Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

sågspån och trästockar

Sågspån – den nya maten?

Nu ska sågspån och halm omvandlas till livsmedel. 
Det är Miljö- och energidepartementet som nu gör en mångmiljonsatsning på klimatsmart mat – närmare bestämt på ett forskningsprojekt där trä ska göras ätbart genom fermentering.
Satsningen skulle i förlängningen kunna innebära vinster 
för Sveriges skogs- och lantbruk.

En grupp forskare från  Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, sig kutror nna omvandla restprodukter av lant- och skogsbruk – som halm, grot och sågspån – till värdefulla livsmedel. För att kunna göra detta har de fått 7,5 miljoner kronor av myndigheten Formas, ett statligt forskningsråd under Miljö- och energidepartementet, med fokus på hållbar utveckling.

 

Växter kan bli till ingredienser i djurfoder och biodiesel
Forskningsteamet har redan visat att de kan omvandla cellulosa, den vanligaste organiska substansen i naturen, till foder och bränsle.

I projektet omvandlade de cellulosa- och hemicellulosafraktionen av lignocellulosa – som till exempel vedväxter och gräs till största del består av – till olja som bland annat kan användas i fiskfoder och för biodieselproduktion.
Denna gång ska de däremot framställa livsmedel för oss människor.

LÄS OCKSÅ: Nu kommer glass med probiotika

Ätbart trä
Forskningsprojektet heter  "Ätbart trä – förädla lignocellulosa till värdefulla livsmedelsingredienser genom mikrobiell fermentering" och koordinator för projektet är forskaren Volkmar Passoth, som berättar att teamet ska göra omvandlingen med hjälp av jästsvampar, vilka kan lagra in stora mängder olja i cellerna.

– För att omvandla sågspån eller andra rester, till exempel grot, krävs först en förbehandling för att släppa fri sockret som är bunden i cellväggarna. Sådana processer har etablerats redan länge för till exempel producerandet av etanol från skogsråvaror, säger Volkmar Passoth till Skog Supply.

Jästolja har använts som mat förut
Nästa steg, berättar han, är att därefter fermentera materialet med speciella jästsvampar.
– Dessa jästsvampar kan producera stora mängder av lipider, upp till 70 procent av deras biomassa, när de växer på hydrolysat av trä eller halm, berättar han och utvecklar:
– Jästoljan har samma kvalitet som växtolja och kan direkt användas som mat, vilket man till exempel gjorde i Tyskland under båda världskrigen.

 

LÄS OCKSÅ: Nu kan du panta dina plastpåsar

Klimatsmart mat med potentiellt vinstläge
Hur längre forskningen kommer att pågå är inte klart. Forskningsprojektet är i nuläget upplagt för tre år, vilket Volkmar Passoth menar kan vara en bra start.
– Det känns väldigt skönt att Formas satsar pengar på klimatsmart mat och vi hoppas att det blir ett vinst för Sveriges skogs- och lantbruk, säger han.

Av Isabelle G Hedander

Källa: Skog Supply 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sover

Örterna som får dig att sova bättre

Hälsa

En av tre svenskar lider till och från av sömnbesvär. Att låta naturens läkande och lugnande krafter verka är ett skonsamt och snabbt sätt att få hjälp. Tillskott med örter som valeriana och humle hjälper dig att somna.

Naturliga sätt att lindra smärta

Hälsa

Smärta kan uppstå av flera anledningar och ofta känns det skönt att få lindring. En del drar sig för att behandla smärta med läkemedel på grund av rädsla för biverkningar. Men det finns flera naturliga sätt att få smärtlindring.

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

 

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.