Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Så undviker du vårdepression

Känner du igen dig?

En diagnos på vårdepression behöver uppfylla dessa kriterier:
1: Depressionen bör ha inträffat regelbundet efter varandra under minst två år och under en viss period av året.
2: Depressionen ska försvinna efter ett tag.
3: Den årstidsrelaterade depressionen bör ha uppstått flera gånger än andra typer av depressioner.

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

Årstidsbundna depressioner är vanligare än vad man tror. Att känna sig dyster när hösten kommer och ängslas inför den annalkande vintern med mörker och kyla är kanske mer socialt accepterat än att tycka att våren inte är så kul. Men faktum är att det inte är alla förunnat att kunna njuta av värme, sol och en natur som vaknar upp. Det intensiva ljuset som kommer med våren kan vara så överväldigande att kropp och själ inte hinner med. Den som lider av en årstidsbunden depression känner sig inte glad, utan snarare ledsen, trött och initiativlös.

I Sverige upplever många att våren faktiskt är mer tröttande än hösten. Varför vissa drabbas av nedstämdhet på våren och andra inte finns det ingen bra förklaring till. Men en anledning kan vara att det intensiva ljuset som väller in blir svårt att handskas med, hjärnan hinner helt enkelt inte med omställningen. Statistik visar att i länder runt ekvatorn förekommer årstidsbundna depressioner nästan aldrig.

 

Ungefär fem procent av befolkningen drabbas kraftigare än andra av årstidsbundna depressioner, och dessa hamnar inom ramen för de kriterier som uppfyller en depression. På hösten när mörkret drar in och vindarna blir kyligare händer samma sak, men förändringen blir lite mjukare. Trots det är höstdepressioner oftast svårare än känslan som infinner sig på våren.

LÄS OCKSÅ: Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Lindrar oro och nedstämdhet
En årstidsbunden depression klingar vanligtvis ut efter ett tag, men det är individuellt och kan ta olika lång tid. Att sova bort trötthet och en dämpad sinnesstämning hjälper sällan. Men det finns goda möjligheter för den som drabbas att slippa må dåligt. Johannesört är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som lindrar oro och nedstämdhet. Livet kännas oftast lättare redan efter två veckor av medicinering. En god idé kan därför vara att förebygga en vårdepression genom att börja medicinera redan innan symtomen visar sig. Ett exempel på johannesörttabletter är det växtbaserade läkemedlet Hypermin. Effekten kommer gradvis och efter en månad bör full effekt nåtts, det visar flera av de studier som gjorts på växten. I många länder är johannesört ett självklart val av medicin när oron sprider sig. 

Skillnaden mellan ett traditionellt växtbaserat läkemedel och en konventionell antidepressiv medicin som ett SSRI-preparat är att det syntetiska läkemedlet nästan alltid gör att du mår sämre den första tiden. SSRI-preparat kan också ge oönskade effekter som illamående och minskad sexuell lust. Det brukar dessutom ta en månad innan en positiv förändring inträffar. Ett SSRI-preparat fungerar som så att det höjer serotoninnivån i hjärnan. Johannesört däremot ökar tillgängligheten av såväl serotonin som noradrenalin och dopamin. En viktig fördel med johannesörten är att biverkningarna är milda – om du får några – vilket ger dig möjligheten att tillfriskna smidigare.

LÄS OCKSÅ: Alpdoktorns idéer är vetenskapligt bevisade

Främjar god nattsömn
Johannesörten fick dåligt rykte på 90-talet, men har idag fått upprättelse.

Andy Suter.

Historien bakom detta var att några läkemedelsbolag fick upp ögonen för johannesörtens effekt och därför började tillverka johannesört-produkter. Eftersom man ville göra en så effektiv produkt som möjligt, koncentrerades den och blev avsevärt starkare. Det var då som rapporterna om interaktioner kom – det uppdagades att johannesörten påskyndade nedbrytningen av blodförtunnande medicin, p-piller och immunhämmande medel vilket gjorde dessa mediciner mindre effektiva.

Andy Suter som är forskningschef på schweiziska Bioforce säger att han och hans forskarkollegor inte sett några interaktioner om man tar den rekommenderade dosen av ekologisk johannesört som Hypermin.

 

– Tar du en tablett tre gånger per dag så menar läkare här i Schweiz, men också i Tyskland och Österrike att du kan ta johannesört även om du tar andra läkemedel. Men vi följer naturligtvis läkemedelsverkets rekommendationer på våra bipacksedlar och som patient bör du alltid rådfråga din läkare först om du är osäker.

Vilka de verksamma substanserna i johannesört är vet forskarna inte ännu, men man tror att det är den rödfärgade växtsaften hypericin som har störst effekt.

– Den vi känner till är hypericin, men vi vet att johannesört påverkar en rad olika enzymsystem i hjärnan vilket medför att vi känner oss lugna och avslappnade samtidigt som sinnesstämningen ökar. Vi har också sett att johannesört har en fördel för den som sover dåligt, och för att få bibehålla en god nattsömn. Då kan man ta en tablett innan man går till sängs, säger Andy Suter.

Av Inger Palm


Känner du igen dig?

En diagnos på vårdepression behöver uppfylla dessa kriterier:
1: Depressionen bör ha inträffat regelbundet efter varandra under minst två år och under en viss period av året.
2: Depressionen ska försvinna efter ett tag.
3: Den årstidsrelaterade depressionen bör ha uppstått flera gånger än andra typer av depressioner.

Hypermin

Det traditionella växtbaserade läkemedlet Hypermin togs fram av den schweiziska hälsopionjären Alfred Vogel och skiljer sig en del från andra johannesörtspreparat. Vogels idé var att odla medicinalväxterna ekologiskt, skörda dem och framställa dem färska. Då bevaras effekten av de verksamma ämnena bättre jämfört med växter som torkas innan de blir medicin.

Johannesört är en väldokumenterad växt. 2005 gjordes två metaanlayser på johannesört där 26 respektive 37 studier ingick. Totalt deltog 5 000 patienter och analyserna visade att johannesört var lika effektiv som antidepressiv medicin vid lätt och måttlig depression. Samma år jämfördes johannesört med SSRI-preparatet paroxetin och den studien bekräftade att johannesört var lika effektivt men hade färre biverkningar. Några år tidigare tittade man på äldre antidepressiv medicin och den studien visade att johannesört hade bättre effekt och mindre biverkningar.

När en klinisk studie på Hypermin utfördes i Schweiz 2007, visade det sig att deras färska ekologiska johannesört har lika god effekt och ibland bättre än SSRI-preparat vid lätt nedstämdhet, oro samt mild till måttlig depression. I studien deltog 200 personer från 18 till 86 år, varav 143 var kvinnor. Den pågick under sex veckor och patienterna fick gradera svårigheterna före och efter behandlingen. De fick också gradera de fysiska åkommorna så som huvudvärk, sömnproblem, tryck över bröstet och magont. Alla symtom reducerades med mellan 49 och 65 procent.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.