Så undviker du vårdepression

Känner du igen dig?

En diagnos på vårdepression behöver uppfylla dessa kriterier:
1: Depressionen bör ha inträffat regelbundet efter varandra under minst två år och under en viss period av året.
2: Depressionen ska försvinna efter ett tag.
3: Den årstidsrelaterade depressionen bör ha uppstått flera gånger än andra typer av depressioner.

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

Årstidsbundna depressioner är vanligare än vad man tror. Att känna sig dyster när hösten kommer och ängslas inför den annalkande vintern med mörker och kyla är kanske mer socialt accepterat än att tycka att våren inte är så kul. Men faktum är att det inte är alla förunnat att kunna njuta av värme, sol och en natur som vaknar upp. Det intensiva ljuset som kommer med våren kan vara så överväldigande att kropp och själ inte hinner med. Den som lider av en årstidsbunden depression känner sig inte glad, utan snarare ledsen, trött och initiativlös.

I Sverige upplever många att våren faktiskt är mer tröttande än hösten. Varför vissa drabbas av nedstämdhet på våren och andra inte finns det ingen bra förklaring till. Men en anledning kan vara att det intensiva ljuset som väller in blir svårt att handskas med, hjärnan hinner helt enkelt inte med omställningen. Statistik visar att i länder runt ekvatorn förekommer årstidsbundna depressioner nästan aldrig.

 

Ungefär fem procent av befolkningen drabbas kraftigare än andra av årstidsbundna depressioner, och dessa hamnar inom ramen för de kriterier som uppfyller en depression. På hösten när mörkret drar in och vindarna blir kyligare händer samma sak, men förändringen blir lite mjukare. Trots det är höstdepressioner oftast svårare än känslan som infinner sig på våren.

LÄS OCKSÅ: Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Lindrar oro och nedstämdhet
En årstidsbunden depression klingar vanligtvis ut efter ett tag, men det är individuellt och kan ta olika lång tid. Att sova bort trötthet och en dämpad sinnesstämning hjälper sällan. Men det finns goda möjligheter för den som drabbas att slippa må dåligt. Johannesört är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som lindrar oro och nedstämdhet. Livet kännas oftast lättare redan efter två veckor av medicinering. En god idé kan därför vara att förebygga en vårdepression genom att börja medicinera redan innan symtomen visar sig. Ett exempel på johannesörttabletter är det växtbaserade läkemedlet Hypermin. Effekten kommer gradvis och efter en månad bör full effekt nåtts, det visar flera av de studier som gjorts på växten. I många länder är johannesört ett självklart val av medicin när oron sprider sig. 

Skillnaden mellan ett traditionellt växtbaserat läkemedel och en konventionell antidepressiv medicin som ett SSRI-preparat är att det syntetiska läkemedlet nästan alltid gör att du mår sämre den första tiden. SSRI-preparat kan också ge oönskade effekter som illamående och minskad sexuell lust. Det brukar dessutom ta en månad innan en positiv förändring inträffar. Ett SSRI-preparat fungerar som så att det höjer serotoninnivån i hjärnan. Johannesört däremot ökar tillgängligheten av såväl serotonin som noradrenalin och dopamin. En viktig fördel med johannesörten är att biverkningarna är milda – om du får några – vilket ger dig möjligheten att tillfriskna smidigare.

LÄS OCKSÅ: Alpdoktorns idéer är vetenskapligt bevisade

Främjar god nattsömn
Johannesörten fick dåligt rykte på 90-talet, men har idag fått upprättelse.

Andy Suter.

Historien bakom detta var att några läkemedelsbolag fick upp ögonen för johannesörtens effekt och därför började tillverka johannesört-produkter. Eftersom man ville göra en så effektiv produkt som möjligt, koncentrerades den och blev avsevärt starkare. Det var då som rapporterna om interaktioner kom – det uppdagades att johannesörten påskyndade nedbrytningen av blodförtunnande medicin, p-piller och immunhämmande medel vilket gjorde dessa mediciner mindre effektiva.

Andy Suter som är forskningschef på schweiziska Bioforce säger att han och hans forskarkollegor inte sett några interaktioner om man tar den rekommenderade dosen av ekologisk johannesört som Hypermin.

 

– Tar du en tablett tre gånger per dag så menar läkare här i Schweiz, men också i Tyskland och Österrike att du kan ta johannesört även om du tar andra läkemedel. Men vi följer naturligtvis läkemedelsverkets rekommendationer på våra bipacksedlar och som patient bör du alltid rådfråga din läkare först om du är osäker.

Vilka de verksamma substanserna i johannesört är vet forskarna inte ännu, men man tror att det är den rödfärgade växtsaften hypericin som har störst effekt.

– Den vi känner till är hypericin, men vi vet att johannesört påverkar en rad olika enzymsystem i hjärnan vilket medför att vi känner oss lugna och avslappnade samtidigt som sinnesstämningen ökar. Vi har också sett att johannesört har en fördel för den som sover dåligt, och för att få bibehålla en god nattsömn. Då kan man ta en tablett innan man går till sängs, säger Andy Suter.

Av Inger Palm


Känner du igen dig?

En diagnos på vårdepression behöver uppfylla dessa kriterier:
1: Depressionen bör ha inträffat regelbundet efter varandra under minst två år och under en viss period av året.
2: Depressionen ska försvinna efter ett tag.
3: Den årstidsrelaterade depressionen bör ha uppstått flera gånger än andra typer av depressioner.

Hypermin

Det traditionella växtbaserade läkemedlet Hypermin togs fram av den schweiziska hälsopionjären Alfred Vogel och skiljer sig en del från andra johannesörtspreparat. Vogels idé var att odla medicinalväxterna ekologiskt, skörda dem och framställa dem färska. Då bevaras effekten av de verksamma ämnena bättre jämfört med växter som torkas innan de blir medicin.

Johannesört är en väldokumenterad växt. 2005 gjordes två metaanlayser på johannesört där 26 respektive 37 studier ingick. Totalt deltog 5 000 patienter och analyserna visade att johannesört var lika effektiv som antidepressiv medicin vid lätt och måttlig depression. Samma år jämfördes johannesört med SSRI-preparatet paroxetin och den studien bekräftade att johannesört var lika effektivt men hade färre biverkningar. Några år tidigare tittade man på äldre antidepressiv medicin och den studien visade att johannesört hade bättre effekt och mindre biverkningar.

När en klinisk studie på Hypermin utfördes i Schweiz 2007, visade det sig att deras färska ekologiska johannesört har lika god effekt och ibland bättre än SSRI-preparat vid lätt nedstämdhet, oro samt mild till måttlig depression. I studien deltog 200 personer från 18 till 86 år, varav 143 var kvinnor. Den pågick under sex veckor och patienterna fick gradera svårigheterna före och efter behandlingen. De fick också gradera de fysiska åkommorna så som huvudvärk, sömnproblem, tryck över bröstet och magont. Alla symtom reducerades med mellan 49 och 65 procent.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

 

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

 

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

 

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

 

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.