Sågspån – den nya maten? | Kurera.se
sågspån och trästockar

Sågspån – den nya maten?

Nu ska sågspån och halm omvandlas till livsmedel. 
Det är Miljö- och energidepartementet som nu gör en mångmiljonsatsning på klimatsmart mat – närmare bestämt på ett forskningsprojekt där trä ska göras ätbart genom fermentering.
Satsningen skulle i förlängningen kunna innebära vinster 
för Sveriges skogs- och lantbruk.

En grupp forskare från  Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, sig kutror nna omvandla restprodukter av lant- och skogsbruk – som halm, grot och sågspån – till värdefulla livsmedel. För att kunna göra detta har de fått 7,5 miljoner kronor av myndigheten Formas, ett statligt forskningsråd under Miljö- och energidepartementet, med fokus på hållbar utveckling.

 

Växter kan bli till ingredienser i djurfoder och biodiesel
Forskningsteamet har redan visat att de kan omvandla cellulosa, den vanligaste organiska substansen i naturen, till foder och bränsle.

I projektet omvandlade de cellulosa- och hemicellulosafraktionen av lignocellulosa – som till exempel vedväxter och gräs till största del består av – till olja som bland annat kan användas i fiskfoder och för biodieselproduktion.
Denna gång ska de däremot framställa livsmedel för oss människor.

LÄS OCKSÅ: Nu kommer glass med probiotika

Ätbart trä
Forskningsprojektet heter  "Ätbart trä – förädla lignocellulosa till värdefulla livsmedelsingredienser genom mikrobiell fermentering" och koordinator för projektet är forskaren Volkmar Passoth, som berättar att teamet ska göra omvandlingen med hjälp av jästsvampar, vilka kan lagra in stora mängder olja i cellerna.

– För att omvandla sågspån eller andra rester, till exempel grot, krävs först en förbehandling för att släppa fri sockret som är bunden i cellväggarna. Sådana processer har etablerats redan länge för till exempel producerandet av etanol från skogsråvaror, säger Volkmar Passoth till Skog Supply.

Jästolja har använts som mat förut
Nästa steg, berättar han, är att därefter fermentera materialet med speciella jästsvampar.
– Dessa jästsvampar kan producera stora mängder av lipider, upp till 70 procent av deras biomassa, när de växer på hydrolysat av trä eller halm, berättar han och utvecklar:
– Jästoljan har samma kvalitet som växtolja och kan direkt användas som mat, vilket man till exempel gjorde i Tyskland under båda världskrigen.

 

LÄS OCKSÅ: Nu kan du panta dina plastpåsar

Klimatsmart mat med potentiellt vinstläge
Hur längre forskningen kommer att pågå är inte klart. Forskningsprojektet är i nuläget upplagt för tre år, vilket Volkmar Passoth menar kan vara en bra start.
– Det känns väldigt skönt att Formas satsar pengar på klimatsmart mat och vi hoppas att det blir ett vinst för Sveriges skogs- och lantbruk, säger han.

Av Isabelle G Hedander

Källa: Skog Supply 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel ökar risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

 

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.