Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Så undviker du julens värsta miljöbovar

Julen står för dörren och som vanligt ska vi äta gott och mysa i julljusens sken. Men allt är inte guld som glimmar, mycket kan ställa till skada i miljön men du kan göra medvetna val för att försäkra dig om att fira en jul som är god på riktigt. Här kommer några tips!

Utrotningshotad ål, lax uppfödd i trånga burar, gasade grisar och kakor och ljus med palmolja, hur gott låter det?  Välj istället MSC-märkt fisk så bidrar du inte till utfiskade hav, ekologisk skinka och KRAV-märkt gran. Då är du en bra bit på vägen mot att fira en jul fri från de värsta miljöbovarna.

Godis och kakor med eller utan palmolja
Palmolja är på grund av odling och framställning en stor miljöbov och trots att det är en populär ersättare för transfetter tvistar de lärde om hur det egentligen påverkar hälsan. Den miljö- och hälsomedvetne gör därför klokast i att undvika produkter med palmolja.

 

Bäst är förstås att baka sina egna pepparkakor och göra sitt eget julgodis, se på Kureras receptsida, där finns många goda recept.  Men det är inte alla som vill eller hinner, då kan det vara bra att veta vilket godis som är fritt från palmolja, bl a är Toblerone och After eight fria från palmolja. Däremot finns det i chokladaskarna Alladin, Paradis och askar från Anthon Berg. Supermiljöbloggen har publicerat en lista med julgodis och pepparakor utan palmolja och vilka du bör undvika.

LÄS OCKSÅ: Psykologens fem bästa råd för en lugnare jul

Palmolja i de levande ljusen
Palmolja finns även i olika ljus, både vanliga och värmeljus. Stearinljus anses bättre ur miljösynpunkt än ljus tillverkade av paraffin som tillverkas av biprodukter från raffineringen av råolja. Välj hellre svanen-märkta stearinljus eller fråga i affären eller hos tillverkaren om ljusen tillverkats av palmolja eller paraffin. Dock är stearin inget för veganer då det främst tillverkas av animaliskt fett från slaktavfall som annars skulle slängas. Bivax är ett annat alternativ men den miljömedvetna veganen bör kanske välja ljus av raps. Det finns värmeljus med behållare av glas som går att återvända.

Miljövänliga julgranar – finns det?
Välj bort Kungsgran om den inte är KRAV-märkt, eftersom den annars sannolikt odlats med både gödsel och bekämpningsmedel. Bäst är att köpa en en KRAV-märkt gran. Den som bor i ett storstadsområde kan beställa via nätet. Om du har svårt att få tag på en KRAV-gran är det bästa valet en vanlig rödgran. Välj då helst en närodlad. Du som tror att du kan göra miljön en tjänst genom att välja plastgran får tänka om. Även om den används i många år har den störst totala miljöpåverkan.

LÄS OCKSÅ: Julgransodlingar – en tickande bomb

Citrusfrukter utan nervgift
Apelsiner, mandariner och clementiner hör julen till men citrusfrukter är hårt besprutade och nyligen rapporterades om rester av nervgift i många sorter. Det är därför viktigt att välja ekologisk frukt inte bara till jul. Även när det kommer till kaffe, russin och choklad är det bra att välja ekologiskt då de ofta är hårt besprutade och i chokladens fall även kan ha producerats av barn under slavliknande förhållanden. Det bästa är förstås att bara servera ekologisk och rättvisemärkt mat, då mår alla bra av även de som producerat den.

Ljusslingor och belysning
LED är tio gånger effektivare ur energihänseende än de traditionella ljusslinga. Genom att känna på slingan om den blir varm när den lyser kan du ta reda på om det är är dioder, de avger nämlöigen ingen värme.

 

LÄS OCKSÅ: Grisar gasas innan de blir julskinka

Lägg en lycklig skinka på bordet
Häromåret avslöjades att grisar gasades innan de gick till slakt för att bli till julskinka. Även i år har bilder släppts som visar på förhållandena för de grisar som föds upp till att bli mat åt oss. Det är därför viktigt för den som vill fira en god jul på riktigt att välja KRAV-märkt kött eller kött från en lokal producent som du känner till väl annars kanske det kan vara dags att haka på gegotrenden och griljera en kålrot.

Finaste fisken är MSC-märkt
Ålen är på randen till utrotning och borde inte finnas på något julbord, även långan som används till lutfisk ligger illa till. Fisksorter som rekommenderas är istället trådfångad sej eller torsk, dock ej från Östersjön då fisk därifrån innehåller stora mängder miljögifter. Sill och ansjovis är däremot toppen. KRAV-lax eller ännu hellre viltfångad lax rekommedneras då uppfödningen av lax enligt flera avslöjanden görs på ett allt annat än hållbart sätt.

LÄS OCKSÅ: Finaste firrarna på julbordet och vilka som går bort

Res och semestra miljövänligt
Den växande intresset för att semestra med tåg har gjort att det blivit betydligt lättare. Så om du tillhör dem som hellre reser bort än firar hemma på traditionellt vis, varför inte ta tåget ned i Europa eller semestra på närmare håll. Svenska fjällvärlden har mycket att erbjuda för den som lockas av skidåkning. Eller varför inte satsa på en spa-vistelse eller ett hälsohem.

Av redaktionen

Källa: Kurera, SVT och Land, Sveriges Radio

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.