 2017. Färsk statistik visar också att majoriteten av svenska män i åldern 16–30 år är allätare, medan kvinnor ofta väljer vegetariskt eller växtbaserat flera gånger i veckan.

 

Få bättre relationer med kärlekens språk

Mental hälsa

Brukar din partner göra små tjänster som underlättar för dig i din vardag? Då är det troligt att det är hens kärleksspråk. Själv kanske du är mer för att ge gåvor. I så fall har ni olika kärleksspråk. Något som kan leda till problem men det finns också metoder att lära sig att bli bättre på att förstå varandras sätt att visa kärlek.

Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.

 

“Rödbetsjuicen sänkte mitt blodtryck”

Hälsa

När Ann-Christine Westman, 57, skulle operera höften var blodtrycket så högt att läkarna ville vänta med operationen. Istället för blodtryckssänkande medicin drack Ann-Christine rödbetsjuice – och inom några dagar var trycket normalt. Nu dricker hon ekologisk rödbetsjuice varje dag, ett extra glas om stressen ökar och hon känner att blodtrycket går upp.

Grattis tidningen Kurera – nu fyller vi 20 år!

Hälsa

Ändra inte ett vinnande koncept, brukar det heta. Det har väl sällan varit så sant som i år när vi firar att Kurera fyller 20 år. ”Vi kommer att göra allt för att det ska bli en så intressant tidning inom ämnet egenvård som möjligt för er.” Så skrev tidningens första chefredaktör i sin allra första ledare. Det är ord som vi kan skriva under på – vartenda ett.