Annons
Annons

Så väljer du rätt munskydd

Nu gäller munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid. Men engångsmunskydden skräpar ner i naturen – och hur bra skyddar de i tyg egentligen? Vi reder ut.

Redaktionen

7 februari, 2021
Så väljer du rätt munskydd
Dela inlägget

Nu gäller munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid.
Men engångsmunskydden skräpar ner i naturen – och hur bra skyddar de i tyg egentligen? Vi reder ut.

Nyligen gick Folkhälsomyndigheten ut och rekommenderade munskydd i kollektivtrafiken i rusningstid. Efter användning ansvarar du också för att slänga munskyddet på avsedd plats. Det är dock något som det slarvas med. Förra sommaren rapporterade tidningen The Guardian att det fanns fler engångsmasker i havet än maneter. Och enligt BBC hittar man numera mer engångsmasker på stränderna än plastpåsar. Ibland spolas de också ner i avloppen.

LÄS OCKSÅ: Lindra din perioral dermatit i 6 steg

Kan minska spridningen av virus
Det finns alternativ till engångsskydden – som munskydd i tyg. Men vilket skydd ger de?
Enligt en litteraturstudie av Karolinska Institutet och McMaster University i Kanada ger munskydd av tyg en filtrering på klinisk nivå, vilket kan minska spridningen av virus som covid-19.
Forskargruppen fann 25 publicerade artiklar som jämförde de filtrerande egenskaperna hos tygmunskydd i olika utförande och olika material. Eftersom testerna hade gjorts på olika sätt och med olika metoder blev de svåra att jämföra. Endast ett fåtal av studierna följde den medicinska standard som finns för att certifiera skyddsutrustning för vården. Trots detta visar resultaten att vissa munskydd av tyg ger en betydande minskning av spridningen av partiklar till omgivningen och minskar mängden partiklar som andas in, menar forskarna.

LÄS OCKSÅ: EU förbjuder cancerframkallande ämnen i tyg

Bomull och flanell
De material som visade sig skydda bäst var muslin, bomull och flanell, helst i tre till fyra lager, och med en trådtäthet av minst 100 TPI, alltså trådar per tum. Vissa munskydd av tyg minskar partikelspridning i samma omfattning som medicinska munskydd.
– Det kan tyckas ologiskt att ett vävt tyg, där utrymmet mellan trådarna är synligt för blotta ögat, kan blockera så små partiklar som aerosoler, men data visar entydigt att så är fallet. Även enstaka lager blockerar vissa partiklar och flera lager fungerar bättre. Vår bedömning är att användningen av munskydd bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen av covid-19, vilket är i linje med de nuvarande rekommendationerna från WHO och amerikanska CDC, säger Juan Jesus Carrero, professor i epidemiologi vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Så här använder du munskydd

Källa: Kry.se

Om du väljer att bära munskydd är det viktigt att du använder det på rätt sätt.

  • Tvätta händerna med tvål och vatten innan du sätter på dig munskyddet.
  • Trä skyddet över mun, näsa och haka och se till att det inte finns glipor mellan skyddet och ansiktet.
  • Ta av skyddet med hjälp av banden, rör inte i själva munskyddet.
  • Släng engångsskydd direkt.
  • Har du ett munskydd i tyg ska det direkt läggas i tvättmaskinen och tvättas i minst 60 grader.

Av Tina Harr

Annons
Annons