Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Så undviker du vårdepression

Känner du igen dig?

En diagnos på vårdepression behöver uppfylla dessa kriterier:
1: Depressionen bör ha inträffat regelbundet efter varandra under minst två år och under en viss period av året.
2: Depressionen ska försvinna efter ett tag.
3: Den årstidsrelaterade depressionen bör ha uppstått flera gånger än andra typer av depressioner.

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

Årstidsbundna depressioner är vanligare än vad man tror. Att känna sig dyster när hösten kommer och ängslas inför den annalkande vintern med mörker och kyla är kanske mer socialt accepterat än att tycka att våren inte är så kul. Men faktum är att det inte är alla förunnat att kunna njuta av värme, sol och en natur som vaknar upp. Det intensiva ljuset som kommer med våren kan vara så överväldigande att kropp och själ inte hinner med. Den som lider av en årstidsbunden depression känner sig inte glad, utan snarare ledsen, trött och initiativlös.

I Sverige upplever många att våren faktiskt är mer tröttande än hösten. Varför vissa drabbas av nedstämdhet på våren och andra inte finns det ingen bra förklaring till. Men en anledning kan vara att det intensiva ljuset som väller in blir svårt att handskas med, hjärnan hinner helt enkelt inte med omställningen. Statistik visar att i länder runt ekvatorn förekommer årstidsbundna depressioner nästan aldrig.

 

Ungefär fem procent av befolkningen drabbas kraftigare än andra av årstidsbundna depressioner, och dessa hamnar inom ramen för de kriterier som uppfyller en depression. På hösten när mörkret drar in och vindarna blir kyligare händer samma sak, men förändringen blir lite mjukare. Trots det är höstdepressioner oftast svårare än känslan som infinner sig på våren.

LÄS OCKSÅ: Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Lindrar oro och nedstämdhet
En årstidsbunden depression klingar vanligtvis ut efter ett tag, men det är individuellt och kan ta olika lång tid. Att sova bort trötthet och en dämpad sinnesstämning hjälper sällan. Men det finns goda möjligheter för den som drabbas att slippa må dåligt. Johannesört är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som lindrar oro och nedstämdhet. Livet kännas oftast lättare redan efter två veckor av medicinering. En god idé kan därför vara att förebygga en vårdepression genom att börja medicinera redan innan symtomen visar sig. Ett exempel på johannesörttabletter är det växtbaserade läkemedlet Hypermin. Effekten kommer gradvis och efter en månad bör full effekt nåtts, det visar flera av de studier som gjorts på växten. I många länder är johannesört ett självklart val av medicin när oron sprider sig. 

Skillnaden mellan ett traditionellt växtbaserat läkemedel och en konventionell antidepressiv medicin som ett SSRI-preparat är att det syntetiska läkemedlet nästan alltid gör att du mår sämre den första tiden. SSRI-preparat kan också ge oönskade effekter som illamående och minskad sexuell lust. Det brukar dessutom ta en månad innan en positiv förändring inträffar. Ett SSRI-preparat fungerar som så att det höjer serotoninnivån i hjärnan. Johannesört däremot ökar tillgängligheten av såväl serotonin som noradrenalin och dopamin. En viktig fördel med johannesörten är att biverkningarna är milda – om du får några – vilket ger dig möjligheten att tillfriskna smidigare.

LÄS OCKSÅ: Alpdoktorns idéer är vetenskapligt bevisade

Främjar god nattsömn
Johannesörten fick dåligt rykte på 90-talet, men har idag fått upprättelse.

Andy Suter.

Historien bakom detta var att några läkemedelsbolag fick upp ögonen för johannesörtens effekt och därför började tillverka johannesört-produkter. Eftersom man ville göra en så effektiv produkt som möjligt, koncentrerades den och blev avsevärt starkare. Det var då som rapporterna om interaktioner kom – det uppdagades att johannesörten påskyndade nedbrytningen av blodförtunnande medicin, p-piller och immunhämmande medel vilket gjorde dessa mediciner mindre effektiva.

Andy Suter som är forskningschef på schweiziska Bioforce säger att han och hans forskarkollegor inte sett några interaktioner om man tar den rekommenderade dosen av ekologisk johannesört som Hypermin.

 

– Tar du en tablett tre gånger per dag så menar läkare här i Schweiz, men också i Tyskland och Österrike att du kan ta johannesört även om du tar andra läkemedel. Men vi följer naturligtvis läkemedelsverkets rekommendationer på våra bipacksedlar och som patient bör du alltid rådfråga din läkare först om du är osäker.

Vilka de verksamma substanserna i johannesört är vet forskarna inte ännu, men man tror att det är den rödfärgade växtsaften hypericin som har störst effekt.

– Den vi känner till är hypericin, men vi vet att johannesört påverkar en rad olika enzymsystem i hjärnan vilket medför att vi känner oss lugna och avslappnade samtidigt som sinnesstämningen ökar. Vi har också sett att johannesört har en fördel för den som sover dåligt, och för att få bibehålla en god nattsömn. Då kan man ta en tablett innan man går till sängs, säger Andy Suter.

Av Inger Palm


Känner du igen dig?

En diagnos på vårdepression behöver uppfylla dessa kriterier:
1: Depressionen bör ha inträffat regelbundet efter varandra under minst två år och under en viss period av året.
2: Depressionen ska försvinna efter ett tag.
3: Den årstidsrelaterade depressionen bör ha uppstått flera gånger än andra typer av depressioner.

Hypermin

Det traditionella växtbaserade läkemedlet Hypermin togs fram av den schweiziska hälsopionjären Alfred Vogel och skiljer sig en del från andra johannesörtspreparat. Vogels idé var att odla medicinalväxterna ekologiskt, skörda dem och framställa dem färska. Då bevaras effekten av de verksamma ämnena bättre jämfört med växter som torkas innan de blir medicin.

Johannesört är en väldokumenterad växt. 2005 gjordes två metaanlayser på johannesört där 26 respektive 37 studier ingick. Totalt deltog 5 000 patienter och analyserna visade att johannesört var lika effektiv som antidepressiv medicin vid lätt och måttlig depression. Samma år jämfördes johannesört med SSRI-preparatet paroxetin och den studien bekräftade att johannesört var lika effektivt men hade färre biverkningar. Några år tidigare tittade man på äldre antidepressiv medicin och den studien visade att johannesört hade bättre effekt och mindre biverkningar.

När en klinisk studie på Hypermin utfördes i Schweiz 2007, visade det sig att deras färska ekologiska johannesört har lika god effekt och ibland bättre än SSRI-preparat vid lätt nedstämdhet, oro samt mild till måttlig depression. I studien deltog 200 personer från 18 till 86 år, varav 143 var kvinnor. Den pågick under sex veckor och patienterna fick gradera svårigheterna före och efter behandlingen. De fick också gradera de fysiska åkommorna så som huvudvärk, sömnproblem, tryck över bröstet och magont. Alla symtom reducerades med mellan 49 och 65 procent.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

 

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

 

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

 

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

 

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.