Så undviker du julens värsta miljöbovar

Julen står för dörren och som vanligt ska vi äta gott och mysa i julljusens sken. Men allt är inte guld som glimmar, mycket kan ställa till skada i miljön men du kan göra medvetna val för att försäkra dig om att fira en jul som är god på riktigt. Här kommer några tips!

Utrotningshotad ål, lax uppfödd i trånga burar, gasade grisar och kakor och ljus med palmolja, hur gott låter det?  Välj istället MSC-märkt fisk så bidrar du inte till utfiskade hav, ekologisk skinka och KRAV-märkt gran. Då är du en bra bit på vägen mot att fira en jul fri från de värsta miljöbovarna.

Godis och kakor med eller utan palmolja
Palmolja är på grund av odling och framställning en stor miljöbov och trots att det är en populär ersättare för transfetter tvistar de lärde om hur det egentligen påverkar hälsan. Den miljö- och hälsomedvetne gör därför klokast i att undvika produkter med palmolja.

 

Bäst är förstås att baka sina egna pepparkakor och göra sitt eget julgodis, se på Kureras receptsida, där finns många goda recept.  Men det är inte alla som vill eller hinner, då kan det vara bra att veta vilket godis som är fritt från palmolja, bl a är Toblerone och After eight fria från palmolja. Däremot finns det i chokladaskarna Alladin, Paradis och askar från Anthon Berg. Supermiljöbloggen har publicerat en lista med julgodis och pepparakor utan palmolja och vilka du bör undvika.

LÄS OCKSÅ: Psykologens fem bästa råd för en lugnare jul

Palmolja i de levande ljusen
Palmolja finns även i olika ljus, både vanliga och värmeljus. Stearinljus anses bättre ur miljösynpunkt än ljus tillverkade av paraffin som tillverkas av biprodukter från raffineringen av råolja. Välj hellre svanen-märkta stearinljus eller fråga i affären eller hos tillverkaren om ljusen tillverkats av palmolja eller paraffin. Dock är stearin inget för veganer då det främst tillverkas av animaliskt fett från slaktavfall som annars skulle slängas. Bivax är ett annat alternativ men den miljömedvetna veganen bör kanske välja ljus av raps. Det finns värmeljus med behållare av glas som går att återvända.

Miljövänliga julgranar – finns det?
Välj bort Kungsgran om den inte är KRAV-märkt, eftersom den annars sannolikt odlats med både gödsel och bekämpningsmedel. Bäst är att köpa en en KRAV-märkt gran. Den som bor i ett storstadsområde kan beställa via nätet. Om du har svårt att få tag på en KRAV-gran är det bästa valet en vanlig rödgran. Välj då helst en närodlad. Du som tror att du kan göra miljön en tjänst genom att välja plastgran får tänka om. Även om den används i många år har den störst totala miljöpåverkan.

LÄS OCKSÅ: Julgransodlingar – en tickande bomb

Citrusfrukter utan nervgift
Apelsiner, mandariner och clementiner hör julen till men citrusfrukter är hårt besprutade och nyligen rapporterades om rester av nervgift i många sorter. Det är därför viktigt att välja ekologisk frukt inte bara till jul. Även när det kommer till kaffe, russin och choklad är det bra att välja ekologiskt då de ofta är hårt besprutade och i chokladens fall även kan ha producerats av barn under slavliknande förhållanden. Det bästa är förstås att bara servera ekologisk och rättvisemärkt mat, då mår alla bra av även de som producerat den.

Ljusslingor och belysning
LED är tio gånger effektivare ur energihänseende än de traditionella ljusslinga. Genom att känna på slingan om den blir varm när den lyser kan du ta reda på om det är är dioder, de avger nämlöigen ingen värme.

 

LÄS OCKSÅ: Grisar gasas innan de blir julskinka

Lägg en lycklig skinka på bordet
Häromåret avslöjades att grisar gasades innan de gick till slakt för att bli till julskinka. Även i år har bilder släppts som visar på förhållandena för de grisar som föds upp till att bli mat åt oss. Det är därför viktigt för den som vill fira en god jul på riktigt att välja KRAV-märkt kött eller kött från en lokal producent som du känner till väl annars kanske det kan vara dags att haka på gegotrenden och griljera en kålrot.

Finaste fisken är MSC-märkt
Ålen är på randen till utrotning och borde inte finnas på något julbord, även långan som används till lutfisk ligger illa till. Fisksorter som rekommenderas är istället trådfångad sej eller torsk, dock ej från Östersjön då fisk därifrån innehåller stora mängder miljögifter. Sill och ansjovis är däremot toppen. KRAV-lax eller ännu hellre viltfångad lax rekommedneras då uppfödningen av lax enligt flera avslöjanden görs på ett allt annat än hållbart sätt.

LÄS OCKSÅ: Finaste firrarna på julbordet och vilka som går bort

Res och semestra miljövänligt
Den växande intresset för att semestra med tåg har gjort att det blivit betydligt lättare. Så om du tillhör dem som hellre reser bort än firar hemma på traditionellt vis, varför inte ta tåget ned i Europa eller semestra på närmare håll. Svenska fjällvärlden har mycket att erbjuda för den som lockas av skidåkning. Eller varför inte satsa på en spa-vistelse eller ett hälsohem.

Av redaktionen

Källa: Kurera, SVT och Land, Sveriges Radio

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

 

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

 

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.