Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

saffran i burk och på träsked

Saffran ger känslomässig balans och bättre sömn

Saffran

Det patenterade saffransextraktet, satiereal, finns i två svenska produkter. Det ena är Saframyl Positive Mood, ett stämningshöjande kosttillskott. Det bidrar till att bevara känslomässig balans och en positiv sinnesstämning. Det kan även minska trötthet och utmattning samt bidra till att upprätthålla mental balans vid PMS och även hjälpa dig som är i klimakteriet. I produkten finns även vitamin B1, B2, B3, B6, B12, D3 och magnesium.
I Saframyl Positive Sleep finns naturliga ämnen utvalda att arbeta i flera steg – att hjälpa dig att somna, sova gott och motverka trötthet när du vaknar. Den innehåller:
Saffransextrakt –hjälper dig att vakna mer positiv.
Citronmeliss – ger avslappning och normal sömn.
Magnesium – hjälper musklerna att slappna av.
Vallmo – för bättre sömn.
Vitamin B6 – motverkar trötthet och reglerar hormonaktiviteten.

Livet i skuggan av pandemin är svårt för många. Oro över allt ifrån den egna och närståendes hälsa, jobb och ekonomi kan ge sömnproblem och nedstämdhet och till och med ångest och depression. Saffran kan ta dig ur de negativa känslorna, ge känslomässig balans och ro i sinnet.  

Att känna sig ledsen och ur balans är både vanligt och en del av livet. En känslomässig obalans bottnar i olika händelser. Det kan vara en reaktion på en skrämmande händelse, som separation eller sorg, men också oro för att bli sjuk och över vad som ska hända i framtiden. Det är lika vanligt att känna sig nedstämd utan att kunna sätta fingret på vad som är fel.

Årstidsbundna depressioner på höst eller vår är vanligare där årstidsväxlingarna är kraftigare, som här i Norden. Och just nu, mitt i vintern är energin oftast låg. Många känner sig trötta och kanske lite håglösa. Vi längtar efter att ljuset ska komma tillbaka och dagarna ska bli längre, för det gör oss piggare. 

 

LÄS OCKSÅ: Saffran kan muntra upp – och vara hjälpen ur en depression

Bryt en negativ spiral
Den här vintern har dessutom gjort många extra oroliga på grund av coronavirusets snabba framfart. Känslomässig obalans, nedstämdhet eller negativa känslor går ofta över av sig själv. Men inte alltid.

Om du känner dig håglös och upplever att livet känns meningslöst ett tag eller dessa känslor förvandlas till ångest och det blir en del av din vardag, då ska du se upp. Då är det lätt hänt att du glider över i en depression. Ofta utlöses en depression av svåra livshändelser eller större förändringar. 

Men en depression kan också uppstå på grund av långvarig stress och är vanligare bland unga kvinnor än hos män. Sammanställningar av data visar att en av fyra kvinnor någon gång under sitt liv kommer att få en depression. Psykisk ohälsa både ökar och drabbar allt fler yngre. Känner du att du inte mår bra så är det viktigt att försöka bryta det känsloläget. För tiden spelar här en viktig roll. Ju snabbare du kan bryta ett dåligt mående desto bättre är prognosen, och då går det snabbare att hitta tillbaka till välmående och finna känslomässig balans.

LÄS OCKSÅ: De indiska kryddornas många hälsofördelar

Snabb och naturlig hjälp
Saffran är en krydda och en medicinalväxt som i Orienten använts under flera tusen år som stämningshöjare. Det var en kunskap som gick i arv i generationer. Men vad man nog inte visste, och som forskningen visat idag, är att saffran ökar koncentrationen av serotonin i hjärnan. Serotonin är en signalsubstans som styr humör, mental balans och känsloläge. Brist på serotonin gör att vi mår sämre.

Serotonin påverkar också initiativförmågan, nattsömnen och om du känner dig pigg eller trött. Serotonin styr även lust och sexuell förmåga. Det finns sex publicerade studier som undersökt saffrans effekt på sexuella besvär varav tre koncentrerade sig på patienter som tog antidepressiv medicin och som fått sexuella problem på grund av medicinen. Studierna visade att med hjälp av saffran kunde de återfå sin lust och män med potensproblem fick återställd funktion tack vare saffran.

Saframyl Positive Mood och Saframyl Positive Sleep är två kosttillskott som innehåller det patenterade saffranextraktet satiereal. Effekten av saffran är att kryddan korrigerar obalanser i hjärnan genom att hindra de hjärnceller som producerat serotonin att suga upp fritt serotonin. Då ökar mängden biologiskt aktivt serotonin i hjärnan, vilket i sin tur bidrar till att både ge och bevara en positiv sinnesstämning och känslomässig balans. 

 

LÄS OCKSÅ: Saffran kan minska nedstämdhet

Övertygande dokumentation
Kliniska studier har visat att saffran kan höja sinnesstämningen efter 14 dagar hos de som känner sig trötta, oroliga och nedstämda. 

En iransk studie från 2005 visade stora skillnader mellan placebo och de som fick saffran. Efter två veckor upplevde gruppen som åt saffran att de var fria från depressionssymtom – och det helt utan biverkningar. Efter sex veckor med saffran minskade tydligt symtom på depression.

När saffran jämförts med SSRI-preparat och placebo hos patienter med medelsvår depression visade det sig att saffranextraktet har liknande effekt som SSRI-preparat i tid och effekt. 

Den stora skillnaden är att saffran har få eller inga biverkningar alls. De patienter som i studier fick saffranextrakt blev gladare, positivare, mindre negativa och de hade färre humörsvängningar. Något som placebo och SSRI-gruppen inte upplevde.

En metaanalys baserad på fem studier visade att extrakt av saffran kan lindra depressionssymtom lika bra som SSRI-preparat.

LÄS OCKSÅ: Kosten som kan ge depression – och kosten som håller dig frisk

Hormoner som påverkar
För en del kvinnor handlar känslomässig obalans om hormonsvängningar. Till exempel i samband med mens men också klimakteriet, vilket kan leda till en påtagligt försämrad livskvalitet som påverkar privatliv och arbetsliv. 

 

Har du en depression eller haft långvariga besvär med nedstämdhet kan behandling med läkemedel vara det enda som hjälper och då är det viktigt att du söker läkarvård.

Vinterhalvåret är lite av en högsäsong för perioder av nedstämdhet och oro. Om du har milda symtom, inte är lika glad som du brukar och bara är trött på att vara trött så kan du få hjälp av saffran. 

För många kan det därför räcka med egenvårdstillskott, motion, sund kost och att sömnen blir bra. Fördelen med kosttillskott mot nedstämdhet och oro är att det har milda eller inga biverkningar, det verkar snabbt både på sömn och sinnesstämning.

Av Inger Palm


Saffran

Det patenterade saffransextraktet, satiereal, finns i två svenska produkter. Det ena är Saframyl Positive Mood, ett stämningshöjande kosttillskott. Det bidrar till att bevara känslomässig balans och en positiv sinnesstämning. Det kan även minska trötthet och utmattning samt bidra till att upprätthålla mental balans vid PMS och även hjälpa dig som är i klimakteriet. I produkten finns även vitamin B1, B2, B3, B6, B12, D3 och magnesium.
I Saframyl Positive Sleep finns naturliga ämnen utvalda att arbeta i flera steg – att hjälpa dig att somna, sova gott och motverka trötthet när du vaknar. Den innehåller:
Saffransextrakt –hjälper dig att vakna mer positiv.
Citronmeliss – ger avslappning och normal sömn.
Magnesium – hjälper musklerna att slappna av.
Vallmo – för bättre sömn.
Vitamin B6 – motverkar trötthet och reglerar hormonaktiviteten.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.

 

Händer formar ett hjärta

Lär dig tyda de fem kärleksspråken

Sex- och relationer

På Alla hjärtans dag imorgon kanske du vill visa din partner extra uppskattning. Men hur? Enligt en teori finns det fem olika kärleksspråk. Så medan du själv kanske känner dig älskad genom en fin gåva, kan din partner drömma om en omtänksam gest. Vilket språk talar ni?

oxe och röda kinesiska lyktor

Nu startar firandet av det kinesiska nyåret

Fakta

Idag den 12 februari startar firandet av det kinesiska nyåret, festligheter som varar i cirka två veckor. Kineserna följer två kalender, dels den västerländska och dels den egna tideräkningen med månkalender. Och nu lämnar kineserna råttans år för oxen, som säga betyda ett mer harmoniskt år.

Leende kvinna på café

Mjölksyrabakterierna hjälpte Erikas mage

Hälsa

Erika Estlander har varit laktosintolerant sedan tonåren och som vuxen också känslig för gluten. Viss mat förvärrar magproblemen, men så länge hon är noga med vad hon äter så slipper hon svullnad. I våras hittade hon en typ av probiotika med 15 olika bakteriestammar. Nu kan hon till och med äta en kanelbulle – utan att magen sväller eller smärtar.

 

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i februari kan det kännas tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en ny europeisk studie där Umeå universitet deltagit.