Annons
Annons

Saftkalas på Ericas vis med smak av svenska bär

Våren och sommaren är en tid för saftkalas och glass, då passar det perfekt att prova raw foodinspiratören Erica Palmcrantz Aziz goda recept som ger möjlighet för både stora och små att njuta av en lite nyttigare variant. Istället för saft bjuder hon på kvass och den hemgjorda glassen får en festlig touch om man toppar den med kombucha.

Redaktionen

26 maj, 2019
Saftkalas på Ericas vis med smak av svenska bär
Dela inlägget

Våren och sommaren är en tid för saftkalas och glass, då passar det perfekt att prova raw foodinspiratören Erica Palmcrantz Aziz goda recept som ger möjlighet för både stora och små att njuta av en lite nyttigare variant. Istället för saft bjuder hon på kvass och den hemgjorda glassen får en festlig touch om man toppar den med kombucha.

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Erica Palmcrantz Aziz
Familj: Man och två barn
Bor: Göteborg
Gör: Föreläsare och kokboksförfattare
Aktuell med: Boken ”Enkel Kombucha och Kimchi: Recept för kropp och hjärna” på Tucan förlag.
Tränar: Någon form av rörelse blir det varje dag: yoga, kondition
Hemsida: rawfoodbyerica.se
Facebook: Rawfood by Erica
Instagram: @rawfoodbyerica

Ingredienser

Hallonkvass
en glasburk på 1 liter
5 dl vatten
1 msk citronjuice 2 msk honung
1 äpple
1 dl hallon
3 kvistar mynta

Körsbärsglass
4 dl cashewnötter
1 pkt (cirka 200 g) frysta körsbär
1⁄2 dl kokosolja
2 dl kokosgrädde
1 dl agavesirap
1 citron, zest
1 msk citronjuice
ev. några körsbär till dekoration

Gör så här

Hallonkvass
Blanda vatten, citron och honung i en glasburk med gummiring och snäpplock. Rör runt så att honungen löses upp. Dela äpplet i bitar. Lägg hallon (tinade om du använder frysta), äpple och mynta i glasburken. Låt stå i 3 dagar i rumstemperatur.
När du öppnar burken ska det pysa lite, då vet du att jäsningsprocessen är igång. Häll över vätskan på en rengjord aska och sila samtidigt bort bär och frukt. Du kan efterfermentera i ytterligare 1 dygn i rumstemperatur. Ställ in i kylen.

Serveringstips
Dekorera med några myntablad vid servering.

Körsbärsglass
Blötlägg cashewnötterna i 2–4 timmar. Tina körsbären. Gör kokosoljan flytande i ett ljummet vattenbad. Mixa samtliga ingredienser till en len kräm. Smaka av med mer citron eller sirap. Häll krämen, som ska vara ganska tjock, i en form. Ställ i frysen i minst 12 timmar. Låt tina i 30 minu- ter före servering.

Serveringstips
Gör kulor av glassen och lägg i dessertglas eller skålar och dekorera med några körsbär. Erica tipsar om att göra en så kallad ”float” genom hälla över lite kombucha.

Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många att botanisera bland.

Annons
Annons