Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Man sitter på bänk på gymmet och lyfter hantel

Så vet du om du har testosteronbrist

Testosteronprov kan tas för att utvärdera tillstånd som:

-Försenad eller tidig pubertet hos pojkar.
-Minskad sexlust hos män och kvinnor.
-Erektionsproblem hos män.
-Infertilitet hos män och kvinnor
-Testikeltumörer hos män
-Hypotalamus- eller hypofyssjukdomar.

Minskad muskelmassa och sexlust är några följder hos män vid för låga nivåer av könshormonet testosteron. Men för höga nivåer är inte alltid bra för hälsan heller. Här förklarar vi varför.

Testosteron ett könshormon som är inblandat i en mängd processer i kroppen, som upprätthållandet av ben- och muskelmassa och inlagringen och omsättningen av kroppsfett. Förutom de som ofta förknippas med puberteten hos den manliga delen av befolkningen, i form av spermaproduktion, djupare röst och ökad kroppsbehåring.

De får läkemedel som sänker nivån
Många män strävar efter att ha en så hög testosteronnivå som möjligt, men det finns fall då man inte vill ha det, som vid diagnostiserad prostatacancer. I dessa fall vill man sänka nivån av testosteron i och med att cancercellerna svarar på manliga könshormoner, så många män med avancerad prostatacancer får läkemedel som sänker testosteronnivåerna.

 

LÄS OCKSÅ: För tidig utlösning förödande för mäns självförtroende och sexliv

Hormonet finns i mycket högre nivåer hos män, men finns även hos kvinnor i lägre koncentration. Balanserade nivåer av hormonet är nödvändigt för optimal hälsa och tillväxt oavsett kön. Men att säga exakt vad som är en ”normal” testosteronnivå, kan variera från person till person.

Så hur vet du som man om du har för låga nivåer? Det finns faktorer som kan orsaka testosteronbrist hos män, förutom att det är vanligare vid högre ålder.

Detta kan minska testosteronnivåerna:

 • Alkoholism
 • Leversjukdom
 • Vissa läkemedel

Några symtom vid testosteronbrist är:

 • Brist på skägg och kroppsbehåring.
 • Minskad muskelmassa.
 • Utveckling av bröstvävnad (gynekomasti - ett symtom som gör att brösten på män växer).
 • Ökad fettmängd vilket innebär en ökad risk för diabetes och högt blodtryck och höga blodfetter.
 • Ökad ovanlig trötthet.
 • Att du är mer lättirriterad eller ilsken än vanligt.
 • Svårigheter att sova.
 • Minskad sexlust.

LÄS OCKSÅ: Män dricker mer på grund av nedstämdhet under pandemin

Vanliga orsaker bakom höga nivåer testosteron är:

 • Tumörtillväxt nära hormonella körtlar, som testiklarna eller binjuren.
 • Bruk av anabola steroider för att bygga muskelmassa eller förbättra idrottsprestationer.
 • Konsumtion av tillskott med testosteron.

Några symtom på höga nivåer testosteron är:

 • Acne kan vara ett tecken när det inte finns några andra uppenbara anledningar, som överdriven svettning efter träningspass.
 • Förändringar i blodtrycket, både högt och lågt, vilket kan leda till yrsel, huvudvärk, trötthet, och illamående.
 • Ökad behåring på bade kropp och huvud.
 • Förändringar i humöret, som ångest och depression

Andra ovanliga symtom kan vara bröstsmärtor, andningssvårigheter, sömnapné, att ben eller händer sväller upp, stroke och hjärtattack.

LÄS OCKSÅ: Varför dör fler män av covid-19?

Blodprov behövs
Nivåerna av testosteron bör fastställas genom blodprov, så att rätt behandling kan sättas in. Vid låga nivåer är livsstilsförändringar, med regelbunden fysisk aktivitet och en hälsosam kost en åtgärd.

 

Vid höga nivåer är ett första steg att eliminera externa källor till testosteron, som läkemedel eller steroider. Eller genom avlägsnandet av tumörer, om en sådan är orsaken till de förhöjda nivåerna.

Av Carolina Eriksson

Källor: Healthline, Svensk provtagning, Werlabs


Testosteronprov kan tas för att utvärdera tillstånd som:

-Försenad eller tidig pubertet hos pojkar.
-Minskad sexlust hos män och kvinnor.
-Erektionsproblem hos män.
-Infertilitet hos män och kvinnor
-Testikeltumörer hos män
-Hypotalamus- eller hypofyssjukdomar.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".