Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Så undviker du vårdepression

Känner du igen dig?

En diagnos på vårdepression behöver uppfylla dessa kriterier:
1: Depressionen bör ha inträffat regelbundet efter varandra under minst två år och under en viss period av året.
2: Depressionen ska försvinna efter ett tag.
3: Den årstidsrelaterade depressionen bör ha uppstått flera gånger än andra typer av depressioner.

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

Årstidsbundna depressioner är vanligare än vad man tror. Att känna sig dyster när hösten kommer och ängslas inför den annalkande vintern med mörker och kyla är kanske mer socialt accepterat än att tycka att våren inte är så kul. Men faktum är att det inte är alla förunnat att kunna njuta av värme, sol och en natur som vaknar upp. Det intensiva ljuset som kommer med våren kan vara så överväldigande att kropp och själ inte hinner med. Den som lider av en årstidsbunden depression känner sig inte glad, utan snarare ledsen, trött och initiativlös.

I Sverige upplever många att våren faktiskt är mer tröttande än hösten. Varför vissa drabbas av nedstämdhet på våren och andra inte finns det ingen bra förklaring till. Men en anledning kan vara att det intensiva ljuset som väller in blir svårt att handskas med, hjärnan hinner helt enkelt inte med omställningen. Statistik visar att i länder runt ekvatorn förekommer årstidsbundna depressioner nästan aldrig.

 

Ungefär fem procent av befolkningen drabbas kraftigare än andra av årstidsbundna depressioner, och dessa hamnar inom ramen för de kriterier som uppfyller en depression. På hösten när mörkret drar in och vindarna blir kyligare händer samma sak, men förändringen blir lite mjukare. Trots det är höstdepressioner oftast svårare än känslan som infinner sig på våren.

LÄS OCKSÅ: Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Lindrar oro och nedstämdhet
En årstidsbunden depression klingar vanligtvis ut efter ett tag, men det är individuellt och kan ta olika lång tid. Att sova bort trötthet och en dämpad sinnesstämning hjälper sällan. Men det finns goda möjligheter för den som drabbas att slippa må dåligt. Johannesört är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som lindrar oro och nedstämdhet. Livet kännas oftast lättare redan efter två veckor av medicinering. En god idé kan därför vara att förebygga en vårdepression genom att börja medicinera redan innan symtomen visar sig. Ett exempel på johannesörttabletter är det växtbaserade läkemedlet Hypermin. Effekten kommer gradvis och efter en månad bör full effekt nåtts, det visar flera av de studier som gjorts på växten. I många länder är johannesört ett självklart val av medicin när oron sprider sig. 

Skillnaden mellan ett traditionellt växtbaserat läkemedel och en konventionell antidepressiv medicin som ett SSRI-preparat är att det syntetiska läkemedlet nästan alltid gör att du mår sämre den första tiden. SSRI-preparat kan också ge oönskade effekter som illamående och minskad sexuell lust. Det brukar dessutom ta en månad innan en positiv förändring inträffar. Ett SSRI-preparat fungerar som så att det höjer serotoninnivån i hjärnan. Johannesört däremot ökar tillgängligheten av såväl serotonin som noradrenalin och dopamin. En viktig fördel med johannesörten är att biverkningarna är milda – om du får några – vilket ger dig möjligheten att tillfriskna smidigare.

LÄS OCKSÅ: Alpdoktorns idéer är vetenskapligt bevisade

Främjar god nattsömn
Johannesörten fick dåligt rykte på 90-talet, men har idag fått upprättelse.

Andy Suter.

Historien bakom detta var att några läkemedelsbolag fick upp ögonen för johannesörtens effekt och därför började tillverka johannesört-produkter. Eftersom man ville göra en så effektiv produkt som möjligt, koncentrerades den och blev avsevärt starkare. Det var då som rapporterna om interaktioner kom – det uppdagades att johannesörten påskyndade nedbrytningen av blodförtunnande medicin, p-piller och immunhämmande medel vilket gjorde dessa mediciner mindre effektiva.

Andy Suter som är forskningschef på schweiziska Bioforce säger att han och hans forskarkollegor inte sett några interaktioner om man tar den rekommenderade dosen av ekologisk johannesört som Hypermin.

 

– Tar du en tablett tre gånger per dag så menar läkare här i Schweiz, men också i Tyskland och Österrike att du kan ta johannesört även om du tar andra läkemedel. Men vi följer naturligtvis läkemedelsverkets rekommendationer på våra bipacksedlar och som patient bör du alltid rådfråga din läkare först om du är osäker.

Vilka de verksamma substanserna i johannesört är vet forskarna inte ännu, men man tror att det är den rödfärgade växtsaften hypericin som har störst effekt.

– Den vi känner till är hypericin, men vi vet att johannesört påverkar en rad olika enzymsystem i hjärnan vilket medför att vi känner oss lugna och avslappnade samtidigt som sinnesstämningen ökar. Vi har också sett att johannesört har en fördel för den som sover dåligt, och för att få bibehålla en god nattsömn. Då kan man ta en tablett innan man går till sängs, säger Andy Suter.

Av Inger Palm


Känner du igen dig?

En diagnos på vårdepression behöver uppfylla dessa kriterier:
1: Depressionen bör ha inträffat regelbundet efter varandra under minst två år och under en viss period av året.
2: Depressionen ska försvinna efter ett tag.
3: Den årstidsrelaterade depressionen bör ha uppstått flera gånger än andra typer av depressioner.

Hypermin

Det traditionella växtbaserade läkemedlet Hypermin togs fram av den schweiziska hälsopionjären Alfred Vogel och skiljer sig en del från andra johannesörtspreparat. Vogels idé var att odla medicinalväxterna ekologiskt, skörda dem och framställa dem färska. Då bevaras effekten av de verksamma ämnena bättre jämfört med växter som torkas innan de blir medicin.

Johannesört är en väldokumenterad växt. 2005 gjordes två metaanlayser på johannesört där 26 respektive 37 studier ingick. Totalt deltog 5 000 patienter och analyserna visade att johannesört var lika effektiv som antidepressiv medicin vid lätt och måttlig depression. Samma år jämfördes johannesört med SSRI-preparatet paroxetin och den studien bekräftade att johannesört var lika effektivt men hade färre biverkningar. Några år tidigare tittade man på äldre antidepressiv medicin och den studien visade att johannesört hade bättre effekt och mindre biverkningar.

När en klinisk studie på Hypermin utfördes i Schweiz 2007, visade det sig att deras färska ekologiska johannesört har lika god effekt och ibland bättre än SSRI-preparat vid lätt nedstämdhet, oro samt mild till måttlig depression. I studien deltog 200 personer från 18 till 86 år, varav 143 var kvinnor. Den pågick under sex veckor och patienterna fick gradera svårigheterna före och efter behandlingen. De fick också gradera de fysiska åkommorna så som huvudvärk, sömnproblem, tryck över bröstet och magont. Alla symtom reducerades med mellan 49 och 65 procent.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

 

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

 

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

echinacea blomma

Echinacea kan förebygga coronavirus

Forskning

Forskare världen över jobbar dygnet runt för att hitta ett botemedel eller en behandling som förebygger att vi smittas av coronavirus. Vacciner är under utveckling, men de dröjer. Men kanske finns svaret redan på apotekens och hälsokostaffärernas hyllor. Det tror Jan G Bruhn, professor i farmakognosi som menar att studien på echinacea som skydd mot coronaviruset är spännande.

 

Grön smoothie med topping, på ett brunt bord

Miss Raw’s superfoodsmoothie

Recept

Denna läckert gröna smoothie kommer från rawfoodkocken Anna Krigh och är perfekt om du på ett snabbt och enkelt sätt vill och behöver få i dig massor med näring och energi i form av frukt och grönt. Mixa och njut!

 

Kvinna på ett berg

”Vi behöver prata ännu mer om klimakteriet”

Kurera debatt

Plötsligt står du där och förstår inte vad som händer: Viktförändringar, nedstämdhet, sömnrubbning, stelhet, ont i kroppen och sämre träningsresultat. Precis så är det för många kvinnor. Klimakteriet drabbar oss plötsligt och många saknar kunskap om denna helt naturliga livsfas. Vi behöver prata ännu mer om hormoner, hälsan, kosten och träningen. Det skriver Christina Sundequist som är personlig tränare, föreläsare, certifierad kostrådgivare och hälsocoach i ett debattinlägg.

kvinna i bil

Äntligen slipper Hanna migrän!

Naturlig hälsa

Hanna Öhlanders migränanfall var så svåra att det enda som hjälpte var vila i ett mörkt rum. Och anfallen kom ofta – fem till sex gånger i veckan. Ingen av de receptbelagda mediciner hon fick utskrivna hjälpte, men för ett halvår sedan började Hanna med ett växtbaserat läkemedel med läkeörten mattram. Effekten kom direkt. Hon får fortfarande migrän ibland – men nu ett milt anfall en gång månaden.

Blandade grönsaker i en låda och på ett bord

4 skäl att välja eko för klimatet

Eko/miljö

Under "Eko-september" bjuder ekobönder över hela landet in till "öppen gård”, och i butikerna kampanjas det för ekologiska varor under hela månaden. Och eftersom jordbruket står för en stor andel av alla växthusgaser finns det flera goda skäl att välja eko, här är fyra!