Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Så undviker du vårdepression

Känner du igen dig?

En diagnos på vårdepression behöver uppfylla dessa kriterier:
1: Depressionen bör ha inträffat regelbundet efter varandra under minst två år och under en viss period av året.
2: Depressionen ska försvinna efter ett tag.
3: Den årstidsrelaterade depressionen bör ha uppstått flera gånger än andra typer av depressioner.

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

Årstidsbundna depressioner är vanligare än vad man tror. Att känna sig dyster när hösten kommer och ängslas inför den annalkande vintern med mörker och kyla är kanske mer socialt accepterat än att tycka att våren inte är så kul. Men faktum är att det inte är alla förunnat att kunna njuta av värme, sol och en natur som vaknar upp. Det intensiva ljuset som kommer med våren kan vara så överväldigande att kropp och själ inte hinner med. Den som lider av en årstidsbunden depression känner sig inte glad, utan snarare ledsen, trött och initiativlös.

I Sverige upplever många att våren faktiskt är mer tröttande än hösten. Varför vissa drabbas av nedstämdhet på våren och andra inte finns det ingen bra förklaring till. Men en anledning kan vara att det intensiva ljuset som väller in blir svårt att handskas med, hjärnan hinner helt enkelt inte med omställningen. Statistik visar att i länder runt ekvatorn förekommer årstidsbundna depressioner nästan aldrig.

 

Ungefär fem procent av befolkningen drabbas kraftigare än andra av årstidsbundna depressioner, och dessa hamnar inom ramen för de kriterier som uppfyller en depression. På hösten när mörkret drar in och vindarna blir kyligare händer samma sak, men förändringen blir lite mjukare. Trots det är höstdepressioner oftast svårare än känslan som infinner sig på våren.

LÄS OCKSÅ: Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Lindrar oro och nedstämdhet
En årstidsbunden depression klingar vanligtvis ut efter ett tag, men det är individuellt och kan ta olika lång tid. Att sova bort trötthet och en dämpad sinnesstämning hjälper sällan. Men det finns goda möjligheter för den som drabbas att slippa må dåligt. Johannesört är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som lindrar oro och nedstämdhet. Livet kännas oftast lättare redan efter två veckor av medicinering. En god idé kan därför vara att förebygga en vårdepression genom att börja medicinera redan innan symtomen visar sig. Ett exempel på johannesörttabletter är det växtbaserade läkemedlet Hypermin. Effekten kommer gradvis och efter en månad bör full effekt nåtts, det visar flera av de studier som gjorts på växten. I många länder är johannesört ett självklart val av medicin när oron sprider sig. 

Skillnaden mellan ett traditionellt växtbaserat läkemedel och en konventionell antidepressiv medicin som ett SSRI-preparat är att det syntetiska läkemedlet nästan alltid gör att du mår sämre den första tiden. SSRI-preparat kan också ge oönskade effekter som illamående och minskad sexuell lust. Det brukar dessutom ta en månad innan en positiv förändring inträffar. Ett SSRI-preparat fungerar som så att det höjer serotoninnivån i hjärnan. Johannesört däremot ökar tillgängligheten av såväl serotonin som noradrenalin och dopamin. En viktig fördel med johannesörten är att biverkningarna är milda – om du får några – vilket ger dig möjligheten att tillfriskna smidigare.

LÄS OCKSÅ: Alpdoktorns idéer är vetenskapligt bevisade

Främjar god nattsömn
Johannesörten fick dåligt rykte på 90-talet, men har idag fått upprättelse.

Andy Suter.

Historien bakom detta var att några läkemedelsbolag fick upp ögonen för johannesörtens effekt och därför började tillverka johannesört-produkter. Eftersom man ville göra en så effektiv produkt som möjligt, koncentrerades den och blev avsevärt starkare. Det var då som rapporterna om interaktioner kom – det uppdagades att johannesörten påskyndade nedbrytningen av blodförtunnande medicin, p-piller och immunhämmande medel vilket gjorde dessa mediciner mindre effektiva.

Andy Suter som är forskningschef på schweiziska Bioforce säger att han och hans forskarkollegor inte sett några interaktioner om man tar den rekommenderade dosen av ekologisk johannesört som Hypermin.

 

– Tar du en tablett tre gånger per dag så menar läkare här i Schweiz, men också i Tyskland och Österrike att du kan ta johannesört även om du tar andra läkemedel. Men vi följer naturligtvis läkemedelsverkets rekommendationer på våra bipacksedlar och som patient bör du alltid rådfråga din läkare först om du är osäker.

Vilka de verksamma substanserna i johannesört är vet forskarna inte ännu, men man tror att det är den rödfärgade växtsaften hypericin som har störst effekt.

– Den vi känner till är hypericin, men vi vet att johannesört påverkar en rad olika enzymsystem i hjärnan vilket medför att vi känner oss lugna och avslappnade samtidigt som sinnesstämningen ökar. Vi har också sett att johannesört har en fördel för den som sover dåligt, och för att få bibehålla en god nattsömn. Då kan man ta en tablett innan man går till sängs, säger Andy Suter.

Av Inger Palm


Känner du igen dig?

En diagnos på vårdepression behöver uppfylla dessa kriterier:
1: Depressionen bör ha inträffat regelbundet efter varandra under minst två år och under en viss period av året.
2: Depressionen ska försvinna efter ett tag.
3: Den årstidsrelaterade depressionen bör ha uppstått flera gånger än andra typer av depressioner.

Hypermin

Det traditionella växtbaserade läkemedlet Hypermin togs fram av den schweiziska hälsopionjären Alfred Vogel och skiljer sig en del från andra johannesörtspreparat. Vogels idé var att odla medicinalväxterna ekologiskt, skörda dem och framställa dem färska. Då bevaras effekten av de verksamma ämnena bättre jämfört med växter som torkas innan de blir medicin.

Johannesört är en väldokumenterad växt. 2005 gjordes två metaanlayser på johannesört där 26 respektive 37 studier ingick. Totalt deltog 5 000 patienter och analyserna visade att johannesört var lika effektiv som antidepressiv medicin vid lätt och måttlig depression. Samma år jämfördes johannesört med SSRI-preparatet paroxetin och den studien bekräftade att johannesört var lika effektivt men hade färre biverkningar. Några år tidigare tittade man på äldre antidepressiv medicin och den studien visade att johannesört hade bättre effekt och mindre biverkningar.

När en klinisk studie på Hypermin utfördes i Schweiz 2007, visade det sig att deras färska ekologiska johannesört har lika god effekt och ibland bättre än SSRI-preparat vid lätt nedstämdhet, oro samt mild till måttlig depression. I studien deltog 200 personer från 18 till 86 år, varav 143 var kvinnor. Den pågick under sex veckor och patienterna fick gradera svårigheterna före och efter behandlingen. De fick också gradera de fysiska åkommorna så som huvudvärk, sömnproblem, tryck över bröstet och magont. Alla symtom reducerades med mellan 49 och 65 procent.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.