Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Man sitter på bänk på gymmet och lyfter hantel

Så vet du om du har testosteronbrist

Testosteronprov kan tas för att utvärdera tillstånd som:

-Försenad eller tidig pubertet hos pojkar.
-Minskad sexlust hos män och kvinnor.
-Erektionsproblem hos män.
-Infertilitet hos män och kvinnor
-Testikeltumörer hos män
-Hypotalamus- eller hypofyssjukdomar.

Minskad muskelmassa och sexlust är några följder hos män vid för låga nivåer av könshormonet testosteron. Men för höga nivåer är inte alltid bra för hälsan heller. Här förklarar vi varför.

Testosteron ett könshormon som är inblandat i en mängd processer i kroppen, som upprätthållandet av ben- och muskelmassa och inlagringen och omsättningen av kroppsfett. Förutom de som ofta förknippas med puberteten hos den manliga delen av befolkningen, i form av spermaproduktion, djupare röst och ökad kroppsbehåring.

De får läkemedel som sänker nivån
Många män strävar efter att ha en så hög testosteronnivå som möjligt, men det finns fall då man inte vill ha det, som vid diagnostiserad prostatacancer. I dessa fall vill man sänka nivån av testosteron i och med att cancercellerna svarar på manliga könshormoner, så många män med avancerad prostatacancer får läkemedel som sänker testosteronnivåerna.

 

LÄS OCKSÅ: För tidig utlösning förödande för mäns självförtroende och sexliv

Hormonet finns i mycket högre nivåer hos män, men finns även hos kvinnor i lägre koncentration. Balanserade nivåer av hormonet är nödvändigt för optimal hälsa och tillväxt oavsett kön. Men att säga exakt vad som är en ”normal” testosteronnivå, kan variera från person till person.

Så hur vet du som man om du har för låga nivåer? Det finns faktorer som kan orsaka testosteronbrist hos män, förutom att det är vanligare vid högre ålder.

Detta kan minska testosteronnivåerna:

 • Alkoholism
 • Leversjukdom
 • Vissa läkemedel

Några symtom vid testosteronbrist är:

 • Brist på skägg och kroppsbehåring.
 • Minskad muskelmassa.
 • Utveckling av bröstvävnad (gynekomasti - ett symtom som gör att brösten på män växer).
 • Ökad fettmängd vilket innebär en ökad risk för diabetes och högt blodtryck och höga blodfetter.
 • Ökad ovanlig trötthet.
 • Att du är mer lättirriterad eller ilsken än vanligt.
 • Svårigheter att sova.
 • Minskad sexlust.

LÄS OCKSÅ: Män dricker mer på grund av nedstämdhet under pandemin

Vanliga orsaker bakom höga nivåer testosteron är:

 • Tumörtillväxt nära hormonella körtlar, som testiklarna eller binjuren.
 • Bruk av anabola steroider för att bygga muskelmassa eller förbättra idrottsprestationer.
 • Konsumtion av tillskott med testosteron.

Några symtom på höga nivåer testosteron är:

 • Acne kan vara ett tecken när det inte finns några andra uppenbara anledningar, som överdriven svettning efter träningspass.
 • Förändringar i blodtrycket, både högt och lågt, vilket kan leda till yrsel, huvudvärk, trötthet, och illamående.
 • Ökad behåring på bade kropp och huvud.
 • Förändringar i humöret, som ångest och depression

Andra ovanliga symtom kan vara bröstsmärtor, andningssvårigheter, sömnapné, att ben eller händer sväller upp, stroke och hjärtattack.

LÄS OCKSÅ: Varför dör fler män av covid-19?

Blodprov behövs
Nivåerna av testosteron bör fastställas genom blodprov, så att rätt behandling kan sättas in. Vid låga nivåer är livsstilsförändringar, med regelbunden fysisk aktivitet och en hälsosam kost en åtgärd.

 

Vid höga nivåer är ett första steg att eliminera externa källor till testosteron, som läkemedel eller steroider. Eller genom avlägsnandet av tumörer, om en sådan är orsaken till de förhöjda nivåerna.

Av Carolina Eriksson

Källor: Healthline, Svensk provtagning, Werlabs


Testosteronprov kan tas för att utvärdera tillstånd som:

-Försenad eller tidig pubertet hos pojkar.
-Minskad sexlust hos män och kvinnor.
-Erektionsproblem hos män.
-Infertilitet hos män och kvinnor
-Testikeltumörer hos män
-Hypotalamus- eller hypofyssjukdomar.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.